Články

Rozdíly: Xiaomi 11 Lite 5G NE vs. Xiaomi Mi 11 Lite aneb opodstatněný příplatek

Na náš pomyslný recenzentský stůl nám přistála novinka v podobě smartphonu Xiaomi 11 Lite 5G NE. Pod tímto, poměrně krkolomným, názvem se skrývá již třetí derivát vlajkového Xiaomi Mi 11 s přídomkem “Lite” ve svém názvu. Před samotnou recenzí jsme se tak rozhodli vám nejdříve zprostředkovat srovnání této novinky s levnějším a již chvíli prodávaným Xiaomi Mi 11 Lite. Kolik rozdílů mezi těmito téměř identickými dvojčaty dokážeme napočítat? A jsou tyto rozdíly dostatečně výrazné aby se kvůli nim vyplatilo připlácet za dražší model?

Na pohled jednovaječná dvojčata

Stejně jako v případě srovnání základního Xiaomi Mi 11 Lite s Xiaomi Mi 11 Lite 5G, které jsme vám přinesli v tomto článku, ani při dnešním srovnání s nejnovějším Xiaomi 11 Lite 5G NE nebudeme mít mnoho práce. V podstatě jediný, na první pohled patrný, rozdíl mezi Xiaomi Mi 11 Lite a novinkou spočívá v jiné povrchové úpravě zad. Zatímco u staršího modelu výrobce spoléhá na sklo s lesklým povrchem, v případě novinky zde máme sklo s matným povrchem. Ani v jednom případě se ovšem výrobce nechlubí, o jaké konkrétní tvrzené sklo se jedná. Matný povrch zad působí příjemněji a nejsou na něm tolik viditelné otisky prstů. Na druhou stranu, čistě subjektivně vzato nám právě telefon s matnými zády o něco více klouzal z rukou.

Rozměry obou telefonů jsou zcela identické a činí 160,5 x 75,7 x 6,8 mm. To je dobré vědět například při výběru ochranného skla či obalu. Novější a lépe vybavený model je pak o zanedbatelný jeden gram těžší a váží tak 158 gramů. Novinka by pak mohla zaujmout také uživatele, kteří hodně dbají na výběr správné barvy svého nového smartphonu. Vedle černé, modré a růžové varianty – ve kterých se prodává Mi 11 Lite – totiž přidává také bílou a zelenou barevnou variantu s poměrně zajímavou texturou na zádech. Tím jsme však vyčerpali veškeré vizuální rozdíly mezi oběma telefony.

Přečtěte si také  Rozdíly: Xiaomi Watch S1 vs. Xiaomi Watch S1 Active

Srovnání výkonu Xiaomi Mi 11 Lite a Xiaomi 11 Lite 5G NE

Vzhled totiž není tím, co by tyto smartphony odlišovalo. Od toho je zde hardware. Tím nejzásadnějším rozdílem je použití rozdílného čipsetu. Zatímco starší z obou sourozenců spoléhá na čipset Qualcomm Snapdragon 732G vyráběný 8nm technologií. Novinka přešla na Snapdragon 778G 5G. Daná změna však neznamená pouze podporu mobilních sítí páté generace, která se dostala jak do názvu čipsetu, tak i samotného smartphonu. S novým čipsetem totiž přichází i poměrně výrazný výkonností nárůst. Za ten z části vděčí modernějšímu, 6nm výrobnímu procesu, ale zejména výkonnějšímu grafickému čipu (Adreno 618 vs. Adreno 642L) i pokročilejším jádrům Kryo 670 pracujícím na nepatrně vyšší frekvenci. Výsledky srovnání výpočetního a herního výkonu obou telefonů si pak můžete prohlédnout níže.

AnTuTu Benchmark

Tradičně testujeme telefony v AnTuTu Benchmarku, který porovnává jejich výkony v oblasti procesoru, grafiky, paměti a uživatelské zkušenosti. Výsledkem je skóre, které slouží ke komplexnímu porovnání dvou a více zařízení.

3D Mark

Pokud hledáte benchmark, který co nejlépe prověří herní výkon (nejen) smartphonu, jen těžko najdete vhodnější nástroj než 3DMark. Stejně jako hra, také tento benchmark zatěžuje především grafické jádro použitého čipsetu.

