Chytrá domácnost

Chytrá domácnost Xiaomi: co umí chytré žárovky a svítidla?

Ve dvanáctém díle našeho seriálu o chytré domácnosti Xiaomi se podíváme na další spotřebiče, které vám mohou výrazně usnadnit a zpříjemnit život. Tentokrát se jedná o chytré žárovky a svítidla. Ukážeme vám, co s nimi můžete provádět a jakým způsobem mohou být užitečné.

Chytré žárovky mohou navodit atmosféru
Chytré žárovky mohou navodit atmosféru

V našem e-shopu jsme osvětlení věnovali samostatnou sekci, ve které najdete produkty s cenou již od 145 korun. Pokud se však chcete držet v ekosystému Xiaomi, což určitě doporučujeme, počítejte s cenami lehce nad 300 Kč. Například bílá chytrá žárovka Xiaomi Mi Smart LED Bulb přijde na cca 300 Kč

a barevná Yeelight Smart LED Bulb 1SE stojí kolem 350 Kč.

Instalace chytré žárovky

Instalace chytré žárovky není nijak složitá – zvládne ji každý, kdo alespoň jednou v životě žárovku měnil. Při nákupu je velmi zásadní zvolit správný typ patice, respektive závitu. Nejběžnější je v našich končinách větší závit E27, případně menší E14. Pokud budete žárovku instalovat do svítidla, pohlídejte si její rozměry, aby se do něj vešla.

Je nutné pohlídat při výběru správný typ patice a rozměry
Je nutné pohlídat při výběru správný typ patice a rozměry

Samotný postup je prostý: vypněte světlo (ideálně také shoďte příslušný jistič), pokud je to nutné sejměte kryt a vyšroubujte původní žárovku. Následně našroubujte novou žárovku, vraťte na své místo kryt, nahoďte jističe a rozsviťte.

Na tomto místě je nutné zdůraznit jeden podstatný fakt: pokud budete chtít využívat chytré funkce žárovky či svítidla (například ovládání z aplikace či hlasovými příkazy), pak je nutné nechávat vypínač v poloze zapnuto! Jestliže žárovku zhasnete vypínačem, dojde k jejímu úplnému odpojení od elektřiny a nebude s ní možné žádným způsobem pracovat.

Párování chytré žárovky nebo svítidla

Dalším krokem je spárování žárovky nebo svítidla s aplikaci v mobilním telefonu, ze které ji následně budete moci rozsvěcet a zhasínat, případně nastavovat další parametry jejího svitu. Pro tyto účely je nutné stáhnout a nainstalovat aplikaci Mi Home, která je zdarma k dispozici pro telefony s operačními systémy Android a iOS.

‎Xiaomi Home
‎Xiaomi Home
Price: Free+
Přečtěte si také  S čím vám může pomoct chytrá domácnost Xiaomi?

V aplikaci Mi Home klepněte na tlačítko plus v pravém horním rohu obrazovky a z následující nabídky zvolte Add a device. Mi Home vyhledá a zobrazí všechna dostupná zařízení v okolí. Pokud žárovku najde, stačí na ni klepnout a ujme se vás průvodce.

Řada telefonů Redmi Note 12

V prvním kroku požádá připojení k bezdrátové síti – vaším úkolem tak bude zvolit název Wi-Fi a zadat přístupové heslo. Pak klepněte na tlačítko Next.

Poté proběhne připojení žárovky k Wi-Fi, což je nezbytné, aby mohla komunikovat s internetem, díky čemuž ji budete moci ovládat z jakéhokoli místa na světě. Dalším úkolem bude volba místnosti, ve které se žárovka nachází. Tento údaj se může hodit například při ovládání pomocí hlasového asistenta, kterého můžete požádat o rozsvícení všech žárovek a světel třeba v kuchyni nebo ložnici. Po výběru místnosti stiskněte Next.

