Články

Redmi 9: unikly další informace o chystaných nejlevnějších telefonech

Minulou středu jsme přinesli první informace o připravovaných smartphonech Redmi 9, Redmi 9A a Redmi 9C. Díky filipínskému prodejci mobilních telefonů máme nyní další podrobnosti, které s vámi budeme sdílet v tomto článku.

Redmi 9 se má stát nástupcem modelu Redmi 8, který v našem českém e-shopu nabízíme za cenu od 3290 korun a ve slovenském online obchodě od 124 eur. Tento telefon jsme také podrobně recenzovali s tím, že je to levný, a přesto dobrý mobil pro méně náročné.

S čím přijde Redmi 9?

Jak jsme informovali už v prvním článku, všechny připravované telefony řady Redmi 9 budou mít IPS LCD obrazovku s úhlopříčkou 6,53″. V případě levnějších Redmi 9A a Redmi 9C má mít rozlišení 1600 × 720 obrazových bodů, základní verze Redmi 9 nabídne 2340 × 1080 obrazových bodů.

Redmi 9 se 6,53palcovou obrazovkou
Redmi 9 se 6,53palcovou obrazovkou

Potvrzují se zvěsti o čtyřech fotoaparátech na zadní straně nejvyššího modelu. Foťáky budou umístěny vertikálně v kruhové prohlubni, jež je charakteristickým rysem této řady, do značné míry připomínající Redmi Note 8 Pro. Výbava má obsahovat následující snímače:

  • 13 Mpx – hlavní fotoaparát, světelnost f/2,2, úhel záběru 75,2 stupňů, automatické ostření.
  • 8 Mpx – ultraširokoúhlý fotoaparát, světelnost f/2,2, úhel záběru 118 stupňů, fázové ostření
  • 5 Mpx – makro fotoaparát, světelnost f/2,4, ostření od 4 centimetrů
  • 2 Mpx – hloubkový snímač, světelnost f/2,4
Redmi 9 se čtyřmi fotoaparáty
Redmi 9 se čtyřmi fotoaparáty

Přední fotoaparát je umístěn v decentním kapkovitém výřezu uprostřed horní hrany obrazovky. Údajně má mít rozlišení jen 5 Mpx, což sice není mnoho, ale na videohovory to s rezervou stačí.

Tři barevné varianty
Tři barevné varianty

Hardware

Srdcem nejvyššího modelu je procesor MediaTek Helio G80 s maximální rychlostí 2,0 GHz, který má poskytnout o 32 % vyšší výpočetní výkon ve srovnání s Redmi 8. Grafický akcelerátor Mali-G52 s nejvyšším taktem 950 MHz je proti Redmi 8 údajně o 22 % výkonnější.

Přečtěte si také  Které telefony dostaly ve 32. týdnu aktualizace MIUI či Androidu?
MediaTek Helio G80 slibuje vyšší výkon
MediaTek Helio G80 slibuje vyšší výkon

Zatím není zcela jednoznačné, v jakých konfiguracích operační a interní paměti budou novinky dostupné. Filipínský prodejce na svém webu uvádí 3+32 a 4+64 GB s tím, že v případě RAM jde o moduly LPDDR4X a jako interní úložiště je použito eMMC 5.1. Interní paměť bude možné rozšířit paměťovou kartou microSD, která bude mít k dispozici dedikovaný slot.

Redmi 9
Redmi 9

Redmi 9 nabídne 3,5mm konektor pro připojení sluchátek, USB-C port pro nabíjení, respektive připojení k počítači, a infračervený vysílač, díky kterému bude tento mobil možné používat jako dálkový ovladač domácí elektroniky. Snímač otisků prstů najdeme na zadní straně pod třemi fotoaparáty, k dispozici má být i odemykání obličejem.

Co nabídne novinka?
Co nabídne novinka?

Výdrž a další parametry Redmi 9

Telefony nové řady Redmi 9 mají přijít s akumulátorem s kapacitou 5020 mAh. Poněkud překvapivě tak nejnižší řada nabídne stejnou baterii jako modely Redmi Note. Očekáváme, že třídenní výdrž na jedno nabití nebude při mírnějším používání problém. Velkou výhodou bude určitě možnost rychlého nabíjení výkonem až 18 wattů.

Akumulátor s kapacitou 5020 mAh
Akumulátor s kapacitou 5020 mAh

Výrobce uvádí, že telefon zvládne na jedno nabití až: 171 hodin přehrávání hudby, 34 hodin telefonních hovorů, 14 hodin navigace, nebo 19 hodin přehrávání videí. S ohledem na méně výkonný a tím pádem úspornější hardware věříme, že uvedené hodnoty mohou být reálné.

Xiaomi 13
Textura, která nezachytává otisky
Textura, která nezachytává otisky

Tělo telefonu bude mít barevný gradient a údajně má mít texturu, jež nezachytává (nebo alespoň ne tak intenzivně) otisky prstů. Rozměry zařízení budou 163,32 × 77,01 × 9,1 milimetrů, jeho hmotnost pak je 198 gramů. Na výběr má být ze třech barev: šedé, zelené a modré (některá média označují poslední variantu jako fialovou).

Kdy, kde a za kolik?

Čínský výrobce zatím ani nenaznačil, kdy hodlá nové telefony řady Redmi představit. Každopádně na čtvrtek 11. června má připravenou prezentaci náramku Mi Band 5, takže se možná dočkáme už tam.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Redmi Note 11S: pokračujte dál, tady není nic k vidění

Ceny podle posledních informací vypadají následovně:

  • Redmi 9 se 3 GB RAM a 32 GB interní paměti – 139,99 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 3300 Kč.
  • Redmi 9 se 4 GB RAM a 64 GB interní paměti – 149,99 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 3530 Kč.

Co říkáte na chystaný telefon Redmi 9?

Zdroje: lazada.com.ph, xda-developers.com, xiaomist.com, mysmartprice.com, gizmochina.com, gizmochina.com.

Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ach, ty barvy...
3 let před

Docela jsem se těšila, až bude víc fotek téhle novinky, protože fotografie konceptů dávaly naději, že s Xiaomi vnese trochu svěžího větru do už okoukaného výběru barev, které teď výrobci chrlí jako na běžícím páse (proč vlastně JAKO, že?) . Obzvlášť světle fialová vypadala naprosto skvostně – a to říkám jako někdo, kdo obvykle není zrovna fanoušek fialové barvy. Ovšem teď se začíná rýsovat smutná skutečnost – tahle řada minimálně designově zapadne mezi haldu dalších modrých gradientů, neurčitě zelených odstínů a šedých přístrojů (o černé a bílé klasice nemluva). Každá jiná barva je pro mne vítaným osvěžením – pokud ovšem jde do prodeje na náš trh (viz například zklamání z Huawei Nova 3 Primrose Gold, která na náš trh kdoví proč nebyla uvedena. ) Má ještě smysl doufat, že jde o nějaký komunikační šum a “devítky” dostanou nějaký originálnější kabátek? …

2
0
Napište nám svůj komentář!x