Recenze

Recenze Samsung Galaxy A13 A137F: když značka a cena rozhodují

Nabídka smartphonů jihokorejského Samsungu není zdaleka jen o špičkově vybavených modelech. Vedle smartphonů, které se každoročně ucházejí o přízeň těch nejnáročnějších uživatelů má však tento gigant ve své nabídce pochopitelně také řadu levných zařízení, které však představují nezanedbatelnou část prodejů. Jedním takovým je i Samsung Galaxy A13 A137F, který aktuálně patří mezi nejprodávanější modely na našem trhu. Jak tento smartphone funguje v praxi a dokáže se vyrovnat čínské konkurenci, která je zpravidla zaměřená na co nejlepší poměr cena / výkon? To se pokusí odkrýt dnešní recenze.

Obsah recenze Samsung Galaxy A13 A137F

Samsung Galaxy A13 a jeho hubené balení

O obsahu balení toho nemám příliš co psát. Také Samsung Galaxy A13 se totiž stal obětí současné módy nepřibalování napájecích adaptérů. Pokud tedy nemáte doma volný USB adaptér, budete jej muset dokoupit. Nejedná se sice o nijak značnou investici, originální 15W adaptér stojí okolo 300 Kč, ovšem u levného telefonu s cenou jen něco málo přes 4 tisíce Kč se již jedná o poměrně citelné navýšení celkové ceny. A to se vůbec nezmiňuji o jejím dalším navýšení v případě, že budete svůj nový smartphone chtít chránit pomocí nějakého TPU pouzdra a fólie na displeji – ani jedno totiž v balení nenaleznete, přičemž nejeden konkurent má vše již v základním balení. V krabičce tak naleznete pouhý telefon, metrový USB kabel, sponku pro vytažení šuplíčku na SIM a základní manuály.

Samsung Galaxy A13 obsah balení

Samsung Galaxy A13 a jeho konstrukce a design

Pokud patříte mezi příznivce minimalistického designu, bude se vám patrně Samsung Galaxy A13 líbit. Konstrukce je totiž tvořena jednobarevnou plastovou vanou, do níž je vsazena přední část s displejem. Na recenzi mi pak dorazila nevíce usedlá, pastelově šedá barevná verze, ale ani zbylé varianty nejsou nijak divoké. Další dostupná varianta je elegantní bílá a zejména mladší uživatele by mohla zaujmout světle modrá – opět v pastelovém provedení. Do žádných designových experimentů se výrobce nepouštěl ani v oblasti fotoaparátů. Nad povrch zad vystupuje trojice přibližně milimetrových tubusů ukrývajících objektivy a vedle nich se nachází již zapuštěný makro fotoaparát ve společnosti přisvětlovací LED. Poslední, co na zadní straně telefonu nalezneme je pak logo výrobce ve spodní části.

Samsung Galaxy A13 konstrukce

Záda jsou pak zcela rovná a mají po okrajích zaoblení, které napomáhá lepšímu úchopu telefonu, což je při jeho rozměrech 165,1 x 76,4 x 8,8 mm a hmotnosti 198 gramů rozhodně dobře. Co však příliš ergonomii nepomáhá je lesklý povrch zad. Vedle toho, že telefon v rukou klouže je z něj také hotový magnet na mastnotu a nečistoty. V neposlední řadě pak ve mě použitý materiál a jeho povrch vzbuzují obavy, že se telefon může velmi snadno poškrábat. Kde však obavy nemám je displej. Ten je totiž chráněn krycím sklem Corning Gorilla Glass 5. V téhle cenové kategorii přitom většina smartphonů nabízí o něco méně poškrábánívzdorné sklo Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy A13 záda

Čtečka otisků prstů ukrytá v tlačítku

Byť Samsung Galaxy A13 představuje poměrně levné zařízení, výrobce jej neopomněl vybavit čtečkou otisků prstů. Ta se v tomto případě ukryla do tlačítka napájení na pravém boku. To by na můj vkus mohlo být umístěno přibližně o centimetr níže aby bylo pohodlněji dostupné palcem pravé ruky. Ještě nad ním je navíc umístěna kolébka hlasitosti po které již musím palec vyloženě natahovat a to nemám zrovna malé ruce. Občas jsem měl také problém tlačítko se čtečkou nahmatat a odemknout tak telefon na první dobrou, jinak však k fungování čtečky samotné nemohu mít výtky. Pokud přiložíte palec alespoň na 50% její plochy, nemá čtečka problém otisk prstu rozpoznat. Její rychlost je také na danou kategorii zcela v pořádku, k odemknutí telefonu dochází za necelou vteřinu od přiložení prstu na snímač.

