Novinky

Xiaomi 13 Ultra představen: nekompromisní fotografická bestie

V úterý 18. dubna proběhla v čínském Pekingu prezentace celé řady elektronických novinek. Tou patrně nejpodstatnější byl nový vlajkový telefon Xiaomi 13 Ultra, jehož největší devizou je fotografická výbava. Ostatně během představení opakovaně zaznělo: „Je to fotoaparát s mobilem, ne mobil s foťákem.“ Pojďme se podrobně podívat na jeho oficiální parametry.

Přestavení telefonu Xiaomi 13 Ultra
Přestavení telefonu Xiaomi 13 Ultra

Vzhled telefonu

Xiaomi 13 Ultra měří 163,2 × 74,6 × 9,6 milimetrů a váží 225 gramů. Na zadní straně zaujme doslova masivním kruhovým modulem černé barvy, ve kterém se skrývají čtyři fotoaparáty a duální LED blesk. V levém dolním rohu se nachází stříbrné logo Xiaomi, tělo má na omak připomínat digitální zrcadlovky a díky prohnutí se bude dobře držet v ruce. V náročnějších podmínkách určitě přijde vhod zvýšená odolnost proti prachu a vodě dle standardu IP68.

Tělo má na omak připomínat digitální zrcadlovky
Tělo má na omak připomínat digitální zrcadlovky

Hrany jsou ploché, jak je ostatně u aktuálních modelů mobilních telefonů zvykem. Na pravé straně najdeme tlačítka pro vypnutí/zapnutí a nastavení hlasitosti. Na horní hraně se nachází sekundární hlasitý reproduktor, jeden z mikrofonů a infračervený vysílač, díky kterému bude možné telefon využívat jako dálkový ovladač domácí elektroniky.

Odolnost proti vodě a prachu dle standardu IP68
Odolnost proti vodě a prachu dle standardu IP68

Levá hrana je prostá jakýchkoli prvků, neboť výrobce přesunul slot na dvě SIM karty formátu nanoSIM na spodní hranu, jak je u vlajkových modelů značky Xiaomi zvykem. Zde sousedí s konektorem USB-C pro nabíjení, primárním mikrofonem a mřížkou hlasitého reproduktoru.

Xiaomi 13 Ultra představen: nekompromisní fotografická bestie
Xiaomi 13 Ultra představen: nekompromisní fotografická bestie

Obrazovka? samozřejmě AMOLED!

Přední stranu pochopitelně zabírá obrazovka. Jedná se o LTPO3 AMOLED panel s úhlopříčkou 6,73″ a rozlišením 1440 × 3200 obrazových bodů, z čehož plyne poměr stran 20:9 a velmi příjemná jemnost 521 ppi. Obrazovka má mírně zaoblené hrany a zabírá zhruba 89 % čelní strany, díky čemuž působí velice elegantním dojmem.

Parametry obrazovky
Parametry obrazovky

Čínský výrobce naprosto pochopitelně nabízí to nejlepší, co lze v tomto směru pořídit. Obrazovka nabídne maximální jas až 2600 nitů a je schopná maximální obnovovací frekvence až 120 Hz, díky čemuž budou veškeré animace včetně herních naprosto plynulé. Umí automaticky přizpůsobovat obnovovací frekvenci zobrazovanému obsahu, takže například při čtení textu ji dokáže snížit až na 1 Hz, čímž šetří energii. K dalším výhodám obrazovky patří energetická nenáročnost a velmi dobré pozorovací úhly.

Přečtěte si také  MIUI 14 – tipy a triky: jak vypnout reklamy v MIUI 14?
Obrazovka s maximálním jasem 2600 nitů
Obrazovka s maximálním jasem 2600 nitů

Ani v ostatních parametrech displeje tento model nezaostává za konkurencí. Dokáže zobrazit více než miliardu barevných odstínů a podporuje technologie Dolby Vision či HDR10+ umožňující zobrazení širšího rozsahu barev, kontrastů a jasu v obraze. Před poškozením obrazovku chrání tvrzené odolné sklo Gorilla Glass Victus 2. K vlajkové lodi pochopitelně patří čtečka otisků prstů integrovaná v displeji.

