Recenze

Recenze Xiaomi Pad 5: k dokonalosti chybí málo

Upadající oblast tabletů zažila v uplynulých měsících menší renesanci. Ať už za to může stále probíhající pandemie koronaviru nebo cokoli jiného, pravděpodobně právě díky zvýšenému zájmu o tato zařízení se do této oblasti vrací i Xiaomi. To po více než 3 letech přichází se zbrusu novým tabletem. Xiaomi Pad 5 ve svém elegantním kovovém těle ukrývá solidní výkon, rozměrný displej s vysokou obnovovací frekvencí i poměrně výkonnou baterii. V dnešním testu se proto podíváme, jak se tento návrat Xiaomi vydařil.

Obsah článku

Xiaomi Pad 5 a obsah balení

Uvnitř prodejního balení žádné zázraky nečekejte. Vedle samotného tabletu zde naleznete pouze 22,5W adaptér a USB-C kabel. Jistě, někteří uživatelé by jistě v balení ocenili také přibalené originální dotykové pero, nebo obal. Na druhou stranu by to však pro některé uživatele zbytečné a navíc (citelně) prodražilo nákup tabletu.

Xiaomi Pad 5 balení

Xiaomi Pad 5 a jeho konstrukce a design

Xiaomi Pad 5 představuje na současném trhu s Android  tablety zlatou střední cestu a tomu odpovídá nejen výbava, ale také konstrukce. Tablet spoléhá na hliníkovou konstrukci s blíže nespecifikovaným tvrzeným sklem na přední a plastem na zadní straně. Plast na zádech je však vyveden v designu mléčného skla a přinejmenším v námi testované bílé variantě je na pohled poměrně přesvědčivý. Navíc, i když povrch umí zachytávat mastnotu, na bílé ploše nejsou zdaleka tak viditelné. Od ostatních tabletů se pak Xiaomi Pad 5 alespoň na zádech jasně odlišuje modulem fotoaparátu převzatým ze smartphonů řady Xiaomi (Mi) 11. Oproti těm se zde však nalézá pouze jeden objektiv a dvoutónová LED.

Xiaomi Pad 5 displej

Z přibližně 2 mm, o které vystupuje modul fotoaparátu nad povrch zad, jsem měl zpočátku obavy kvůli (ne)stabilitě při práci s tabletem položeným na rovnou plochu. Ty se nakonec ukázaly jako přehnané. Ano, tablet se sice trochu kýve, vzhledem k velikosti zařízení však 2mm výstupek nezpůsobuje nijak velké obtíže při používání. Navíc, pokud plánujete k tabletu pořídit i flipové pouzdro, eliminujete tento problém zcela a navíc ochráníte krycí sklíčko objektivu. To totiž okolo sebe nemá prakticky žádný přesah, který by jej při položení chránil před poškrábáním. Dalším drobným ústupkem v ergonomii ve prospěch designu jsou pak ostře řezané hrany. Kovový rám tabletu sice má sražené hrany, i tak však tablet řeže do dlaní. Stejně jako v případě vystouplého modulu fotoaparátu se rozhodně nejedná o nic hrozného, někomu by to však mohlo vadit.

Xiaomi Pad 5 záda

Na výšku nebo na šířku?

Trochu zvykat jsem si pak musel na umístění hardwarových tlačítek po okrajích tabletu. Zatímco kolébka hlasitosti je při orientaci tabletu na výšku umístěna u horního okraje pravé strany, tlačítko napájení se nalézá na horním okraji, tentokrát blízko pravého okraje. Toto rozmístění indikuje, že výrobce předpokládá spíše používání tabletu primárně v režimu na šířku, kdy umístění tlačítek dává docela dobrý smysl. Na stranu druhou je však přední selfie kamerka umístěna v polovině horního rámečku a například během videohovoru ji tak budete při držení tabletu často zakrývat. I tento krok by však mohl mít logické vysvětlení. Na pravém boku tabletu, v místech, kde by bylo nejvhodnější umístění pro selfie kamerku, se totiž nachází magnet. Ten slouží pro přichycení originálního dotykového pera a v tomto místě se navíc nachází i bezdrátové nabíjení tohoto pera. Posledními zajímavými prvky po okrajích tabletu jsou pak hned čtyři mřížky hlasitých reproduktorů a trojice pinů pro připojení klávesnice.

