Recenze

Recenze Xiaomi Mi Robot 2: … a budete mít doma pořád uklizeno

Chytrý robotický vysavač Xiaomi Mi Robot 2 je druhou generací tohoto úspěšného produktu pro domácnost. Proti první verzi přináší několik zajímavých novinek a vylepšení. Podrobili jsme zařízení skutečně důkladnému testu, s jehož výsledky vás seznámíme v tomto článku.

Mi Robot 2 se představuje

Xiaomi Mi Robot je součástí Mi Ecosystem, což je společná “značka”, pod kterou Xiaomi nabízí různé produkty čínských výrobců. Jejich společným cílem je vytvoření chytré domácnosti a díky tomu jednodušší život. Výrobcem tohoto vysavače je Roborock – jeden z partnerů společnosti Xiaomi. Zatímco první model byl prodáván pod značkou Mijia (podznačka Xiaomi, která se zabývá segmentem chytré domácnosti), v případě Robota 2 je komunikována přímo značka Roborock. Smyslem této změny je snaha zvýšit význam partnerů ekosystému.

Obsah balení

Nová generace vysavače Xiaomi Mi Robot 2 přichází v obrovské lepenkové krabici. Navíc je samotný vysavač pro větší bezpečí zabalen do samostatné vrstvy lepenky. Uvnitř najdete napájecí stanici (dock), uživatelskou příručku se všemi potřebnými pokyny, vlastní vysavač, nádobku na vodu pro mokré čištění a kartáč na čištění prachového filtru.

Vzhled a zpracování

Druhá generace je na první pohled velice podobná té první, rozeznat je od sebe lze díky jinak rozmístěným tlačítkům. Design definuje čistě bílá barva, prokládaná šedými prvky. Pouze v horní části najdete zářivě oranžový až červený prvek laserového senzoru. Největší změnou proti předchozí verzi je podpora mopování, díky které zvládne Xiaomi Mi Robot 2 provádět současně suché i mokré čištění.

Oranžový až červený prvek laserového senzoru
Oranžový až červený prvek laserového senzoru

Na horní straně najdete trojici kruhových tlačítek. První zleva (při pohledu zepředu) odesílá vysavač na nabíječku, kterou je schopen sám lokalizovat. Prostřední tlačítko slouží k vypnutí/zapnutí zařízení. Konečně poslední, pravé tlačítko aktivuje lokální čistění v okolí místa, kde se zařízení nachází. Z hlediska ovládání však doporučujeme používat mobilní aplikaci, která nabídne všechny jmenované funkce, a ještě řadu dalších navíc.

Mi Robot 2 má proti první generaci jinak rozmístěná tlačítka
Mi Robot 2 má proti první generaci jinak rozmístěná tlačítka

Vysavač je vybaven dvěma reproduktory, přes které umí komunikovat. Mluví čínsky či anglicky a dokáže informovat nejen o zahájení a dokončení zadaného úkolu, ale také při případných problémech.

Spodní strana

Zespodu najdete po straně rotační kartáček, jehož úkolem je vymetat nečistoty podél stěn a z rohů. Nepřehlédnutelná jsou dvě velká pryžová kolečka s výrazným vzorkem, díky kterým si přístroj poradí i s náročnějším terénem. Nedělalo mu například problém přejíždět necelé dva centimetry vysokou domácí váhu, takže stejně snadno si poradí i s prahy. Dodejme, že starší model zvládal překážky do výšky jednoho centimetru.

Menší otočné kolečko sídlí mezi dvěma konektory, kterými vysavač najíždí na nabíjecí stanici. Nakonec tu máme rotující kartáč, kterým přístroj vmetává nečistoty směrem k sání. A tím se dostáváme k nejdůležitějšímu rysu tohoto produktu: na rozdíl od nejlevnějších robotických vysavačů totiž nejen zametá, ale také vysává (tj. vytváří podtlak), čímž dosahuje velmi uspokojivých výsledků.

Potěšujícím faktem proti předchozí verzi je o něco menší základna nabíječky, která tak zabere méně místa. Položit ji můžete prakticky kamkoli, kam je vysavač schopen dojet. I v případě, že je při prvním spuštění nabíjecí stanice za překážkou, je schopen ji přístroj postupným prozkoumáváním místnosti najít.