Sledujte nás na Telegramu!

Samsung Galaxy A13 čtečka otisků

Samsung Galaxy A13 a jeho displej

Telefon je vybaven 6,6″ displejem s FullHD+ rozlišením zaručujícím solidní jemnost obrazu 400 ppi (pixelů na palec). Jedná se o PLS panel, což je variace na IPS technologii v podání Samsungu, a nabídne standardní 60Hz obnovovací frekvenci. V praxi pak dochází k rozmazání obrazu při pohybu – nejvíce znatelné je to patrně při procházení webu, sociálních sítí či dokumentů. Zkrátka tam kde je větší množství textu. Nejsem si ale úplně jist, zda za to může samotný displej, nebo spíše slabší hardware, o kterém bude řeč za chvíli. Přesnost zobrazených barev je pak přinejlepším průměrná, oproti řadě konkurentů zde pak bohužel chybí možnost si barvy softwarově přizpůsobit, aby ladili vašemu oku. O nižší ceně použitého panelu pak svědčí také nerovnoměrné podsvícení znatelné po okrajích displeje.

Samsung Galaxy A13 displej

Nicméně u smartphonů této cenové kategorie se jedná o zcela běžný jev a Samsung Galaxy A13 v tomto ohledu ani zdaleka nepatří k nejhorším. Zrovna tak tento displej nabídne v rámci možností solidní maximální jas, díky kterému je čitelný i za slunečného dne. Bohužel, výrobce telefon neosadil světlocitlivým senzorem, který by obstarával automatický jas. Jeho regulaci tak má na starost selfie kamerka a v praxi to nefunguje příliš dobře. K úpravě jeho úrovně sice dochází, velmi často to však telefonu trvá neúměrně dlouho a výjimkou nejsou ani situace kdy na displeji kvůli nízkému jasu prakticky nic nevidíte, nebo vám naopak vysoký jas skoro vypálí zrak. Kamerka se pak stará rovněž o zhasínání displeje při telefonování. V tomto ohledu dané řešení funguje přinejlepším v 50% případů, takže jsem si musel dávat pozor aby nedocházelo k nechtěnému přepnutí na hlasitý reproduktor, nebo třeba položení či přidržení hovoru.

Samsung Galaxy A13 A137F žádný silák není

Jak jsem již naznačil v předešlé kapitole, testovaný Samsung Galaxy A13 A137F výkonem zrovna neoplývá. K dispozici je totiž již poměrně zastaralý 12nm čipset Mediatek Helio G80. Ten disponuje osmijádrovým procesorem se šesti úspornými jádry Cortex-A55 a dvěma výkonnějšími jádry Cortex-A75 taktovanými na 2GHz. Grafický výkon zde obstarává dvoujádrový čip Mali-G52. Na našem trhu pak můžete narazit také na Samsung Galaxy A13 A135F. Tento model se od testovaného liší použitým čipsetem, kdy se angažmá dočkal Exynos 850 vlastní výroby. Ten je sice postaven na modernějším 8nm procesu, ale jeho procesor využívá jen slabší jádra Cortex-A55 a grafický čip Mali-G52 je zde přítomen pouze v jednojádrové variantě. Byť tedy testovaný model není žádný silák, je stále ve všech oblastech výkonnější než jeho varianta s Exynosem. Konkrétně jsem pak měl pro recenzi k dispozici Samsung Galaxy A13 A137F ve variantě se 4 GB RAM a 64GB úložištěm.

Přečtěte si také  Realme 11 představeno ve 4G i 5G variantě, zaujme vás?

Samsung Galaxy A13 logo

Právě tu si v současnosti dovolím označit za nejracionálnější volbu. U 3/32GB varianty je totiž jednoduše všeho málo. Pouhé 3 GB operační paměti budou pro plynulý běh OneUI  s vysokou pravděpodobností nedostatečné a ze 32GB úložiště toho příliš nezbyde, když si systém s předinstalovanými aplikacemi ukrojí přes 18 GB prostoru. Varianta se 4GB RAM a 128GB úložištěm je pak v současnosti již dražší a Samsung Galaxy A13 se pak dostává do rajonu lépe vybavených smartphonů nejen od konkurence ale i z vlastních řad. Za zmínku pak stojí přítomnost funkce RAM Plus, která přidá až 4 GB virtuální operační paměti, kterou zastane úložiště. Tato přidaná RAM by pak měla sloužit například k “odkládání” minimalizovaných aplikací, zabraňovat tak jejich ukončování a zrychlit práci se systémem. V praxi jsem ale její přínos nezaznamenal – o tom však podrobně až o pár odstavců dál.

