Chytrá domácnost

Co může nabídnout robotický vysavač Xiaomi za necelé 4000 Kč?

Robotické vysavače doslova vtrhly do českých domácností, kde svým majitelům šetří nejen čas, ale i peníze. Protože se ceny takových přístrojů pohybují od 3 000 do 27 000 Kč, zajímalo nás, co může nabídnout robotický vysavač Xiaomi v nejnižší cenové hladině – za necelé čtyři tisíce korun. Řeč je o vysavači Xiaomi Robot Vacuum E10 (produktové číslo B112), který výrobce prezentuje jako „všestranného pomocníka na úklid podlah“.

Xiaomi Robot Vacuum E10
Xiaomi Robot Vacuum E10

Pokud by vás tento robotický vysavač zaujal natolik, že byste si ho chtěli koupit, můžete tak učinit v našich obchodech. V českém e-shopu ho lze pořídit za sympatických 3 866 Kč, zatímco ve slovenském online obchodě vás přijde na 155,93 eur. Zboží máme v centrálním skladu, což znamená, že ho můžeme odeslat do dvou pracovních dnů od objednání.

Robotický vysavač Xiaomi

Robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10 má pro tuto značku typický tvar puku o průměru 325 milimetrů. Je vysoký pouhých 80 milimetrů, díky čemuž se bez problémů dostane i pod hodně nízký nábytek, jako jsou kuchyňské linky, skříně, pohovky, sedací soupravy nebo postele. Tato vlastnost značně rozšiřuje schopnost vysavače vyčistit prostory, kam se s běžným vysavačem nelze dostat.

S výškou 8 cm snadno uklidí pod nízkým nábytkem
S výškou 8 cm snadno uklidí pod nízkým nábytkem

Horní strana je bílá, a kromě loga výrobce na ní najdete tlačítka pro zapnutí/vypnutí a návrat na nabíjecí stanici Přední stranu dekoruje černý štít, který kontrastuje s čistě bílým tělem, a ukrývá několik senzorů zajišťujících bezpečný pohyb vysavače v prostoru.

Horní strana vysavače
Horní strana vysavače

V zadní části se nachází kombinovaná nádobka na vodu a posbírané nečistoty, kterou lze velice snadno odejmout, což usnadňuje její vysypávání, čištění a doplňování vody. Na spodní straně jsou dvě větší poháněná gumová kola, jedno menší otočné kolečko a dále zde najdeme hlavní kartáč, nasávací otvor a boční kartáček.

Přečtěte si také  Nové bezdrátové routery Xiaomi nabízejí Wi-Fi 7 a gigabitové porty
Jednoduše odnímatelná nádobka na vodu a prach
Jednoduše odnímatelná nádobka na vodu a prach

Nasáté nečistoty jsou ukládány do nádobky na prach, ze které je lze snadno vysypat – například do odpadkového koše. Vzduch poté prochází vyměnitelným třívrstvým filtračním systémem s vysokou účinností, který zajišťuje zachycení jemného prachu a dalších znečišťujících látek.

Třívrstvá filtrace
Třívrstvá filtrace

4 úrovně vysávání a 3 úrovně vytírání

Vysavač uklízí podlahy pomocí několika různých mechanismů. Bočním kartáčkem smetává nepořádek od stěn a z rohů. Další důležitou součástí je gumový hlavní kartáč – v podstatě jde o horizontálně rotující váleček, který zametá prach a další nečistoty do nasávacího otvoru.

Robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10 uklízí podlahy pomocí několika různých mechanismů
Robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10 uklízí podlahy pomocí několika různých mechanismů

U robotického vysavače samozřejmě hraje hlavní roli vysávání. Díky výkonnému motoru dokáže generovat sací výkon až 4000 pascalů, což zajišťuje efektivní úklid na jedno přejetí. K dispozici jsou čtyři úrovně sání: tichá, standardní, vysoká a maximální (turbo).

Sací výkon až 4000 pascalů
Sací výkon až 4000 pascalů

Ačkoli to v minulosti nebylo u levnějších modelů zvykem, robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10 nabízí i mokrý úklid, tedy vytírání, respektive mopování. Pro tyto účely je vybaven nádržkou s elektronickým dávkováním vody a mopovací podložkou. Uživatel může volit ze tří úrovní dávkování vody, díky čemuž se přístroj dokáže přizpůsobit různým typům podlah a zamezit jejich přílišnému promáčení.

Xiaomi Smart Band 8
Tři úrovně mopování pro různé typy podlah
Tři úrovně mopování pro různé typy podlah

Robot Vacuum E10 také umožňuje snadné přepínání mezi vysáváním, mopováním a současným vysáváním i mopováním. Díky tomu mohou uživatelé zvolit optimální režim pro úklid podlah v rámci celého domu nebo bytu v rámci jednoho uklízecího cyklu.