V posledním kroku si můžete chytrou žárovku nebo svítidlo pojmenovat. Není to nijak zásadní – pojmenování slouží pouze pro lepší přehlednost jednotlivých zařízení v rámci aplikace. Po zadání nebo potvrzení jména opět klepněte na tlačítko Next. Poté budete muset odsouhlasit stiskem tlačítka Agree uživatelskou smlouvu a zásady ochrany osobních údajů. Tím máte hotovo a ocitnete se v rozhraní pro ovládání žárovky.

Ovládání žárovky či svítidla z aplikace Mi Home

Žárovka nebo svítidlo se po úspěšné instalaci objeví na úvodní stránce aplikace Mi Home jako nová dlaždice. Klepnutím na ní se dostanete do aplikace, sloužící k jejímu ovládání a nastavování. Její vzhled a dostupné funkce se mohou lišit v závislosti na konkrétním produktu, jeho vlastnostech a schopnostech.

V případě barevné žárovky je ve spodní liště několik tlačítek. Co je zásadní: nejsou vidět všechna – lištu lze posouvat do stran, čímž se dostanete k dalším tlačítkům. Žárovku můžete rozsvítit klepnutím na tlačítko On a zhasnout (stejným) tlačítkem Off. Když je žárovka rozsvícená, je možné měnit intenzitu jejího světla potažením prstu na obrazovce směrem nahoru či dolů.

Pokud přepnete z režimu White (bílé světlo) na režim Color (barevný svit), budete moci horizontálním tahem prstu po obrazovce měnit barvu světla. Vertikálním tahem pak lze ovlivňovat jas. Tato funkce je pochopitelně dostupná pouze u žárovek, které umí svítit barevným světlem.

V dolní liště jsou dále k dispozici tato tlačítka:

  • Timer – časovač, který po vypršení patnácti minut automaticky zhasne. Opětovným stiskem časovač deaktivujete.
  • Favorites – nabídka scén, tedy předdefinovaných režimů pro různé situace, jako je například sledování filmů, narozeninová oslava, večerní rande, romantika atd.
  • Flow – automatická průběžná změna barvy svitu žárovky.

Další možnosti chytrých žárovek a svítidel

K dalším funkcím chytré žárovky nebo svítidla se dostanete klepnutím na tři tečky v pravém horním rohu. Nabídka opět závisí na tom, o jaký model se jedná a jaké možnosti a funkce poskytuje.

Prakticky u všech zařízení však najdete následující tři sekce:

  • Timer – umožňuje nastavení časovače v rozmezí 1 až 60 minut. Po vypršení nastaveného času se žárovka automaticky zhasne.
  • Schedules – plánovač, ve kterém můžete definovat dny a časy automatického rozsvícení/zhasnutí žárovky. To se může hodit například při odjezdu na dovolenou, kdy tímto způsobem můžete simulovat svou přítomnost.
  • Default state – pokud dojde k výpadku proudu, nebo omylem zhasnete vypínačem, v této sekci můžete nastavit, jak se má žárovka zachovat po obnovení dodávky elektřiny. Doporučujeme možnost Remember the last used state, která zajistí, že žárovka přejde do stavu, v jakém byla před výpadkem.

Kromě výše uvedených možností lze žárovku přejmenovat (sekce Device name), sdružit do jedné společně ovládané skupiny (Create light group) či změnit její umístění (Manage location). K dispozici je také možnost aktualizace firmwaru (Firmware update).

Redmi Note 13
Přečtěte si také  Chytrá domácnost Xiaomi: proč raději neriskovat nákupy z Číny?

Zapojení do chytré domácnosti

Kouzlo chytré domácnosti nespočívá jen v tom, že ji můžete ovládat z aplikace v mobilním telefonu odkudkoli na světě. Jedním z mnoha přínosů může být automatizace některých činností či vzájemné propojení chytrých spotřebičů, které spolu mohou interagovat. Podrobně jsme se tomuto tématu věnovali ve článku Chytrá domácnost Xiaomi: možnosti automatizace, který rozhodně doporučujeme vaší pozornosti.

