Recenze

Recenze: ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler

Je tu léto a s ním i teploty, které mohou dosahovat více než 30 °C. Možná je tedy na čase začít řešit otázku, jak se v horkých dnech ochladit. Možnou odpovědí je ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler, který jsme podrobili velmi důkladnému testování.

Ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler
Ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler

Ochlazovač vzduchu se svým principem i cenou pohybuje na pomezí mezi ventilátory a malými klimatizacemi. V našem českém e-shopu prodáváme Microhoo Personal Air Cooler za 1 490 Kč, ve slovenském online obchodě ho můžete pořídit za 62 eur.

Obsah recenze

Recenze ochlazovače vzduchu začíná rozbalováním

Přístroj nám na recenzi dorazil v poměrně rozměrné kartonové krabici o rozměrech 21,0 × 19 × 23,6 centimetrů. Na její přední straně je ochlazovač vzduchu barevně vyobrazen, dále zde můžeme spatřit logo Microhoo a označení produktu Personal Air Cooler.

Ochlazovač vzduchu dorazil v kartónové krabici
Ochlazovač vzduchu dorazil v kartónové krabici

Nikde však není viditelné logo Xiaomi, ač je na tento produkt na většině webů prodáván pod touto (nesporně atraktivní) značkou. Dle údajů na krabici je výrobcem čínská firma Cixi Microhoo Electrical Appliance Technology se sídlem ve městě Cch’-si v provincii Če-ťiang.

Výrobcem je čínská firma Cixi Microhoo Electrical Appliance Technology
Výrobcem je čínská firma Cixi Microhoo Electrical Appliance Technology

Na pravé straně jsou kromě nápisu „Create Personal Microclimate“ („vytvoření osobního mikroklimatu“) vyjmenovány zásadní vlastnosti. Patří k nim chlazení, zvlhčování a čištění vzduchu a dále jeho přenositelnost, tichost a nízká energetická náročnost.

Na zadní straně pak lze prostudovat některé technické parametry:

  • Maximální spotřeba energie: 10 wattů
  • Napájecí kabel: USB-C
  • Rychlost proudění vzduchu: 2,70 m/s (9,7 km/h)
  • Objem průtoku vzduchu: 125 m3/hod
  • Doporučený prostor: 4 m2/8 m3
  • Kapacita nádržky na vodu: 1000 mililitrů
  • Hmotnost produktu: 1,23 kg
  • Hmotnost s krabicí: 1,50 kg
  • Spotřeba vody: 6 až 10 hodin
  • Doba ochlazování: 7 až 13 hodin
  • Snížení teploty: o 4 až 13 °C
  • Napájení: stejnosměrný proud, napětí 5 V, proud 2 A

Servis XM.cz

Co jsme našli v balení?

Po odklopení víka na nás vykoukla papírová krabička s nápisem „Accessory Kit“ („sada příslušenství“), obsahující jeden metr dlouhý napájecí kabel s koncovkami USB-A a USB-C a stručnou uživatelskou příručku v angličtině. Překvapilo nás, že součástí balení není napájecí adaptér. Budete tedy muset použít vlastní, případně je možné přístroj připojit k powerbance či USB portu notebooku nebo počítače.

Příslušenství k ochlazovači
Příslušenství k ochlazovači

V balení byla dále papírová kartička s kontakty na výrobce, obsahující adresu, telefonní čísla a e-mailovou adresu. QR kód pak vede fórum v rámci čínské komunikační aplikace We Chat. Na dalším papírku pak bylo upozornění, že k napájení je nutné použít adaptér s proudem minimálně 2 ampéry.

Kartička s kontakty
Kartička s kontakty

Ve spodní části přístroje se nacházel samotný ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler, zabalený do bublinkové fólie. Ačkoli se nám to nezdálo jako úplně ideální způsob balení, dokázal ho ochránit před zjevně poměrně tvrdým nárazem na jeden z rohů krabice, ke kterému patrně došlo během přepravy. Víko nádržky na vodu je během přepravy přelepeno izolepou, zatímco displej přístroje chrání transparentní fólie.