Dalším mezigeneračním rozdílem je sací výkon. Zatímco první generace deklarovala 1800 Pascalů, druhá přidává 11 % navíc – tedy díky výkonnějšímu motoru zvládne až 2000 Pa.

Xiaomi Smart Band 8

Zásadní rozdíly mezi první a druhou generací tedy jsou:

  • Možnost mokrého čištění podlahy (první verze nenabízí).
  • O 11 % vyšší sací výkon (2000 Pa u druhé, 1800 Pa u první generace).
  • Lepší schopnost překonávat překážky (až 2 centimetry u druhé verze, u první 1 centimetr).
  • O něco méně hlučný sací mechanismus.
  • Menší základna nabíječky.

Základní parametry

Podívejme se nyní na několik základních informací, které byste o tomto produktu měli vědět.

  • Mokrý úklid s použití mopu z mikrovlákla s automatickým řízením průtoku vody. Na jednu nádrž funguje až po dobu 45-60 minut.
  • Inteligentní plánování trasy: laserový snímač vzdálenosti skenuje okolí v úhlu 360 stupňů asi 1900krát za sekundu. Na základě toto si vytváří mapu celého interiéru domu a plánuje cesty.
  • Trojrozměrný čisticí systém: robot s vakuovým systémem nezanechává na podlaze prach, drobky ani nečistoty.
  • Dálkové ovládání z chytrého telefonu s možností přizpůsobení oblasti čištění.
  • 5200mAh baterie s deklarovanou dobou fungování na jedno nabití 2,5 hodiny (vhodná pro čištění objektů s podlahou do 250m2).
  • Díky sacímu výkonu 2000 Pa je vysavač schopný absorbovat drobky, prach a jiné nečistoty.
  • Překonávání překážek o výšce 2 cm
  • Dvoumilimetrový gumový rám chrání při kontaktu s překážkami.
  • 4 senzory zabraňují pádu ze schodů.
  • Automatické vypnutí.
  • Automatický návrat do nabíjecí základny při nízké kapacitě baterie
  • Automatický snímač naplnění.

Aplikace

Vysavač Xiaomi Mi Robot 2 můžete ovládat prostřednictvím aplikace Mi Home, která je k dispozici jak pro Android, tak pro iOS. Stejným programem můžete řídit i celou řadu dalších chytrých spotřebičů tohoto čínského výrobce, jako jsou žárovky, LED pásky a další.

První spuštění

Po prvním spuštění se aplikace přes Bluetooth spojí s vysavačem a nabídne připojení k Wi-Fi, přes kterou pak zařízení komunikuje s Internetem. S tím souvisí jedna ze zásadních výhod: vysavač Xiaomi Mi Robot 2 můžete ovládat z mobilu odkudkoli, kde je k dispozici internetové připojení. Není tak problém například spustit úklid, když jste v zaměstnání nebo se vracíte z chaty. Nastavení Wi-Fi je vlastně jediným krokem, který v úvodní fázi musíte provést.

Jak naučit aplikaci komunikovat anglicky?

Po úspěšném zprovoznění vysavače v aplikaci Mi Home jsme narazili na poměrně zásadní problém: aplikace komunikovala pouze čínsky. Řešení situace naštěstí není složité – stačí přepnout program do angličtiny. A nenechte se zmást tím, že samotná aplikace Mi Home anglicky už komunikuje!

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi Smart Sensor Set: chytrá domácnost plná senzorů

Jak na to?

  1. Z úvodní obrazovky aplikace Mi Home přejděte do sekce Profile.
  2. Otevřete sekci Settings.
  3. Pokračujte na položku Language.
  4. Zde místo Default nastavte English.

Od tohoto momentu bude ovládání aplikace vysavače kompletně lokalizováno do angličtiny (čeština, bohužel, k dispozici není).

Automatický úklid celého bytu

Patrně nejčastěji používanou funkcí bude úklid celého prostoru, ve kterém se vysavač nachází. Hlavní ovládací prvky najdete v bílé dolní liště, přičemž úklid spustíte tlačítkem Clean. Vysavač poté opustí základnu a začne si mapovat prostor kolem sebe. Používá k tomu celou řadu senzorů v čele s laserovým snímačem, díky kterým dokáže například odhalit otevřené dveře do sousední místnosti. Na obrazovce můžete sledovat, jak přístroj postupně odkrývá další a další zákoutí vašeho bytu a detekuje překážky, kterým se bude muset vyhnout.

