Recenze

Blesková recenze Xiaomi Mi Note 2: Dravec se špičkovou výbavou a zakřiveným displejem

Nejvybavenější telefon od Xiaomi k nám dorazil před několika dny, a tak jsme se jej rozhodli otestovat a podělit se o to s vámi. Jak dopadla blesková recenze Xiaomi Mi Note 2?

xiaomi-mi-note-2-tlacitko

Šikovný kryt i český manuál v balení

Bílé provedení krabičky už dnes nejspíše nikoho nepřekvapí, uvnitř na nás ale přeci jen jeden bonus čekal – kromě telefonu, nabíječky, USB-C kabelu, českého manuálu a sponky k otevření šachty pro SIM jsme našli také šikovný kryt. Ten se jednoduše nacvakne na záda telefonu a díky čiré barvě neruší výrazně design a chrání zadní sklo před poškrábáním.

xiaomi-mi-note-2-konstrukce-5

Zakřivený displej, tvrzené sklo i kovové rámečky

Vraťme se zpět k telefonu a jeho konstrukci. Protože první generace telefonu Xiaomi Mi Note patřila mezi nejhezčí telefony na trhu, od Mi Note 2 jsme měli velká očekávání. Dlouho se hovořilo o zakřiveném displeji, což se nakonec potvrdilo. Stejně tak mechanické tlačítko s čtečkou otisků prstů na přední straně a zakřivené tvrzené sklo na zádech. Na první pohled Xiaomi Mi Note 2 připomíná Samsung Galaxy Note7. Ten ale vyklidil pole, takže může být Mi Note 2 v klidu.

xiaomi-mi-note-2-fotografie-4

Domácí tlačítko je mechanické a jeho zmačknutím dojde nejen k zapnutí displeje, ale i odemčení telefonu pomocí čtečky otisků prstů. Po stranách je doplněno dvojicí senzorových tlačítek, která jsou znázorněna svítícím bodem. Xiaomi nezapomíná ani na barevnou notifikační diodu, která je umístěna nad displejem vedle reproduktoru. O rámečcích okolo displeje si můžete udělat obrázek sami – zatímco spodní okraj je dobře využit tlačítky, nad displejem bychom asi uvítali prostoru méně.

xiaomi-mi-note-2-fotografie-16

Zadní strana je v případě námi testované varianty Xiaomi Mi Note 2 zahalena do černého kabátu a je celá tvořena tvrzeným sklem. To je navíc po stranách zaobleno, což vypadá skvěle a zároveň pomáhá pohodlnějšímu držení. Použití skla s sebou přináší luxusní dojem, příjemné držení, ale počítat musíte s tím, že otisky prstů jsou po čase vidět. U černé varianty to ale není zdaleka tak markantní a bez čištění nějaký čas vždy přežijete.

Čočka 22MPx fotoaparátu je umístěna ve středu horní části a doplňuje ji dvojitý blesk. Čočka sice vystupuje nad povrch zadní strany, je to však jen velmi nepatrně. Xiaomi ve zbytku zadní strany ponechalo čistý design a více prvků už zde nenajdeme.

Sledujte nás na Telegramu

xiaomi-mi-note-2-fotografie-17

Pro milovníky velkých úhlopříček

Displej s úhlopříčkou 5,7″ je obrovský a představuje zároveň chloubu telefonu. Rozměry tomu ale samozřejmě odpovídají. I přesto se přístroj drží v ruce velmi dobře, protože se Xiaomi podařilo vyhladit všechny ostré hrany. Pomáhá tomu samozřejmě i zakřivení displeje a tvrzeného skla na zádech. Tlačítko pro ovládání napájení je příjemně na dosah palce, a přestože uživatel dosáhne i na ovládání hlasitosti, uvítali bychom je možná o nějaký ten milimetr níže.

Uživatelé jistě ocení, že Xiaomi stále používá hardwarová tlačítka pod displejem, díky čemuž je ovládání snazší a univerzálnější. Palcem lze všechna tlačítka ovládat velmi pohodlně. U tak velkého displeje nelze počítat s tím, že jej půjde ovládat jednou rukou bez nějaké pomoci. Tu může představovat druhá ruka nebo funkce zmenšení displeje – stačí přejet ve vybraném směru po tlačítkách a úhlopříčka obrazu se zmenší.

xiaomi-mi-note-2-konstrukce-1

Extrémně rychlá a přesná čtečka otisků prstů

Použití čtečky otisků prstů v telefonech je dnes zcela běžné a Xiaomi používá tuto technologii i u nejlevnějších řad Redmi. Použití v domácím tlačítku už jsme tu měli – model Mi5 nebo Mi5S. S přesností se Xiaomi vypořádalo velmi dobře, což pro nás není takovým překvapením. Uchvátila nás ale rychlost odemykání – stačí jen stisknout tlačítko a telefon se bez jakéhokoli zdržení odemkne. Přesvědčit se můžete na následujícím videu.