Xiaomi Watch 2

Xiaomi Pad 5 kovový rám

Přední strana je pak vcelku standardní a plně splňuje standardy dnešní doby. Displej má zakulacené rohy a obepíná jej tenký černý rámeček. Na rozdíl od smartphonů, v případě tabletů nejsem velkým příznivcem až maniakální snahy o co nejužší rámečky okolo displeje. Důvod je prostý. Zatímco smartphone držíte v dlani a miniaturní rámeček okolo displeje vám umožňuje lépe jej ovládat, tablet je mnohem větší zařízení, které potřebujete mít kde chytit i ze přední strany. Rámeček okolo displeje je tak ideálním místem pro vaše palce zajišťující pevný úchop.

logo Xiaomi

V případě Xiaomi Pad 5 to naštěstí výrobce s redukcí rámečku nepřehnal a byť už je poměrně tenký, stále umožňuje bezpečný úchop. To je u více než půl kilogramu těžkého zařízení o rozměrech 254,69 x 166,25 x 6,85 mm více než důležité. Škoda, že se ve výbavě tabletu již nedostalo na čtečku otisků prstů. K dispozici je však stále odemknutí obličejem prostřednictvím selfie kamery – rychle fungující, avšak o něco méně bezpečná alternativa.

Xiaomi Pad 5 a jeho displej

Za větší velikost tabletu pochopitelně může především displej, respektive jeho úhlopříčka. Ta u zde použitého IPS panelu dosahuje nadstandardních 11″ – tablety s větším displejem prodávané na našem trhu byste tak spočítali na prstech jedné ruky. Na jednu stranu se ale nemohu zbavit dojmu, že je trochu škoda, že Xiaomi ve své nabídce nemá i nějaký “mini” model s úhlopříčkou o 2 až 3 palce menší. Jedenáctipalcová úhlopříčka displeje je určitě skvělá pro sledování videí i produktivitu, ovšem pro konzumaci obsahu jako například čtení obsahu na blogu XM.cz mi již připadal tablet až neprakticky velký. Nicméně toto je čistě subjektivní dojem, který může mít každý jiný a především velmi závisí na způsobu, jakým hodláte tablet používat.

Přečtěte si také  Google Pixel Fold vs. Oppo Find N2: Který z nich se spíš vyplatí?

displej Xiaomi Pad 5

Jste-li rozhodnutí, že 11″ je ta pravá úhlopříčka právě pro vás, z displeje Xiaomi Pad 5 rozhodně zklamaní nebudete. Díky rozlišení 2560 x 1600 px si můžete užívat obraz s jemností 274 ppi (pixelů na palec), což je pro tablet, na který se obvykle díváme z větší dálky než na smartphone, zcela dostačující hodnota. Imponovat se pak displej snaží například schopností zobrazit až miliardu barev či certifikací HDR10 a Dolby Vision. Displej má velmi dobrý kontrast a na poměry IPS displejů i krásně živé barvy, jediné kde – logicky – trochu ztrácí na AMOLED panely je podání černé. Maximální jas 500 nitů je dostatečný i pro používání venku, na přímém slunečním světle však již počítejte se zhoršenou čitelností.

Xiaomi Pad 5 IPS displej

Žádaná podpora chytrého pera

Opomenout nesmím ani 120Hz obnovovací frekvenci, za kterou si displej Xiaomi Pad 5 rozhodně rovněž zaslouží pochvalu, jelikož u tabletů s cenou okolo 10 tisíc to zatím rozhodně nepředstavuje standard. Standardem pak určitě není ani podpora dotykového pera schopného rozpoznat 4096 úrovní síly přítlaku. Vzorkovací frekvence pak u pera činí 240 Hz díky čemuž by se měl pocit z používání blížit běžnému peru píšícímu na papír. Bohužel, dotykové pero jsem spolu s tabletem na recenzi neobdržel a tak nemohu tyto velmi dobré “papírové předpoklady” nijak potvrdit.

Xiaomi Watch 2

Xiaomi Pad 5 pero

Hardwarová výbava Xiaomi Pad 5

Uvnitř tabletu tepe čipset Qualcomm Snapdragon 860, což je v podstatě přeznačený Snapdragon 855+ z roku 2019. Pokud se však bojíte, že Xiaomi svůj tablet osadilo nějakým “výběhovým” hardwarem a ten ten nebude mít dostatek výkonu, musím vás hned zkraje uklidnit. Jak se budete moci vzápětí přesvědčit, i v podstatě 3 generace starý vlajkový čipset stále nabídne více než dostatek výkonu. Operační paměť má v tomto případě kapacitu 6 GB a tablet využívá rychlé UFS 3.1 úložiště ve dvou kapacitách – 128 a 256 GB.