Nad nástrojovou lištou pak informuje o tom, kolik metrů čtverečních plochy již vyčistil, stavu baterie a době úklidu. Z našeho testu vyplývá, že rychlost vysávání je zhruba jeden metr čtvereční za minutu.

Během vytváření mapy prostoru si Xiaomi Mi Robot 2 rozdělí celý objekt do několika zón, které následně uklízí. Nejprve vždy objede zónu po obvodu, poté postupným přejížděním tam a zpět uklidí její plochu tak, aby nevynechal jediné místečko. Celý proces můžete průběžně pozorovat na obrazovce svého telefonu.

Sledujte nás na Telegramu

Po dokončení úklidu se zařízení automaticky vrátí do nabíjecí stanice, kterou si umí vždy samo vyhledat. V případě, že dojde k vybití baterie pod 20 %, odjede vysavač doplnit energii a následně se vrátí tam, kde skončil. Pokud během úklidu dojde k problému – například namotání kusu oblečení na kartáč (na což budete narážet, pokud necháváte své svršky na podlaze), vysavač se zastaví a hlasem i formou notifikace upozorní na potíže.

Úklid podle diáře

Automatický úklid lze, stejně jako další funkce, spustit na dálku z mobilního telefonu – stačí jen připojení k Internetu. Kromě toho je také možné nastavit pravidelné uklízení v zadané dny a časy. Tuto možnost najdete v sekci Timer, kde lze nastavit čas spuštění, opakování (v pracovní dny, každý den, o víkendu či uživatelsky nastavitelné) a režim. Vysavač se pak v zadané časy automaticky aktivuje a provede úklid všech dostupných prostor.

Zmínili jsme se o režimech vysávání – ty lze nastavit i pro každé jednotlivé vysávání, a to konkrétně v sekci Cleanup mode. K dispozici jsou kromě mopování čtyři módy, lišící se od sebe intenzitou sání a tím pádem i hlučností. Pokud nechcete být obtěžováni vyšším hlukem, doporučujeme ponechat režim Balanced, který zvyšuje sání jen na kobercích, zatímco například na plovoucí podlaze či dlažbě si vystačí s nižším tahem. Problémy jsme měli s nastavením režimu Mop, kdy aplikace pokaždé vyzvala k aktualizaci firmwaru stroje, aby následně oznámila, že firmware je aktuální. Režim tím pádem nešlo zapnout.

Zónové čištění

Ne vždy budete potřebovat vysávat celý byt. Pokud jste například v kuchyni rozsypali cukr, bude mnohem užitečnější použít takzvané zónové čištění, které najdete pod tlačítkem Zoned cleanup. V tomto režimu zadáte na mapě bytu jednu nebo více obdélníkových zón, jež má vysavač navštívit a vysát.

Po aktivaci tlačítkem zvolíte oblast, případně přes Add Zone přidáte několik dalších oblastí. Aplikace průběžně informuje o jejich velikosti, takže můžete odhadnout, jak dlouho bude úklid trvat. Nenápadným kruhovým tlačítkem můžete zvolit, zda má být daná oblast projeta jednou, dvakrát, nebo třikrát. Konečně tlačítkem Cleanup vyšlete vysavač do akce dle zadání.

Tento režim tak do jisté míry vlastně nahrazuje “virtuální zdi”, používané některými méně chytrými robotickými vysavači k definování prostoru, který by neměly opustit. Nemusíte se tak zabývat instalací, navíc můžete definovat oblasti úklidu prakticky kdykoli a odkudkoli.

Čistění kolem bodu

Další možností je úklid kolem definovaného bodu. Ten provedete tak, že klepnete na tlačítko Go a následně v mapě “ukážete” na místo, kam má vysavač dojet. Přejezd spustíte tlačítkem Go there. Poté můžete použít volbu Spot cleanup, kdy Xiaomi Mi Robot 2 provede vyčištění okolí nastaveného bodu. Praktické použití je například v situaci, kdy rozsypete nějaký materiál.