Chytrá domácnost není jen o ovládání z mobilní aplikace
Chytrá domácnost není jen o ovládání z mobilní aplikace

Ležíte v posteli a potřebujete zhasnout světlo v ložnici? Díky chytré domácnosti už nemusíte vstávat z lůžka, ani brát do ruky mobilní telefon. Pokud si pořídíte chytrý reproduktor s Asistentem Google (např. Xiaomi Mi Smart Clock za 1 219 Kč), budete moci svítidla ovládat hlasovými příkazy. Nastavení není složité – podrobně jsme ho popsali ve článku Chytrá domácnost Xiaomi: ovládání hlasem přes Asistenta Google.

Jak jste patrně poznali v předchozích řádcích, chytré žárovky a svítidla Xiaomi vám mohou zpříjemnit a usnadnit váš život. Investice do nich sice nepatří k nejnižším, ale věříme, že se vynaložené finance vrátí v podobě komfortu, který jejich pořízením získáte.

Chytrá domácnost Xiaomi

  1. S čím vám může pomoct chytrá domácnost Xiaomi?
  2. Nastavení aplikace Xiaomi Mi Home
  3. Spárování spotřebiče s aplikací Mi Home
  4. Možnosti nastavení aplikace Mi Home - 1. díl
  5. Možnosti nastavení Mi Home – 2. díl
  6. Automatické vypnutí a zapnutí zařízení
  7. Možnosti automatizace
  8. Jak vybrat robotický vysavač?
  9. Ovládání hlasem přes Asistenta Google
  10. Jak vybrat čističku vzduchu?
  11. Maličký teploměr a vlhkoměr v jednom
  12. Co umí chytré žárovky a svítidla?
  13. Xiaomi Smart Home Hub 2 přichází na český trh
  14. Jak hlídat správnou teplotu v ledničce
  15. Sdílení spotřebičů s dalšími uživateli
  16. Jak zprovoznit bezpečnostní kameru?
  17. Jak na ukládání záznamů z bezpečnostní kamery?
  18. Co umí bezpečnostní kamera Xiaomi?
  19. Proč si na léto pořídit chytrý ventilátor?
  20. Jak automaticky měnit výkon ventilátoru podle teploty?
  21. Aplikace Mi Home je konečně v češtině!
  22. Produkty dostupné na globálním trhu (1)
  23. Produkty dostupné na globálním trhu (2)
  24. Co nabízí chytrý bezdrátový zvonek?
  25. Jak zprovoznit chytrou žárovku?
  26. Co umí chytrá žárovka?
  27. Jak automatizovat chytrou žárovku?
  28. Jak zprovoznit chytrou zásuvku?
  29. Chytrá zásuvka – funkce a schopnosti
  30. Chytrá zásuvka – měření spotřeby a automatizace
  31. Automatické zapínání a vypínání chytré zásuvky podle teploty
  32. Co nabízí Xiaomi TV Box S (2nd Gen)?
  33. Kolik stojí provoz robotického vysavače?
  34. Chytrý reproduktor Mi Smart Speaker
  35. Co umí nejlevnější chytrá televize Xiaomi?
  36. Co (ne)umí nejlevnější robotický vysavač?
  37. Proč raději neriskovat nákupy z Číny?
  38. Teplovzdušný ventilátor pořídíte v Česku
  39. Chytrý reproduktor Smart Speaker Lite
  40. Venkovní kamera Xiaomi ohlídá váš dům
  41. Výhody (a nevýhody) chytrých televizí
  42. Spolehlivý router Xiaomi Router AX3200
Přečtěte si také  Chytrá domácnost Xiaomi: produkty dostupné na globálním trhu (1)

 

Používáte ve své domácnosti chytré žárovky a svítidla?

Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Napište nám svůj komentář!x