Našlapaný hardware Xiaomi 13 Ultra

Srdcem tohoto telefonu nemůže být nic jiného než aktuálně nejvýkonnější osmijádrový procesor od Qualcommu – Snapdragon 8 Gen 2 vyráběný 4nm procesem. Jeho nejvýkonnější jádro Cortex-X3 může běžet na maximální taktovací frekvenci 3,2 GHz.

Procesor Qualcomm Snapdragon Gen 2
Procesor Qualcomm Snapdragon Gen 2

Další dvě výkonná jádra Cortex-A715 mají své maximum na 2,8 GHz, stejně jako dvě jádra Cortex-A710. Zbývající tři úsporná jádra Cortex-A510 dosahují maximálního taktu 2,0 GHz. Zpracování náročné (zejména herní) grafiky zajišťuje akcelerátor Adreno 740. K odvodu tepla při nejnáročnějších operacích slouží kapalinové chlazení.

Xiaomi 13 Ultra bude možné pořídit v několika kombinacích operační a interní paměti. Nejlevnější varianta nabídne 12 GB + 256 GB, náročnější zákazníci pak určitě ocení kombinaci 16 GB + 512 GB. Pro ty úplně nejnáročnější pak bude k dispozici verze se 16 GB RAM a 1 TB interního úložiště. Zatímco operační paměť je v modulech LPDDR5X, interní úložiště je typu UFS 4.0. Jak je u vlajkových lodí zavedeným zvykem, interní paměť není možné rozšířit pomocí paměťových karet.

Xiaomi Mi Band 7

Čtyři foťáky

Hlavním tahákem tohoto modelu mají být fotografické schopnosti. Xiaomi vsadilo na snímače od Sony, přičemž ten hlavní má rozlišení 50,3 Mpx a světelnost f/1,8. Jedná se o palcový snímač Sony IMX989, který už můžeme znát z telefonu Xiaomi 12S Ultra. Mimo jiné hodlá bodovat optickou stabilizací obrazu, variabilní clonou a objektivem Leica Summicron. Telefon je schopen natáčet video 8K při 24 snímcích za sekundu či 4K při 24, 30, nebo dokonce až 60 fps.

Přečtěte si také  MIUI možná umožní předem stahovat herní obsah na pozadí
Xiaomi 13 Ultra
Xiaomi 13 Ultra

Dále jsou na zádech přítomny tři fotoaparáty se snímačem Sony IMX858, taktéž s rozlišením 50 Mpx. První poskytne širokoúhlý záběr, druhý bude fungovat jako teleobjektiv a třetí nabídne funkci teleskopického zoomu s až pětinásobným přiblížením. Všechny tři snímače mají optickou stabilizaci obrazu a ostření pomocí fázové detekce scény (PDAF)

Fotografické čipy Sony IMX989 a IMX858
Fotografické čipy Sony IMX989 a IMX858

Na přední straně najdeme v průstřelu umístěném uprostřed horní části obrazovky přední foťák s rozlišením 32 Mpx. Ten bude možné používat nejen pro pořizování selfies, ale i pro videohovory a odemykání telefonu na základě rozpoznání tváře.

Přiblížení od 0,5× do 10×
Přiblížení od 0,5× do 10×

Další vlastnosti Xiaomi 13 Ultra

Telefon nabídne díky dvěma reproduktorům stereofonní zvuk, 3,5mm konektor typu „jack“ pro připojení klasických drátových sluchátek byste však na jeho těle hledali marně. K poslechu hudby přímo do uší tak bude nutné použít buď bezdrátová sluchátka, nebo adaptér do portu USB-C.

Z hlediska konektivity je pochopitelně možné počítat s podporou mobilních sítí páté generace (5G) na obou SIM kartách. Telefon podporuje Wi-Fi v pásmech 2,4 i 5,0 GHz dle standardů 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7. Bluetooth je podporován ve verzi 5.3.

Nemůže chybět NFC, takže telefonem bude možné bezkontaktně platit. Z hlediska určování polohy umí Xiaomi 13 Ultra pracovat se šesti satelitními pozičními systémy: americkým GPS, evropským Galileo, ruským GLONASS, čínským Beidou, japonským QZSS a indickým NavIC. Část potenciálních zákazníků možná zklame skutečnost, že tento mobil neumí přijímat rozhlasové vysílání v pásmu velmi krátkých vln (FM).