O všech provedených úklidech si aplikace vede “deníček”, který najdete v kontextové nabídce pod položkou Cleaning history. Zde je jak souhrnný přehled odpracovaných minut, vyčištěných metrů čtverečních a počet zahájených akcí. Níže následuje podrobný přehled všech dokončených i nedokončených akcí s datem, časem, vyčištěnou plochou a případně i mapou.

Mokrý úklid – mopování

Největší novinkou druhé generace vysavače Xiaomi Mi Robot je podpora mokrého úklidu. Součástí balení je totiž asi centimetr vysoká plastová nádobka, kterou naplníte vodou a připevníte ji dvěma západkami dozadu, na spodní část vysavače. Tím se sníží jeho “světlá výška” a částečně také schopnost překonávat překážky.

Součástí nádržky je hadřík z mikrovláken, do kterého z nádrže vzlíná kapalina. Vysavač v tomto režimu tedy nejen vysává, ale ještě vytírá podlahu hadříkem. Upřímně jsme byli k této funkci trochu skeptičtí a příliš jsme nevěřili tomu, že pouhé přejíždění mokrou utěrkou může mít nějaký viditelný efekt.

Sledujte nás na Telegramu!

Samozřejmě je na místě přiznat, že zaschlé skvrny na podlaze touto metodou pravděpodobně zcela neodstraníte. Přesto i tento způsob může přispět k čistější domácnosti, jak jsme se přesvědčili po dokončení úklidu, když jsme nádrž vyjmuli a podívali se na viditelně špinavý hadřík. Nutno podotknout, že tímto výsledkem skončilo mopování poté, co jsme podlahy každý den minimálně jednou vysávali.

Můžeme tedy říci, že ač tento způsob mokrého úklidu asi nemůže konkurovat ručnímu vytírání podlahy, přináší nesporně viditelný výsledek.

Manuální ovládání

Vysavač lze ovládat také ručně, a to konkrétně v sekci Remote controls. Pro tento režim je vyžadováno, aby byl vysavač a telefon připojen ke stejné bezdrátové síti. Důvody jsou prosté: kvůli rychlosti odezvy a možnosti vizuálně kontrolovat pohyb přístroje. K dispozici jsou dva ovládací módy. První nabízí tři tlačítka: vpřed, rotace vlevo a rotace vpravo. Ano, správně vidíte, že Xiaomi Mi Robot 2 vlastně neumí couvat. Druhý režim se podobá ovládání joystickem, nicméně princip je celkově velice podobný tlačítkům.

Návrat do nabíječky

Do nabíječky se vysavač vrací automaticky po dokončení zadaného úkolu. V případě přerušení či v manuálním režimu ho tam můžete odeslat tlačítkem Dock. V takové situaci zařízení samo vyhledá nejkratší trasu k nabíječce a najede na ni tak, aby mohlo dojít k nabíjení přes plošky v jeho spodní přední části.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi Play: za málo peněz docela dost muziky

Údržba

O robotický vysavač Xiaomi Mi Robot 2 se pochopitelně musíte starat. Kromě vysypávání nádobky se zachyceným smetím najdete vše podstatné v sekci Care. Hlavní filtr a kartáč jsou omyvatelné, což prodlužuje dobu jejich použitelnosti.

Zde jsou jednotlivé komponenty a předpokládaná doba zbývající životnosti. Konkrétně se jedná o:

  • omyvatelný vzduchový filtr, který je vhodné vyměnit po 150 hodinách provozu.
  • boční kartáček k zametání v rozích je vhodné měnit po 200 hodinách
  • větší výdrž pak má hlavní kartáč pro zametání, který je vhodné měnit po 300 hodinách
  • každých 30 hodin provozu je vhodné provést vyčištění senzorů.

Uklízíme

Pokud je vysavač v nabíječce a je zapnutý, stačí v aplikaci Mi Home zadat své požadavky. Robot se okamžitě pustí do práce. Po každém opuštění nabíječky si znovu mapuje prostor, ve kterém se pohybuje – to pro případ, že byste ho přenesli jinam, nebo kdyby se změnily podmínky. K dispozici má celkem dvanáct snímačů, které mu umožňují vytvořit virtuální mapu vašeho domu, bytu či pokoje.

Například laserový snímač okolí (tj. červenooranžová součástka pod kloboučkem na horní straně) dokáže udržovat vysavač v těsné blízkosti od stěn, aniž by však došlo ke kontaktu. Úklid podél stěny obstarává boční rotující kartáček, který mete nečistoty dál od zdí, aby mohly být (zpravidla při dalším průjezdu) vysáty.

