HyperOS tipy a triky

HyperOS tipy a triky: jak a proč povolit Možnosti pro vývojáře?

Když si koupíte nový telefon Xiaomi, Redmi nebo Poco, nenajdete v jeho systémovém nastavení položku Možnosti pro vývojáře. V tomto článku vám ukážeme, jakým způsobem si ji můžete aktivovat a deaktivovat a jaké možnosti a funkce tato sekce přináší.

Níže uvedené postupy jsou primárně určeny pro telefony Xiaomi, Redmi a Poco s grafickou nadstavbou HyperOS. Ta je aktuálně šířena formou aktualizace na vybraná zařízení. Postupem času bude dostupná také na téměř všech telefonech, které nabízíme v našem českém i slovenském e-shopu.

Jak aktivovat Možnosti pro vývojáře?

Sekce Možnosti pro vývojáře je ve výchozím stavu skrytá. Abyste se k ní dostali, je nutné ji aktivovat níže uvedeným způsobem. Důvod tohoto opatření je prostý: v sekci pro vývojáře jsou různá nastavení, se kterými by neměl manipulovat problematiky neznalý laik.

  1. Otevřete systémové Nastavení.
  2. Přejděte do sekce O telefonu.
  3. 7× za sebou rychle klepněte na položku Verze OS.
  4. Jakmile se zobrazí hlášení Voilá! Stal se z vás vývojář!, je sekce Možnosti pro vývojáře aktivní.

Jak se dostat do sekce Možnosti pro vývojáře

Výše uvedeným postupem jste aktivovali sekci Možnosti pro vývojáře. Logicky vyvstává otázka, jak se do ní následně dostat. Je to poměrně jednoduché – nachází se v systémovém Nastavení v sekci Další nastavení. Celý postup vypadá následovně.

  1. Otevřete systémové Nastavení.
  2. Přejděte do sekce Další nastavení.
  3. Pokračujte do Možnosti pro vývojáře.

Jak deaktivovat Možnosti pro vývojáře?

Sekci Možnosti pro vývojáře je možné (např. po provedení potřebných nastavení) opětovně skrýt. To je zejména užitečné v případech, kdy telefon používá někdo další. Poté, co sekci skryjete, ji můžete kdykoli znovu aktivovat postupem uvedeným v první kapitole tohoto článku.

  1. Otevřete systémové Nastavení.
  2. Přejděte do sekce Další nastavení.
  3. Pokračujte do Možnosti pro vývojáře.
  4. Deaktivujte přepínač Možnosti pro vývojáře.

Proč vůbec aktivovat vývojářské možnosti?

Aktivace možností pro vývojáře může být užitečná, i když nejste programátoři nebo technologičtí nadšenci. Jedním z hlavních důvodů je zlepšení výkonu zařízení. Díky těmto možnostem můžete například omezit nebo zcela vypnout animace, což může zrychlit reakce telefonu.

Možnosti pro vývojáře
Možnosti pro vývojáře

Dalším důvodem, proč aktivovat Možnosti pro vývojáře, je zlepšení funkčnosti a přizpůsobení zařízení podle vašich potřeb. Můžete například povolit ladění USB, což vám umožní připojit telefon k počítači a využívat nástroje pro správu nebo vývoj aplikací.

Možnosti pro vývojáře také poskytují větší kontrolu nad zařízením. Můžete povolit pokročilé funkce, jako je například simulace různých geolokací, což může být užitečné pro testování aplikací nebo služeb založených na poloze. Navíc máte možnost přizpůsobit chování zařízení, jako je například nastavení režimu spánku nebo správa oprávnění aplikací.

Co znamenají jednotlivé položky?

