Články

Telefony s odemčeným zavaděčem nedostanou HyperOS

Xiaomi nedávno představilo nové telefony Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Pro s operačním systémem HyperOS, který de facto nahrazuje grafickou nadstavbu MIUI. Zprávy naznačují, že firma po určitou dobu zcela zakazovala uživatelům odemykat bootloadery telefonů s HyperOS a MIUI. Dle dalších informací telefony s odemčeným zavaděčem nedostanou update na HyperOS.

Pro uživatele s MIUI bylo omezení odemykat zavaděč částečně zrušeno s odkazem na údržbu serveru. Uživatelé telefonů s HyperOS však nemohou odemykat bootloader až do současnosti. Xiaomi nyní potvrdilo webu Android Authority, že odemykání zavaděče bude u smartphonů se systémem HyperOS po vybalení z krabičky zakázáno.

Omezení s odemčeným zavaděčem

Firma tento postoj popsala v e-mailové odpovědi: „V zájmu ochrany bezpečnosti zařízení, zamezení úniku dat a poskytnutí bezpečnějšího a stabilnějšího uživatelského prostředí bude odemykání zavaděče v systému Xiaomi HyperOS ve výchozím nastavení zakázáno.“

Telefony s odemčeným zavaděčem nedostanou HyperOS
Telefony s odemčeným zavaděčem nedostanou HyperOS

Odemknutí zavaděče má bezpečnostní důsledky a vede k nefunkčnosti některých aplikací – například bankovních a platebních služeb. Nicméně je to nezbytný krok pro všechny, kdož chtějí na zařízení nainstalovat alternativní ROM, neoficiální konzoli pro obnovení, provádět hlubší úpravy systému a další pokročilé operace.

Až dosud museli uživatelé požádat o povolení odemknout bootloader s tím, že ho lze odemknout pouze po uplynutí stanovené doby od podání žádosti a kolem celého procesu existují i další omezení. Nyní to vypadá, že přinejmenším v Číně bude tato možnost vázána na aktivitu na oficiálním komunitním fóru.

Novinky zatím platí pro Čínu

Dle Kacpera Skrzypeka, který překládá MIUI do polštiny, budou muset uživatelé v Číně dosáhnout „páté úrovně“ na komunitních fórech, aby na zařízeních s HyperOS mohli odemknout zavaděč. Snímky také poukazují na fakt, že oprávnění k odemčení bootloaderu je časově omezené, a také na zavedení limitu tří odemčených zařízení za rok.

Xiaomi potvrdilo, že se výše uvedená omezení se týkají pouze čínské verze systému HyperOS. Globální uživatelé si mají počkat na oznámení na komunitním fóru, kde se dozví další podrobnosti. Jako hlavní důvody této změny uvádí vyšší bezpečnost zařízení, ochranu dat a celkový uživatelský komfort.

Restriktivní přístup k odemykání se zásadně liší od řady jiných značek chytrých telefonů. Například telefony Google Pixel a OnePlus umožňují odemknutí bootloaderu návštěvou obvykle skryté nabídky v možnostech pro vývojáře a spuštěním několika příkazů.

S odemčeným zavaděčem nedostanete update na HyperOS

Xiaomi má také špatnou zprávu pro stávající uživatele MIUI, kteří hodlají odemknout zavaděč svého telefonu. Tvrdí, že v takovém případě neobdrží aktualizaci na HyperOS. „Předchozí operační systémy, jako je MIUI 14, si stále zachovávají možnost odemknutí, ale nebudou dostávat žádné aktualizace Xiaomi HyperOS, pokud uživatelé ponechají svá zařízení v odemčeném stavu,“ sdělila firma.

S odemčeným zavaděčem nedostanete update na HyperOS
S odemčeným zavaděčem nedostanete update na HyperOS

Xiaomi později upřesnilo, že aktualizace HyperOS nebudou dostupné na telefonech s odemčeným zavaděčem bez ohledu na to, zda je na něm MIUI 14 nebo HyperOS. Pokud se však uživatel rozhodne zařízení znovu uzamknout, aktualizace HyperOS následně obdrží.

