Chytrá domácnost

Jak díky chytré zásuvce ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů

Jedním z hlavních benefitů chytré domácnosti je automatizace některých funkcí, která vám může ušetřit nejen čas, ale – jak si ukážeme v následujících odstavcích – také peníze. Dnes vám představíme jednoduchý způsob, jak můžete díky chytré zásuvce ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů.

Co je a jak funguje elektrický odpuzovač komárů?

Elektrický odpuzovač komárů funguje tak, že do zásuvky zapojíte malé zařízení, které začne uvolňovat chemikálie odpuzující komáry. Odpuzovač využívá chemické látky, jako je například pralletrin, které jsou postupně uvolňovány do vzduchu a odpuzují hmyz.

Jak díky chytré zásuvce ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů
Jak díky chytré zásuvce ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů

Princip fungování těchto odpuzovačů je založen na tom, že komáři mají velmi citlivé smysly, zejména na chemické podněty. Chemické odpuzovače uvolňují látky, které napodobují přirozené obranné mechanismy rostlin nebo jiných zvířat, čímž komáry odpuzují. Tyto látky jsou obvykle pro člověka a domácí zvířata bezpečné, ale pro komáry jsou nepříjemné a toxické.

Použití elektrických odpuzovačů komárů je jednoduché a pohodlné. Stačí je zapojit do elektrické zásuvky a nechat je působit po celou dobu, kdy chcete být chráněni před komáry. Některé modely mají časovače nebo senzory, které umožňují automatické zapnutí a vypnutí podle potřeby, nicméně to je spíše výjimka.

Jak ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů?

V naší domácnosti jsme nejčastěji používali odpuzovat komárů přes noc. To znamená, že jsme ho před usnutím museli zapojit do zásuvky a po probuzení jsme ho museli odpojit. Jenže jsme lidé sklerotičtí, takže se občas stalo, že jsme na „komárník“, jak tomuto zařízení přezdíváme, zapomněli a ráno jsme se probudili poštípaní.

Podobně zapomnětliví jsme občas byli i s odpojováním, takže se stávalo, že odpuzovač běžel celý den. Jedna náhradní náplň (v případě prostředku značky Raid) stojí okolo 200 Kč a stačí na 45 nocí. To znamená, že když jsme nechali strojek běžet 24 hodin místo osmi, přišli jsme o dvě noci a vypustili jsme do vzduchu náplň za 13 Kč. Není to moc peněz, ale na ulici to nenajdete.

Pořídili jsme si chytrou zásuvku Xiaomi Smart Plug 2 (Wi-Fi)
Pořídili jsme si chytrou zásuvku Xiaomi Smart Plug 2 (Wi-Fi)

Nakonec jsme našli jednoduché řešení. Pořídili jsme si chytrou zásuvku Xiaomi Smart Plug 2 (Wi-Fi) (viz náš článek Podrobná recenze: chytrá zásuvka Xiaomi Smart Plug 2 (Wi-Fi)), do které jsme následně připojili elektrický odpuzovač komárů.

Protože chodíme spát okolo 23. hodiny a vstáváme kolem 7. hodiny, nastavili jsme v aplikaci, aby byla zásuvka zapnutá pouze v tomto čase. Díky tomu se nestane, že zapomeneme „komárník“ zapnout a probudíme se poštípaní, nebo že ho naopak nevytáhneme ze zásuvky a budeme plýtvat ne zrovna levnou náplní.

Jak nastavit automatické zapnutí a vypnutí chytré zásuvky?

  1. Otevřete aplikaci Xiaomi/Mi Home.
  2. Klepněte na dlaždici chytré zásuvky.
  3. Přejděte do sekce Timer.
  4. Klepněte na tlačítko plus v pravém dolním rohu.
  5. Zvolte možnost Naplánovat čas.
  6. Klepněte na položku Opakovat.
  7. Zvolte možnost Každý den.
  8. Klepněte na Začátek.
  9. Zadejte čas, kdy se má odpuzovač komárů zapnout (v našem případě 23:00) a potvrďte ho tlačítkem OK.
  10. Klepněte na Konec.
  11. Zadejte čas, kdy se má odpuzovač komárů vypnout (v našem případě 7:00) a potvrďte ho tlačítkem OK.
  12. Potvrďte nastavení klepnutím na tlačítko s fajfkou v pravém horním rohu.
  13. Vámi vytvořený plán se uloží v seznamu automatických vypnutí a zapnutí.