  • Nástroj pro zprávy o chybách – Nástroj pro zprávy o chybách je funkce, která slouží k zaznamenávání a shromažďování informací o chybách v systému nebo aplikacích na telefonu. Když se vyskytne chyba, tento nástroj vytvoří podrobnou zprávu obsahující data jako chybové kódy a systémové logy, které mohou pomoci identifikovat příčinu problému. Tato funkce je velmi užitečná pro vývojáře, kteří potřebují opravovat chyby a zlepšovat své aplikace, ale může také pomoci běžným uživatelům, kteří potřebují poskytnout přesné informace technické podpoře nebo vývojářům pro rychlejší řešení problémů.
  • Heslo pro zálohy v počítači – umožňuje nastavit heslo pro šifrování záloh, které vytváříte na počítači pomocí aplikace jako je například Android Debug Bridge (ADB). Když tuto možnost aktivujete a nastavíte heslo, budou všechny zálohy budou šifrovány tímto heslem, což znamená, že k jejich obnovení budete potřebovat toto heslo znát. Tato funkce zajišťuje, že citlivá data v zálohách, jako jsou osobní informace, aplikace a nastavení, jsou chráněna před neoprávněným přístupem. Je to důležitý bezpečnostní nástroj pro ochranu dat, pokud zálohujete svůj telefon na počítači.
  • Ponechat obrazovku zapnutou – zajišťuje, že obrazovka telefonu zůstane neustále zapnutá, dokud je zařízení připojeno k napájení. To znamená, že se obrazovka automaticky nevypne ani po delší době nečinnosti. Tato funkce je užitečná především pro vývojáře a technické pracovníky, kteří potřebují, aby zařízení zůstalo aktivní během testování aplikací nebo při provádění dlouhých operací, jako je například ladění kódu nebo sledování průběhu instalace. Pro běžné uživatele může být tato funkce praktická při čtení dlouhých dokumentů nebo při použití telefonu jako informačního displeje, kdy je důležité, aby obrazovka zůstala neustále viditelná.
  • Přeskočit zámek displeje – umožňuje automatické odemknutí obrazovky při provádění určitých činností, jako je například připojení zařízení k počítači pomocí ladění USB. Tato funkce je velmi užitečná pro vývojáře a technické pracovníky, kteří testují aplikace nebo provádějí ladění, protože eliminuje nutnost neustále zadávat heslo nebo vzor k odemčení telefonu. Pro běžné uživatele může být tato možnost užitečná například při připojení telefonu k důvěryhodným zařízením, kdy chtějí rychle a pohodlně přistupovat k obsahu bez zdržování odemykáním displeje. Tato funkce může snížit úroveň zabezpečení zařízení, proto je dobré ji používat s rozvahou.
  • Povolit protokol Bluetooth HCI – umožňuje zaznamenávat a ukládat všechny Bluetooth aktivity ve formě logů (záznamů). HCI (Host Controller Interface) logy obsahují podrobné informace o komunikaci mezi telefonem a dalšími Bluetooth zařízeními. Tato funkce je užitečná především pro vývojáře a technické odborníky, kteří potřebují analyzovat a řešit problémy s Bluetooth připojením. Pomáhá jim lépe pochopit, jak se jejich aplikace nebo zařízení chovají při použití Bluetooth, a identifikovat případné chyby nebo nekompatibility. Pro běžné uživatele není tato funkce užitečná, ale může pomoci při poskytování přesných informací technické podpoře při řešení problémů s Bluetooth připojením.
  • Filtrování protokolu Bluetooth HCI – umožňuje selektivní záznam určitých typů aktivit a dat přenášených přes Bluetooth. Tato funkce pomáhá vývojářům a technickým odborníkům soustředit se na specifické události nebo typy komunikace, které jsou relevantní pro analýzu a ladění. Například mohou filtrovat záznamy pouze pro určité typy paketů nebo komunikaci s konkrétním zařízením, což usnadňuje identifikaci a řešení problémů. Pro běžné uživatele není tato funkce obvykle potřebná, ale může být užitečná, pokud pracují s technickou podporou na řešení specifických problémů s Bluetooth připojením.
  • Filtrování protokolu PBAP Bluetooth HCI – umožňuje zaznamenávání a analýzu specifických typů komunikace přes Bluetooth, konkrétně protokolu PBAP (Phone Book Access Profile). PBAP je protokol, který umožňuje sdílení telefonního seznamu a kontaktních informací mezi zařízeními, například mezi telefonem a automobilovým informačním systémem. Filtrování protokolu PBAP Bluetooth HCI umožňuje vývojářům a technickým odborníkům zaměřit se na tuto konkrétní komunikaci, což jim pomáhá analyzovat a ladit problémy související s přenosem kontaktních údajů. Pro běžné uživatele může být tato funkce nepotřebná, ale může být užitečná při řešení specifických problémů se sdílením kontaktů přes Bluetooth, například pokud mají problémy s přenosem kontaktů do systému v autě.