Xiaomi 13

Systém HyperOS byl představen na telefonech řady Xiaomi 14 a v následujících měsících se rozšíří na další zařízení. Nedávno uniklý harmonogram naznačuje, že „první vlna“ aktualizací začne v prvním čtvrtletí roku 2024.

Co říkáte na skutečnost, že telefony s odemčeným zavaděčem nebudou dostávat aktualizace?

Zdroje: androidauthority.com, androidheadlines.com, adimorahblog.com, 9to5google.com, xiaomiui.net.

Bezplatná poradna Xiaomi

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
Pavel
7 měsíců před

Souhlasím se společností Xiaomi,bezpečnost na prvním místě,Xiaomi musí být opatrné.
Jsem Váš velký čtenář pane Kiliáne,jinak velký xiaomista.
Zdraví Pavel

Vojtěch
Vojtěch
Odpovědět  Pavel
7 měsíců před

Ale tak to rozhodnutí by mělo být na každém, ne? A ten komfort mě také pobavil, když to je ve skutečnosti přesně naopak.
Nedivil bych se, kdyby se po Huawei a Xiaomi přidala nějaká další čínská firma.

Slávek
Slávek
7 měsíců před

Dobrý den pane Karle,
chci se zeptat, co to pro nás znamená?
Děkuji a zdravím

Tube
Tube
Odpovědět  Slávek
7 měsíců před

Odemceny bootloader ma vesmes ten, kdo chce vyzkkuset alternativni ROM, tomu to bude jedno.

Slávek
Slávek
Odpovědět  Karel Kilián
7 měsíců před

Dobrý den Karle,
děkuji za sdělení.
Nyní zase dost dlouhou trvá (poslední v srpnu) aktualizace X12. Co na to říkáte?
Hezký den M.

Slávek
Slávek
Odpovědět  Karel Kilián
7 měsíců před

To je škoda, myslel jsem, že jako u jiných značek vlajky se udržují lépe.
Děkuji za zprávu, hezký večer
M.

Slávek
Slávek
Odpovědět  Karel Kilián
7 měsíců před

Dobrý den,
s tím souhlasím, mám tuto zkušenost s OnePlus.
Tak budeme čekat.
Přeji taky hezký den.
M.

Radek
Radek
Odpovědět  Karel Kilián
5 měsíců před

Ono je to vlastně od výrobců docela sprosté prohlásit, že se budeme věnovat aktualizacím jen u vlajkových lodí a vykáknout se na střední třídu (bavíme se o stejném stáří v jednotlivých řadách). Střední třída není za korunu a pokud se mám v okamžiku nákupu smířit s tím, že jsem své peníze v podstatě spláchl do kanálu, moc se mi to nelíbí.

Ohledně samotných aktualizací – Samsung v poslední době věnuje větší péči svým telefonům a podpora i pro střední střídu se zlepšila. OnePlus je kapitola sama pro sebe. Nicméně např model Nord (Nord AC2003 z roku 2020) dostal postupně aktualizace androidu až na verzi 12. 13 už nebude. Poslední bezpečnostní aktualizace je September/září 2023 a tím nejspíš skončil. O jedno vyšší generace (Nord 2) se dočkala androidu 13 a zatím poslední bezpečnostní aktualizaci má z prosince 2023. Nakolik to je nebo není dostatečné musí zvážit každý sám.

Radek
Radek
Odpovědět  Radek
5 měsíců před

Ještě jsem nezmínil další známou věc, která hraje roli. A to je životnost akumulátoru. Často je aku po třech / čtyřech letech provozu v dost bídném stavu a výměna vestavěných není úplně pro každého. Takže nás výrobci svou “nepodporou” SW i HW tlačí všeobecně do pravidelné výměny zářízení. Zda se vyplatí prodlužovat životnost zařízení nějakým přehrátím alternativní ROM je vždycky hodně problematická otázka. Pokud člověk není zvídavý a chce bezpečně provozovat celý systém včetně bankovních aplikací tak se mu to spíš nevyplatí.

Radek
Radek
Odpovědět  Karel Kilián
5 měsíců před

Rád bych s Vámi podiskutoval o obchodních strategiích ale to bychom byli zcela mimo téma odemčených bootloaderů a museli bychom vidět pod pokličku jednotlivých výrobců.
V každém případě díky za předchozí komentáře.

