Recenze

Recenze Xiaomi Redmi Buds 3 Pro: bezkonkurenčně vybavená sluchátka

Xiaomi možná není typickým výrobcem audiotechniky, rozhodně však na tomto poli nepatří mezi nováčky. Především in-ear sluchátka tohoto výrobce se pak celosvětově těší velké oblibě a to zejména díky skvělému poměru cena/výkon, která často nabídnou. Dnešní recenze pak věnujeme “skutečně bezdrátovým” sluchátkům Xiaomi Redmi Buds 3 Pro, která v rámci cenově dostupných sluchátek přináší skutečně nevídanou výbavu. Jsou tato sluchátka skutečně tak neodolatelnou koupí, nebo se budeme muset připravit i na nějaké kompromisy?

Obsah recenze Xiaomi Redmi 3 Pro

Obsah balení Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Uvnitř podlouhlé krabičky prodejního balení Redmi Buds 3 Pro naleznete téměř vše potřebné k jejich používání. Vedle samotných sluchátek a nabíjecího pouzdra tak dostanete hned 3 náhradní páry silikonových špuntů o různých velikostech a USB-C kabel pro nabíjení. Pokud však máte doma bezdrátovou nabíječku, obejdete se i bez kabelu, neboť sluchátka Xiaomi Redmi Buds 3 Pro – nebo lépe řečeno jejich pouzdro – podporují i bezdrátové nabíjení.

balení redmi buds 3 pro

Na první pohled velmi dobře zpracovaná sluchátka

Co nás na sluchátkách Xiaomi Redmi Buds 3 Pro velmi potěšilo, ba možná spíš i překvapilo, byly použité materiály a celková kvalita zpracování. Ne že bychom výrobci v tomto směru nevěřili. Ale při pohledu na výčet výbavy a cenu sluchátek jsme automaticky čekali, že se někde šetřit prostě muselo a použité materiály nám přišly na mysl jako první. Od pravdy jsme přitom byli skutečně daleko. Sluchátka jsou vyrobena z plastu s měkčeným a na dotek až sametově jemným povrchem. Ze stejného materiálu je pak vyrobeno i nabíjecí pouzdro a úroveň zpracování je příkladná. Jak v případě sluchátek, tak v případě pouzdra vše perfektně lícuje a nikde nevznikají ostré hrany, které zvlášť v případě sluchátek mohou být velmi nepříjemné.

Pochválit musíme také řešení pouzdra využívající magnety pro zajištění víka i fixaci samotných sluchátek v něm. Nezřídka kdy se totiž setkáváme se sluchátky, která nejsou v pouzdře nijak přichycena a snadno z něj tak mohou vypadnout. Dobíjení sluchátek z pouzdra pak probíhá standardně prostřednictvím dvou pinů pro každé sluchátko. Další plus spjaté s konstrukčním zpracováním je i odolnost vůči vodě a prachu se stupněm krytí IPx4. To v praxi znamená, že se nemusíte bát zničení sluchátek vlivem potu nebo kapek deště. Zmínit bychom pak měli i hmotnost, která u každého sluchátka činí 5 gramů. Pouzdro se sluchátky pak má 55 gramů.

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro velikost pouzdra

Design a ergonomie

Vzhled sluchátek si troufáme označit za poměrně decentní. Jak jsme zmínili o pár řádků výše, sluchátka i pouzdro jsou tvořeny plastem, přičemž většina částí má matný povrch. Výjimku tvoří pouze části připomínající mléčné sklo s lesklým povrchem z vnější strany sluchátek. Právě jejich prostor pak slouží pro dotykové ovládání sluchátek Xiaomi Redmi Buds 3 Pro. Pouzdro má tvar oblázku a díky malým rozměrům (65 x 48 x 26 mm) jej snadno skryjete například i v kapse kalhot.

