Recenze

Je vám horko? Ochladí vás chytrý ventilátor Xiaomi! [Recenze]

První vlna letních veder je tu a s ní i otázka, jak zvládnout ty další. Jednou z možností je pořízení ventilátoru. Na výběr je celá řada provedení a značek, ale proč zůstávat u obyčejného větráku, když můžete mít chytrý? Ochlazovat vás může například ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C.

Ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C
Ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C

Tento ventilátor lze pořídit hned v několika českých i slovenských e-shopech. Ve většině obchodů (alespoň nyní, tj. v sobotu 18.června) je k dispozici skladem a dle Heuréky se jeho cena pohybuje v rozmezí od 958 do 1690 Kč, nejčastěji však okolo 1300 Kč.

Rozbalení a sestavení ventilátoru

Ventilátor je dodáván v relativně kompaktní kartónové krabici hnědé barvy s rozměry 56,2 × 17,6 × 36,7 centimetrů. Při přenášení 4,5 kilogramů těžkého balení jistě oceníte plastové ucho v horní části. Na krabici je černobíle vyobrazený produkt, jeho název, logo Mi a Xiaomi Home.

Obsah balení
Obsah balení

Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C je pochopitelně v rozloženém stavu a je nutné ho před uvedením do provozu složit. Naštěstí to není nic těžkého: nejprve k základně pomocí imbusového šroubu přimontujete jednu tyč, do ní následně našroubujete druhou, která nese rotor. Pokud chcete přístroj umístit na nábytek, můžete k základně připevnit rovnou tyč s rotorem – v takovém případě bude ventilátor vysoký 64,2 centimetrů.

Ventilátor může být vysoký 64,2, nebo 100 centimetrů
Ventilátor může být vysoký 64,2, nebo 100 centimetrů

Následně k horní části připevníte pomoci plastového kroužku zadní mřížku, nainstalujete vrtuli se sedmi lopatkami, kterou opět uchytíte plastovým kroužkem, a nakonec namontujete přední mřížku, kterou zajistíte křížovým šroubem. Pak už zbývá jen připojit přístroj do elektrické zásuvky, k čemuž slouží jednoduchá vidlice se dvěma kolíky. Sestavený ventilátor je přesně 1 metr vysoký, průměr ventilátoru je 34,3 centimetrů a hloubka je 33 centimetrů.

Vrtule se sedmi lopatkami
Vrtule se sedmi lopatkami

Přístroj na pohled zaujme jednoduchým, ale elegantním stylem kombinujícím bílou barvu s čistými liniemi. Dovolíme si tvrdit, že design Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C dokonale zapadne do jakéhokoliv prostředí a hodí se ke všem typům interiéru.

Přečtěte si také  Recenze: bezpečnostní kamera Xiaomi Mi 360° Security Camera 2K

Ovládáme ventilátor Xiaomi

Ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C lze ovládat pomocí tlačítek v horní části těla rotoru (tj. pokud osciluje, tlačítka se pohybují). Tlačítko nejblíž vrtuli slouží k nastavení časovače. Dalším se zapíná oscilace (tj. kývání hlavy větráku do stran) v úhlu 90 stupňů, třetím rychlost větráku (úroveň 1 = lehký jarní vánek, úroveň 2 = čerstvý, příjemný vzduch, úroveň 3 = silný vítr) a čtvrtým se přístroj zapíná a vypíná.

Ventilátor Xiaomi lze ovládat tlačítky
Ventilátor Xiaomi lze ovládat tlačítky

Zajímavostí je režim spánku, jehož rychlost lze také nastavit ve třech stupních. Má napodobovat jemný horský vánek za letní noci. Na rozdíl od konstantní rychlosti v běžném režimu se v tomto módu otáčky přizpůsobují teplotě vašeho těla. Pokud před usnutím nastavíte vysoký průtok vzduchu, po usnutí se rychlost automaticky sníží, abyste se neprobudili prochladlí.

Režim spánku
Režim spánku

Kromě tlačítek je na této části také pět LED. Modrá, respektive oranžová, slouží k indikaci bezdrátového připojení (modrá = ventilátor je připojen k Wi-Fi, oranžová = není připojen). Tři bílé LED pak svítí podle aktuální zvolené rychlosti. Poslední LED indikuje aktivní noční režim.