Ochlazovač vzduchu zabalený v bublinkové fólii
Ochlazovač vzduchu zabalený v bublinkové fólii

Ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler

Na testování jsme dostali sněhově bílou verzi „Snowman Lite“ MH01R. Dle informací na krabici existuje ještě „jasnější“ varianta MH01RB, označovaná jako „Snowman Lite Bright“. Tělo přístroje je vyrobené z matného bílého plastu – s největší pravděpodobností se jedná o akrylonitrilbutadienstyren (ABS), vyznačující se pevností, odolností a nízkou hmotností.

Při pohledu z přední strany je po levé straně patrná nádržka na vodu, zatímco větší část přístroje zabírá výdech vzduchu s devíti lamelami. Lamelami je možné horizontálně otáčet pomocí otočného voliče, umístěného na pravé straně přístroje, čímž lze ovlivňovat směr proudění vzduchu. Při pohledu dovnitř je vidět chladicí vložka, připomínající svou strukturou plástev.

Vlevo nádržka na vodu, vpravo lamely výdechu
Vlevo nádržka na vodu, vpravo lamely výdechu

Na pravé straně je již zmíněný otočný volič pro naklápění lamel, takže se můžeme přesunout dozadu. Zde se za mřížkou ukrývá ventilátor s průměrem 12 centimetrů, který zajišťuje nasávání vzduchu, jeho proudění přes chladící vložku a následné vyfukování ochlazeného vzduchu z přístroje. Pod ventilátorem se nalézá konektor USB-C, sloužící k napájení.

Pohled zezadu
Pohled zezadu

Na levé straně je umístěna nádobka na vodu. Vytahuje se směrem vzhůru a pojme až 1000 mililitrů vody. Dle instrukcí na krabici lze nádobku chladit v lednici, do vody je možné přidávat kostky ledu pro účinnější chlazení, případně i aromatické oleje pro navození atmosféry.

Litrová nádržka na vodu
Litrová nádržka na vodu

Při pohledu shora je patrně nejzásadnější displej, zobrazující aktuální rychlost ventilátoru ve formě čísla od 0 do 99. Dále jsou zde tři tlačítka – prostřední slouží k vypnutí/zapnutí zařízení, dalšími dvěma je možné zvyšovat, nebo snižovat výkon ventilátoru. Jejich kombinací pak lze přepínat mezi režimy, což vám vysvětlíme níže.

Displej a ovládací tlačítka na horní straně
Displej a ovládací tlačítka na horní straně

Dále jsou shora dostupná dvířka, zakrývající prostor, ve kterém je umístěná chladicí vložka. Ta zajišťuje odpařování vody, během kterého dochází k ochlazování proudícího vzduchu. Kromě toho funguje také jako filtr, zachytávající nečistoty ze vzduchu. Výrobce doporučuje vložku jednou za tři až šest měsíců měnit za novou. V kratších intervalech je možné ji proplachovat pod tekoucí vodou.

Apple AirPonds Pro 2

Ovládání přístroje

K ovládání přístroje slouží tři tlačítka na horním panelu v oblasti displeje.

  • Krátkým stiskem prostředního tlačítka přístroj zapnete, respektive vypnete.
  • Tlačítka plus a mínus slouží k nastavení výkonu ventilátoru. Krátkým stiskem zvýšíte/snížíte výkon o jeden stupeň, dlouhým stisknutím dojde k plynulému zvyšování/snižování o pět stupňů.
  • Po dlouhém stisku prostředního tlačítka po dobu dvou sekund můžete nastavit časovač. Pomocí tlačítek plus a mínus lze nastavit čas automatického vypnutí od 1 do 12 hodin.
  • Současným stiskem tlačítka pro snížení výkonu a zapnutí/vypnutí přejde ochlazovač vzduchu do režimu přirozeného větru.
  • Současným stiskem tlačítka pro zvýšení výkonu a zapnutí/vypnutí přepnete ochlazovač do režimu spánku, kdy vás nebude rušit svým hlukem.
Přečtěte si také  Xiaomi Mi 10 Lite recenze: šampion v poměru cena/výkon
Ovládání přístroje pomocí panelu v horní části
Ovládání přístroje pomocí panelu v horní části

Na chytré funkce zapomeňte

Ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler nedisponuje žádnými chytrými funkcemi. Není tedy například možné spárovat ho s mobilní aplikací a následně ho z ní ovládat. Zapnutí, vypnutí a jakékoli nastavování je možné pouze pomocí tlačítek na horní straně přístroje.