Baterie, nabíjení a další parametry

Telefon pohání lithium-polymerová baterie s kapacitou 4900 mAh, což není vysloveně světoborná hodnota – ostatně samo Xiaomi předpokládá výdrž 1,3 dne. Energii bude možné doplňovat buď kabelem (přes konektor USB-C verze 3.2) výkonem až 90 wattů, nebo bezdrátově výkonem až 50 wattů. Xiaomi 13 Ultra též nabídne reverzní bezdrátové nabíjení.

Přečtěte si také  Vlajková loď Xiaomi Mi 6 v limitované edici Jackie Chan
USB-C verze 3.2
USB-C verze 3.2

Jistě není překvapením, že na čerstvě představeném modelu běží jako operační systém nejnovější Android 13. Jak je u telefonů této značky zvykem, je zabalený do grafické nadstavby MIUI 14 a součástí základní softwarové výbavy je více než čtyřicet aplikací, z nichž významnou část bude možné odinstalovat.

Xiaomi 13 Ultra bude dostupný ve třech barevných variantách: elegantní černé, sněhově bílé a olivově zelené.

Xiaomi 13 Ultra v olivově zelené barvě
Xiaomi 13 Ultra v olivově zelené barvě

Novinka se bude zpočátku prodávat pouze v Číně, později by se údajně měla dostat i na globální trh. Ceny v Číně vypadají následovně:

Servis XM.cz
  • Verze 12 GB + 256 GB – 5 999 čínských jüanů, což je v přepočtu asi 18 500 Kč
  • Verze 16 GB + 512 GB – 7 499 čínských jüanů, což je v přepočtu asi 20 100 Kč
  • Verze 16 GB + 1 TB – 7 299 čínských jüanů, což je v přepočtu asi 22 600 Kč
Xiaomi 13 Ultra v černé barvě
Xiaomi 13 Ultra v černé barvě

Pokud se bude tento telefon oficiálně prodávat i v Česku, bude nutné počítat s tím, že bude o něco dražší. K ceně v Číně budou obchodníci muset připočítat přinejmenším náklady na dopravu, daň z přidané hodnoty a svou marži (clo se v případě elektroniky neplatí).

Tak co říkáte na Xiaomi 13 Ultra?

Užijte si EXTRA SLEVY! na všechny zánovní produkty v top kvalitě

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Zdeněk
Zdeněk
11 měsíců před

Dobrý den,

uvidíme jak budou vypadat první fotky a co řekne Dxomark.

Ceny bych viděl tak o 60% vyšší než v číně

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

Dobrý den,
když se základní 13 pro prodává zhruba za 18000 a u nás je někde kolem 29 000, tak si myslím, že Ultra bude začínat určitě výše než to 13 Pro. Ty dvě ostatní verze, ty myslím budou někde na úrovni S23 Ultry (myslím si někde od 35 000).

Opravdu jsem zvědav na výsledky DXOmarku, kam až se to celé posune.

Marcus
Marcus
Odpovědět  Zdeněk
11 měsíců před

To já taky a uvidíme zde se mu povede sestřelit aktuálního krále Oppo Find X6 Pro ale 11 Ultra je na 10 místě a 12S Ultra dokonce na 18 místě.

Marcus
Marcus
Odpovědět  Marcus
11 měsíců před

Škoda toho Oppa měl jsem na něj velký zálusk ale čínskou verzi si kupovat opravdu nebudu 🙁

Marcus
Marcus
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

Škoda je i Find N a N2 taky super mobily jako Find N2 Flip není špatnej ale ty Foldy se mě líbí mnohem více.

Zdenek
Zdenek
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

To nidko nevi, i ten Samsung pro Evropu ma prevazne ty Exynosy, ktere treba v te S22 Ultra nejsou nic moc, verze pro ty ostatni s 8 gen 1 je mnohem rychlejsi, uspornejsi a foti lepe nez Exynos.

Mnoho z tech telefonu pouziva pasmo LTE/5G, ktere v podstate v Evrope je pouzitelne pouze v blizkosti vysilacu a mimo to jede pomalu.