  • Filtrování protokolu MAP Bluetooth HCI – umožňuje zaznamenávání a analýzu komunikace přes Bluetooth pomocí protokolu MAP (Message Access Profile). MAP je protokol, který umožňuje výměnu textových zpráv a e-mailů mezi telefonem a dalšími zařízeními, například automobilovými informačními systémy nebo chytrými hodinkami. Filtrování protokolu MAP Bluetooth HCI umožňuje vývojářům a technickým odborníkům soustředit se na tento konkrétní typ komunikace, což usnadňuje diagnostiku a řešení problémů spojených s přenosem zpráv přes Bluetooth. Pro běžné uživatele může být tato funkce nevyužitelná, ale pokud mají problémy s odesíláním nebo přijímáním zpráv přes Bluetooth, může filtrování protokolu MAP pomoci technické podpoře identifikovat a opravit tyto problémy.
  • Odemknutí OEM – umožňuje uživatelům odemknout zavaděč (bootloader) zařízení. Zavaděč je nízkoúrovňový software, který se spouští při každém zapnutí zařízení a rozhoduje o tom, jaký operační systém se načte. Odemknutí zavaděče je první krok k instalaci vlastních verzí operačního systému (tzv. ROM), získání oprávnění root nebo provádění pokročilých úprav systému. Tato funkce je určena především pro pokročilé uživatele a vývojáře, protože umožňuje hlubší zásahy do systému, ale zároveň může zvýšit riziko poškození zařízení nebo ztráty záruky. Pro běžné uživatele není odemknutí OEM obvykle potřebné, ale může být užitečné pro ty, kteří chtějí plnou kontrolu nad svým zařízením a možnost přizpůsobení jeho softwaru podle vlastních potřeb.
  • Implementace WebView – umožňuje vybrat, kterou aplikaci nebo verzi WebView budou aplikace používat pro zobrazování webového obsahu v aplikacích. WebView je komponenta, která umožňuje aplikacím zobrazovat webové stránky a interaktivní obsah přímo uvnitř aplikace, aniž by bylo nutné přepínat do samostatného webového prohlížeče. Tato funkce je užitečná zejména pro vývojáře, kteří potřebují testovat své aplikace s různými implementacemi WebView, aby zajistili kompatibilitu a správné fungování webového obsahu. Pro běžné uživatele může být tato možnost méně důležitá, ale může být užitečná v případě, že mají problémy s načítáním webových stránek v aplikacích. Výběrem jiné implementace WebView mohou tyto problémy vyřešit.
  • Stav Mi Uzamčení – umožňuje kontrolovat, zda je zařízení zaregistrováno a uzamčeno pomocí Mi Uzamčení. Mi Uzamčení je bezpečnostní funkce nabízená na zařízeních Xiaomi, která zabraňuje neoprávněnému přístupu k zařízení v případě jeho ztráty nebo krádeže. Když je Mi Uzamčení aktivováno, zařízení je vázáno na účet Mi (Mi Account) majitele, a pokud se někdo pokusí zařízení resetovat nebo upravit bez oprávnění, bude vyžadováno zadání přihlašovacích údajů k účtu Mi.
  • Automatické aktualizace systému – umožňuje zařízení automaticky stahovat a instalovat systémové aktualizace bez nutnosti zásahu uživatele. Když je tato funkce aktivována, telefon bude pravidelně kontrolovat dostupnost nových aktualizací operačního systému a nainstaluje je, jakmile budou k dispozici. Tento proces probíhá na pozadí, takže není nutné manuálně kontrolovat aktualizace ani potvrzovat jejich instalaci. Pro běžné uživatele je tato funkce velmi užitečná, protože zajišťuje, že zařízení bude vždy mít nejnovější bezpečnostní záplaty a funkce, což pomáhá udržovat telefon v bezpečí a optimálním stavu. Automatické aktualizace také zaručují, že telefon bude mít vždy nejnovější opravy chyb a vylepšení výkonu, což může zlepšit celkový uživatelský zážitek.
  • Demo režim – umožňuje aktivovat speciální režim, který optimalizuje zobrazení na obrazovce zařízení pro účely prezentace nebo tvorby screenshotů. Když je demo režim aktivován, skryje se většina notifikací, stav baterie se zobrazí jako plně nabitý, a hodiny mohou být nastaveny na konkrétní čas. Tento režim zajišťuje, že rozhraní zařízení vypadá čistě a konzistentně, což je užitečné při ukazování funkcí aplikací nebo samotného systému na výstavách, v propagačních materiálech nebo v tutoriálech.
  • Dlaždice rychlého nastavení pro vývojáře – umožňuje přidat speciální dlaždice do panelu rychlého nastavení, které jsou určeny pro vývojářské funkce. Tyto dlaždice poskytují rychlý přístup k různým nástrojům a funkcím, jako je například ladění USB, záznam obrazovky, přepínání režimu nočních barev nebo aktivace režimu Doze. Umožňují vývojářům a pokročilým uživatelům rychle aktivovat nebo deaktivovat tyto funkce bez nutnosti procházet hloubková nastavení telefonu.
Možnosti pro vývojáře
Možnosti pro vývojáře