recenze Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Servis XM.cz

Poměrně malá jsou i samotná sluchátka, díky čemuž z uší příliš nevyčuhují a obecně vzato budou patřit mezi ta lépe padnoucí true wireless sluchátka. V našem případě sluchátka i velmi dobře držela v uších a rozhodně bychom se jejich ztráty nebáli ani při sportu. Ovšem i tak, prvních pár dní si na jejich tvar a velikost musely uši zvykat. To je však u tohoto typu sluchátek běžné. Jedním dechem však musíme dodat, že každý má přirozeně uši trochu jiné. Všem tak nutně nemusí sedět ani Xiaomi Redmi Buds 3 Pro. Dle našeho názoru se však potenciálně jedná o skutečně dobře padnoucí sluchátka téměř pro každého.

ergonomie Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Konektivita

O reprodukci zvuku se zde starají 9mm měniče a sluchátka se k telefonu připojují prostřednictvím Bluetooth 5.2 a v jednu chvíli mohou být připojena ke dvěma zařízením současně. K dispozici pak je již poměrně obstarožní SBC a o poznání použitelnější AAC. Bohužel se však nedostalo na pokročilejší AptX (HD). Z vlastní zkušenosti pak můžeme konstatovat, že přínos AptX reálně pocítíte zejména pokud si předplácíte Tidal v Hi-Fi kvalitě či máte hudbu v telefonu uloženou v bezztrátových formátech. Pro poslech v “běžné” kvalitě či například hudby ze Spotify či YouTube Music je pak dle našeho názoru přínos této technologie již nižší. Co ale rozhodně zaslouží pochvalu je nízká latence bezdrátového přenosu. U některých bezdrátových sluchátek jsme se totiž již setkali s citelným zpožděním zvuku při sledování videí či hraní her – to v případě Xiaomi Redmi Dots 3 Pro rozhodně nehrozí.

Kvalita zvuku

Dostáváme se k pro mnohé patrně nejdůležitější části recenze Xiaomi Redmi Buds 3 Pro a sice ke kvalitě zvuku, který produkují nadstandardně velké 9mm měniče. Nehodláme chodit okolo horké kaše a rovnou přiznáme, že se nejedná o ta vůbec  nejlépe hrající sluchátka v dané ceně. Jednoznačně však patří k jasnému nadprůměru. Výšky jsou trochu zastřené, nicméně proti podání středových tónů nemůžeme mnoho namítat. Úplně spokojeni ale nejsme s hlubokými tóny. Basy jsou zde totiž místy až příliš výrazné ale ve chvílích kdy by měly vyniknout, “proříznout” jemné tóny a udeřit vší silou jim najednou dochází razance. Zatímco u pomalejší hudby tento neduh není tolik znát, se zrychlujícím se tempem je výraznější. Plošší zvuk je znát třeba i při kulometné metalové palbě kopáků.

zvuk redmi buds 3 Pro

Zrovna tak se můžeme setkat se ztrácejícími se jemnými detaily.  Znovu ale musíme opakovat, že byť své nedostatky sluchátka jistě mají, v rámci cenové kategorie se rozhodně řadí k tomu lepšímu co na našem trhu aktuálně můžete koupit. A na trhu se dá nalézt řada sluchátek s více než dvojnásobnou cenou, které budou hrát stejně nebo hůře než dnes testovaná Xiaomi Redmi Buds 3 Pro. Navíc výše zmíněné neduhy lze do jisté míry zmírnit vhodně nastaveným ekvalizérem. Naopak jednoznačnou pochvalu si zaslouží kvalita hovoru a sluchátka tak lze bez ostychu doporučit také jako handsfree. Trojice mikrofonů v každém sluchátku odvádí svou práci na výbornou a i při hovoru v hlučnějším prostředí vás druhá strana dobře uslyší.