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

Dobrý den,

no třeba ta 11 Ultra používala verzi “Camery”, která měla být speciálně jen a jen pro Ultru. Uvidíme, třeba budeme divit, snad tam bude u všech snímačů možnost fotit do RAW/DNG.
Pokud to bude možné, pak nebudeme odkázáni pouze na to co s tím SW udělá. Ono postačí jako u té 12S , kde bylo celkem hodně agresivní HDRko. Pak ty fotky vypadaly podobně jako ze Samsungu (takové celkem nepřirozené).

Je fakt, že ta 12S Ultra, která měla být lepší než ta 11 Ultra, byla zcela horší a nakonec se doprodává za celkem nízkou cenu (kolem €800-900), přitom původní cena byla někde nad €1300

Marcus
Marcus
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

A myslíte si že bude o tolik dražší než třeba S23 Ultra nebo iPhone 14 Pro Max ?

Zdenek
Zdenek
Odpovědět  Marcus
11 měsíců před

Treba 11 Ultra se prodavala za cca 32 – 35 000. A to byl rok 2021, kdy byla cena podobna jako S21 ultra popr. NOTE20+

Jak jsem psal, 13 pro koupim bez dane, cla za cca 20 000, u nas je za 31 000. Osobne tipuji, ze zakladni model bude nekde kolem 35 000 a ty vyssi pujdou k 40 000.

Zdeněk
Zdeněk
11 měsíců před

Dobrý den,

no díval jsem se znovu a podrobněji na specifikace a je to hodně a hodně podobné tomu 12S Ultra. Ta měla být lepší než cokoliv od Xiaomi a skončila až za 11 Ultrou.

Key camera specifications:

  • Primary:50MP 1.0″ sensor, 23mm equivalent f/1.9-aperture lens, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Ultra-wide: 48MP 1/2.0″ sensor, 128˚ field of view, f/2.2-aperture lens, PDAF
  • Tele: 48MP 1/2.0″ sensor, 120mm equivalent f/4.1-aperture lens, OIS
  • Video: 4K at 60/30fps, 1080p at 60/30fps

A ta 13 Ultra

50.3 MP, f/1.9 or f/4.0, 23mm (wide), 1.0″-type, 1.6µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS
50 MP, f/3.0, 120mm (periscope telephoto), 1/2.51″, Dual-Pixel PDAF, OIS, 5x optical zoom
50 MP, f/1.8, 75mm (telephoto), 1/2.51″, Dual-Pixel PDAF, OIS, 3.2x optical zoom
50 MP, f/1.8, 12mm, 122˚ (ultrawide), 1/2.51″, Dual-Pixel PDAF

No jsem opravdu zvědavý na první testy fotek a hrubé výsledky z Dxomarku, mám noho společeného jak s 13 pro tak i s tou 12S Ultra

Senzory jsou podobné v tom Oppo i v tom Vivu, takže počkáme a uvidíme

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

Dobrý den,

celkem zajímavé,

https://www.notebookcheck.net/Xiaomi-13-Ultra-Xiaomi-teases-global-release-for-new-flagship.708574.0.html

 entry-level model from €1,077 with 12 GB of RAM and 256 GB of storage. Alternatively, 512 GB and 1 TB of storage variants can be purchased for €1,117 and €1,277 respectively, both with 16 GB of RAM. 

popř. zde https://tradingshenzhen.com/de/xiaomi-13-ultra

Opět se zase neví, zda bude rozdílná verze pro čínu a pro Evropu, protože i tam je varování “Please note that Chinese models lack LTE Band 20 support.

Připadá mi to jako čínské verze – protože ta 13 pro tam stojí jen něco kolem €900

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
11 měsíců před

Dobrý den, jak jsem se díval tak u všech modelů je pouze CN/EN firmware, tedy to budou čínské verze, ale i tak jsou ceny celkem hodně nízko.

Stačí se podívat na tu 12S Ultra (€927) – tam je již “odemčený BL + je tam romka z Xiaomi.eu” , kdyby se MIX FOLD2 prodával za těch €1427 tak to bude bomba

24
0
Napište nám svůj komentář!x