Tři stupně výkonu
Tři stupně výkonu

Dle specifikace výrobce dosáhne proud rozpohybovaného vzduchu až na vzdálenost 15 metrů. Ventilátor je schopen prohnat za jednu minutu (dle nastaveného stupně) od 9 do 27 kubických metrů vzduchu, přičemž jeho hlučnost v nočním režimu je pouhých 38 dB(A).

Servis XM.cz

Propojení ventilátoru s aplikací

V nadpisu jsme vám slíbili chytrý ventilátor. Co to tedy znamená v praxi? Přístroj lze ovládat z bezplatné mobilní aplikace Mi Home, která je k dispozici pro platformy Android a iOS. Ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C umí komunikovat přes Wi-Fi standardů 802.11b/g/n v pásmu 2,4 GHz. Na některých dvoupásmových Wi-Fi routerech tak bude nutné oddělit (tj. jinak pojmenovat) síť vysílanou na 2,4 a 5,0 GHz.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Redmi Note 6 Pro: velký displej, dobrá výdrž, skvělá cena

Po spárování ventilátoru s aplikací je možné zjišťovat jeho stav a ovládat ho z mobilního telefonu. Protože veškerá komunikace probíhá přes cloud, lze přístroj ovládat odkudkoli, kde je dostupné internetové připojení, tj. i v okamžiku, kdy se nacházíte mimo domov.

Přes aplikaci lze ventilátor zapínat a vypínat, volit mezi běžným a nočním režimem a přepínat mezi třemi stupni výkonu. Kromě toho je také možné aktivovat/deaktivovat oscilaci, nastavit automatické vypnutí v rozmezí od 1 do 8 hodin, vypnout/zapnout LED indikátory a notifikační zvuky.

Chytrý ventilátor Xiaomi

To ale není vše, čím je tento ventilátor chytrý. Pokud v aplikaci Mi Home klepnete na tři tečky v pravém horním rohu, dostanete se do pokročilého nastavení. Zde můžete v sekci Scheduled on/off nastavit dny a časy, kdy se má přístroj automaticky vypínat a zapínat.

Ještě zajímavější je v tomto směru sekce Automation, kde lze ventilátor propojit s dalšími spotřebiči chytré domácnosti Xiaomi. My jsme například využili toho, že čistička vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier Pro H má snímač teploty a vlhkosti vzduchu, takže jsme mohli nastavit pravidla, podle kterých ventilátor mění otáčky v závislosti na teplotě indikované čističkou.

Další užitečnou výhodou ventilátoru Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C je podpora hlasových asistentů – konkrétně Amazon Alexa a Google Home. Po propojení lze přístroj ovládat i hlasem – například vyřčením příkazu „OK, Google, turn on fan“ ventilátor zapnout.

Praktické zkušeností

Po roce používání musíme konstatovat velkou spokojenost s tímto produktem. Sestavení bylo jednoduché a rychlé, zasekli jsme se jen na připojení k Wi-Fi, neboť jsme měli stejné SSID pro 2,4 i 5GHz kanál. Přes relativně malé rozměry je větrák překvapivě výkonný a na nejvyšší stupeň dokáže „profouknout“ i poměrně velkou místnost.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Watch S1 Pro: umí měřit teplotu, telefonovat i platit
Chytrý ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C
Chytrý ventilátor Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C

Přístroj je příjemně tichý a proud vzduchu má hladký a rovnoměrný tok. Aerodynamika sedmi lopatek byla pečlivě navržena tak, aby ventilátor napodoboval mírné změny proudění vzduchu. Výsledkem je jemnější a příjemnější vánek, který ochlazuje a osvěžuje v letním horku.

Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C
Xiaomi Mi Smart Standing Fan 1C

Díky hmotnosti jen 3,5 kilogramů je snadno přenosný, takže není problém ho například na noc umístit do ložnice a přes den mít v obýváku. Jen napájecí kabel, měřící 1,6 metrů, by se občas hodil o něco delší. Ovládání z aplikace či hlasem přes Asistenta Google hodně usnadňuje život a rádi jsme využili možnosti automatizace ve spojení s čističkou vzduchu.

Užijte si EXTRA SLEVY! na všechny zánovní produkty v top kvalitě

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Standa
Standa
1 rok před

Po roce používání mohu jen souhlasit. Je to skvělý ventilátor. Sice jsem už musel namazat hřídel motoru a systém oscilace, nepříjemně vrzala, ale poté už jen maká a maká. V článku píšete že má 38 dB ale od výrobce je psáno že jen 28 dB.

2
0
Napište nám svůj komentář!x