RecenzeTOP

Recenze Xiaomi Mi MIX: Telefon z budoucnosti přichází

Xiaomi Mi MIX ohromil celý svět – přišel z nenadání a s konceptem, který tu ještě nebyl. Telefon jsme pro vás pořádně proklepli. Jaký je telefon budoucnosti?

xiaomi-mi-note-2-tlacitko

Balení: luxusní dojem hned na začátku

O tom, že je Xiaomi Mi MIX neobyčejný, se dozvíte hned při odhalování útrob balení. Žádná nudná a jednoduchá krabička, ale luxusní balení, které ohromí. Zároveň není úplně snadné se ke smartphonu dostat. Kromě samotného přístroje je k dispozici i kožené pouzdro, které se rozhodně může hodit.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-a-baleni-24

Budou takhle vypadat telefony za pár let?

Čínská společnost se vydala odvážnou cestou. To, co mnozí výrobci pouze slibovali a na co marketingová oddělení lákala, se podařilo Xiaomi opravdu vyrobit. Telefon, jehož klenotem je obrovský displej s ultratenkými rámečky i v jeho horní části. Je naprosto jisté, že s takovým telefonem opravdu ve společnosti zaujmete.

xiaomi-mi-mix-5

Displej tvoří celých 91,3 % přední strany, což je údaj, kterým se ostatní přístroje chlubit nemůžou. Horní rámeček, na který jsme z ostatních telefonů zvyklí, v podstatě chybí – zůstává zde jen okraj displeje stejně široký jako ten po stranách. A to vypadá prostě skvěle. Je tu ještě jedna velká změna – tlačítka jsou poprvé v případě Xiaomi softwarová, dolní rámeček totiž hostí pouze přední kamerku, některé senzory a barevnou notifikační diodu.

Kvůli tomuto konceptu muselo Xiaomi vymyslet jiné řešení senzoru přiblížení a reproduktoru pro volání. Obojí se totiž muselo vejít pod displej a přesto fungovat. V případě senzoru přiblížení se jedná o ultrazvukový snímač, který ale podle našich zkušeností funguje bez problémů. Reproduktor je ukryt pod displejem a jeho výhodou je, že můžete ucho přiložit na téměř libovolné místo displeje.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-21

Poco M6 Pro

Klenot z odolné keramiky

Zadní strana je o poznání skromnější a žádné převratné prvky se zde nenachází. Přesto ke konstrukci telefonu sedí. Pod objektivem 16MPx fotoaparátu je umístěna čtečka otisků prstů a nechybí ani duální blesk. Posledním prvkem zadní strany je nápis, který nás informuje o tom, že byl design navrhnut společností Xiaomi. A je opravdu na co být pyšný.

Záda jsou stejně jako zbytek konstrukce zhotovena z odolné keramiky, ke stvoření telefonu nebylo dokonce použito žádné lepidlo a jedná se o opravdový unikát. Záda se lesknou a stejně tak si výrazně pamatují naše otisky, s čímž je potřeba počítat. Rámečky telefonu jsou také z keramiky a tvoří jeden nepřerušený kus.

xiaomi-mi-mix-9

Klame svou velikostí

Úhlopříčka displeje činí 6,4″, což logicky zajistí větší rozměry i vyšší hmotnost. Jelikož má ale Xiaomi Mi MIX opravdu tenké rámečky, jeho výška je jen o necelý milimetr nižší než třeba iPhone 7 Plus. To možná většinu lidí překvapí. Telefon je přesto poměrně široký a je určen spíše pro uživatele s větší rukou.

Softwarová tlačítka jsou skvěle po ruce a Xiaomi do spodní lišty implementovalo i zobrazení plovoucího tlačítka. Na tlačítko napájení lze palcem dosáhnout velmi snadno, kolébku s ovládáním hlasitosti bychom ale ocenili níže. A jak se Xiaomi Mi MIX drží v ruce?

Úchop je pohodlný, protože zde nenajdeme žádnou hranu. Keramika vypadá skvěle, bohužel je ale trochu kluzká a při ovládání musí být uživatelé opatrnější. Hlavně pak rámečky kloužou. Jednou rukou je nemožné dosáhnout do všech zákoutí displeje, Xiaomi ale nabízí dva pomocníky – tradiční funkci zmenšení displeje a již zmiňované plovoucí tlačítko. Spousta uživatelů se bojí náhodných přehmatů při používání telefonu. Musíme říci, že Xiaomi se s odstraněním tohoto problému vypořádalo skvěle a s ovládáním jsme žádné problémy neměli.