Poco M6 Pro

Samsung Galaxy A13 benchmarky

Smartphone jsem pochopitelně podrobil také obvyklé sadě benchmarků. Jak se můžete přesvědčit v žebříčcích níže, telefon skutečně patří mezi nepříliš výkonná zařízení. Určitě bych jej tedy nedoporučil ani hráčům. S jednoduššími hrami si sice poradí dobře, ale jakékoli graficky propracovanější tituly mu již činí problémy. Například Gensin Impact není ani oficiálně podporován, pokud jej však do telefonu nainstalujete bokem, dočkáte se v méně náročných scénách 25 fps a při intenzivnějších soubojích se hra mění ve slideshow. Vyzkoušel jsem i méně náročný Asphalt 9 Legends a i zde jsem se dočkal snímkové frekvence oscilující mezi 30 a 40 fps, ovšem při viditelně sníženém rozlišení a osekaných detailech.

Samsung Galaxy A13 hraní her

AnTuTu Benchmark

Tradičně testujeme telefony v AnTuTu Benchmarku, který porovnává jejich výkony v oblasti procesoru, grafiky, paměti a uživatelské zkušenosti. Výsledkem je skóre, které slouží ke komplexnímu porovnání dvou a více zařízení.

3D Mark

Pokud hledáte benchmark, který co nejlépe prověří herní výkon (nejen) smartphonu, jen těžko najdete vhodnější nástroj než 3DMark. Stejně jako hra, také tento benchmark zatěžuje především grafické jádro použitého čipsetu.

Test Wild Life Extreme

Test Wild Life

Geekbench 5

Benchmark Geekbench 5 vyhodnocuje především výpočetní výkon a poměrně dobře odráží, jak se zařízení chová v běžných operacích, jako je surfování po webu či práce s dokumenty. Počítá zvlášť výsledky při zpracování jedním procesorovým jádrem a s více jádry.

Výsledky testů s jedním jádrem

Přečtěte si také  Recenze Realme 8i: smartphone, který dělá vše jen napůl

Výsledky testů s více jádry

OneUI 4.1 nabité funkcemi

V telefonu v době testování běžel operační systém Android 12 a červnová bezpečnostní aktualizace. Android 13 bych od takto levného smartphonu momentálně nečekal, nicméně je škoda, že zde není alespoň aktuálnější verze bezpečnostních záplat – trochu to kazí dobrou pověst v oblasti softwarové podpory, kterou si výrobce pracně vybudoval. Nadstavba OneUI je pak přítomna ve verzi 4.1 a byť se jedná o odlehčenou “core” verzi, k zásadnímu osekání funkcí zde nedošlo. Mezi chybějící funkce se řadí například hlasový asistent Bixby, u nás nedostupné Samsung Pay či třeba herní launcher – ovšem samotný herní režim přítomen je.

Apple AirPonds Pro 2

Samsung Galaxy A13 OneUI

Celkově je pak systém One UI 4.1 v Galaxy A13 stále “až po střechu” naplněný funkcemi. Například je přítomno i zabezpečení Samsung Knox kombinující hardwarové a softwarové řešení. Na první pohled to může být u takto levného smartphonu trochu překvapivé, nicméně dává to smysl, neboť takto výrobce Samsung Galaxy A13 pasuje do role základních firemních smartphonů. Rozhraní OneUI působí vzdušným, místy možná až minimalistickým, dojmem. Přesto však téměř do posledního kousku překrývá výchozí Android 12. Z něj pak nadstavba adaptovala barevné profily založené na aktuálně použité tapetě. Chybět pochopitelně nesmí ani tmavý režim a stažitelná témata. Pěkným detailem jsou například možnosti úprav vyskakovacích oznámení při zapnutém displeji. Vedle volby mezi stručným a podrobným oznámením zde má uživatel možnost upravit vzhled průvodní animace.

Prostředí nabité funkcemi i aplikacemi

Nechybí ani řada funkcí zpříjemňujících každodenní používání telefonu v čele s mým oblíbeným poklepáním na obrazovku pro její zapnutí / vypnutí. Zajímavě zní i podpora gest na čtečce otisků hojně rozšířená v dobách kdy trhu vládly smartphony se čtečkou otisků na zádech. Zde se však omezuje na stažení notifikační oblasti přejetím prstu po čtečce a navíc je čtečka na toto gesto poměrně citlivá. Ve finále jsem tak po řadě nechtěných provedení tohoto gesta funkci vypnul. Když už je řeč o notifikační oblasti, kde naleznete také přepínače, musím zmínit také poměrně šikovný rychlý přístup k ovládání médií a také prvků vaší chytré domácnosti. Podporován přitom není pouze ekosystém Samsung SmartThings ale také Google Home a jiné.