Přistroj lze ovládat jen pomocí tlačítek
Přistroj lze ovládat jen pomocí tlačítek

Součástí balení bohužel není ani dálkový ovladač, nicméně to není nijak zásadní problém, neboť dle popisu výrobce by měl být přístroj umístěn asi 50 až 100 centimetrů od těla. Během provozu by se tak měl nacházet v dosahu rukou.

Optimální umístění je v rohu stolu
Optimální umístění je v rohu stolu

Přístroj tak není možné využívat v rámci chytré domácnosti, nedokáže reagovat na ostatní spotřebiče, a kromě automatického vypnutí časovačem neposkytuje ani žádné možnosti automatizace, jako je například zapínání či vypínání ve zvolené dny a časy či nastavování úrovně výkonu s ohledem na aktuální podmínky.

Čím se ochlazovač vzduchu liší od klimatizace?

Než se pustíme do testování, musíme si objasnit jednu důležitou věc. Ačkoli někteří prodejci deklarují tento produkt jako osobní či stolní klimatizaci, se skutečnou klimatizací nemá téměř vůbec nic společného. Pojďme si porovnat ochlazovač vzduchu s klimatizací a podívat se na to, jak se tyto přístroje od sebe liší a který je pro vás lepší volbou.

Ochlazovače vzduchu a klimatizace fungují na odlišných principech. Ochlazovač vzduchu pracuje na základě evaporace (vypařování) vody. Vzduch je nasáván do přístroje, kde je přes vlhké médium ochlazován. Tento proces snižuje teplotu vzduchu a následně je ochlazený vzduch vypouštěn zpět do místnosti. Proti tomu klimatizace pracuje na principu kompresoru a chladicího média, které cyklicky odstraňuje teplo z místnosti a produkuje chladný vzduch.

Sledujte nás na Telegramu!
Princip evaropačního chlazení
Princip evaropačního chlazení

Když přijde na schopnost snižovat teplotu, klimatizace jsou obecně účinnější než ochlazovače vzduchu. Klimatizace dokáže udržovat předem nastavenou teplotu, zatímco ochlazovače vzduchu jsou schopné teplotu vzduchu pouze snížit o několik stupňů Celsia. Pokud tedy hledáte způsob, jak udržet stabilně nízkou teplotu ve velké místnosti, měla by být klimatizace vhodnější volbou.

Nespornou výhodou ochlazovačů vzduchu je fakt, že jsou obecně levnější než klimatizace, a to jak co se týče nákupní ceny, tak provozních nákladů. Klimatizace vyžaduje instalaci kompresoru a profesionální montáž, což může být nákladné. Na druhou stranu, ochlazovač vzduchu vyžaduje pouze elektrické napájení a je snadno přenosný, což usnadňuje jeho umístění v různých místnostech.

Zásadní skutečností je, že ochlazovače zvyšují vlhkost vzduchu v místnosti. To může být příznivé v suchých podmínkách nebo pokud trpíte na suchou pokožku a dýchací potíže. Na druhou stranu klimatizace může vysušovat vzduch, což může mít negativní vliv na lidi se suchou pokožkou nebo respiračními obtížemi.

Klimatizace obecně spotřebovává řádově více energie než ochlazovače vzduchu, což může být při dnešních vysokých cenách elektřiny poměrně zásadní. Pokud jde o účinnost a snižování energetické spotřeby, tak moderní klimatizace se stále zlepšují a nabízejí efektivnější provozní režimy.

Princip fungování klimatizace (zdroj Wikipedia)
Princip fungování klimatizace (zdroj Wikipedia)

Při rozhodování mezi ochlazovačem vzduchu a klimatizací je třeba vzít v úvahu vaše individuální potřeby. Pokud hledáte přenosné a cenově dostupné řešení s větším důrazem na zvlhčování vzduchu, pak je ochlazovač vzduchu vhodnou volbou. Pokud však preferujete přesnou kontrolu teploty a stabilní udržování nízké teploty ve větších prostorech, potom je logičtější pořízení klimatizace.

Jak funguje ochlazovač vzduchu?