Reproduktor, který bohužel není stereo

Při pohledu na spodní stranu bychom se těšili na stereoreproduktory, bohužel tomu tak ale není. Jedna zdířka slouží nejspíše jen jako mikrofon a doplňuje symetrický design. Hlasitý reproduktor je zde tedy jen jeden. A jeho kvalita? Ta je spíše průměrná, a to ať se bavíme o jeho hlasitosti nebo i kvalitě.

Skvěle je na tom ale 3,5mm výstup do sluchátek, který ve spojení s kvalitními sluchátky nabídne špičkový poslech. A to je pro nás i důležitější než reproduktor, který většina k poslechu hudby nevyužívá. Hodí se i funkce Hi-Fi pro vylepšení zvuku, ekvalizér nebo profily pro sluchátka Piston. Díky tomu lze kvalitu zvuku ještě zvýšit, je to již ale subjektivní.

xiaomi-mi-note-2-foto-5

Xiaomi 13

Zakřivený OLED displej – krásné barvy i čitelnost na slunci

Společnost Xiaomi již podruhé vsadila na OLED displej, u modelu Xiaom Mi Note 2 zejména kvůli jeho zakřivení. OLED technologie s sebou přináší hned několik výhod – skvělé podání barev, výborné podání černé (díky samostatnému podsvícení u jednotlivých pixelů) nebo čitelnost na slunci. V první řadě nás ale zaujalo právě zakřivení, kterým se chlubí stále jen hrstka smartphonů na trhu. Displej nezasahuje až do úplných krajů, což ale spíše oceňujeme – zaoblených částí se totiž dotýkáme rukou, což by mohlo způsobovat přehmaty.

Displej nabídne Full HD rozlišení (1920 x 1080 px), což je stále dostatečné. Místo boje za co nejvyšším rozlišením si stačí uvědomit, že jemnost zůstává stále na skvělé hodnotě 386 PPI a lidské oko tak nemá šanci rozeznat z běžné pozorovací vzdálenosti jednotlivé pixely. Potěší i funkce rozsvícení displeje poklepáním, která je ale standardně deaktivována – to kvůli tomu, že většina uživatelů stejně odemkne telefon čtečkou. Nechybí ani režim čtení, který odfiltruje modré světlo a šetří oči při nočním brouzdání. Člověka zaujme i přesnost a jemnost při ovládání.

xiaomi-mi-note-2-foto-1

Špičkový hardware i plnohodnotné LTE

V případě hardwaru toho telefonu Xiaomi Mi Note 2 nelze moc vytknout. Dostáváme totiž do rukou zařízení se Snapdragonem 821, který dodnes představuje pomyslný vrchol. Přičtěme k němu 4 nebo 6 GB RAM paměti, 64 či 128GB vnitřní úložiště a máte základ, který se jen těžko překonává. Někdo by snad mohl namítnout, že by se hodil slot pro paměťovou kartu – bohužel s ním už Xiaomi u vlajkových modelů delší dobu nepočítá.

Zbylé parametry jsou rovněž skvělé – podpora NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, infraportu nebo moderní USB-C konektor. S přesností GPS nebyly u telefonů Xiaomi problémy ani v minulosti u čipů MediaTek, přesto se Xiaomi rozhodlo přesnost GPS v tomto modelu ještě vylepšit. Výsledkem je velmi rychlý fix a stabilní zaměření polohy. Xiaomi Mi Note 2 poslouží jako GPS navigace skvěle.

xiaomi-mi-note-2-tlacitko

xiaomi-mi-note-2-foto-9

Výkonu opravdu dostatek

Papírové specifikace sice již napoví, že Xiaomi Mi Note 2 patří mezi nejvýkonnější telefony světa, přesto jsme ale výkon chtěli vyzkoušet v praxi. Otestovali jsme několik náročnějších 3D her, se kterými si poradil testovaný přístroj znamenitě. Čísla benchmarků je sice potřeba brát s rezervou, v tomto případě ale vysoký výkon jen a jen potvrzují:

  • AnTuTu – 139 776 bodů,
  • GeekBench 4 – 1806 a 4096 bodů,
  • 3D Mark Sling Shot ES 3.1 – 2000 bodů.

