Tipy

AdGuard: jak zablokovat reklamy, aniž byste museli cokoli instalovat

Na reklamy narazíte skoro všude – na webových stránkách, v aplikacích a v případě telefonů Xiaomi i v rámci operačního systému, respektive nadstavby MIUI. Dnes vám představíme AdGuard – rychlý a jednoduchý způsob, jak zablokovat reklamy, aniž by bylo nutné instalovat jakoukoli aplikaci.

AdGuard: jak zablokovat reklamy
AdGuard: jak zablokovat reklamy

Nutno podotknout, že níže uvedeným způsobem se nemusíte zbavit všech reklam. Zejména ty, jež jsou součástí systémových aplikací, mohou být tvrdým oříškem. I na ty ale máme recept v podobě článku MIUI 12 – tipy a triky: jak odstranit reklamy z aplikací Xiaomi.

AdGuard DNS

Služba AdGuard DNS se zaměřuje na ochranu soukromí. Kromě reklam tedy blokuje i nejrůznější sledovací a statistické služby, jež nějakým způsobem monitorují pohyb uživatele po webu. Abychom pochopili princip jejího fungování, musíme si nejprve vysvětlit, co to vlastně je DNS.

DNS neboli Domain Name System se stará o překlad doménových jmen na IP adresy. Existuje proto, abyste si například nemuseli pamatovat, že náš e-shop běží na IP adrese 81.91.91.99. Místo toho můžete použít adresu www.xm.cz nebo www.xm.sk a DNS server se postará o to, aby se váš počítač spojil s webovým serverem na příslušné IP adrese.

Tak funguje DNS server
Tak funguje DNS server

V podstatě se jedná o obdobu telefonního seznamu, díky kterému si nemusíte pamatovat, že číslo na naši infolinku je 730 192 063, ale jednoduše si tuto informaci najdete v adresáři. Ve skutečnosti je systém DNS složitější, ale pro základní představu to stačí.

Jaký DNS server budete používat je jen na vás – většinou se jedná o DNS poskytovatele internetu, ale můžete si nastavit třeba DNS Googlu či jakékoli jiné. DNS server AdGuard však dělá jednu věc jinak: zná adresy webů, ze kterých přicházejí reklamy. Pokud je například na webové stránce reklama, jednoduše požadavek na její načtení zahodí.

Přečtěte si také  Jak do hodinek Xiaomi Watch S1/Pro/Active přidat platební kartu?

Jak zablokovat reklamy

Výhodou tohoto řešení je fakt, že používaný DNS server lze nastavit prakticky na jakémkoli zařízení, které se připojuje k internetu – tedy i na mobilním telefonu. Pokud si tedy nastavíte DNS server AdGuard, bude tento zahazovat všechny síťové požadavky na zobrazení reklam nebo sledovacích kódů.

Pro odstranění reklam využijeme funkci označovanou jako Privátní DNS. Právě ta totiž umožňuje definici vlastního DNS serveru – tedy v tomto případě takového, který bude aktivně blokovat jakékoli reklamy.

Jak zablokovat reklamy

  1. Otevřete systémové Nastavení.
  2. Přejděte do sekce Připojení a sdílení.
  3. Otevřete položku Privátní DNS.
  4. Změňte volbu na Název poskytovatele Privátní DNS.
  5. Do textového pole zadejte dns.adguard.com.
  6. Klepněte na tlačítko Uložit.

Tímto způsobem zabráníte načítání většiny (nikoli ale úplně všech) reklam v grafické nadstavbě MIUI. Odstraníte také reklamy přítomné v aplikacích třetích stran a reklamní bannery na většině webových stránek. Elegantní, snadné a rychlé.

Xiaomi 14

Zkusili jste AdGuard DNS? Podělte se o zkušenosti!

Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
bobasso
bobasso
2 let před

Na stránkách našich dvou bulvárních denÍků zobrazených na Šaumi RN10 Pro v prohlížeči Chrome je běžně reklamy tuna. Po použití této fičury reklama ani jedna. Super. Díky. 😉

Pavel
Pavel
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Dobrý den,

pokud tedy testujete, chtěl bych se zeptat, jak je to s procházením různých stránek? Vysvětlím: jde mi o to, že při používání Opery, která má zabudovaný blokovač reklamy, se občas stane, že stránka vypíše, že mám blokovač reklamy vypnout, jinak se na ní nedostanu, respektive na nějaké video atd…

Tohle je komplexnější řešení, ale nerad bych se dostával při používání do situací, abych musel předtím, než se někam dostanu, do nastavení a zase zpět. V Opeře jen kliknu na “O” a vypnu blokování reklam a znovu načtu stránku. (reklamy v systému nějakým zázrakem povětšinou nemám, takže s tím úplně problém není)

Děkuji za postřehy z testování.

Last edited 2 let před by Pavel
Otakar Zemek
Otakar Zemek
2 let před

AdGard používám na mobilu asi 3 měsíce, teda nainstaloval jsem aplikaci umí ještě pár věcí navíc než výše uvedený postup, a fakt mi to zlepšilo život. Mimochodem, kromě reklam to blokuje i tu hlášku o cookies, co se opakuje všude skoro pořád
Velká spokojenost.

Václav Jirsa
Václav Jirsa
2 let před

Připojuji se k ostatním s tím že na stránkách pěkně blokuje. Moc děkuji za skvělý článek

Fan Da
Fan Da
2 let před

Funguje to skvěle, až jsem překvapený že to jde i bez app. Ačkoliv mě vždy vadilo, že občas musím zapnout na to co chci otevřít i 3x. Protože to jakoby neveme a stránku nenačte. Možná je ale chyba v Chrome, který používám. 🙂 Jinak top věc! Dost mi vadí reklamy kam člověk jde a přes půl displeje a nebo stále se opakující cookies O_o

Fan Da
Fan Da
Odpovědět  Fan Da
2 let před

*Ne zapnout ale tapnout.

Zubik1000CZ
Zubik1000CZ
2 let před

A teď to ještě udělat pro YouTube 😅
Někdy ty reklamy fakt se*ou 😅😅

bartbarto
bartbarto
Odpovědět  Zubik1000CZ
2 let před

Mrkni na vanced manager a s tím napojené app vanced youtube video a music.
90 procent reklam odfiltrují. Zůstavají pouze ty, které jsou součástí videí, rozuměj, ty, které sám youtuber natáčí, jako add-on do svých videí.

David
David
2 let před

Šikovná vychytávka. Jen se stává , že na veřejných WiFi sítích to nechce povolit přístup.

standa
standa
6 měsíců před

Dobrý den, děkuji za radu 👍používám již 24.hodin a jsem nadmíru spokojen, kolegové v klubu důchodců rovněž,

Filip F.
Filip F.
24 dní před

Dobrý den, dnes mi přestalo fungovat. Jen tak, z ničeho nic. Nevíte prosím, co s tím? Děkuji.
Xiaomi Redmi Note 8 Pro NFC

22
0
Napište nám svůj komentář!x