V telefonu pak najdeme pro Samsung typickou nabídku aplikací. Vedle povinných aplikací od Googlu je přítomna také skvadra vlastních aplikací Samsungu a samozřejmě také výběr od Microsoftu, s nímž jihokorejský gigant udržuje dlouholeté partnerství. Aplikace od Microsoftu však lze snadno odinstalovat a zrovna tak ty od Samsungu, které se nalézají v Google Play. Než se ale všech zbavíte, doporučuji dát jim šanci, neboť se vesměs jedná o povedené počiny. Například prohlížeč od Samsungu patří dle mého mezi nejlepší současné prohlížeče pro Android. Je rychlý, stabilní a nabídne celou řadu funkcí a přizpůsobení v čele s instalovatelnými doplňky. Namátkou aplikace Záznamník, Poznámky nebo Moje soubory pak nejen dobře vypadají a zapadají do celkového designu OneUI, ale jsou  i perfektně funkční. Zrovna tak jsem si oblíbil také aplikaci Kalendář, která je krásně přehledná a navíc nabízí synchronizaci s Google Kalendářem.

Kdo si počká…

Prostředí plné funkcí a kvalitních aplikací sebou však nese také potřebu stejně kvalitního hardwaru a optimalizace. Bohužel, toho se smartphonu Samsung Galaxy A13 úplně nedostalo. Byť osobně OneUI považuji za jednu z nejlepších současných Android nadstaveb, jedním dechem musím uznat, že v tomto případě by si zasloužila mnohem drastičtější dietu, než jaké se jí dostalo. Byť nemohu tvrdit, že během testování docházelo k vyloženě zamrznutí systému, při spuštění aplikací se setkáte s výraznými prodlevami. Počkáte si také na zobrazení klávesnice, které to občas trvá i 2 vteřiny než se zjeví. I přes 4 GB virtuální RAM doplňujících fyzickou operační paměť o stejné kapacitě pak dochází k příliš agresivnímu ukončování aplikací.

A například při roztahování videa na YouTube přes celou obrazovku se připravte, že se video nejdřív zvláštně zobrazí na její polovině, pak obraz zamrzne a teprve až poté se video spustí ve fullscreenu. Dvakrát nadšený jsem nebyl ani z ovládacích gest, na která systém často nereagoval vůbec nebo se zpožděním. Mnohem lépe zde funguje klasická trojice softwarových tlačítek. V neposlední řadě je pak třeba zmínit systémové animace, které jsou místy velmi trhané a celkově je nelze označit jako plynulé.

Konektivita a určování polohy

V oblasti konektivity nabízí Samsung Galaxy A13 asi vše, co lze od smartphonu této kategorie čekat. Pochopitelně se tedy nejedná o 5G smartphone – od toho je zde příhodně nazvaný model Galaxy A13 5G – a vzhledem k použitému čipsetu budete muset oželet také Wi-Fi 6 konektivitu. Nechybí však dvoupásmová Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.2 či (a to je zde velké plus) NFC. Vedle možnosti platit s telefonem u bankovních terminálů pak možná oceníte také podporu dvou SIM karet bez nutnosti volit mezi osazením druhé SIM nebo paměťové MicroSD karty – telefon totiž disponuje hned třemi dedikovanými sloty. O geolokaci se zde pak starají služby GPS, Glonass, Galileo a Beidou. V městské zástavbě se pak přesnost určení polohy pohybovala okolo 4 metrů.

Přečtěte si také  Recenze Nillkin Magic Tags: bezdrátové nabíjení pro úplně každý mobil

Samsung Galaxy A13

Baterie je jedním z trumfů

Uvnitř smartphonu je umístěna baterie o kapacitě 5 000 mAh. To sice není na současné poměry vyloženě výjimečná hodnota, v kombinaci se slabším hardwarem a dobrou optimalizací však nabízí velmi slušnou výdrž na jedno nabití. Ta během mého testování dosahovala průměrně 8 hodin na jedno nabití. Samsung Galaxy A13 tak nemá problém dosáhnout na metu dvoudenní výdrže. Dokonce si troufnu tvrdit, že méně nároční uživatelé – pro které je tento smartphone určen – by se mohli přiblížit až třem dnům na jedno nabití. Škoda jen podpory pouze 15W nabíjení, baterii o této kapacitě by určitě slušelo alespoň 25W. Jelikož s telefonem nedorazí napájecí adaptér, testoval jsem nabíjení s neoriginálním 65W adaptérem s podporou USB PD. V tomto případě trvalo doplnění energie z 15 na 100 % v průměru 1h 56 minut.

