Video

Rozbalili jsme Redmi 9T: nejnižší třída se zase posunula o kousek výš

Řada telefonu Redmi 9 zaznamenala zhruba před měsícem další přírůstek. Modely Redmi 9, Redmi 9A, Redmi 9AT a Redmi 9C doplnil nový Redmi 9T. Od svých sourozenců se liší především procesorem Qualcomm Snapdragon, ale i dalšími parametry. Co můžete čekat, když si tento mobil koupíte? Rozbalili jsme ho a podívali se do krabičky.

Hlavní taháky Redmi 9T
Hlavní taháky Redmi 9T

Telefon Redmi 9T prodáváme v našem českém i slovenském e-shopu. Vybírat můžete ze dvou konfigurací, lišících se od sebe velikostí interní paměti – levnější verze nabídne 64 GB, dražší pak 128 GB prostoru. V českém e-shopu ceny začínají na 4290 Kč, ve slovenském na 164 eurech.

Proč právě Redmi 9T?

Zatímco ostatní telefony řady Redmi pohánějí procesory MediaTek, verze 9T sází na osvědčený Qualcomm. Konkrétně je jejím srdcem osmijádrový Snapdragon 662, jehož čtyři výkonnější jádra Kryo 260 Gold mohou dosahovat rychlosti až 2,0 GHz a zbývající čtyři úsporná jádra Kryo 260 Silver mají maximum na 1,8 GHz.

Qualcomm Snapdragon 662
Qualcomm Snapdragon 662

Tento procesor je vyráběn 11nm procesem, jež by měl zajistit nižší spotřebu elektrické energie při maximálním výkonu. Náročnější grafiku zpracovává akcelerátor Adreno 610. Stejný čip najdete například v telefonu Poco M3, který jsme nedávno recenzovali a v benchmarku AnTuTu jsme naměřili skóre přes 180 tisíc bodů.

Levný, ale kvalitní
Levný, ale kvalitní

Telefon existuje ve třech kombinacích operační a interní paměti: 4 + 64 GB, 4 + 128 GB a 6 + 128 GB. V Česku jsou dostupné pouze první dvě zmíněné verze. Zatímco varianta se 64 GB interního úložiště používá starší řešení UFS 2.1, 128GB verze mají novější a rychlejší UFS 2.2. Paměť lze rozšířit paměťovými kartami microSD, pro které je připraven dedikovaný slot.

Rozměry, obrazovka a výdrž

Je jasné, že telefon s cenovkou pohybující se kolem čtyř tisíc korun musí dělat určité kompromisy. Těmi jsou v případě Redmi 9T plastový rám a plastové tělo. Musíme ale uznat, že dílenské zpracování je příkladné a mobil rozhodně nepůsobí laciným dojmem. Telefon měří 162,3 × 77,3 × 9,6 milimetrů a váží 198 gramů.

Přečtěte si také  Rozbalili jsme telefon Poco F3: co dostanete za cenu pod 10 000 Kč?
Redmi 9T
Redmi 9T

Přední stranu pochopitelně obsadila dotyková obrazovka. Jedná se o IPS LCD panel s úhlopříčkou 6,53″, který zabírá 83,4 % čelní plochy a zobrazuje 1080 × 2340 obrazových bodů. Z toho plyne poměr stran 19,5:9 a jemnost 395 ppi. Displej potěší přirozenými barvami a vysokým jasem, dosahujícím až 400 nitů. Chrání ho starší, ale přesto velmi spolehlivé odolné tvrzené sklo Corning Gorilla Glass 3.

6,53palcová obrazovka
6,53palcová obrazovka

Jednou z nejsilnějších stránek tohoto telefonu je dlouhá výdrž na jedno nabití. Vděčí za ní lithium-polymerové baterii s velmi nadprůměrnou kapacitou 6000 mAh, díky kterému vydrží na jedno nabití až několik dnů. Když už se přeci jen akumulátor vybije, nebudete muset na jeho nabití čekat zbytečně dlouho – Redmi 9T totiž podporuje rychlé nabíjení výkonem až 18 wattů.

Akumulátor s kapacitou 6000 mAh
Akumulátor s kapacitou 6000 mAh

Skvělý fotoaparát i další parametry Redmi 9T

Na zadní straně najdete čtyři fotoaparáty, z nichž nejzajímavější je ten hlavní, nabízející rozlišení 48 Mpx, automatické fázové ostření a světelnost f/1,8. Zdatně mu sekunduje širokoúhlý fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a úhlem záběru 120 stupňů. Zbývající dva foťáky jsou spíše do počtu – jedná se o 2Mpx makro fotoaparát a 2Mpx hloubkový snímač, sloužící k pořizování fotek s rozmazaným pozadím. Na přední straně je v decentním kapkovitém výřezu foťák s rozlišením 8 Mpx, který lze kromě pořizování selfies využít například pro videohovory či odemykání telefonu obličejem.

Čtyři fotoaparáty
Čtyři fotoaparáty

Dalším parametrem, kterým Redmi 9T vybočuje z řady, jsou dva hlasité reproduktory, díky kterým si v režimu na šířku můžete vychutnávat stereofonní zvuk. Nechybí ani 3,5mm konektor pro připojení klasických sluchátek, infračervený vysílač nebo schopnost příjmu rozhlasového vysílání v pásmu velmi krátkých vln.

Samsung Galaxy S23
Telefon Redmi 9T
Telefon Redmi 9T

Z hlediska konektivity podporuje tento telefon mobilní sítě čtvrté generace (tj. LTE), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac v pásmech 2,4 a 5,0 GHz a Bluetooth 5.0. Verze určená pro český trh bohužel neobsahuje NFC. Z pozičních satelitních systémů můžete počítat s podporou amerického GPS, ruského GLONASSu, evropského Galilea a čínského Beidou.

Přečtěte si také  Xiaomi představí v únoru Redmi K40 s procesorem Snapdragon 888
Redmi 9T
Redmi 9T

V balení najdete kromě samotného telefonu nabíjecí adaptér s výkonem 22,5 wattů, kabel s koncovkami USB-A a USB-C a prostředek na otevření šuplíčku se SIM kartami. Příjemným bonusem je přibalený obal, kterým můžete telefon ochránit před vnějšími nepříznivými vlivy.

Samsung Galaxy S23

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Napište nám svůj komentář!x