Ladění

  • Ladění přes USB – umožňuje zařízení komunikovat s počítačem pomocí Android Debug Bridge (ADB). ADB je nástroj, který vývojářům umožňuje provádět různé operace, jako je instalace a testování aplikací, přístup k systémovým logům nebo provádění příkazů v terminálu přímo na zařízení. Když tuto možnost aktivujete, telefon povolí připojení k počítači pro ladění a další pokročilé operace.
  • Zrušit autorizace k ladění přes USB – umožňuje odstranit všechna oprávnění, která byla dříve udělena pro ladění přes USB na různých počítačích. Když tuto možnost využijete, telefon zapomene všechna zařízení, která jste dříve autorizovali pro ladění. To znamená, že při příštím připojení k počítači pomocí USB budete muset znovu potvrdit, zda chcete povolit ladění s tímto počítačem.
  • Bezdrátové ladění – umožňuje připojení a komunikaci se zařízením pomocí Android Debug Bridge (ADB) bez nutnosti použití USB kabelu. Tato funkce je užitečná pro vývojáře, kteří potřebují ladit aplikace nebo provádět jiné operace na zařízení, aniž by byli omezeni fyzickým připojením k počítači. S bezdrátovým laděním můžete připojit zařízení k počítači prostřednictvím stejné Wi-Fi sítě a provádět ladění stejně jako při použití kabelového připojení. Musíme ale upozornit na bezpečnostní rizika, protože bezdrátové připojení může být náchylnější k neoprávněnému přístupu, pokud není správně zabezpečeno.
  • Instalovat přes USB – umožňuje přímou instalaci aplikací z počítače na zařízení prostřednictvím USB připojení. Tato funkce je užitečná pro vývojáře, kteří potřebují rychle testovat a nasazovat aplikace, které vyvíjejí, aniž by je museli nahrávat na oficiální obchod Google Play. Pomocí nástroje Android Debug Bridge (ADB) mohou instalovat APK soubory přímo na zařízení, což zjednodušuje a urychluje proces testování.
  • Správce instalací přes USB –  umožňuje detailní správu a monitorování procesu instalace aplikací na zařízení prostřednictvím USB připojení. Tato funkce je užitečná pro vývojáře a pokročilé uživatele, kteří chtějí mít lepší kontrolu nad instalací aplikací, a potřebují podrobné informace o průběhu instalace, včetně logů a chybových hlášení. Správce instalací přes USB poskytuje přehled o všech instalacích, které byly provedeny přes USB, což usnadňuje ladění a identifikaci problémů při instalaci aplikací. Umožňuje také snadnější sledování, jaké aplikace byly nainstalovány, aktualizovány nebo odinstalovány prostřednictvím ADB (Android Debug Bridge).
  • USB ladění (Nastavení zabezpečení) – umožňuje zařízení komunikovat s počítačem přes Android Debug Bridge (ADB) s vyšší úrovní zabezpečení. Tato funkce je klíčová pro vývojáře, kteří potřebují testovat a ladit aplikace přímo na zařízení, ale také pro běžné uživatele, kteří chtějí provádět pokročilé operace, jako je zálohování dat, instalace aplikací z počítače nebo přístup k systémovým souborům. Nastavení zabezpečení pro USB ladění zahrnuje autorizaci konkrétních počítačů, což znamená, že při prvním připojení zařízení k novému počítači bude nutné potvrdit, zda tomuto počítači důvěřujete. To chrání zařízení před neoprávněným přístupem a zajišťuje, že ladění a další operace prostřednictvím ADB mohou provádět pouze ověřené počítače.
  • Vypnout časový limit autorizací adb – umožňuje trvale uchovat autorizaci pro konkrétní počítač, se kterým je zařízení připojeno přes Android Debug Bridge (ADB). Normálně je autorizace dočasná a po určité době nebo po restartu zařízení je nutné připojení znovu autorizovat. Aktivace této funkce znamená, že jakmile jednou autorizujete konkrétní počítač, zůstane tento počítač trvale schválen, dokud sami autorizaci nezrušíte. Pro vývojáře a pokročilé uživatele, kteří často připojují své zařízení ke stejnému počítači, je tato funkce velmi praktická, protože eliminuje nutnost opakovaně schvalovat připojení. Zjednodušuje a urychluje proces ladění a dalších operací přes ADB.