Ochlazovač vzduchu, známý také jako evaporativní či evaropační chlazení, je zařízení navržené k ochlazování vzduchu v malých prostorách. Princip, na kterém funguje, je založen na využití přirozeného chladícího účinku vypařování vody.

Základní konstrukce ochlazovače vzduchu zahrnuje nádržku s vodou, chladicí vložku a ventilátor. Nádržka obsahuje vodu a často je vybavena nějakým druhem čerpadla, které zajišťuje dávkování vody. Ventilátor nasává vzduch z okolí a tlačí ho přes mokrou vložku, která je buď plátěná nebo obsahuje speciální chladičové médium. Tato povrchová část je vlhčena vodou z nádržky.

Princip fungování ochlazovače vzduchu
Princip fungování ochlazovače vzduchu

Když vzduch prochází přes vlhkou povrchovou část, dochází k vypařování vody. Při vypařování dochází ke spotřebě tepla z okolního vzduchu, což způsobuje jeho ochlazování. Chladný vzduch je pak ventilátorem vynášen do místnosti, kde se ochlazuje prostor a snižuje se teplota.

Nádržka na vodu s kapacitou 1000 ml
Nádržka na vodu s kapacitou 1000 ml

Ochlazovače vzduchu jsou obzvláště účinné v suchém klimatu, kde je vzduch málo vlhký. Při vypařování dochází k přidání vlhkosti do vzduchu, což může přispět k většímu pocitu pohodlí ve výsledném ochlazeném vzduchu, ale při dlouhodobém používání v uzavřené místnosti může dojít k citelnému zvýšení vlhkosti, což nemusí být příjemné.

Xiaomi 13T Pro
Přečtěte si také  Testujeme ochlazovač vzduchu Xiaomi. Co o něm chcete vědět?
Pohled do ochlazovače vzduchu
Pohled do ochlazovače vzduchu

Je však důležité si uvědomit, že ochlazovače vzduchu mají omezenou účinnost v oblastech s vysokou vlhkostí, kde je vzduch již nasycen. V takovém případě může být přidání další vlhkosti do vzduchu nežádoucí a chladicí efekt bude výrazně méně citelný.

Zprovoznění ochlazovače Microhoo

Zprovoznění přístroje je velice jednoduché: stačí naplnit nádobku vodou, připojit zařízení kabelem, který je součástí balení, do adaptéru (který součástí balení není) a zapnout ho k tomu určeným tlačítkem na horní straně v oblasti displeje.

Zprovoznění přístroje je velmi jednoduché
Zprovoznění přístroje je velmi jednoduché

Pomocí tlačítek plus a mínus pak lze nastavit rychlost ventilátoru a otočným kolečkem na boku nasměrovat lamely ovlivňující proud vydechovaného vzduchu ve vertikálním směru. To je z hlediska nastavení vše, co je nutné provést – kromě toho je možné pomocí kombinace tlačítek nastavit režim nebo časovač.

Otočné kolečko pro směrování lamel
Otočné kolečko pro směrování lamel

Ovládání přístroje je tedy velice jednoduché, takže ho zvládne i naprostý laik. Jediné, co je nutné hlídat, je stav vody v nádržce, který lze odhadovat díky tomu, že je částečně transparentní. Přístroj přitom nijak neinformuje o tom, když voda v nádržce dojde.

Čtyři hodiny v zavřené místnosti

Před zahájením této recenze jsme nechali naše čtenáře pokládat otázky, týkající se tohoto přístroje. Tou patrně nejčastější bylo: dokáže vychladit prostor (místnost, obytný vůz, pergolu) s podlahovou plochou X metrů čtverečních?

Odpověď je v tomto případě jednoznačná: bohužel nedokáže. Na to má v první řadě příliš malý výkon – obecně je pro klimatizace doporučen chladicí výkon 1 kW (tj. 1000 wattů) na 10 metrů čtverečních. Ochlazovač vzduchu má výkon pouze 10 wattů, tedy setinový, navíc se jedná pouze o výkon motoru pohánějícího ventilátor, nikoli chladicí výkon.