xiaomi-mi-mix-3

Čtečka otisků prstů znovu na zádech

Xiaomi nekráčí v jednotném konceptu a pozice čtečky otisků prstů se střídá. Xiaomi Mi MIX je na tom podobně jako řady Redmi a Redmi Note – čtečku nalezneme v zadní části. Velikost snímače je paradoxně o něco menší, než jsme zvyklí, což je nejspíše kvůli čistšímu designu. Její přesnost a rychlost je na skvělé úrovni, ale je potřeba se zpočátku naučit správnou pozici prstu. Čtečka je zapuštěna do těla jen mírně a chce to najít ten správný grif, aby se prst vešel do správných míst.

xiaomi-mi-mix-7

Opět pouze mono reproduktor

Přestože pohled na spodní stranu napovídá, že podle zdířek by se mohlo jednat o stereoreproduktor, není tomu tak. Xiaomi tradičně použilo jen jeden reproduktor, který sídlí v pravé zdířce (při displeji směrem vzhůru). A jeho kvalita? Ta je spíše průměrná. Maximální hlasitost je slušná, kvalita ale spíše mírně podprůměrná. Při maximální hlasitosti reproduktor chrčí a na kvalitní poslech to není.

Xiaomi 13T Pro

Nadšení na nás ale čekalo v případě zvukového výstupu, který je výborný. K telefonu jsme používali kvalitní sluchátka Creative Aurvana In-Ear 2 i 3 a požitek byl skvělý. V případě velmi kvalitních sluchátek jsme využívali čistý zvuk a ekvalizér nepoužívali. Ten se hodí spíše u levnějších sluchátek, kde může zvuk rapidně zlepšit. V balení jsme sluchátka tradičně nenašli.

xiaomi-mi-mix-konstrukce-25

Obrovský displej jediný svého druhu

O displeji a jeho extra tenkých rámečcích už jsme toho napsali dost. Pojďme se teď na něj zaměřit z pohledu technologií a kvality zobrazení. Xiaomi použilo osvědčený IPS panel s úhlopříčkou 6,4″ a rozlišením 1080 x 2040 pixelů, díky čemuž se jemnost dostala na hodnotu 362 PPI. To je stále výborná hodnota.

Čínská společnost sklízí za své displeje pravidelně obdiv a ne jinak je tomu i v tomto případě. Barvy nejsou tak saturované jako u OLED panelů, ale jdou spíše cestou věrnějšího podání. Barevné podání je skvělé a vyzdvihnout můžeme hlavně výbornou bílou, podání černé je pak z principu technologie o něco slabší.

Ostrého svitu slunce si nyní jen těžko užijeme, přesto je nejvyšší jas displeje na výborné úrovni a není naprosto žádný problém s viditelností venku. Potěší i funkce rozsvícení displeje poklepáním, která je ale standardně deaktivována – to kvůli tomu, že většina uživatelů stejně odemkne telefon čtečkou. Nechybí ani režim čtení, který odfiltruje modré světlo a šetří oči při nočním brouzdání. Člověka zaujme i přesnost a jemnost při ovládání.

Xiaomi Mi MIX

Krásný zvenku, skvěle vybavený uvnitř

Unikátní a překrásnou konstrukcí Xiaomi nekončí. Model Mi MIX je vybaven i nejmodernějším hardwarem, který je v mnohém totožný s modelem Xiaomi Mi Note 2. Prim zde hraje extrémně výkonný procesor Snapdragon 821, který je v prémiové verzi doplněn 6GB RAM pamětí a 256GB vnitřním úložištěm, což je samo o sobě úctyhodné. Nechybí pak ale ani podpora NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 nebo moderní USB-C konektor.

Samozřejmostí je přesná GPS, díky čemuž může Xiaomi Mi MIX sloužit i jako GPS navigace. Smířit se musíme jen s absencí paměťové karty (která ale stejně u tak velkého úložiště postrádá smysl) a LTE na frekvenci 800 MHz. Stále doufáme, že se již brzy dočkáme globální verze, která přinese plnou podporu LTE.

xiaomi-mi-note-2-tlacitko

Výkonu dost na bleskový chod systému i hry

Snapdragon 821 stále patří mezi nejvýkonnější čipy na světě, takže je v současné době nemožné najít herní titul, se kterým by si Xiaomi Mi Mix neporadil. Vyzkoušeli jsme jich hned několik a herní zážitky jsou na tak obrovském displeji fantastické. Výkon potvrzují i čísla ze známých benchmarků:

Užijte si EXTRA SLEVY! na všechny zánovní produkty v top kvalitě
  • AnTuTu – 137 313 bodů,
  • GeekBench 4 – 1808 a 4004 bodů,
  • 3D Mark Sling Shot ES 3.1 – 1892 bodů.