  • Povolit kontrolu atributu zobrazení -umožňuje zobrazit a analyzovat podrobné informace o vlastnostech zobrazení uživatelského rozhraní aplikací na zařízení. Tato funkce je především užitečná pro vývojáře, kteří potřebují zkontrolovat a optimalizovat vzhled a funkčnost svých aplikací. Umožňuje jim vidět různé atributy, jako jsou rozměry, rozložení, mezery a další vlastnosti jednotlivých prvků uživatelského rozhraní. Pro vývojáře je tato funkce neocenitelným nástrojem, který jim pomáhá zajistit, že jejich aplikace jsou vizuálně konzistentní a správně optimalizované pro různé velikosti obrazovek a zařízení. Díky této možnosti mohou rychle identifikovat a opravit problémy s rozvržením a zobrazením, což přispívá k lepšímu uživatelskému zážitku.
  • Výběr aplikace pro ladění – umožňuje výběr konkrétní aplikace, kterou chcete ladit pomocí nástrojů jako je Android Debug Bridge (ADB) nebo Android Studio. Když tuto možnost aktivujete, můžete specifikovat jednu aplikaci, která bude při ladění preferovaná, což usnadňuje zaměření na konkrétní aplikaci při analýze jejího výkonu, hledání chyb nebo testování nových funkcí. Pro vývojáře je tato funkce nesmírně užitečná, protože umožňuje rychle přepínat mezi různými aplikacemi a zaměřit se na ladění té, která právě vyžaduje pozornost. Tím se zjednodušuje proces ladění a zvyšuje efektivita práce, protože není nutné procházet složitá nastavení nebo neustále připojovat a odpojovat zařízení.
  • Čekat na ladicí program – umožňuje zařízení pozastavit spuštění vybrané aplikace, dokud se nepřipojí ladicí program, jako je například Android Studio nebo ADB (Android Debug Bridge). Když tuto možnost aktivujete a vyberete konkrétní aplikaci, systém čeká, dokud není připojen ladicí program, který umožní analýzu a ladění aplikace od samotného začátku jejího spuštění. Pro vývojáře je tato funkce velmi užitečná, protože umožňuje ladit aplikaci od prvního okamžiku jejího spuštění. To je obzvláště důležité při řešení problémů, které se vyskytují během inicializace aplikace, nebo při testování nových funkcí, které se spouštějí hned na začátku. Tímto způsobem mohou vývojáři přesně sledovat průběh spuštění a identifikovat případné chyby nebo optimalizovat výkon.
  • Ověřovat aplikace z USB – umožňuje systému Android ověřovat bezpečnost aplikací instalovaných přes USB připojení. Když je tato funkce aktivována, zařízení kontroluje, zda aplikace instalované pomocí Android Debug Bridge (ADB) nebo jinými metodami přes USB připojení splňují bezpečnostní standardy a nejsou škodlivé. Tento proces pomáhá chránit zařízení před potenciálně nebezpečnými aplikacemi, které by mohly obsahovat malware nebo jiný škodlivý kód.
  • Ověřovat bajtkód aplikací k ladění – umožňuje systému Android provádět bezpečnostní kontrolu bajtkódu aplikací, které jsou určeny k ladění. Bajtkód je nízkoúrovňový kód, do kterého jsou aplikace přeloženy před spuštěním na zařízení. Když je tato funkce aktivována, zařízení analyzuje bajtkód aplikací instalovaných nebo spouštěných pro ladění, aby zjistilo, zda neobsahují škodlivý kód nebo jiná bezpečnostní rizika. Pro vývojáře je tato funkce velmi užitečná, protože poskytuje další vrstvu ochrany během procesu vývoje. Tím, že se ověřuje bajtkód, mohou vývojáři zjistit potenciální problémy s bezpečností dříve, než aplikace opustí vývojové prostředí.