Zkusili jsme zavřít ochlazovač vzduchu v místnosti s podlahovou plochou 10 metrů čtverečních. K měření jsme použili velice přesnou meteostanici Netatmo, která umí měřit teplotu a vlhkost vzduchu, jakož i hladinu hluku ve svém okolí.

Redmi 13C

Měření jsme zahájili v 16:45, kdy venkovní i vnitřní teplota byla 22,9 °C. Zavřeli jsme okna, ochlazovač jsme zapnuli na nejvyšší výkon a umístili ho asi metr od meteostanice tak, aby nefoukal vzduch přímo na ní. Během první hodiny teplota v místnosti neklesla, ale naopak stoupla o 0,2 °C, což mohlo být způsobeno rozehřátou střechou, pod kterou se místnost nachází.

Teplota a vlhkost v uzavřené místnosti s odvlhčovačem
Teplota a vlhkost v uzavřené místnosti s odvlhčovačem

Po čtyřech hodinách byla teplota v místnosti 22,7 °C, z čehož můžeme objektivně soudit, že ochlazovač místnost nevychladil. Vlhkost vzduchu během toho stoupla o 3 %, což naznačuje, že jediným objektivně měřitelným výsledkem bylo zvýšení vlhkosti. Meteostanice dále naměřila konstantní hlučnost 52 decibelů.

Potvrdili jsme tak, že ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler ani na nejvyšší výkon neovlivňuje teplotu v místnosti a svým provozem naopak zvyšuje vlhkost vzduchu, což nemusí být vždy žádoucí. Logicky tak vyvstala otázka: k čemu je tohle zařízení vlastně dobré? Odpovíme vám na ní v následující kapitole.

Kam fouká, tam chladí

Od začátku testování jsme měli subjektivní pocit, že z ochlazovače, jak ostatně naznačuje jeho název, proudí chladnější vzduch. Tento efekt lze však zaznamenat pouze v přímém směru ve vzdálenosti do cca dvou metrů. Tomu odpovídá i výrobcem zamýšlené umístění přístroje na pracovní stůl.

Výrobce počítá s umístěním na pracovní stůl
Výrobce počítá s umístěním na pracovní stůl

Zaměřili jsme se tedy na tento faktor a namířili jsme proud vzduchu přímo na teploměr a vlhkoměr Xiaomi, který jsme umístili ve vzdálenosti 10 centimetrů od výdechu přístroje. Před zahájením testu ukazoval teplotu 19,0 °C a vlhkost 66 %. Během čtvrt hodiny klesla teplota o 1,9 °C na 17,1 °C, zatímco vlhkost vzrostla o 7 % na 73 %. Po další čtvrthodině teploměr stále ukazoval 17,1 °C a vlhkoměr hlásil 74 % Po hodině od začátku testu měřil teploměr 16,8 °C a vlhkoměr ukazoval 73 %.

Při druhém pokusu jsme nádobku s vodou umístili do lednice, kde byla uložená po dobu 12 hodin při teplotě pohybující se v rozmezí od 0,6 do 6,5 °C. Před zahájením testu ukazoval teploměr 20,9 °C. Po zapnutí ochlazovače teplota prudce klesla – během jedné minuty o celé dva stupně Celsia. Po patnácti minutách provozu jsme zaznamenali další pokles na 17,0 °C, tj. o bezmála čtyři stupně Celsia proti původní teplotě. Po třiceti minutách byla teplota stále 17,0 °C a vlhkost 76 %.

Při teplotě 27 °C má vydechovaný vzduch teplotu 23,7 °C
Při teplotě 27 °C má vydechovaný vzduch teplotu 23,7 °C

V následujících dnech se výrazně oteplilo, což jsme využili pro další testování. Zatímco teplota venku atakovala 27 °C, teploměr v monitorované místnosti ukazoval 23 °C. Ochlazovač vzduchu byl za těchto podmínek s vodou natočenou z kohoutku foukat vzduch o teplotě 19,4 °C, tj. o 3,6 °C chladnější, ovšem s vlhkostí 73 %. Pocitově hodnotíme ochlazovací efekt jako příjemný, avšak vnímatelný pouze v prostoru před ventilátorem.

Hlučnost

Sám výrobce hlučnost ochlazovače vzduchu Microhoo Personal Air Cooler nikde neuvádí. Otestovali jsme jí tedy pomocí meteostanice Netatmo, jejíž interiérová jednotka umí, kromě teploty a vlhkosti vzduchu, měřit také hladinu hluku.