Xiaomi 13

Samsung Galaxy A13 konektor

Jediný hlasitý reproduktor a 3,5mm jack

Samsung Galaxy A13 A137F disponuje jediným hlasitým reproduktorem jehož výdech se nalézá na spodní hraně smartphonu. Není tak problém jej nechtěně zakrýt dlaní a utlumit tak zvuk. Ten je navíc přinejlepším průměrně hlasitý. Nabídne pak překvapivě prokreslený zvuk i s náznakem hlubších tónů, nicméně drtivá většina smartphonů se stereo reproduktory jej dokáží vcelku hravě překonat. Milým překvapením je pak zvukový výstup jak přes 3,5mm jack, tak přes bluetooth. Ten je již ve výchozím stavu opravdu kvalitní a uchu lahodící. Vedle toho si jej však můžete přizpůsobit vašim preferencím či oblíbenému hudebnímu stylu prostřednictvím systémového ekvalizéru. Přítomna je také podpora Dolby Atmos a Adaptivního zvuku, který přizpůsobí zvukový výstup stavu vašeho sluchu.

Fotoaparát Samsung Galaxy A13

Na zadní straně smartphonu se nalézá čtveřice objektivů přičemž fotografie můžete pořídit hned třemi z nich. To je u takto levného zařízení poměrně neobvyklé, neboť v této kategorii lze v poslední době nalézt nejčastěji sestavu primárního fotoaparátu se senzorem pro lepší zachycení hloubky ostrosti občas doplněnou makro fotoaparátem. V případě smartphonu Samsung Galaxy A13 se však dočkáte ještě ultraširokoúhlého fotoaparátu se 123° úhlem záběru ale pouze 5MPx snímačem. Primární fotoaparát pak využívá dobře známý 50MPx snímač ISOCELL S5KJN1, se kterým jsme se naposledy setkali nedávno v recenzi Infinix Note 12 G96.

Samsung Galaxy A13

Hardware fotoaparátu

  • 50MPx primární fotoaparát, f/1,8, PDAF
  • 5MPx ultraširokoúhlý fotoaparát, f/2,2, FF
  • 2MPx makro kamerka, f/2,4, FF

Jak fotí Samsung Galaxy A13?

Primární fotoaparát předvádí, na poměry levných telefonů, solidní výkony. Fotografie jsou plné detailů, za dobrého světla bez šumu a nabídnou i překvapivě dobrý dynamický rozsah a věrné barvy. Občas jsem se však setkal s nepřesným ostřením a musel jsem fotoaparátu napovědět prostřednictvím klepnutí na displej kam má ostřit. Škoda je také absence nočního režimu. Takto jsou snímky pořízené v noci tmavé, neostré a plné šumu.

Poco M6 Pro

Snímky z ultraširokého fotoaparátu trpí na nízké rozlišení snímače. Detaily se slévají, s ubývajícím světlem jsou velmi náchylné na šum a také dynamický rozsah by mohl být lepší. Barevné podání je pak o něco málo živější než v případě primárního fotoaparátu.

Ukázkové snímky a video

Závěr recenze Samsung Galaxy A13 A137F

Na závěr dnešní recenze bych se musím ještě jednou podepsat pod její nadpis. Testovaný Samsung Galaxy A13 A137F je totiž skutečně primárně smartphone pro uživatele s omezeným rozpočtem, kteří lpí na této značce. Rozhodně to neznamená, že by nenabídl žádná pozitiva. Například fotoaparát je i přes absenci nočního režimu na tuto třídu smartphonů velmi solidní, zrovna tak přítomné NFC nelze brát jako samozřejmost a výdrž baterie je jednoduše skvělá. Také OneUI stále platí za skvěle vybavenou a designovanou nadstavbu, nicméně pak přijde ke slovu její rychlost, nebo spíše “rychlost”. Slabý hardware v kombinaci s na prostředky náročnější nadstavbou zkrátka neskutečně sráží celkový dojem z používání tohoto smartphonu. Vše zde sice funguje, ale pomalu a ještě k tomu v doprovodu trhaných animací.

Zrovna tak konstrukce telefonu působí možná až příliš lacině a nezachrání to ani Gorilla Glass 5 chránící rozměrný displej. Ani ten nezaujme svými kvalitami a navíc není spárován se světlocitlivým a proximity senzorem, což přináší další diskomfort při každodenním používání. Když k tomu všemu připočtu balení bez napájecího adaptéru, natož tak TPU pouzdra a cenu, za kterou se aktuálně použitelné paměťové varianty prodávají, bohužel to pro dnes testovaný smartphone nevychází příliš pozitivně.