Výdrž baterie a nabíjení

Výdrž na baterii patří jednoznačně k pozitivům sluchátek Xiaomi Redmi Buds 3 Pro. Samotná sluchátka dle výrobce vydrží přehrávat hudbu okolo 6 hodin. My jsme – při hlasitosti na 50 %, vypnutým potlačením hluku a telefonem v těsné blízkosti – naměřili výdrž 5 h 40 minut. Tedy nepatrně méně než výrobce deklaruje, nicméně nevylučujeme, že za určitých okolností je šestihodinová meta dosažitelná. Při stejném scénáři, ovšem se zapnutým aktivním potlačením hluku se výdrž sluchátek zkrátí přibližně o jednu hodinu.

Nabíjecí pouzdro stačilo na 3 plná nabití sluchátek a ještě mu zbylo 15% energie. Plně nabité pouzdro tak dokáže sluchátka nabít 3,5x. Pokud budete mít nabitá i samotná sluchátka, budete si moci užívat až 26 hodin poslechu bez nutnosti připojit pouzdro na nabíječku. Opět se jedná o velmi příjemnou hodnotu, i s přihlédnutím k výrobcem proklamovaným 28 hodinám. V případě hovoru pak sluchátka vydrží přibližně 3 hodiny bez zapnutého ANC a 30-40 minut kratší dobu se zapnutým aktivním potlačením hluku.

Co se nabíjení týče, to je zde zprostředkováno buď pomocí USB-C konektoru na pouzdru sluchátek, nebo bezdrátově. Zcela vybité pouzdro a sluchátka se pomocí kabelu dobijí na 100% za necelé 2,5 hodiny. Co nás vcelku překvapilo byla rychlost bezdrátového nabíjení. Ta je srovnatelná s tím drátovým a plné nabití pouzdra a hodinek pomocí 10W Qi nabíječky zabralo jen o nějakých 15 – 20 minut více času. Nabití samotných sluchátek z pouzdra zabere okolo hodiny.

Xiaomi 14

Aplikace a funkce

Jedním z potenciálních kamenů úrazu sluchátek Xiaomi Redmi Buds 3 Pro je bezesporu oficiální aplikace. Ta totiž… neexistuje. Dle Xiaomi prostě buď máte telefon s MIUI nebo máte smůlu. Naštěstí zafungovala komunita a v Obchodě Play tak již můžete nalézt aplikaci Mi Buds M8. My jsme sluchátka testovali v kombinaci se smartphonem Samsung Galaxy A52s a rovnou jsme tak prověřili i schopnosti této aplikace.

Mi Buds M8
Mi Buds M8
Developer: Andrei Zhukouski
Price: Free

Mezi nejdůležitější prvky v aplikaci patří nastavení aktivního potlačení okolního hluku (AMC). Vedle něj může být  aktivní takzvaný „transparentní“ režim, kdy sluchátka pomocí mikrofonů naopak podpoří okolní zvuky či mohou být obě tyto funkce vypnuty. Ve výchozím režimu je aktivní transparentní režim, na který se sluchátka přenastaví vždy po opětovném připojení k telefonu, což nás po čase poměrně obtěžovalo. Naopak za šikovné pokládáme, že pokud při zapnutém ANC vytáhnete jedno sluchátko z ucha, druhé se automaticky přepne do transparentního režimu. Mít v uchu jedno sluchátko se zapnutým ANC pro nás bylo totiž poměrně nepříjemné. ANC přitom dokáže snížit okolní hluk až do 35 db a v aplikaci můžete zvolit intenzitu tohoto efektu.

Konkrétně se jedná o režimy hluboký, střední, lehký a adaptivní, přičemž nám se během testování nejvíce osvědčil třetí zmíněný. Ani při permanentně zapnutém nejsilnějším potlačení okolního ruchu však nepočítejte, že z ničeho nic své okolí neuslyšíte. Intenzita ANC se dá srovnat s jednorázovými špunty do uší. Své blízké okolí tak uslyšíte tlumeně a sluchátka se postarají o odfiltrování méně hlasitých zvuků jako jsou třeba projíždějící automobily za oknem. Z praxe pak můžeme říct, že se ANC skvěle hodí i při telekonferencích pokud pracujete v open space kanceláři. Vaše kolegy sice zcela nepřehluší, ale pomohou více se oddělit od kanceláře a lépe se soustředit na hovor. Ve srovnání s dražšími sluchátky sice ANC Xiaomi Buds 3 Pro není tak výrazné, nicméně i tak jsme byli více než mile překvapeni jeho velmi dobrou použitelností v praxi.