Test Wild Life

Geekbench 5

Benchmark Geekbench 5 vyhodnocuje především výpočetní výkon a poměrně dobře odráží, jak se zařízení chová v běžných operacích, jako je surfování po webu či práce s dokumenty. Počítá zvlášť výsledky při zpracování jedním procesorovým jádrem a s více jádry.

Výsledky testů s jedním jádrem

Přečtěte si také  Které telefony Xiaomi, Redmi a Poco už dostaly Android 11 a MIUI 12?

Výsledky testů s více jádry

Xiaomi 11 Lite 5G NE foto

Výkon a podpora 5G však není jedinou výhodou plynoucí z novějšího čipsetu. Novějšímu modelu musíme přičíst k dobru také podporu Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2, zatímco starší model se musí spokojit pouze s Wi-Fi 5. generace a Bluetooth 5.1. Zejména Wi-Fi 6 ocení hráči, s touto technologií se totiž pojí nejen lepší přenosové rychlosti, ale především odezva. To se může hodit při hraní online titulů nebo streamovaném hraní prostřednictvím služeb jako třeba Google Stadia, GeForce Now či Xbox Cloud Gaming.displej Xiaomi 11 Lite 5G NEV neposlední řadě je potřeba také zmínit rozdílné paměťové variaty. Zatímco Xiaomi Mi 11 Lite můžete mít ve verzích 6/64, 6/128 a 8/256 GB, novější Xiaomi 11 Lite 5G NE je dostupné ve variantách 6/128, 8/128 a 8/256 GB. V obou případech se však jedná o LPDDR4X RAM a UFS 2.2 paměti. U obou smartphonů je pak možné rozšíření úložiště o microSD kartu, připravíte se však o slot pro druhou SIM.

Xiaomi Smart Band 8

 

Velká část výbavy je totožná

Dalším drobný rozdíl mezi oběma telefony představuje selfie kamerka v průstřelu displeje. Ta si u Xiaomi 11 Lite 5G NE polepšila z 16 na 20 MPx a nově je spárována s objektivem o lepší světelnosti f/2.24 namísto f/2.45. Fotografická výbava na zádech obou smartphonů je pak totožná u obou modelů.

  • 64 MPx primární snímač, 0.7 µm, f/1,8, PDAF
  • 8 MPx superširokoúhlý snímač, f/2.2, 119° FoV, FF
  • 5 MPx makro kamerka, f/2.4, AF

Totožná je i zbylá výbava. Ta zahrnuje například 4 250 mAh baterii, která na nás udělala už při testování Xiaomi Mi 11 Lite překvapivě dobrý dojem, jak si ostatně můžete přečíst v naší recenzi. A oba telefony podporují 33W rychlonabíjení. Dále zde máme ještě hlasité stereoreproduktory, či 6,55″ AMOLED displeje s 90Hz obnovovací frekvencí a FullHD+ rozlišením. V případě displeje se vlastně ještě menší rozdíly dají najít. Ten použitý v novince totiž navíc podporuje standard Dolby Vision a HDR10+. To by vás mohlo zajímat například pokud na telefonu alespoň jednou za čas sledujete třeba Netflix.

Přečtěte si také  Které telefony dostaly v 5. týdnu aktualizace MIUI a/nebo Androidu?

kapacita baterie Xiaomi 11 Lite 5G NE

Cenový rozdíl Xiaomi 11 Lite 5G NE vs. Xiaomi Mi 11 Lite

S naším dnešním “rozdílovým” článkem se pomalu dostáváme do finiše, nedotkli jsme se však ještě kategorie, pro mnohé rozhodující a to ceny. Xiaomi Mi 11 Lite na našem českém e-shopu seženete v 6/128GB verzi od 7 760 Kč, respektive od 299 € pokud nakoupíte v našem slovenském e-shopu. Za novinku v podobě Xiaomi 11 Lite 5G NE se stejnou paměťovou výbavou zaplatíte v českém e-shopu 8 490 Kč a 328 € ve slovenském e-shopu. Cenový rozdíl u stejných paměťových variant je tedy velmi malý, což rozhodně hraje do karet novějšímu Xiaomi 11 Lite 5G NE. A jen tak na závěr – ne, nepíšeme celou dobu název novinky špatně. Xiaomi 11 Lite 5G NE totiž patří mezi první smartphony z dílny Xiaomi, které se legendárního “Mi” v názvu vzdaly.

Proč si vybrat Xiaomi Mi 11 Lite?

  • Je levnější.

Proč si vybrat Xiaomi 11 Lite 5G NE?