Vysavač je vybaven baterií s kapacitou 5200 mAh, která vystačí přibližně na 2,5 hodiny čištění. Pokud se vyčerpá pod úroveň 20 %, vrátí se stroj automaticky na nabíječku, aby se nabil. Následně bude pokračovat od místa, kde předtím skončil.

Test rychlosti a výdrže

Provedli jsme testovací měření, abychom ověřili rychlost úklidu a vybíjení baterie. Naměřili jsme následující hodnoty:

Samsung Galaxy Watch6
  • Za 16 minut provozu uklidil vysavač 18 metrů čtverečních a spotřeboval 12 % baterie.
  • Za 21 minut provozu uklidil vysavač 22 metrů čtverečních a spotřeboval 15 % baterie.
  • Za 43 minut provozu uklidil vysavač 42 metrů čtverečních a spotřeboval 33 % baterie.

Výsledky lze tedy shrnout takto: za minutu provozu zvládne vysavač uklidit zhruba jeden metr čtvereční. Za jednu minutu spotřebuje zhruba 0,76 % akumulátoru, z čehož plyne, že na jedno nabití by měl zvládnout fungovat asi 130 minut a uklidit přibližně 130 metrů čtverečních. Realita se samozřejmě může lišit s ohledem na terén a stupeň sání. U nás jezdil vysavač zhruba v 95 % plochy po plovoucí podlaze a dlažbě, přibližně 5 % tvořil kobereček s vlasem.

Praktické poznatky

Opravdu velmi příjemně jsme byli překvapeni z toho, jak se vysavač dobře orientuje v prostoru. Je v tomto směru systematický, vytvoří si virtuální mapu a podle ní naplánuje úklid. Tuto mapu si znovu vytváří při každém opuštění nabíječky, takže není problém ho přemístit.

Problémy mu nečiní prakticky nic – překážky vysoké do dvou centimetrů bez potíží překoná, vyšší si zaznamená do své mapy a vyhýbá se jim. Dokáže objíždět všechny nohy židlí, stolů a dalšího nábytku, přičemž kolem nich pečlivě zamete rotačním kartáčkem.

Poradil si i s linkou na nožičkách vysokých 11 centimetrů, která je jen o 1,5 cm vyšší než samotný přístroj. Bez jakýchkoli náznaků problémů se orientoval a dokonale uklidil i tam, kam se člověk dostane jen s potížemi. Pod nižší objekty pochopitelně přístroj nezajíždí a vyhýbá se jim jako jakýmkoli jiným překážkám.

Hodně jsme oceňovali anglickou hlasovou komunikaci vysavače, díky které bylo vždy zřejmé, co přístroj dělá, nebo jaký má problém. Kromě potvrzení všech zadaných pokynů umí například sdělit, že dokončil úkol a vrací se na nabíječku, případně že se něco namotalo na kartáč a potřebuje pomoc. I když jsou jazykové balíčky jen pro angličtinu a čínštinu, určitě je to lepší nápad, než kdyby zařízení vydávalo pouze zvukové signály.

Oceňovali jsme velmi jednoduché vysypávání nádoby se smetím, kdy stačí jen odklopit víko, vyjmout nádobku, přenést ji na patřičné místo a otevřít. Obecně je manipulace se všemi součástmi, se kterými má uživatel přijít do styku, velice snadná.

Nádobka na smetí je ukryta pod víkem
Nádobka na smetí je ukryta pod víkem

Video

Natočili jsme pro vás několik záběrů, ze kterých si můžete udělat o něco lepší představu, jak vlastně vysavač funguje v praxi.

Vysavač a jeho nepřátelé

S čím vysavač bojoval, byly boty, oblečení a kabely. V návodech snad ke všem robotickým vysavačům najdete podstatnou zmínku, že by takové objekty měly být odstraněny z dosahu vysavače. Částečně i záměrně jsme vyzkoušeli, co se stane, když tak neučiníme. Boty vysavači odolávaly asi nejlépe, jen ty lehčí občas přesunul na jiné místo (jednu odvezl dokonce až pod kuchyňskou linku). Podstatně prekérnější situace způsobovaly kusy oděvů. Pokud byly na jedné hromadě, vysavač se jim vyhnul. Jednotlivé drobné kusy však občas namotal na kartáč a následně z důvodu chyby zastavil.