Ovládání sluchátek

Neméně důležitou součástí aplikace je nastavení ovládání přímo na sluchátkách. K tomu slouží takzvaná gesta,  my bychom to však nazvali spíše “ovládání klepáním”. V podstatě máte na výběr 6 scénářů – přidržení, dvojklep a trojklep a to na pravém nebo levém sluchátku. Přidržení je vyhrazeno přepínání ANC / transparentnímu / “žádnému” režimu nebo vyvolání hlasového asistenta. To však nefungovalo ani u zmíněného Samsungu ani na Poco F2 Pro. Dvě a tři poklepání můžete používat pro play/pause, přeskakování skladeb a ovládání hlasitosti. Nám se však nezřídka kdy stalo, že jsme vyvolali úplně jinou akci, než jsme měli v úmyslu. Zejména trojí poklepání vyžaduje poměrně značné soustředění. Nám se tak ani za 2 týdny intenzivního testování nepodařilo pořádně s ovládáním na sluchátkách sžít.

ovládání sluchátek Xiaomi

V aplikaci naleznete také test pro určení správné velikosti špuntů právě pro vás. U něj si troufáme odhadnout, že využívá mikrofony na sluchátkách pro měření “unikajícího” hluku při přehrávání definované melodie. V našem případě tento test vyřadil jednu velikost špuntů. Další funkce by měla zabránit ztrátě Xiaomi Redmi Buds 3 Pro. Pokud sluchátko není v uchu a zároveň ani v nabíjecím pouzdře po dobu delší než 3 minuty, aplikace vás upozorní na jeho potenciální ztrátu. Pak zde máme ještě povolení/zakázání připojení sluchátek ke dvěma zařízením současně, povolení automatického přijímání hovorů či aktivaci widgetu se stavem baterie sluchátek a pouzdra, který se vám zobrazí v oznamovací oblasti systému. Na závěr pak musíme zmínit také přítomnost automatické detekce vytažení sluchátek z uší při kterém se pozastaví přehrávaná multimédia. Ta však bohužel čas od času fungovala i kdy neměla a i s oběma sluchátky v uších pozastavila přehrávání.

Závěr recenze sluchátek Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Od sluchátek Xiaomi Redmi Buds 3 Pro jsme ještě před začátkem testování měli velká očekávání hned v několika oblastech. Sami jsme tomu sice zpočátku nevěřili, nicméně v žádné kategorii nás ale sluchátka vyloženě nezklamala. V první řadě jsou skvěle vybavené a přítomnost vychytávek jako aktivní potlačení okolního hluku či bezdrátové nabíjení je v této cenové kategorii prostě senzační. K tomu navíc můžete připočíst třeba možnost připojit sluchátka až ke dvěma zařízením současně, do uší dobře padnoucí design či solidní výdrž na baterii.

Co se kvality zvukového přednesu týče, na tu lze pohlížet dvěma způsoby. První, pochopitelný, ale dle nás ne úplně férový je pohled zaměřený čistě na zvukový projev. V tom případě můžeme poměrně snadno konstatovat, že na trhu nalezneme lépe hrající sluchátka za plus/mínus podobnou cenu. Druhý pohled zahrnující celkový soubor schopností sluchátek Xiaomi Redmi Buds 3 Pro však ukazuje, že se jedná o dost možná nejlépe vybavená sluchátka na našem trhu v této cenové kategorii a navíc v rámci této kategorie i nadprůměrně dobře hrající. Škoda jen ne vždy úplně spolehlivého ovládání poklepáním na sluchátka.