  • Podporuje mobilní sítě páté generace (5G).
  • Má modernější a výkonnější čipset.
  • Protože podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2.
  • Nabídne dvoupásmovou GPS.
  • Na matných zádech neulpívá tolik otisků.
  • Protože má displej s podporou Dolby Vision a HDR10+
Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Helle
Helle
2 let před

Pro mě by byla volba zcela jednoznačná : Xiaomi 11 Lite 5G NE

Karel Kilián
Odpovědět  Helle
2 let před

Dobrý den,

také bych to tak viděl 🙂

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Milan
Milan
2 let před

Nemělo být srovnání spíš s Mi 11 lite 5G ?

Milan
Milan
Odpovědět  Vašek Švec
2 let před

Místo Mi 11 lite mělo být Mi 11 lite 5G. Srovnávali byste dva 5G telefony…

Karel Kilián
Odpovědět  Milan
2 let před

Dobrý den,

ty by byly až příliš podobné. Myslím, že takto, jak to kolega pojal, je to o něco pestřejší.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Milan
Milan
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Ano a tady by byla právě na místě ona otázka zda koupit. Ale srovnat telefon bez 5G a s 5G je prostě zbytečné

Karel Kilián
Odpovědět  Milan
2 let před

Dobrý den,

čtenost toho článku naznačuje, že to zbytečné není. Váš pohled chápu, ale výběr byl na autorovi, a ten si zvolil telefony, které si zvolil.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Petr
Petr
2 let před

Článek nebyl porovnání se starším mi 11 lite 5G protože by ve finále napsali že je to o malinko horší telefon za stejné peníze.

Karel Kilián
Odpovědět  Petr
2 let před

Dobrý den,

tím to není. Takové věci se na našem blogu nebojíme napsat 🙂 Ostatně podívejte se na některé další díly tohoto seriálu a uvidíte sám 🙂

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Milan
Milan
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Ale porovnáváte nesrovnatelné telefony….

Karel Kilián
Odpovědět  Milan
2 let před

Dobrý den,

ano, to se v rámci tohoto seriálu může stát. V tomto případě je však hlavním důvodem ke srovnání velmi podobná cena, která jde napříč poměrně silně odlišné výbavě.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Lukáš
Lukáš
2 let před

Prečo nespomeniete pri rozdieloch aj SW podporu ? NE verzia by mala dostať 3 roky aktualizacií android a 4 bezpečboatných záplat.

Karel Kilián
Odpovědět  Lukáš
2 let před

Dobrý den,

no, upřímně tady bych si asi počkal na to, zda to tak skutečně bude. Ne, že bych Xiaomi nevěřil, ale chci to vidět v praxi.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Marcel
Marcel
2 let před

Mňa by skôr zaujímal rozdiel medzi Xiaomi 11 Lite 5G a Xiaomi 11 Lite 5G NE Toto som nikde nenašiel…. Sú to dva identické telefóny?

Marcel
Marcel
Odpovědět  Marcel
2 let před
Karel Kilián
Odpovědět  Marcel
2 let před

Dobrý den,

vidíte, tak jste to našel 🙂

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Marcel
Marcel
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Práveže našiel len toto…. To skutočne nie je medzi nimi žiaden rozdiel až na takmer totožný procesor?

Karel Kilián
Odpovědět  Vašek Švec
2 let před

Moc díky za doplnění 🙂

Karel Kilián
Odpovědět  Marcel
2 let před

Dobrý den,

ano, vypadá to tak, ale podrobněji se tomu budu věnovat některou neděli v dalším pokračování seriálu Rozdíly.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Karel Kilián
Odpovědět  Marcel
2 let před

Dobrý den,

ne, rozhodně nejsou stejné. Jen velmi podobné. Mají ale mírně odlišné procesory, další rozdíly jsem nenašel.
Možná se na ně podívám v nějakém dalším díle.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Petr
Petr
Odpovědět  Marcel
2 let před

Rozdíl je v tom, že 5G NE je dražší a má nepatrně horší procesor a horší přední sklo, navíc myslím že je dražší… Já kupoval Mi 11 Lite 5G před vydáním NE modelu a nelituji

Karel Kilián
Odpovědět  Petr
2 let před

Dobrý den,

no, jak je vidět závěru článku, těch rozdílů není mnoho. Ale kdybych si musel vybrat z těchto dvou, asi bych zvolil stejně, jako Vy.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

25
0
Napište nám svůj komentář!x