Cena a dostupnost

Telefon Samsung Galaxy A13 A137F je k dispozici ve třech barevných variantách a sice v černé, bílé a světle modré. Vybrat si pak můžete ze tří paměťových variant.

 

Samsung Galaxy A13 A137F

4 166 Kč
5.9

Výkon

3.5/10

Displej

4.5/10

Výdrž baterie

9.5/10

Fotoaparát

7.0/10

Cena

4.8/10

Klady

  • denní fotografie
  • NFC, Bluetooth 5.2, 3,5mm jack
  • výdrž baterie
  • funkcemi nabité OneUI
  • Dual-SIM + slot na microSD

Zápory

  • pomalé OneUI a slabý výkon
  • chybějící proximity a světlocitlivý senzor
  • cena
  • nepraktická konstrukce
  • chybějící adaptér v balení
Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Klára
Klára
1 rok před

Dobrý den

Četla jsem vaši recenzi a taky recenzi kolegy na Xiaomi Redmi Note 11 a bohužel budu od značky Xiaomi odcházet, MIUI se mi nelíbí, to co bylo dříve v MIUI, tak tam bohužel chybí, například mít dvě aplikace na obrazovce, například Messenger a Chrome.
Xiaomi Redmi Note 11 mne nezaujala.

Budu kupovat Motorola Edge 30 Neo, telefon má všechno, co potřebuji, bezdrátové nabíjení, čistý android 12, NFC, 5G připojení, LED notifikační proužek okolo fotoaparátu(zmeškaný hovor, SMS), měl by tam být Always On Display, který funguje celý den.

Možná se někdy k Xiaomi vrátím, doma si nechám jako záložní telefon Xiaomi Redmi 7, který byl opravdu skvělý a nemohla jsem si stěžovat, telefon vydržel dva až tři dny na jedno nabití, bohužel Xiaomi přestalo vydávat aktualizace.

Karel Kilián
Odpovědět  Klára
1 rok před

Dobrý den,

rozumím Vašim důvodům. Je pravda, že plovoucí okna nejsou tak praktická jako možnost rozdělení obrazovky. Tu ale na Motorole s čistým Androidem určitě nenajdete také. Určitě je ale dobré si vyzkoušet čistý Android. Člověk si pak uvědomí, zda to, co nabízela grafická nadstavba, dávalo smysl, nebo ne.
Je pravda, že ta Motorola Edge 30 Neo vypadá lákavě, včetně těch funkcí, které jste vyjmenovala. Tak snad s ní budete spokojená. Budu rád, když se přijdete podělit o dojmy a třeba i porovnáte s telefony Xiaomi, se kterými jste měla dosud zkušenost.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
1 rok před

Dobrý den pane Kiliáne,

Motorola má rozdělenou obrazovku tzv. split screen i u normálních modelů natož modelů EDGE. Motorola má ve svém základu mnoho funkcí, které jsou u MIUI v nadstavbě.

Nehledě Motoroly umí použitelné připojení k NTB i Televizi ( sice až modely EDGE) – tedy ReadyFor.

U nových Xiaomi jsou morem ty reklamy, které jsou i u nových telefonů celkem normální.

Hlavní výhodou těch Samsungů je právě to ONeUI. Dialer je jejich, kontakty a SMS taktéž (tedy žádné Google). Samsung Internet Browser používá AddOns, kde funguje AdBlock.

Kdybych já volil v těchto vodách tak jistě půjdu do Samsungu, Xiaomi bohužel zapomnělo na to co kdysi u něho bylo normální a to vyšší výkon + použitelnost za nižší cenu (tehdy třeba RN4 Global).

Osobně jsem měl nějakou dobou Xiaomi 11T PRO, které jsem měl zhruba 10 dní, pak jsem ho kvůli špatně fungujícímu AOD a celkovému nedotažení v MIUI vyměnil za Motorola EDGE 20 (+ během dne mi 11Tpro padlo v autě a AndroidAuto na nějakém Erroru a musel jsem rebootovat).

Fotoaparáty jsou takřka identické, ale z Motoroly ten RAW vypadá mnohem lépe.

V podstatě E20 má nižší baterii, ale vydrží ve stejném režimu o 30% déle, funguje všechno jak má. U toho 11Tpro jsem musel po jedné aktualizaci 3x rebootovat systém (nakonec jsem musel udělat FR).

V této recenzi na ty A-čka autor nedoporučuje telefon hráčů, proboha proč to píše? To jsou telefony LOW END, které jsou především určené především jako náhrada pro tlačítkové telefony a telefony pro děti do škol. Na druhou stranu fotoaparát Aček fotí mnohem lépe než konkurence co stojí kolem 7000 (měl udělat spíše recenzi modelů M, které stojí podobně a mají větší výkon).