Měření hlučnosti zvukoměrem Netatmo
Měření hlučnosti zvukoměrem Netatmo

Provedli jsme celkem deset měření ve dvou různých vzdálenostech od zařízení při pěti různých stupních výkonu, kdy proud vzduchu směřoval přímo na stanici. Výsledky jsme zanesli do tabulky, udávající naměřenou hlučnost v decibelech s ohledem na vzdálenost a výkon.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi Band 5: zase o něco chytřejší chytrý náramek
10 centimetrů 1 metr
Výkon 20 54 decibelů 39 decibelů
Výkon 40 61 decibelů 45 decibelů
Výkon 60 65 decibelů 49 decibelů
Výkon 80 67 decibelů 50 decibelů
Výkon 99 71 decibelů 52 decibelů

Co ukázala recenze ochlazovače vzduchu Microhoo Personal Air Cooler?

Pokud hledáte přístroj, který sníží teplotu v místnosti či jiném uzavřeném prostoru, pak Microhoo Personal Air Cooler není nic pro vás. S ohledem na výkon a princip, na kterém funguje, nic takového nedokáže. Spíše naopak – zvlhčením vzduchu může podmínky spíše zhoršit.

Jestliže jste dosud používali ventilátor a hledáte podobné zařízení, které vám poskytne citelnější pocit ochlazení proudícím vzduchem, pak naše recenze jednoznačně ukázala, že ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler je v tomto směru docela dobrou volbou.

Ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler
Ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler

Ochlazující účinek poskytuje pouze ve směru, ve kterém z něj proudí vzduch. Je tedy nutné sedět před jeho výdechem, nejlépe ve vzdálenosti jednoho až dvou metrů. Jako optimální se tedy jeví umístění například do rohu pracovního stolu.

S ohledem na fungování je nutné počítat s tím, že přístroj produkuje chladnější vlhký vzduch, a právě vlhkost je jedním z faktorů přispívajícím ke snížení pocitové teploty. Současně s tím ale může zvyšování vlhkosti vzduchu mít negativní i pozitivní dopady.

K negativním dopadům patří skutečnost, že vyšší vlhkost v místnosti může vytvářet podmínky pro růst plísní k růstu a šíření roztočů a dalších škodlivých organismů. Zvýšená vlhkost vzduchu také může v uzavřených prostorách vytvářet nepříjemnou a dusnou atmosféru, což dokonale potvrdil náš test v uzavřené místnosti.

Naopak vyšší vlhkost vzduchu může pomoci udržet pokožku, oči a sliznice hydratované. To může být prospěšné pro osoby trpící suchou pokožkou, alergiemi nebo respiračními potížemi. Zvýšená vlhkost může zmírnit suchý kašel a může přispět k lepšímu spánku.

Ochlazovač vzduchu nabízí tichý režim pro klidný spánek
Ochlazovač vzduchu nabízí tichý režim pro klidný spánek

Patrně největší nevýhodou tohoto zařízení je nemožnost regulace teploty. Přístroj prostě fouká o 2 až 4 °C chladnější vzduch, než nasává, což je samo o sobě docela příjemné. Ovlivnit lze pouze rychlost ventilátoru a tím i proudění vzduchu.

Ochlazovač vzduchu a jeho výhody

Velkou výhodou přístroje je jeho přenositelnost. Díky kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti ho lze umístit tam, kde ho zrovna potřebujete. Navíc je možné ho napájet z powerbanky či USB portu notebooku nebo počítače (pokud má výstup alespoň 5 voltů a 2 ampéry). Je ideální pro použití na pracovním stole.

Možnost napájení z USB portu
Možnost napájení z USB portu

Přístroj kombinuje funkce chlazení, zvlhčování a částečně i čištění vzduchu. Díky vodnímu chlazení a odpařování vody snižuje teplotu vzduchu a zvyšuje vlhkost, což přispívá k pocitu chladu. Za zmínku jistě stojí nízká energetická náročnost – má maximální spotřebu energie jen 10 wattů, což je velmi nízké číslo ve srovnání s klasickými klimatizacemi.