Skvělá výdrž baterie

Jistě si říkáte, že telefon s tak obrovským displejem a výkonným hardwarem bude mít velkou spotřebu baterie. A máte pravdu. Xiaomi se ale podařilo do těla vměstnat baterii s kapacitou 4400 mAh a když si uvědomíme, že telefon je ve většině času s vypnutým displejem, vysoká kapacita bude obrovskou výhodou. U většiny smartphonů se po náročném dnu vracíte domů s přibližně 20 % baterie a musíte přes noc nabíjet. Xiaomi Mi MIX si však ve většině případů uchová okolo 50 %.

Dá se tedy říci, že při náročnější práci vydrží bez větších problémů 1,5 dne, ve většině případů můžete nabíjet dokonce až na konci druhého dne. A to je opravdu skvělý výsledek. Doplnit k tomu můžeme i rychlé nabíjení, které zajistí okolo 80 % kapacity za půl hodiny dobíjení.

Fotoaparát, který mohl být lepší

Při pohledu na papírové specifikace nás fotoaparát nijak výrazně neohromí – 16MPx snímač, světelnost f/2.0 a podpora 4K videa. To jsou údaje, které jsme viděli u mnohých telefonů, ale jak jistě zkušenější čtenáři tuší, o papírové specifikace fotoaparátů zpravidla vůbec nejde. Daleko důležitější je konečný výsledek.

Na první pohled působí fotografie dobrým dojmem – zachovávají si věrné podání barev a špatně na tom nejsou ani fotografie v horších světelných podmínkách. I kvalita 4K videa se nám na první pohled líbí. Při bližším prozkoumání ale zjistíme, že je zde velmi agresivní postprocessing, kvůli kterému fotografie často ztrácí detaily. V tomto ohledu by mělo Xiaomi ještě zapracovat, protože v tuto chvíli je fotoaparát jen mírně nadprůměrný.

Systém – bleskový Android 6 s MIUI V8

Chloubou telefonů Xiaomi je systém Android s nadstavbou MIUI. Xiaomi Mi MIX dorazil s MIUI V8 postavenou na Androidu 6.0.1. Toto prostředí je uživatelům dobře známé a zároveň nesmírně oblíbené. Mezi šikovné funkce můžeme zmínit:

  • možnost používání dvou nezávislých účtů pro jednu aplikaci (i pokud to aplikace sama nepodporuje),
  • správa aplikací po spuštění,
  • možnost úpravy notifikační lišty,
  • možnost nastavení barev pro notifikační LED diodu,
  • plovoucí menu s tlačítky či rychlým spouštěním a další.

Systém je v češtině a dělá nám radost. Jeho odezvy jsou bleskové a stejně tak plynulost i spolehlivost. Je vidět, že Xiaomi dokáže svůj systém vždy výborně optimalizovat.

Xiaomi Mi MIX – telefon, který si zamilujete na první pohled

Jak telefon zhodnotit? Vyslovíme asi jen to, co spousta z vás tuší – Xiaomi Mi MIX zaujme hlavně svou unikátní konstrukcí s displejem, který má extrémně tenké rámečky. Díky tomu je tento přístroj takřka jediný svého druhu a zaujal celý svět. K tomu se přidává luxusní zpracování a konstrukce z keramiky, vysoký výkon, skvělá výdrž na jedno nabití i bleskový chod systému.

Tenké rámečky v okolí displeje pohodlí i přesnost ovládání nikterak nesnižují, což se ale už nedá říci o větší konstrukci, vyšší hmotnosti a kluzké keramice. Materiál sice vypadá skvěle, bohužel si ale výrazně pamatuje otisky prstů. Stále také vyhlížíme globální verzi, která by přinesla i podporu LTE na frekvenci 800 MHz.

Co říci závěrem? Xiaomi Mi MIX je telefon, který uchvátí na první pohled. Není nejlepším smartphonem ve všech ohledech, rozhodně je ale telefonem, o kterém si spousta uživatelů řekne, že jej prostě musí mít.

Xiaomi Mi Band 7

Xiaomi Mi MIX

9

Výkon

10.0/10

Displej

8.5/10

Fotoaparát

7.5/10

Výdrž baterie

9.5/10

Systém

9.5/10

Klady

  • Unikátní konstrukce
  • Luxusní zpracování a materiály
  • Výborný displej
  • Vysoký výkon
  • Skvělá výdrž na jedno nabití

Zápory

  • Spíše průměrný fotoaparát
  • Sklo na zádech si pamatuje otisky prstů
  • Telefon mírně vyklouzává z rukou
  • Vyšší cena
Sledujte nás na Telegramu

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Napište nám svůj komentář!x