  • Vyrovnávací paměť protokolovacího nástroje –  týká se správy a ukládání dočasných dat generovaných protokolovacím nástrojem systému Android. Tento nástroj zaznamenává různé události a chování aplikací a systému, které jsou užitečné pro ladění a analýzu. Vyrovnávací paměť protokolovacího nástroje slouží jako dočasné úložiště těchto záznamů, což umožňuje rychlejší přístup a analýzu bez potřeby neustálého zápisu na disk.
  • Zvolte stupeň záznamu – umožňuje uživatelům nastavit úroveň podrobností, které budou zaznamenávány protokolovacím nástrojem systému Android. Tato funkce je užitečná zejména pro vývojáře, kteří potřebují shromažďovat specifické diagnostické informace pro ladění a analýzu aplikací a systémového chování.
  • Sensors HAL logs – umožňuje zaznamenávat podrobné informace o činnosti a výkonu senzorů na zařízení. HAL (Hardware Abstraction Layer) je vrstva softwaru, která propojuje hardwarové senzory s operačním systémem Android a aplikacemi. Tato funkce je především užitečná pro vývojáře a technické odborníky, kteří potřebují sledovat a analyzovat data ze senzorů pro ladění a optimalizaci aplikací. Když je tato možnost aktivována, zařízení začne zaznamenávat logy týkající se všech senzorů, jako jsou akcelerometr, gyroskop, magnetometr, barometr, a další.
  • Příznaky experimentálních funkcí – umožňuje uživatelům aktivovat nebo deaktivovat nové a experimentální funkce, které ještě nejsou plně integrované do operačního systému Android. Tyto funkce jsou často ve fázi testování a mohou zahrnovat nové možnosti, vylepšení výkonu, nebo jiné inovace, které vývojáři zkoumají před jejich oficiálním uvedením. Pro vývojáře je tato funkce obzvláště užitečná, protože jim umožňuje experimentovat s novými funkcemi a integracemi v jejich aplikacích, a to dříve, než jsou tyto funkce dostupné široké veřejnosti. Tím mohou předem připravit své aplikace na nadcházející změny a zajistit, že budou plně kompatibilní.
  • Povolit vrstvy ladění GPU – umožňuje aktivovat speciální nástroje a funkce pro ladění grafického procesoru (GPU) na zařízení. Tato funkce je navržena především pro vývojáře a technické odborníky, kteří potřebují podrobně analyzovat a optimalizovat výkon grafiky v aplikacích, zejména těch, které jsou náročné na grafiku, jako jsou hry nebo aplikace využívající rozšířenou realitu (AR) a virtuální realitu (VR). Pro vývojáře je tato funkce velmi důležitá, protože jim umožňuje detailně zkoumat a optimalizovat každý aspekt grafického výkonu jejich aplikací. To vede k lepšímu uživatelskému zážitku, plynulejšímu vykreslování a efektivnějšímu využití hardwarových zdrojů.
  • Povolit ANGLE – umožňuje používat ANGLE (Almost Native Graphics Layer Engine) jako implementaci grafického rozhraní na zařízení. ANGLE je open-source projekt, který umožňuje aplikacím využívat rozhraní OpenGL ES přes rozhraní DirectX, což může být užitečné na platformách, které nativně nepodporují OpenGL ES, nebo kde je výkon DirectX lepší. Pro vývojáře je tato funkce užitečná, protože jim umožňuje testovat a ladit aplikace, které využívají OpenGL ES, na zařízeních s různými grafickými implementacemi. Mohou identifikovat a řešit problémy s kompatibilitou a výkonem, což vede k lepšímu uživatelskému zážitku.