U těchto telefonů se nepreferuje rychlost, ale stabilita a použití. Seniorský režim je zde dotažen celkem do detailů, kdežto u Low-End od Xiaomi/Relme budu tento režim nastavovat a dostavovat, aby to bylo použitelné.

Klára
Klára
Odpovědět  Zdeněk
1 rok před

Dobrý den

Dívala jsem se na snímky obrazovky a Samsung má svoji aplikaci pro volání, ale když se podívám na snímky obrazovky, tak Samsung má dvě aplikace pro sms zprávy? Na domovské obrazovce je aplikace zprávy od google, ale v menu telefonu je jiná ikona aplikace
comment imagecomment image

U Samsung telefonů si mohu vybrat aplikaci pro posílání sms?

Karel Kilián
Odpovědět  Klára
1 rok před

Dobrý den,

já spíš myslím, že to jsou snímky pořízené ve dvou různých dnech a v obou případech se jedná o aplikaci Zprávy od Googlu. Na prvním obrázku je stará ikona, na druhém aktuální. Stejně tak se mi změnila ikona této aplikace i na telefonu Xiaomi 12.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Karel Kilián
Odpovědět  Vašek Švec
1 rok před

Já bych to jinak také nepoznal, ale na mém telefonu Xiaomi 12 se právě změnila ikona z té původní na novou. Tak jsem trochu pátral a ukázalo se, že Google zase vymyslel nové ikonky.

Karel Kilián
Odpovědět  Zdeněk
1 rok před

Dobrý den,

musím říci, že velmi obdivuji Váš přehled a rozhled. Osobně se v posledních letech setkávám jen s telefony Xiaomi, Redmi a Poco. Na jiné značky vlastně nemám jak narazit.
Proto jsem žil (v očividně mylné) představě, že na Motorolách je čistý Android bez jakýchkoli úprav.
Co se týká reklam v MIUU – v tom s Vámi souhlasím. Prý by je mělo Xiaomi v MIUI 14 odstranit, ale je otázkou, zda to tak skutečně bude a jestli se to bude týkat i globálních verzí.
O OneUI jsem v poslední době slyšel hodně kladné reference. Já ho naposledy zažil na Galaxy S3, a tam to byly tak šílené omalovánky, že jsem to musel ještě v záruční době přeflashovat čistější ROMkou.
Moc děkuji za sdílení zkušeností a porovnání s Motorolou. Osobně mi ty „Téčkové“ modely od Xiaomi připadají takové ošizené (např. chybí bezdrátové nabíjení).
Co se týká nedoporučení hráčům – nechci mluvit za autora, ale celkem to chápu. Divil byste se, kolik lidí si koupí telefon třeba za 3000 Kč a pak se diví, že jim v něm nejedou náročné hry. Takže to vnímám spíš jako takové upozornění.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

zdeněk
zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
1 rok před

Dobrý den,

dlouhá léta jsem měl firemní Samsungy, pak nějakou Nokii s W10, ale co jsem se nyní setkal se Samsungy, tak aspoň je to nějak dolazené a udělané, že to nějak funguje.

Do Motoroly jsem šel i kvůli ceně, která byla nižší než u toho 11Tpro. V podstatě tam je čistý android doplňený o nějaké věci od Motoroly (gesta aj.) + pro některé lepší modely funguje Ready For, což je odbdoba Samsungového DEXu. A funguje velice slušně.

Plusem je ta jejich správa baterie, s menší baterií vydržím zhruba o 30% víc než na tom 11Tpro. A tam byla větší baterie.

Ano i nyní tam má Samsung omalovánky, ale naštěstí jdou normálně vypnout.

Totiž jak jsem se díval Ačka jsou takové úplně zbytečné modely, protože ty modely co mají označení M stojí v podstatě stejně a mají Exynos popř. SnapDragon.

Nedávno jsem držel v ruce Motorola G43, a za ty peníze (cca 4000) je to mnohem lepší koupě než Samsung / Xiaomi.

Příjemný den

Karel Kilián
Odpovědět  zdeněk
1 rok před

Dobrý den,

já měl s Androidem asi všechny velké značky: Huawei, LG, Samsung, Sony, OnePlus, Xiaomi…. Nicméně s některými mám zkušenost z relativně dávné minulosti. Zatímco dřív bylo OneUI fakt těžkopádné, poslední dobou na něj slyším docela chválu, a to i od lidí zvyklých na jiné platformy.
Motorolu bych si rád vyzkoušel, ale pokud/dokud ji nebude XM prodávat, tak nemám šanci. Pro nikoho jiného aktuálně recenze telefonů nedělám.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Karel Kilián
Odpovědět  Vašek Švec
1 rok před

S tím přechodem na Zprávy od Googlu mě Samsung hodně překvapil. Podle mne byla ta jejich původní aplikace hodně povedená.

