Články

Historické okénko: První Xiaomi smartphone letos slaví 10 let

V oblasti technologií je 10 let téměř jako století. Sílou zvyku každý rok očekáváme od výrobců mimořádná vylepšení, novinky i představení nečekaných gadgetů. Rok 2011 se pro smartphony nesl v duchu Androidu 2.2 Froyo, který okupoval nejvíce zařízení – včetně oblíbeného HTC Desire nebo Google Nexus S. Své experimentování na poli chytrých telefonů započala v tomto roce i další čínská společnost. První Xiaomi smartphone M1 tak letos slaví první kulatiny.

Jak MIUI ke smartphonu přišlo

Zakladatel společnosti Xiaomi Lei Jun, za kterým stálo už v roce 2010 několik prosperujících projektů, vystudoval informatiku a tomuto oboru se aktivně věnoval. Není proto divu, že původní myšlenka za Xiaomi byl software. Společnost nikdy neplánovala vydělávat na hardwaru, záměrem bylo soustředit se na aplikace a online služby, kde je vlastní operační systém výhodou. 

MIUI
MIUI

Centrem pozornosti byl OS MIUI, který měl být nabízen různým výrobcům telefonů. Nadstavba si dala za úkol využít versatility Androidu a jeho zdrojový kód, zatímco vzhledově hledala inspiraci u iOS. Výsledkem byl inovativní a stabilní firmware, které oslovil uživatele jak možnostmi kustomizace, tak i vzhledem.

Xiaomi Mi1

První verzi systému měli na svědomí pouze tři lidé

Na MIUI se v začátcích podíleli dohromady pouze tři lidé a světlo světa spatřila první oficiální verze v srpnu 2010. Protože Xiaomi nedisponovalo vlastními telefony, alternativní ROM byla k dispozici pro zařízení třetích stran, mezi kterými byl i Google Nexus One.

První Xiaomi smartphone M1

Snad už kvůli jednoduchosti testování a předvádění svého systému na sebe nenechal první chytrý telefon s dílny Xiaomi dlouho čekat. O rok později po oficiálním uvedení společnosti se trhu představil Xiaomi Mi1. Tato prvotina předurčila osud Xiaomi jak ho známe dnes.

Přečtěte si také  200W nabíjení nabije telefon za 10 minut. Ale za jakou cenu?

Xiaomi mi1 specifikace

Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat

High-end specifikace a cena v přepočtu 6.700 Kč pro domácí čínský trh znamenalo předobjednávku 300 000 kusů vzrušujícího nového zařízení během 34 hodin. Vzezření se nijak nevymykalo tehdejším plastovým trendům a širokým rámečkům – lákadlem byl hlavně výkon, výdrž baterie, 1 GB RAM, fotoaparát nebo právě slibný MIUI firmware. Smartphone byl samozřejmě určen pouze domácím.

První Xiaomi Smartphone M1

Sledujte nás na Telegramu

Nízká cena prvního telefonu však udělala podle slov svého zakladatele z Xiaomi tak trochu rukojmí a nastolila v lidech očekávání. Marže byly téměř nulové – za tahouna chtěla společnost pořád považovat aplikace a softwarové rozhraní a zisky tedy měli praměnit právě z tohoto zdroje.

Xiaomi Mi2 vyprodán během 3 minut

Prvotní úspěch se opakoval i o rok později, a to při představení Xiaomi Mi2 (2012). 50 tisíc smarpthonů bylo vyprodáno během pouhých 3 minut a firma se tak oficiálně osvědčila na domácím trhu. Díky rapidnímu růstu mohla být velká část energie přesunuta právě na vývoj chytrých telefonů, spolu s notoricky známými investicemi do všech možných gadgetů a vychytávek.

První xiaomi smartphone M2

Společnost Xiaomi dnes

Z původních tří lidí pracujících na MIUI je 18 170 zaměstnanců na celém světě a v prodeji smartphonů už nejedenkrát Xiaomi předehnalo Samsung nebo Apple. Značka si bezesporu vydobyla své místo na globálním trhu a je stále věrná odkazu svých předchůdců – špičkové specifikace, nízká cena a MIUI na palubě.

Po jakém telefonu jste v roce 2011 toužili? 

 

Zdroje: wikipedia.com, gizmochina.com, TheAgusCTS, c.mi.com

Realme C55 Dual SIM

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Libor Slavík
Libor Slavík
2 let před

Po poslední aktualizaci funkce TAPETA mi v mobilu Xiaomi Mi 9 SE (s nadstavbou MIUI Global 12.5.1, verze androidu: 11 RKQ1.200826.002) přestalo fungovat posunování tapety při změně základní obrazovky!

Dalo by se to další aktualizací vrátit?

Karel Kilián
Odpovědět  Libor Slavík
2 let před

Dobrý den,

to bohužel netuším. Zkuste poslat zpětnou vazbu přímo do Xiaomi – možná se tam na problém podívají a vyřeší ho.
Mělo by to fungovat takto:
1. Otevřete Nastavení.
2. Sjeďte úplně dolů a tam je položka Služby a zpětná vazba – klepněte na ni.
3. Pomocí přepínače označte věc jako Problém.
4. Popište (asi nejlépe anglicky), v čem je problém.
5. V sekci Vyberte položky zvolte štítky, které definují podstatu problému.
6. Zadejte své telefonní číslo nebo (raději) e-mail.
7. Klepněte na tlačítko Odeslat.
Přeji hezký den.
Karel Kilián

2
0
Napište nám svůj komentář!x