  • Předvolby ovladače grafiky – umožňuje uživatelům vybrat, který grafický ovladač bude použit pro jednotlivé aplikace nebo pro celé zařízení. Tato funkce je užitečná zejména pro vývojáře a pokročilé uživatele, kteří chtějí optimalizovat grafický výkon nebo kompatibilitu specifických aplikací. Pro vývojáře je možnost výběru grafického ovladače velmi užitečná, protože jim umožňuje testovat, jak jejich aplikace běží s různými grafickými ovladači a optimalizovat výkon pro konkrétní konfigurace. To je důležité pro zajištění, že aplikace budou dobře fungovat na široké škále zařízení a grafických rozhraní.
  • Změny kompatibility aplikací – umožňuje upravit specifická nastavení, která ovlivňují, jak jednotlivé aplikace běží na zařízení. Tato funkce je užitečná zejména pro vývojáře a pokročilé uživatele, kteří potřebují zajistit, že jejich aplikace budou správně fungovat na různých verzích Androidu a různých zařízeních. Pro vývojáře je tato funkce kritická, protože jim umožňuje testovat a ladit aplikace v různých prostředích a na různých zařízeních. Mohou identifikovat a opravit problémy s kompatibilitou dříve, než se aplikace dostanou ke koncovým uživatelům.
  • Zobrazovat frekvenci obnovení – umožňuje zobrazovat aktuální frekvenci obnovení obrazovky přímo na displeji zařízení. Obnovovací frekvence, měřená v hertzech (Hz), určuje, kolikrát za sekundu je obraz na obrazovce aktualizován. Tato funkce je užitečná zejména pro vývojáře a technické nadšence, kteří chtějí sledovat a optimalizovat výkon zobrazování aplikací a her. Pro běžné uživatele tato funkce poskytuje způsob, jak lépe porozumět technickým aspektům jejich zařízení a zjistit, jak různé aplikace a činnosti ovlivňují frekvenci obnovení obrazovky. I když většina uživatelů nemusí tuto funkci potřebovat pravidelně, může být zajímavá pro ty, kteří se zajímají o technické detaily nebo kteří chtějí optimalizovat výkon svého zařízení.
  • Povolit překryvné vrstvy obrazovek v Nastavení – umožňuje aplikacím vytvářet překryvné vrstvy nad jinými aplikacemi nebo systémovými obrazovkami. Tato funkce je užitečná zejména pro vývojáře, kteří potřebují vytvářet aplikace s prvky uživatelského rozhraní, které se překrývají s jinými aplikacemi nebo se zobrazují nad nimi. Pro vývojáře je tato funkce velmi užitečná, protože jim umožňuje vytvářet aplikace s komplexními uživatelskými rozhraními a zajišťovat, že jejich aplikace mohou interagovat s uživateli efektivně a intuitivně. Mohou také testovat, jak jejich aplikace fungují v různých scénářích a jak ovlivňují jiné aplikace.
  • Povolit simulovaný modem – umožňuje aktivovat simulaci modemu na zařízení. Tato funkce je užitečná především pro vývojáře a testery aplikací, které využívají mobilní sítě pro data, volání nebo SMS. Simulovaný modem umožňuje simulovat chování mobilní sítě bez nutnosti skutečného připojení k síti, což je praktické pro testování a ladění. Pro běžné uživatele tato funkce není obvykle potřebná, ale může být užitečná pro technické nadšence nebo osoby, které se učí vývoji mobilních aplikací. Aktivací simulovaného modemu mohou získat hlubší vhled do toho, jak mobilní sítě fungují, a jak aplikace reagují na různé síťové podmínky.
  • Trasování systému – umožňuje zaznamenávat podrobné informace o činnosti operačního systému a aplikací na zařízení. Trasování (nebo také “tracing”) je proces, při kterém se sledují a zaznamenávají specifické události, výkony a interakce v systému, což je velmi užitečné pro ladění a optimalizaci výkonu. Pro vývojáře je trasování systému neocenitelným nástrojem, který poskytuje hluboký vhled do vnitřního fungování jejich aplikací a systému. Umožňuje jim přesně identifikovat problémy s výkonem, ladit kód a optimalizovat aplikace pro lepší uživatelský zážitek.

