Novinky

Nové elektrické koloběžky Xiaomi Electric Scooter 4 a 4 Lite

Elektrické koloběžky Xiaomi si vydobyly své místo na trhu a výrobce postupně přidává další a další modely. Nejnovějším přírůstkem jsou elektrické koloběžky Xiaomi Electric Scooter 4 a Xiaomi Electric Scooter 4 Lite, které vám podrobně představíme v tomto článku.

V našich e-shopech aktuálně prodáváme šest modelů elektrických koloběžek Xiaomi s cenou od 9 248 do 16 691 Kč. Jednoznačně nejvyšší parametry nabízí model Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Pro, který v českém e-shopu stojí 16 691 Kč, zatímco ve slovenském online obchodě ho můžete koupit za 699 eur.

Xiaomi Electric Scooter 4

Xiaomi Electric Scooter 4 přichází na trh jako základní model čtvrté generace elektrických koloběžek. Proti svému předchůdci nabízí větší desetipalcové pneumatiky, které by měly zajistit komfortnější jízdu, a celkově robustnější konstrukci, včetně širších řídítek a větší platformy pro nohy.

Xiaomi Electric Scooter 4
Xiaomi Electric Scooter 4

S baterií s kapacitou 7 650 mAh, respektive 275,4 Wh, dokáže ujet na jedno nabití až 30 kilometrů (po chystané aktualizaci firmwaru až 35 km) a zvládne vyjet stoupání až 16 %. Nabízí tři jízdní režimy: chůze (6 km/h), jízda (20 km/h) a v nejrychlejším sportovním módu dokáže uhánět rychlostí až 25 km/h. Motor poskytuje výkon 300 wattů, ve špičce pak až 600 wattů.

Baterie s kapacitou 7 650 mAh
Baterie s kapacitou 7 650 mAh

Díky vestavěnému šestiosému gyroskopu ACC a chytrému algoritmu dokáže Xiaomi Electric Scooter 4 řídit výkon motoru podle stylu jízdy a úhlu náklonu. V případě nehody dojde k vypnutí elektromotoru, aby se zabránilo dalšímu zranění.

Na bezpečnost dohlíží šestiosý gyroskop
Na bezpečnost dohlíží šestiosý gyroskop

Zajímavé parametry nové elektrické koloběžky Xiaomi

Koloběžku je nutné přes Bluetooth spárovat s aplikací Mi Home, ve které lze následně sledovat počet ujetých kilometrů, provádět její nastavení a zjišťovat případné chyby. Kromě toho je možné z ní také stroj zamknout. Přepracování se dočkal také panel na řídítkách, který zobrazuje rychlost, zvolený jízdní režim, indikuje stav baterie a dokáže upozornit na závadu, přehřátí, a dokonce i na ztrátu tlaku v pneumatikách.

Přečtěte si také  Realme GT2 Pro: Fotky odhalují selfie kameru pod displejem
Panel na řídítkách elektrické koloběžky Xiaomi
Panel na řídítkách elektrické koloběžky Xiaomi

Jednou z výhod je, podobně jako u starších modelů, snadné skládání koloběžky. Ve složeném stavu se bez problémů vejde například do kufru auta a je možné ji přenášet. Hmotnost 17,3 kilogramů sice nepatří k nejvyšším, ale při přenášení na větší vzdálenosti ji patrně pocítíte. Dobrou zprávou je maximální nosnost až 110 kilogramů.

Elektrická koloběžka Xiaomi Electric Scooter 4
Elektrická koloběžka Xiaomi Electric Scooter 4

Koloběžka Xiaomi Electric Scooter 4 je určena pro provoz v teplotách od -10 do 40 °C. Výrobce počítal s jejím používáním v náročnějších podmínkách, takže ji vybavil zvýšenou odolností proti vodě a prachu dle standardu IP55. Na Amazonu je k dispozici od 22. května za cenu 499,99 eur, což je v přepočtu asi 11 830 Kč.

Srovnání rozměrů s předchozí generací
Srovnání rozměrů s předchozí generací

Xiaomi Electric Scooter 4 Lite

Jak naznačuje slovo „lite“ v názvu druhé novinky, jedná se o „odlehčenou verzi“, nabízející o něco nižší, nicméně stále zajímavé parametry. Rozdíly začínají hned u pneumatik – tento model je vybaven 8,5″ koly, což znamená o něco menší pohodlí při jízdě po nerovnostech.

Xiaomi Electric Scooter 4 Lite
Xiaomi Electric Scooter 4 Lite

Akumulátor má kapacitu 5 200 mAh, respektive 187 Wh. Koloběžka s ním zvládne na jedno nabití ujet maximálně 20 kilometrů a poradí si se stoupáním nejvýše 14 %. I zde jsou k dispozici tři režimy jízdy: chůze (6 km/h), jízda (15 km/h) a v nejrychlejším sportovním módu zvládne tato koloběžka jet rychlostí až 20 km/h. Stejně, jako u základního modelu, poskytuje motor výkon 300 wattů a ve špičce až 600 wattů.

Redmi 13C
Akumulátor má kapacitu 5 200 mAh
Akumulátor má kapacitu 5 200 mAh

Také v tomto případě došlo proti předchozímu modelu Electric Scooter 3 Lite ke zvětšení rozměrů – novinka je o něco vyšší a nabídne širší platformu pro nohy. Jednou ze zajímavostí jsou směrovky integrované v řídítkách – to je věc, kterou bychom ocenili i u předchozích modelů.

Jednou z novinek této elektrické koloběžky Xiaomi jsou směrovky integrované v řídítkách
Jednou z novinek této elektrické koloběžky Xiaomi jsou směrovky integrované v řídítkách

Další parametry nové elektrické koloběžky Xiaomi

Také tuto koloběžku je nutné přes Bluetooth spárovat s aplikací Mi Home, ve které pak lze sledovat a upravovat různé parametry, případně je možné stroj zamknout. Panel na řídítkách je stejný jako u základního modelu a taktéž má kontrolku, která upozorní jezdce v případě defektu pneumatiky.

Přečtěte si také  Chytrá domácnost Xiaomi: spolehlivý router Xiaomi Router AX3200
Panel na řídítkách koloběžky
Panel na řídítkách koloběžky

Verze Lite má o něco nižší maximální nosnost – dle deklarace výrobce je určena pro osoby s hmotností do 100 kilogramů. I Xiaomi Electric Scooter 4 Lite lze složit a následně přenášet či převážet s tím, že tato koloběžka je o něco lehčí konkrétně váží 15,9 kilogramů.

Koloběžka Xiaomi Electric Scooter 4 Lite
Koloběžka Xiaomi Electric Scooter 4 Lite

Z hlediska provozních podmínek nabízí tato koloběžka podobné parametry – můžete na ní jezdit při teplotách od -10 do 40 °C a má deklarovanou odolnost proti vodě a prachu dle standardu IP54. Na Amazonu se prodává od 22. května za cenu 419,99 eur, což je v přepočtu přibližně 9 940 Kč.

Koloběžky je nutné spárovat s aplikací
Koloběžky je nutné spárovat s aplikací

Obě nové elektrické koloběžky Xiaomi, tedy Electric Scooter 4 a Electric Scooter 4 Lite, jsou aktuálně dostupné také na španělském trhu. Lze očekávat, že se za nějakou dobu začnou prodávat i v Česku.

Jak se vám líbí Nové elektrické koloběžky Xiaomi?

Zdroje: mi.com, mi.com, gearrice.com, crast.net, mundoxiaomi.com.

Realme C55 Dual SIM

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Napište nám svůj komentář!x