Snadné přepínání režimů úklidu
Snadné přepínání režimů úklidu

Xiaomi Robot Vacuum E10

Vysavač vyniká inteligentním plánováním a vysokou adaptabilitou. Je navržen tak, aby rozuměl potřebám uživatele a specifikům domácnosti. Pro efektivnější úklid používá metodu čištění cik-cak, která zajišťuje systematický proces úklidu. Tato strategie nejen zlepšuje účinnost čištění, ale také zajišťuje, že žádná část podlahy nebude při úklidu vynechána.

Přístroj se dokáže přizpůsobit složitým domácím prostředím
Přístroj se dokáže přizpůsobit složitým domácím prostředím

Přístroj se dokáže přizpůsobit složitým domácím prostředím díky vestavěným senzorům. Ty mu umožňují flexibilně reagovat na různé překážky a zajišťují bezproblémový úklid bez nutnosti dohledu. Díky této vlastnosti může vysavač efektivně pracovat v různorodých domácích situacích a zároveň minimalizovat riziko kolizí nebo uvíznutí.

Přečtěte si také  Chytrá domácnost Xiaomi: Co umí chytrá žárovka?
Dokonalý úklid podél stěn místnosti
Dokonalý úklid podél stěn místnosti

Senzory na boku přístroje zajišťují dokonalý úklid podél stěn místností. Snímače ve spodní části pak hlídají, aby vysavač nespadl například ze schodů nebo jiného vyvýšeného místa. Další čidla zajišťují automatický návrat vysavače na nabíjecí stanici.

Senzory hlídají, aby robotický vysavač Xiaomi nespadl ze schodů
Senzory hlídají, aby robotický vysavač Xiaomi nespadl ze schodů

Pohon přístroje zajišťuje integrovaný akumulátor s kapacitou 2600 mAh, který na jedno nabití zvládne až 110 minut úklidu (vytírání i vysávání současně). Po dokončení úklidu se vysavač automaticky vrací na nabíjecí stanici, kde následně doplní spotřebovanou energii.

Ovládání vysavače

Robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10 je nutné spárovat s aplikací Mi Home. Následně se připojí k Wi-Fi, přes kterou komunikuje s internetem. Díky tomu je možné ho ovládat (například zapínat či nastavovat) z jakéhokoli místa na světe, kde je dostupné internetové připojení.

Ovládání z aplikace Mi Home
Ovládání z aplikace Mi Home

Spojení s mobilní aplikací přináší i další výhody v podobě možnosti naplánovat automatický úklid domácnosti ve zvolené dny a časy. Vysavač tak může uklízet například v době, kdy nebýváte doma, takže vás nebude rušit svým hlukem a vy se vrátíte do čistě uklizené domácnosti.

Robotický vysavač Xiaomi
Robotický vysavač Xiaomi

Stranou bychom neměli nechat ani možnosti automatizace v rámci chytré domácnosti Xiaomi. V aplikaci lze nastavit různé podmínky a akce, které budou vykonány jako reakce. Lze tak například nastavit, aby čistička vzduchu v průběhu úklidu zvýšila svůj výkon a zachytila tak zvířený prach.

Díky funkci hlasových oznámení budete reálném čase informováni o průběhu čištění, díky čemuž budete mít neustálý přehled o tom, co vysavač vlastně dělá. Při spojení aplikace Mi Home s platformou Google Home by pak mělo být možné ovládat vysavač hlasovými příkazy prostřednictvím Asistenta Google.

Vysavač hlasem hlásí různé události
Vysavač hlasem hlásí různé události

Robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10 – cena a dostupnost

Z pokročilých funkcí, které jsou obvyklé pro dražší modely, chybí zejména mapování domácnosti. Jak již zaznělo – vysavač uklízí stylem „cik cak“. Neukládá si tedy mapu prostoru, ve kterém se pohybuje, takže ho nelze poslat uklidit určité místo nebo pouze konkrétní místnost. Proti nejdražším robotickým vysavačům pak schází automatický přesun nečistot do sáčku v nabíjecí stanici či doplňování vody.

Xiaomi 14
Přečtěte si také  Chytrá domácnost Xiaomi: co nabízí Xiaomi TV Box S (2nd Gen)?

Součástí balení je poměrně bohaté příslušenství. Kromě samotného vysavače s předinstalovaným hlavním najdete v krabici kombinovaný zásobník na vodu a prach, boční kartáč, mopovací podložku, napájecí adaptér, nabíjecí stanici, štěteček na čištění nádobky na prach a uživatelskou příručku.

Co může nabídnout robotický vysavač Xiaomi za necelé 4000 Kč?
Co může nabídnout robotický vysavač Xiaomi za necelé 4000 Kč?

Pokud vás tento robotický vysavač zaujal natolik, že byste si ho chtěli koupit, můžete tak učinit v našich obchodech. V českém e-shopu ho lze pořídit za sympatických 3 866 Kč, zatímco ve slovenském online obchodě vás přijde na 155,93 eur. Zboží máme v centrálním skladu, což znamená, že ho můžeme odeslat do dvou pracovních dnů od objednání.

Zaujal vás robotický vysavač Xiaomi Robot Vacuum E10?

Zdroj: mi.com.

Redmi A3

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Napište nám svůj komentář!x