S ohledem na obrovskou šířku tématu se dalším položkám v sekci Možnosti pro vývojáře budeme věnovat v pokračování tohoto článku, které vyjde příští týden.

Další díly seriálu HyperOS tipy a triky

  1. Zbrusu nová Zamykací obrazovka
  2. Jak pomocí telefonu skenovat dokumenty?
  3. Které aplikace mohou zjišťovat vaši polohu?
  4. Jak zabránit ukončování aplikací na pozadí?
  5. Co značí zelená tečka v pravém horním rohu?
  6. Co dělat, když mobil nedostal aktualizaci?
  7. Co je režim Fastboot a jak se z něj dostat?
  8. 12 kódů, které vám otevřou skrytá nastavení
  9. Jak na bezdrátový přenos souborů z telefonu?
  10. Aktivní displej (AoD) a jeho možná nastavení
  11. Jak změnit barevné pozadí aplikací?
  12. Co znamená sedm písmen ve verzi OS?
  13. Co dělat, když plovoucí oznámení zůstává na obrazovce dlouho?
  14. Jak řešit nesprávné údaje o GPS poloze ve fotkách?
  15. Co dělat, když nefungují bezkontaktní platby
  16. Jak si nastavit výchozí aplikace?
  17. Denní tapeta – jak se jí zbavit a vrátit Svítilnu?
  18. Co dělat, když mobil spadl do vody?
  19. Jak přenést zprávy WhatsApp ze starého telefonu do nového?
  20. Co dělat, když telefon nejde zapnout?
  21. Jak a proč povolit Možnosti pro vývojáře?
  22. Možnosti pro vývojáře - popis všech položek

To je prozatím vše. Další díly našeho seriálu HyperOS tipy a triky budou přibývat (téměř) každé úterý. Pokud tedy chcete ovládnout svůj telefon do sebemenších detailů, sledujte náš blog! Na příští pokračování se můžete těšit za týden, tedy v úterý 2. července.

Samsung Galaxy Watch6

Máte nějaký důvod aktivovat Možnosti pro vývojáře?

Řada telefonů Redmi Note 12

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
Pavel
6 dní před

Děkuji za super návod.

bobasso
bobasso
6 dní před

Pokud chcete zrychlit founa (bavíme se o prostředí HyperOS), tak se v Možnostech pro vývojáře zaměřte na tyto tři položky:
1.Měřítko pro animaci oken > dejte na “Vypnuto”
2.Měřítko pro přechod animací > dejte na “Vypnuto”
3. Třetí položka Měřítko pro délku animací je trochu diskutabilní. Ten, kdo používá v nastavení Aktivního displeje ty měnící se obrazce z řady “Kaleidoskop” tak pokud tuto položku Měřítko pro délku animací dáte na “Vypnuto”, tak vám ty obrazce nebudou fungovat “rozvírat se jako květ”. Budou statické, neměnné. Takže tu je vhodné z těchto důvodů ponechat nastavení “Stupeň animace 0,5x”
Je třeba si to vyzkoušet. První dvě možnosti dány na “Vypnuto” opravdu telefon zrychlí (přechody)

4
0
Napište nám svůj komentář!x