Pochvalu si zaslouží také velice snadné ovládání – přístroj je vybaven jednoduchým ovládacím panelem s displejem, který umožňuje jednoduché nastavení rychlosti ventilátoru a časovače. Škoda chybějící možnosti ovládání z mobilní aplikace, která by tento přístroj pozvedla na vyšší úroveň.

Ochlazovač vzduchu má své nevýhody

Jednoznačně největší nevýhodou je omezený výkon. Ochlazovač vzduchu prostě není ani zdaleka tak účinný jako klasická klimatizace. Zatímco může poskytovat úlevu v prostoru, ve kterém proudí vzduch, není dostatečně silný pro vychlazení ani poměrně malé místnosti.

Příjemně chladný vánek
Příjemně chladný vánek

I když může ochlazovač vzduchu snížit teplotu o několik stupňů, jeho účinky jsou ve srovnání s klimatizací omezené. Nemůže dosáhnout tak nízkých teplot (teplota vydechovaného vzduchu je vždy jen o několik stupňů nižší než teplota vzduchu v okolí) a nedokáže efektivně chladit prostor kolem sebe.

Za nevýhodu považujeme i skutečnost, že ochlazovač vzduchu Microhoo Personal Air Cooler nemá žádné chytré funkce, nelze ho ovládat pomocí mobilní aplikace a není možné ho integrovat a automatizovat v rámci chytré domácnosti. Chybí také dálkový ovladač, což může být pro některé uživatele nevýhodou.

Cena a dostupnost

Jak jsme psali v úvodu – ochlazovač vzduchu se svým principem i cenou pohybuje na pomezí mezi ventilátory a malými klimatizacemi. V našem českém e-shopu prodáváme Microhoo Personal Air Cooler za 1 490 Kč, ve slovenském online obchodě ho můžete pořídit za 62 eur.

Ochlazovač vzduchu Microhoo
Ochlazovač vzduchu Microhoo

Nejlevnější ventilátory pořídíte v našem e-shopu za částku od 660 Kč – v takovém případě ovšem nepočítejte s ochlazovacím účinkem vody. Na druhé straně nejlevnější mobilní klimatizace začínají na zhruba 4 500 Kč, což je více než trojnásobek ceny ochlazovače vzduchu.

Microhoo Personal Air Cooler

1 490 Kč
5.8

Chladicí účinek

2.0/10

Ovládání

8.0/10

Funkce a schopnosti

5.0/10

Design

7.0/10

Cena

7.0/10

Klady

  • Jednoduché zprovoznění a obsluha
  • Snadná přenositelnost
  • Možnost napájení z powerbanky
  • Fouká o 2 až 4 °C chladnější vzduch

Zápory

  • Součástí balení není napájecí adaptér
  • Chybí možnost ovládání z mobilní aplikace
  • Nemožnost regulace teploty
  • Nedostatečný výkon pro chlazení místnosti
Xiaomi 13T Pro

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Patrik Píchal
Patrik Píchal
10 měsíců před

Díky moc za perfektní recenzi. K tv mě naprosto bohatě stačí.

Petr
Petr
10 měsíců před

Podobná zařízení jsou absolutně na nic. Teplotu v místnosti neochladí, naopak kvůli zvýšené vlhkosti si budete připadat jako ve skleníku. Za mě vyhozené peníze.

Lana
Lana
10 měsíců před

Že nevychladí celou místnost je pochopitelné – na to je klimatizace. Stačí, když z něj proudí studený vzduch do blízkého okolí. To je OK. Ale celkové prostředí v místnosti změní k nesnesení kvůli vysoké vlhkosti, která se snáší špatně. Tedy by mohl být vhodný pouze k užití venku (balkón, terasa). Uvnitř je takový ochlazovač o moc horší než normální větrák. Kdyby existoval větrák, který ochladí jen blízké okolí těsně u něj, ale nezvedne vlhkost v místnosti tak to by bylo terno. Trapné mi přijde, když zvlhčování ovzduší se prodává reklamně jako výhoda. To je hrůza.,,, právě kvůli zvlhčování okolí je tenhle přístroj horší než si vytvořit průvan – prostě vyhozené peníze

6
0
Napište nám svůj komentář!x