Poco M6 Pro

Největší potíže způsobovaly kabely, které opravdu důrazně doporučujeme umístit tak, aby se k nim vysavač vůbec nedostal. Silnější kabely (např. prodlužovačky) má tendence posouvat a vytahovat, čímž v konečném důsledků může dojít i ke strhnutí lehčích spotřebičů na podlahu. Jemnější kabely (např. nabíječky telefonů) se rády zamotávají do obou kartáčů a samozřejmě také způsobí zastavení stroje. Podobně nerad má vysavač také mikrotenové sáčky. Naštěstí není problém inkriminovaná místa rozebrat, což alespoň vymotávání podstatně zjednodušuje.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi 9 SE: kompaktní zástupce vyšší střední třídy

Jen jedenkrát se nám v průběhu testu stalo, že se přístroj dostal na místo, ze kterého nedokázal odjet. Po několika pokusech nakonec zastavil s chybovým hlášením a požádal o “vyproštění”.

Testováno na ženách

Jak už to bývá, každý vnímá úroveň nepořádku respektive pořádku jinak. Zatímco jednomu stačí, když projde od dveří pokoje k posteli, u druhého by se dalo doma jíst z podlahy. V rámci objektivity jsme tedy nechali vysavač otestovat také dvě ženy, jejichž hodnocení dopadlo následovně.

Petra K. “Robotický vysavač jsem měla možnost otestovat v bytě, kde je koberec i vinylová podlaha.
Vlasy nebo prach pod stoly vysaje dokonale, člověk si nemusí klekat na kolena. Do nabíjecí stanice se vrací bez problémů. Nevěřila jsem, že by koberec vysál tak efektivně, jako klasický vysavač, ale velice mile mě překvapil. Vysál i chuchvalce přilepené na nohách židlí, které s klasickým vysavačem nevysaji. Překvapil mě sací výkon a plná nádobka prachu po jednom vysávání. Nemusela jsem se starat o to, kde vysavač jezdí, a v klidu se mohla věnovat dítěti.”

Užitečný pomocník

Kristýna Kiliánová: “Když manžel přišel s návrhem, že bychom mohli vyzkoušet a zároveň otestovat novou generaci robotického vysavače od Xiaomi, řekla jsem si proč ne. Přece jenom menší pomocník do domácnosti se hodí.

Přítomna jsem byla již u samotného vybalování, nastavování a úplně prvního zkoušení. Jelikož byl zrovna pátek a na programu byl týdenní úklid, byla jsem plna očekávání, jaké výsledky vysavač přinese. A musím říct, že jsem byla velice překvapena. Po úklidu celého bytu byla nádoba na smetí zcela naplněná. Ani bych neřekla, že tady máme tolik prachu vzhledem k tomu, že často používáme čističku vzduchu.

Testování samozřejmě probíhalo i další dny, vyzkoušeli jsme si různé zmiňované funkce a výsledky byly patrné. Největší „záhul“ vysavač dostával od našich dvou osmáků (míněni drobní hlodavci, nikoli žáci základní školy). Ti si ho totiž natolik oblíbili, že když vysával, začali mu vyhazovat přebytečné věci z klece. Mi Robot 2 ale vše zvládl na jedničku. Jen hvězdičku nechám v záloze, protože se mu občas podařilo něco zamést pod klec a odtud už to nezvládl vysát.

Pro mě samotnou byl samozřejmě největším pomocníkem v kuchyni. Kdykoliv u vaření cokoli upadlo z linky na zem, nelámala jsem si s tím hlavu a jen ho přivolala, aby kuchyň uklidil. Potěšilo mě, že se vešel i pod ní a já tak nemusela sklánět svůj hřbet k zemi :-D”

Nic není dokonalé

“Ale jak už to tak bývá, nic není dokonalé, takže i zde pár malinkých chyb najdeme. V momentě, kdy najel na tkaničku od boty, nasál ji a vláčel po celém bytě (a když nejste doma, tak pak třeba botu hledáte i v ložnici :-D). Jindy zase namotal kabel a vytáhl ho z koupelny až do předsíně. Lehké problémy s vysáváním měl na naší vroubkované dlažbě, ale to lze docela pochopit.