Cena a dostupnost Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Sluchátka Xiaomi Redmi Buds 3 Pro aktuálně můžete zakoupit v našem e-shopu v černé a testované světle šedé barevné variantě. V obou případech za shodnou cenu 1 409 Kč na českém e-shopu, respektive 55 € v našem slovenském obchodě.

Xiaomi 13T Pro

cena Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

1409 Kč
8.6

Zvuk

7.5/10

Design a kvalita zpracování

8.5/10

Výdrž baterie

8.5/10

Funkce

9.5/10

Cena

9.0/10

Klady

  • cena
  • ANC
  • bezdrátové nabíjení
  • slušná výdrž baterie
  • nadprůměrný zvuk

Zápory

  • ovládníní na sluchátkách
  • chybí podpora AptX
  • občas zlobí detekce vložení do ucha
  • chybí oficiální aplikace
  • ANC mohlo být trochu výraznější
Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jupepe
Jupepe
2 let před

Tak zrovna ich mám na ceste za 37€ a teraz “objavím” recenziu…
Som zvedavý na vlastný názor aký si urobím.
Mám doma redmi airdots 2, amazfit power buds, redmi airdots 3.
Airdots 2 som po pol roku podaroval v rodine ďalej, lebo som si kúpil amazfit power buds za cca 70€. Majú skvelý zvuk, dostatočné basy, avšak iba AAC kodek a veľkú latenciu – nemožné pozerať akékoľvek video.
Airdots 3 majú tiež skvelý zvuk, avšak v porovnaní s amazfit menej basový. Majú však aptx a nízku latenciu, takže sledovanie videa nie je problém.

Takže amazfit používam s mobilom na počúvanie hudby pri športe, kde latencia nevadí, redmi airdots 3 používam na tablete keď pozerám YouTube/netflix.

Karel Kilián
Odpovědět  Jupepe
2 let před

Dobrý den,

děkujeme za sdílení zkušeností a doporučení.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Zdeněk
Zdeněk
2 let před

Příjemný den,

Proběhlo někde nějaké srovnání se sluchátky od Realme? (myslím modelovou řadu Air2 popř. Air pro) – myslím kvalitu zvuku aj. ?

Děkuji

Karel Kilián
Odpovědět  Zdeněk
2 let před

Dobrý den,

obávám se, že jsem nikde nic takového neviděl 🙁

Přeji hezký den.
Karel Kilián

zdeněk
zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Děkuji, ptám se protože modely mají podobné parametry včetně nabíjení.

Karel Kilián
Odpovědět  zdeněk
2 let před

Dobrý den,

ano, je to možné. Ony ty rozdíly napříč generacemi jsou spíše kosmetické.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

ᴿᴱᴮᴱᴸᴬᴺᵀ ᴍᴇᴌᴇ MASO
ᴿᴱᴮᴱᴸᴬᴺᵀ ᴍᴇᴌᴇ MASO
2 let před

Za 790Kč z ElectroWorldu a spokojenost…

Karel Kilián

Dobrý den,

jste si jistý, že máte verzi Pro, o které je řeč v tomto článku? Cena by odpovídala základní verzi Xiaomi Redmi Buds 3.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

ᴿᴱᴮᴱᴸᴬᴺᵀ ᴍᴇᴌᴇ MASO
ᴿᴱᴮᴱᴸᴬᴺᵀ ᴍᴇᴌᴇ MASO
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Ano, jsem si naprosto jistý, jako vždy,

akce.jpg
Karel Kilián

Dobrý den,

tak to gratuluji k fakt skvělé koupi!

Přeji hezký den.
Karel Kilián

ᴿᴱᴮᴱᴸᴬᴺᵀ ᴍᴇᴌᴇ MASO
ᴿᴱᴮᴱᴸᴬᴺᵀ ᴍᴇᴌᴇ MASO
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Diky

obrázek_2022-06-16_141534211.png
11
0
Napište nám svůj komentář!x