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
1 rok před

Samsung má obě, Google je speciálně upravená a dozorována Samsungem. Ta od Googlu podporuje RCS, ta od Samsungu nikoliv.

Předpokládám, že ta jejich verze je oproštěná od toho jejich šmírování.

Karel Kilián
Odpovědět  Zdeněk
1 rok před

Dobrý den,

tak to je pak ale dost zmatečné, pokud jsou v telefonu aplikace Zprávy od Samsungu i Googlu. To si myslím, že z uživatelského hlediska není dobrý nápad.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

zdeněk
zdeněk
Odpovědět  Karel Kilián
1 rok před

Ono to vzniklo protože původní Samsung měl problémy s RCS. Co jsem se stačil všimnout, je to speciálně pouze pro Samsung, kterou dozoruje zase Samsung.

Příjemný den

Karel Kilián
Odpovědět  zdeněk
1 rok před

Dobrý den,

tak to je, jak se tak dívám, ještě větší mrdník než u Xiaomi. A to už je fakt co říti! Pro běžné uživatele bude asi zmatečné, že jsou v systému dvě aplikace na tutéž činnost.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Zdeněk
Zdeněk
Odpovědět  Vašek Švec
1 rok před

Dobrý den, měl jsem v ruce M13, který měl Snapdragon (byla to nějaká verze z Německa), nyní se dívám a už Snapdragony jsou jen v M23 (takže zase nějaký ten chaos v řadách)

Souhlasím, ten Exynos co je v těch M-kách je pomalejší než to Gčko.

OneUI by mělo obsahovat obě aplikace pro SMS, ta od Googlu je speciálně upravená právě pro Samsung včetně podpory RCS. Plus jde instalovat pokud není přítomná ta jejich aplikace.

Souhlasím s těmi 7000 to jsem malinko přehnal, ale většinou i ty základy fotí mnohem lépe než jeho bližší konkurenti.

Možná by to chtělo srovnání s nějakou podobnou konkurencí od Xiaomi / Oppo / Motoroly (ta G43 za podobné peníze je hodně slušná).

Ano u všech telefonů se jedná o rychlost, ale uživatel , který si koupí takový telefon tak zcela jistě musí vědět, že model za pár korun bude prostě pomalejší.

Příjemný den

zdeněk
zdeněk
Odpovědět  Vašek Švec
1 rok před

Dobrý den, myslel jsem tu úplně obyčejnou tedy tu G32. Sakra nějak jsem se upsal.

On je tam za ní i ten druhý model s Amoledem tedy ta G42.

Příjemný den

Klára
Klára
1 rok před

Dobrý večer

Dnes jsem se byla dívat v obchodě na telefon Samsung Galaxy A13. Telefony Samsung mají aplikaci volání od Samsungu, aplikace pro volání od Google v telefonu není. Ale co mne překvapilo, tak je aplikace pro SMS zprávy. V telefonu Samsung jsou dvě aplikace pro SMS zprávy, zprávy od Google a zprávy od Samsungu, takže si mohu vybrat, jakou chci používat aplikaci (Samsung nebo Google)

Je velká škoda, že telefony Samsung mají možnost volby aplikace pro SMS zprávy, Xiaomi, Realme, Motorola bohužel ne.

Karel Kilián
Odpovědět  Klára
1 rok před

Dobrý den,

ano, skutečně je to tak, jak psal výše Zdeněk: „Samsung má obě, Google je speciálně upravená a dozorována Samsungem. Ta od Googlu podporuje RCS, ta od Samsungu nikoliv.“
Za mne je logičtější ten přístup Xiaomi a dalších výrobců. Přeci jen dvě aplikace, které dělají totéž, považuji za matoucí. Ostatně není problém nainstalovat si jinou aplikaci pro správu SMS z Obchodu Google Play.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Petra
Petra
1 rok před

Dobrý den chtěla bych prosím vědět kolik stojí telefon Samsung A 13 děkuji Petra Rendlova Mladá Boleslav.

Karel Kilián
Odpovědět  Petra
1 rok před

Dobrý den,

to záleží na výbavě. V našem e-shopu jsou ceny následující:

Pokud byste potřebovala nějaké další informace, jsem Vám k dispozici.
Přeji hezký den.
Karel Kilián

23
0
Napište nám svůj komentář!x