Druhá generace také disponuje “vytíráním” podlah. Pokud chcete lehce setřít povrch podlahy, fajn, budete spokojeni, ale na pořádné vytírání to opravdu není 🙂

Ale vzhledem k tomu, že se v těchto případech jedná o maličkosti, celkově tedy výrobek musím hodnotit kladně. Velké plus totiž dostává za pomáhání s úklidem, a to i když nejste doma a ohlásí se Vám nečekaná návštěva. Neřešíte a prostě necháte vysavač uklidit za Vás. Upřímně musím konstatovat, že bych si jej nejraději nechala :-D”

Resumé

Celkově je Xiaomi Mi Robot 2 příjemným evolučním upgradem oproti první generaci. Svůj podíl na tom má nový laserový snímač, možnost mokrého čištění a schopnost překonávat vyšší překážky.

Z hlediska vysávání nemá přístroj potíže s plovoucími podlahami, dlažbou, ani koberci. Bez problémů překonává prahy i další drobné překážky, nevráží do nábytku ani do stěn. Jeho orientace v prostoru je jedním slovem výtečná. Silnou stránkou je mobilní aplikace, ze které můžete vysavač vzdáleně ovládat i nastavovat. Rychlost úklidu je dobrá – byt s plochou 90 m2 uklidíte zhruba za hodinku a půl. Mopování považujeme za příjemnou funkci, která sice má své výsledky, ale přeci jen v tomto směru klasickým vytíráním dosáhnete o něco lepších výsledků.

S ohledem na počet funkcí, kterými Mi Robot 2 disponuje, je to rozhodně jeden z nejlepších produktů v tomto segmentu. Co však poněkud chladí nadšení je cena, pohybující se přes 15 000 Kč, což je skoro o polovinu víc, než za kolik seženete první generaci. Na druhou stranu, pokud věnujete úklidu dvě hodiny týdně, tak pokud si svůj volný čas ceníte alespoň na 150 Kč za hodinu, po roce uklízení se Mi Robot 2 de facto začne vyplácet i s touto cenovkou. Navíc můžete (automaticky) uklízet třeba každý den, takže budete mít doma pěkně čisto, aniž byste se sami museli jakkoli namáhat.

Xiaomi robotický vysavač 2

15499.00
8

Suchý úklid

9.5/10

Mokrý úklid

7.5/10

Vzdálené ovládání z mobilu

10.0/10

Snadnost údržby

9.0/10

Cena

4.0/10

Klady

  • Orientace v prostoru
  • Ovládání z mobilu
  • Řada režimů úklidu
  • Rychlost úklidu
  • Možnost mopování

Zápory

  • Přeci jen vyšší cena
  • Slabší mokrý úklid
  • Lehké předměty posouvá po místnosti
  • V aplikaci nelze zapnout režim Mop
Xiaomi Watch 2

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petra
Petra
5 let před

Dobrý den, je možné při mopování použít i saponát nebo je nádobka určena výhradně jen na vodu? Děkuji za odpověď.

Erika
Erika
5 let před

dobrý deň, prosím Vás, ako je to s dokupovaním filtrov alebo kefiek? zoženiem to v pohode??

Erika
Erika
5 let před

Dobry den, dakujem velmi pekne, pozriem to

Karel
Karel
5 let před

Dobrý den nevíte rozliší lino od koberce ? Myslím co se týče kombinace lino v obýváku a koberec v dětském pokoji? Rozpozná to ten vysavač nebo bude mopovat i na koberci?

Jiří
Jiří
4 let před

Dobrý den,

mám pár dotazů. Uchová si vysavač zmapované prostředí v paměti? Uklidí mi, já ho vypnu. Za dva dny zapnu a můžu ihned využít zónové čištění? Nebo si prostor začne znovu mapovat? Dále mě zajímá více o aplikaci. Zařízení lze sdílet, což je super. Existuje v aplikace nějaká hierarchie? Řekněme, že si uživatel 1 tento vysavač nainstaluje a následně ho sdílí s uživatelem 2 a 3. Budou mít uživatelé 2 a 3 přístup ke všem nastavením? Např. Cleanup Mode? Je aplikace pro iOS i Android z pohledu uživatelského rozhraní totožná, nebo se liší? Co když mám patrový dům, můžu nabitý vysavač vynést do patra a zapnout? Můžu v historii vysávání zadat, aby danou položku znovu opakoval? A já nemusel zase vybírat na mapě kam má jet. Děkuji mnohokrát za všechny odpovědi!