Plnohodnotné LTE u globální verze

Globální verze s 6 GB RAM a 128GB vnitřním úložištěm přichází s plnou podporou LTE, čeští uživatelé ocení nejvíce frekvenci 800 MHz. Je jisté, že o tuto verzi telefonu bude v tuzemsku největší zájem.

xiaomi-mi-note-2-global-lte-2

Redmi Note 13

Výborná výdrž na jedno nabití

Baterie je pro většinu uživatelů ožehavé téma, Xiaomi se ale snaží u posledních přístrojů v tomto aspektu bodovat. Baterie s kapacitou nad 4000 mAh se dostávají do telefonů ve všech segmentech a Mi Note 2 není výjimkou. V tomto případě je sice výdrž telefonu srážena extrémně výkonným hardwarem i velkým displejem, i přesto jsou naše prvotní zkušenosti pozitivní – telefon vydrží na jedno nabití okolo 1,5 dne při intenzivnějším používání. To je na tak vybavený smartphone výborný výsledek. Potěší i použití moderního konektoru USB-C konektoru.

22MPx fotoaparát s podporou 4K videa

Při představení telefonu lákalo Xiaomi také na fotoaparát, který dostal čip Sony IMX318, objektiv se světelností F2.0 či podporu HDR, elektronické stabilizace obrazu a natáčení videa ve 4K rozlišení. Jak je na tom výsledná kvalita fotografií? Velmi dobře – fotografie se pyšní výbornou ostrostí, ponechávají si detaily a špatně si telefon nevede ani při horších světelných podmínkách. Kvalitu snímků a videí můžete posoudit sami.


Systém – bleskový Android 6 s MIUI V8

Chloubou telefonů Xiaomi je systém Android s nadstavbou MIUI. Xiaomi Mi Note 2 dorazil s MIUI V8 postavenou na Androidu 6.0.1. Toto prostředí je uživatelům dobře známé a zároveň nesmírně oblíbené. Mezi šikovné funkce můžeme zmínit:

  • možnost používání dvou nezávislých účtů pro jednu aplikaci (i pokud to aplikace sama nepodporuje),
  • správa aplikací po spuštění,
  • možnost úpravy notifikační lišty,
  • možnost nastavení barev pro notifikační LED diodu,
  • plovoucí menu s tlačítky či rychlým spouštěním a další.

Podstatnější je pro nás rychlost a plynulost prostředí. Kdo již Xiaomi někdy vlastnil, dá nám jistě za pravdu, že právě optimalizace je silnou stránkou tohoto výrobce. Xiaomi Mi Note 2 disponuje extrémně výkonným hardwarem, což spolu s ukázkovou optimalizací znamená bleskové a zcela plynulé prostředí.

Xiaomi Mi Note 2 – nový dravec na trhu smartphonů s Androidem

Xiaomi Mi Note 2 více než kdy jindy ukazuje, že čínská společnost nevítězí jen v levnějším segmentu s brilantním poměrem cena/výkon, ale dokáže na světlo světa přinést i telefon, který se může srovnávat s úplně nejlepšími smartphony. Xiaomi Mi Note 2 nabídne špičkovou výbavu, překrásnou konstrukci, kvalitní a zakřivený displej, povedený fotoaparát, bleskový a oblíbený systém i plnohodnotné LTE. Právě díky plnohodnotné podpoře LTE se otevírají vrátka i zájemcům, které absence 800MHz pásma LTE dříve odrazovala.

Žádný telefon prozatím není dokonalý, negativa jsou ale spíše jen drobnostmi, které povětšinou vyváží ostatní špičkové vlastnosti telefony. Přesto můžeme jmenovat spíše průměrný reproduktor, širší rámeček nad displejem nebo nadměrnější ulpívání otisků prstů na zadním skle.

Xiaomi Mi Note 2

9

Výkon

10.0/10

Displej

9.0/10

Fotoaparát

8.5/10

Výdrž baterie

8.0/10

Systém

9.5/10

Klady

  • Vysoký výkon
  • Překrásný design
  • Zakřivený displej
  • Bleskový systém
  • LTE, NFC, USB-C, infraport

Zápory

  • Širší rámeček nad displejem
  • Spíše průměrný reproduktor
  • Sklo na zádech si pamatuje otisky prstů
Redmi Note 13

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr
Petr
6 let před

Vypadá moc krasně……….

1
0
Napište nám svůj komentář!x