Martin
Martin
7 měsíců před

Vcelku chápu tento krok ale vůbec se mi nelíbí jako člověk který denně používá custom rom která dala v podstatě druhý život mojemu telefonu který se na miui už dosti sekal lidé by měli mít možnost dělat se svými zařízeními co oni chcou a ne co chce výrobce(je to takové applaření). Jinak vynikající článek.

Shelby_Encore
Shelby_Encore
Odpovědět  Karel Kilián
7 měsíců před

Jenze je tu jeste jedna situace, kterou nikdo nezminil – a to telefony, ktere se prodavaji v Cine za podstatne nizsi cenu nebo je jejich evropska varianta tezce dostupna. Zkuste sehnat X13U eu verzi. Je dobre, ze slo koupit verzi cn a jen prehrat rom. O to muzeme byt nyni ochuzeni. Prece ne kazdy, kdo odemkne bootloader je hned pokuston a jede alternativni rom.

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Shelby_Encore
7 měsíců před

Dobrý den, jenže spousta telefonů – tedy modelů pro čínu a EU se může hodně lišit použitým HW. Vesměs mnoho telefonů y číny má blokované EU frekvence pro LTE/5G – tím myslím třeba to, že chybí zcela pásma B7/B8/B20. LTE funguje, ale pouze ve velkých městech v ostatních menších městech a vesničkách tam bude jen 2G. U mnoha telefonů se tohle dá obejít a nastavit přímo ten čipset (pookud je to QualComm) u ostatních ne, protože to je věc přímo desky.

Xiaomi 13 Ultra lze koupit v Německu s EU rom
https://www.mi.com/de/product/xiaomi-13-ultra/?skupanel=1

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
7 měsíců před

Dobrý den, já jsem měl též dočinění s modelem NOTE3 pro, který měl mít podporu pro naše LTE, ale neměl. Nakonec se to složitě podařilo odemknoout, ale tohle nebylo nic pro ty co neví co dělají (nástroje QPST,QFIL,QXDM,DFS Studio).

A u modelů s MTK tak bývá i jiný čip než u toho co jde do Evropy (tušil bych, že je to dík licenčním poplatkům za LTE/5G)

Příjemný den

Shelby_Encore
Shelby_Encore
Odpovědět  Zdeněk
7 měsíců před

Rozumim tomu a pocitam s tim. Proc mi v tom chcete vy a Xiaomi branit? Je prece muj problem, jestli si koupim tel. bez B20. Je fajn jak vsichni v diskuzi zacnou psat, ze by si cinu nekoupili, protoze za a) za b) za c), ale o to je prece nikdo nezada. Ja jen chci zachovat moznost prehrat si romku. Jestli pak tel. hodim do kose nebo budu na wifi muze byt ostatnim jedno. A jestli vy nepotrebujete odemykat bootloader, tak vam prece muze byt jedno jestli to jde nebo ne, ne? Miluju kdyz vsichni vi nejlip, co je pro druhe dobre a bezpecne…

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Shelby_Encore
7 měsíců před

Dobrý večer, ale já Vám v ničem nebráním, to, že se podařilo přehrát CN firmware na EU bez ztráty tak to je v pohodě. Jistě vím, že je podstatný cenový rozdíl koupit telefon někde na TrandingShenzen, kde je cena podstatně níže než u ostatních EU prodejců. Chápu, že cena cca €1000 bez dopravy / cla / daně je podstatně nižší než cena za kterou to lze koupit v Německu €1499

Třeba pro mne je LTE band B7/8/20 důležitý, protože u nás kousek od Brna prostě LTE bez těch timeslotů prostě nejede.

Třeba já jsem nenapsal co je pro druhé bezpečné a dobré, popsal jsem pouze situaci, která může nastat u mnohých čínských modelů.

zdeon
zdeon
5 měsíců před

Z praxe, mám odemčený zavaděč, používám

HyperOS 1.0 3.0.8/11

CZ SK OFFICIAL RELEASE

Takže asi to nebude úplně pravda. Moje dojmy, nic moc žádné jéééé se nekoná, prostě další miui, to co předtím šlo už nejde ale řada zbytečností přibyla.

34
0
Napište nám svůj komentář!x