Jak ještě víc ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů?

Máme poměrně malou ložnici s podlahovou plochou okolo 10 metrů čtverečních. Většina prostředků proti komárům určených do zásuvek je přitom vhodná pro místnosti, jako jsou ložnice, obývací pokoje, koupelny nebo kanceláře a běžně jsou navržené tak, aby působily v prostoru o rozloze asi 10 až 20 metrů čtverečních.

Xiaomi Watch 2

Pokud umístíte elektrický odpuzovač komárů do větší místnosti, pak je možné, že nebude tak účinný, případně se jeho účinky začnou projevovat až po výrazně delší době po zapojení. V takovém případě je vhodné uvažovat o pořízení více „komárníků“.

Proti tomu naše ložnice je výrazně menší, což v praxi znamená, že pokud odpuzovač běží celou noc, koncentrace účinné látky bude zbytečně vysoká. Udělali jsme tedy experiment, kdy jsme po několik nocí automaticky zapínali zásuvku s „komárníkem“ střídavě na půl hodiny a na stejný čas ji vypínali.

Automatické vypínání a zapínání zásuvky po půl hodině
Automatické vypínání a zapínání zásuvky po půl hodině

Výsledek nás mile překvapil: ačkoli jsme před usnutím občas zaznamenali v ložnici několik komárů, ráno jsme se probouzeli zcela bez štípanců! Je evidentní, že pro malé prostory naprosto stačí poloviční dávka chemické látky. Díky tomu jsme prodloužili výdrž náplně na dvojnásobek!

Nastavení lze opět provést v aplikaci Mi Home, kde v sekci Timer postupně nadefinujete časy zapnutí zásuvky. My aktuálně máme aktivní časy 00:00 až 00:30, 01:00 až 01:30, 02:00 až 02:30, 03:00 až 03:30, 04:00 až 04:30, 05:00 až 05:30 a 06:00 až 06:30.

Vyplatí se to?

Pojďme si spočítat, zda a kdy se používání chytré zásuvky pro automatické vypínání a zapínání elektrického odpuzovače komárů vlastně vyplatí. Cena zásuvky se aktuálně pohybuje okolo 300 Kč, jedna tekutá náplň Raidu proti komárům s deklarovanou výdrží na 45 nocí přijde na 200 Kč.

Raid na 45 nocí stojí okolo 200 Kč
Raid na 45 nocí stojí okolo 200 Kč

Pokud budeme počítat s běžným používáním „komárníku“ po dobu 120 dní ročně s tím, že jednou za dva týdny ho zapomeneme odpojit, poběží přístroj 1088 hodin a na náplních zaplatíme 604 Kč. V případě prvního scénáře, kdy přístroj poběží vždy přesně 8 hodin, to bude za 120 dní 960 hodin a za náplně zaplatíme 533 Kč. To je úspora 71 Kč ročně, takže se chytrá zásuvka zaplatí zhruba za čtyři sezóny.

Jestliže ale, jako v našem případě, budeme „komárník“ zapínat a vypínat v půlhodinových intervalech mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní, poběží odpuzovač jen 3,5 hodiny denně.  Během 120 dní to bude celkem 420 hodin a na náplních tak zaplatíme jen 233 Kč. To je proti výchozímu stavu úspora 371 Kč, což znamená, že se chytrá zásuvka začne vyplácet už po necelé jedné sezóně.

Řešili jste někdy otázku, jak ušetřit na elektrickém odpuzovači komárů?

Samsung Galaxy Watch6

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
FrantaOva
FrantaOva
10 dní před

Ano ušetřil jsem, koupili jsme sítě do oken.
A nejsou jen proti komárům, ale i proti ostatním hmyzím potvorám.
A navíc si neničím zdraví chemkama.

2
0
Napište nám svůj komentář!x