S pozdravem
Jirka

Adam Mlynek
Adam Mlynek
4 let před

Dobry den. Nemůžu tento typ u nas na ceskych eshopech (heureka) najit. Pod jakym oznacenim se tento novy Mi Robot 2 u nas prodava? Vsude vidim S5, S6 ci vakuum. To jsou uplne jine vyrobky?
Dekuji. Adam

P.Mikšíková
P.Mikšíková
4 let před

Dobry den,mam dotaz,na ktery jsem nikde v recenzich nenasla odpoved. Muzu zaroven pri vysavani nechat pricvakly mop a budei vytirat? Pri fci mopovani totiz aplikace hlasi,ze se ma zapinat az ny vysaty povrch a u mopovani samotnem robot nevysava…

Jinak jsem procitala predesle dotazy a ja jsem nahradni kartac,bocni kartace a filtry kupovala na aliexpressu.

Lucie
Lucie
4 let před

Xiaomi Vacuum Cleaner 2.. Je to prosim ten samy vysavac jen s jinym nazvem?

Zbyněk
Zbyněk
4 let před

Dobrý den,

vlastním Roborock S6 a prosím o radu jak v aplikaci nastavit sdílení pro více uživatelů, abychom ovládali vysavač já,přítelkyně atd.
Děkuji

Klinga Pavol
Klinga Pavol
4 let před

Pred týždňom som kúpil robotický vysávač smopom Xiaomi Sweep One S55.
Pri vysávaní jedného podlažia nechce vysávač ísť do všetkých miestnosti aj keď prahy sú bezbariérové. /hlavne nechce íst do WC a Kúpelne, niekedy do niektorých izieb na poschodí/ .
Ako zrušiť NO GO ZONU – vraj preto nevysáva všetký miestnosti naraz.
Začína my pišťať a to pri jazde dopredu alebo pri otáčaní na mieste.

Dakujem Klinga 0905 351 054

Klinga Pavol
Klinga Pavol
4 let před

do Kúpelne a WC sa mu v rámci jedného príkazu na čistenie nechce ísť. Keď mu dám príkaz tak tam ide .
V rámci jedného čistenia sa mu tam nechce ísť ani na jednom poschodí.

Dakujem za odpoved

Klinga Pavol

Klinga Pavol
Klinga Pavol
4 let před

Dobrý deň , prahy sú tenké drevené, nemám pocit že by tam bola niekde čierna plocha.
Vysávač ani raz neurčil mapu podlažia so všetkými miestnosťami.
Vždy len tie , ktoré vyčistil.

Klinga Pavol

Vynechává místnosti
Vynechává místnosti
4 let před

Dobrý den,

vysavač pravidelně vynechává místnosti, popř. vysaje jen půlku. Celé patro má zmapované, mapa odpovídá. Mezi místnostmi nejsou prahy ani černé čáry. Podle aplikace Xiaomi Home je aktualizovaný. Poradíte mi prosím? Mám přístroj reklamovat? Přikládám fotografie jeho chování.

https://imgur.com/a/1GwA9Up

Děkuji za odpověď
Jirka

Vynechává místnosti
Vynechává místnosti
4 let před

@Karel Kilián
Dobrý den,

znovu namapovat celý prostor jsem zkoušel, ale ty samé potíže. Jen polovina předsíně a koupelny. Do těchto míst jsem vysavač poslal skrze zónové čištění. V tu chvíli měl vysavač všechno, nikde nic nechybělo. Následně jsem nechal vysavač nabít na 100% a spustil jsem funkci “Clean”. Znovu ten samý problém, vynechal jednu celou místnost a půl koupelny. Nic z nábytku se nestěhovalo, dveře stále stejně otevřeny, prakticky v prostoru nedošlo k žádné změně. Vysavač má 9 měsíců. Reklamovat?

Děkuji za odpověď
Jirka

roman_cb
roman_cb
2 let před

Dobrý den, plánuje Xiaomi udělat aplikaci v českém jazyce? Děkuji.

Last edited 2 let před by roman_cb
30
0
Napište nám svůj komentář!x