Články

MIUI 13: oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci v 1. čtvrtletí

Ve středu 26. ledna Xiaomi oficiálně představilo čtyři nové telefony (Redmi Note 11, Redmi Note 11S, Redmi Note 11 Pro a Redmi Note 11 Pro 5G) a také globální verzi své grafické nadstavby. Současně se spuštěním oficiální stránky MIUI 13 publikoval čínský výrobce oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci v průběhu prvního čtvrtletí 2022.

Dlouho očekávaná globální verze nadstavby byla uvedena téměř měsíc přesně po představení MIUI 13 v Číně. Z aktuálních zpráv vyplývá, že v evropské a globální verzi MIUI 13 budou chybět některé funkce, ale naštěstí se jedná spíše o nepodstatné detaily a v Evropě se tak dočkáme víceméně všech důležitých novinek.

Oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci na MIUI 13 v 1. čtvrtletí

Oficiální seznam čítá 23 telefonů, které dostanou aktualizaci na MIUI 13 jako první – v průběhu prvního čtvrtletí, tedy do konce března. Hned v úvodu musíme upozornit, že později obdrží update i další zařízení, která v tomto seznamu nejsou.

Oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci na MIUI 13 v 1. čtvrtletí:

Oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci na MIUI 13 v 1. čtvrtletí
Oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci na MIUI 13 v 1. čtvrtletí

Nadstavba MIUI je do jisté míry nezávislá na operačním systému. To v praxi znamená, že pro většinu telefonů bude vydáno MIUI 13 postavené na Androidu 12, nicméně majitelé slabších a starších modelů se budou smířit s MIUI 13, pod kterou poběží starší Android 11. Výrobce zatím neuvedl, které modely se vedle nové nadstavby dočkají také aktualizace Androidu.

Přečtěte si také  MIUI 14 – tipy a triky: Jak nahlásit problém či námět na zlepšení?

Co přináší MIUI 13?

Zásadním přínosem MIUI 13 má být zlepšení uživatelského zážitku. Nebudeme si nic nalhávat – starší MIUI 12 trpělo celou řadou problémů, proto se poměrně rychle dočkalo nástupce v podobě MIUI 12.5. Na něj pan navázala verze označovaná jako Enhanced Edition, jež měla vylepšit některé funkce.

MIUI 13 má přinést plynulé, bezproblémové a optimalizované uživatelské rozhraní
MIUI 13 má přinést plynulé, bezproblémové a optimalizované uživatelské rozhraní

MIUI 13 má přinést plynulé, bezproblémové a optimalizované uživatelské rozhraní. Přichází proto se čtyřmi optimalizačními funkcemi, označovanými jako Liquid Storage („tekuté úložiště“), Atomized Memory („atomizovaná paměť“), Focused Algorithms („soustředěné algoritmy“) a Smart Balance („chytrá rovnováha“).

Liquid Storage

Spolu s MIUI 13 Xiaomi představuje Liquid Storage – technologii, která snižuje fragmentaci souborů, tedy jejich fyzické rozložení v rámci úložiště. Ta aktivně spravuje uložená data a zvyšuje účinnost defragmentace až o 60 %.

Liquid Storage
Liquid Storage

Výrobce tak reaguje na skutečnost, že zařízení s Androidem v průběhu času ztrácejí výkon kvůli špatně optimalizovaným datům v interním úložišti. Během tří let může klesnout výkon telefonu či tabletu s Androidem až na polovinu původních hodnot. Xiaomi slibuje, že díky MIUI 13 bude výkon po třech letech odpovídat až 95 % původních hodnot.

Atomized Memory

Dalším prvkem, který se významně podílí na výkonu zařízení, je operační paměť, respektive její optimalizace. Nová optimalizace paměti RAM v MIUI 13, označovaná jako Atomized Memory, zavírá neaktivní procesy na pozadí a uvolňuje místo novým aplikacím, čímž zlepšuje jejich plynulý běh.

Sledujte nás na Telegramu!
Atomized Memory
Atomized Memory

V praxi to má přinést možnost spustit současně více aplikací a užívat si plynulejší multitasking. V propagačních materiálech Xiaomi deklaruje „zvýšení efektivity procesů na pozadí o 40 %“, nicméně těžko říci, co přesně si máme pod tímto celkem nicneříkajícím obratem představit.

Zvýšení efektivity procesů na pozadí o 40 %
Zvýšení efektivity procesů na pozadí o 40 %

Focused Algorithms

Poměrně zajímavá bude i funkce Focused Algorithms. Zatímco většina mobilních operačních systémů obecně rozděluje prostředky mezi všechny aplikace rovnoměrně, v MIUI 13 tato funkce upřednostňuje aktivní aplikaci před všemi ostatními.

Přečtěte si také  Které telefony dostaly v 1. týdnu aktualizace MIUI a/nebo Androidu?
Focused Algorithms
Focused Algorithms

V praxi to znamená, že systém poskytne vyšší rychlost a výkon tam, kde ho aktuálně potřebujete – tedy v aplikaci, kterou máte právě otevřenou. Ostatní procesy budou v tu chvíli upozaděné a budou mít nižší prioritu.

Aplikace na popředí bude mít přednost
Aplikace na popředí bude mít přednost

Smart Balance

Nakonec tu máme funkci označovanou jako Smart Balance. Jejím hlavním úkolem je najít chytrou rovnováhu mezi výkonem a spotřebou elektrické energie. Cílem je, aby telefon poskytovat dostatek výkonu, když je ho potřeba, ale naopak se dokázal chovat úsporně ve chvílích, kdy není prioritou co nejvyšší rychlost.

Smart Balance
Smart Balance

Výsledkem této alchymie má být prodloužení výdrže baterie až o deset procent, což by bylo nesporně příjemné vylepšení. Předpokládáme ale, že v praktickém živote bude rozdíl mezi výdrží telefonu s MIUI 12.5 a s MIUI 13 o něco menší.

Prodloužení výdrže baterie až o deset procent
Prodloužení výdrže baterie až o deset procent

Další zajímavé funkce

Novinek je v nejnovější verzi grafické nadstavby MIUI 13 samozřejmě mnohem více a postupně se jimi budeme zabývat v dalších článcích. Dnes vám představíme alespoň ty nejzajímavější, respektive ty, které výrobce nejvíce propaguje.

Jmenovat můžeme například postranní panel – novou funkci, která umožňuje přístup ke všem oblíbeným aplikacím pouhým přejetím prstu. To je ideální pro uživatele, kteří hledají jednodušší způsob, jak pracovat s více aplikacemi najednou nebo mezi nimi rychle přepínat. Do jisté míry je zde zjevná inspirace panelem, se kterým přišly první telefony Samsung se zakřivenými hranami obrazovek.

Nemohou chybět nové živé tapety ukazující, jak krystalizují látky jako vitamin C a kyselina citronová. Různé koncentrace těchto látek vytvářejí fascinující krystalické vzory, zatímco časosběrná fotografie prostřednictvím mikroskopu s polarizovaným světlem odhaluje jejich úchvatnou rozmanitost.

Nové živé tapety
Nové živé tapety

Užitečnou funkcí pro fotografy může být ochranný vodoznak, který zabrání ostatním v kopírování vašich dokumentů. Vlastní vzor nebo text lze použít na skeny a fotografie dokumentů, čímž je ochráníte před neoprávněným kopírováním.

Přečtěte si také  NetTest: ČTÚ vydal novou aplikaci pro měření rychlosti internetu
Ochranný vodoznak
Ochranný vodoznak

Co říkáte na oficiální seznam telefonů, které dostanou aktualizaci v 1. čtvrtletí?

Realme C55 Dual SIM

Zdroj: global.miui.com, twitter.com.

Xiaomi 13

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Sedlák
Jan Sedlák
2 let před

Můj mobil Xiaomi mi note 10

Petr
Petr
2 let před

Jsem na třináctku zvědavý. Sice nejsem v první vlně, ale doufám že se dočkáme. Mi note 10 lite je na 12.5 trochu trhavý, animace se “cuká”, není tak plynulá, jak bych od přístroje střední třídy čekal.

hurryl
hurryl
2 let před

Dobrý den,co je to za typ Redmi Note 10 JE?(Redmi Note 10S?)

bezoar66@centrum.cz
bezoar66@centrum.cz
Odpovědět  hurryl
2 let před

Stačí trochu googlit a hned víte co je RN10JE odkaz:
https://www.google.com/amp/s/dotekomanie.cz/2021/08/redmi-note-10-je-je-novinka-s-certifikaci-ip68/amp/

……. a co je RN10S? odkaz:

na gsmarena > technická specifikace

https://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_10s-10769.php

….. něco o founu v češtině odkaz:

https://www.testy-spotrebicu.cz/test-recenze-mobilni-telefon-xiaomi-redmi-note-10s/

František Tomáš
František Tomáš
2 let před

Zdravím, mám Xiaomi redmi note 10 5G, bude i na tento mobil aktualizace na MIUI 13? všechny ostatní mobili rady redmi note 10 mají dostat jenže o redmi note 10 5G se nikde nepíše, předem děkuji za odpověď

Adam
Adam
2 let před

Dobry den, muzu se zeptat jesli telefon Redmi Note 10S dostane MIUI 13? Dekuji

Salamon
Salamon
2 let před

Dobrý den mám dotaz jestli to i dostane Xiaomi redmi 10 note s
Děkuji za odpověď předem

Květoslav
Květoslav
2 let před

A kdy Redmi Note 5G? V seznamu ho nevidím. Dekuji

Luděk Píša
Luděk Píša
2 let před

Dobrý den, přečetl jsem příspěvek a mám tomu rozumět tak, že Xiaomi Mi 9 lite už tedy žádnou aktualizaci nedostane? Přitom v řadě jiných příspěvků se uvádělo, že již tyto telefony aktualizaci 12.5 dostaly. (?)
Děkuji za odpověď.

Štefan Bodor
Štefan Bodor
1 rok před

Chci jse zeptat.Mi 9 lite ještě počítá pro MIUI 13?

Misa V.
Misa V.
1 rok před

Dobrý den, chci se zeptat jestli vyjde aktualizace miui 13 pro redmi 10 Evropská verze?

22
0
Napište nám svůj komentář!x