Snapdragon 860

Původ Snapdragonu 860 ve starším čipsetu se negativně promítla do konektivity, konkrétně v absenci podpory standardu Wi-Fi 6. Spolehnout se tak budete moci “pouze” na standardy Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, což ale drtivé většině uživatelů patrně vadit nebude. Co by už však někomu vadit mohlo je absence varianty podporující mobilní datové připojení. Ta sice existuje v podobě Xiaomi Pad 5 Pro, avšak k nám se bohužel nedováží. Tablet nenabízí ani GPS či jinou službu pro určování polohy a zapomenout můžete i na podporu microSD.

Xiaomi Pad 5 – testy výkonu

Jak jsem slíbil o pár řádků výše, nyní se můžete přesvědčit, že výkonu Snapdragonu 860 se rozhodně bát nemusíte. Benchmarky jasně ukázaly, že výkon použitého procesoru drží krok se současnou vyšší-střední třídou. Co se grafického výkonu týče, tam je na tom Xiaomi Pad 5 ještě lépe a smartphony jako Xiaomi 11 Lite 5G NE nebo Samsung Galaxy A52s 5G jasně poráží. To mimo jiné znamená, že si na tabletu zahrajete libovolnou podporovanou hru a například ani takový velmi náročný Genshin Impact zvládá na vyšší grafické nastavení.

AnTuTu Benchmark

Tradičně testujeme telefony v AnTuTu Benchmarku, který porovnává jejich výkony v oblasti procesoru, grafiky, paměti a uživatelské zkušenosti. Výsledkem je skóre, které slouží ke komplexnímu porovnání dvou a více zařízení.

Samsung Galaxy Buds2

3D Mark

Pokud hledáte benchmark, který co nejlépe prověří herní výkon (nejen) smartphonu, jen těžko najdete vhodnější nástroj než 3DMark. Stejně jako hra, také tento benchmark zatěžuje především grafické jádro použitého čipsetu.

Test Wild Life

Test Wild Life Extreme

Geekbench 5

Benchmark Geekbench 5 vyhodnocuje především výpočetní výkon a poměrně dobře odráží, jak se zařízení chová v běžných operacích, jako je surfování po webu či práce s dokumenty. Počítá zvlášť výsledky při zpracování jedním procesorovým jádrem a s více jádry.

Přečtěte si také  Příchod tabletu Redmi Pad se blíží, jaká bude jeho výbava?

Výsledky testů s jedním jádrem

Výsledky testů s více jádry

MIUI 12.5 upraveno pro tablety

Stejně jako smartphony Xiaomi, také tablet spoléhá na operační systém Android a grafickou nadstavbu MIUI. Konkrétně máme tu čest s Androidem 11 a MIUI 12.5, ovšem nemělo by to trvat již příliš dlouho a tablet se dočká nejnovějšího Androidu 12 a MIUI 13. Xiaomi pochopitelně nemohlo použít MIUI v naprosto stejné podobě jako u smartphonů a 11″ obrazovka tabletu si vyžádala úpravy grafické nadstavby.

Xiaomi Pad 5 multitasking

Přepracované aplikace

Ty se dotkly například launcheru, který nově umí pracovat i v režimu na šířku. Pochopitelně ale stále vychází ze základního MIUI. Například tak nezmizela možnost volby mezi aplikacemi poskládanými na jednotlivé plochy, nebo použitím takzvané “zásuvky”. Škoda jen, že launcher přišel o některé své možnosti, zejména možnost nastavit velikost mřížky pro ikony aplikací a widgety. Úpravy se dotkly i jiných částí rozhraní, například notifikační oblast stále vyjíždí z prostřední části, zatímco přepínače se nově objeví u pravého okraje obrazovky a přepracováno bylo také menu nastavení, které lépe využívá větší plochy displeje.

Optimalizace pro větší displeje se pak pochopitelně dočkaly také předinstalované aplikace, jako příklad mohu zmínit například správce souborů, galerie či povedená aplikace poznámky. Nejen ty pak můžete spustit v plovoucím okně, či na rozdělené obrazovce a využít tak její plochu k multitaskingu. Stejně se ale nemohu zbavit dojmu, že Xiaomi z velkého displeje netěží maximum. Například Samsung ve svých tabletech používá jako alternativu k OneUI také desktopové prostředí DeX, které rozvíjí již řadu let. Dalším příkladem může být třeba Lenovo. To zvolilo o něco méně sofistikovaný, ale stále dobře fungující přístup v podobě možnosti aktivovat spodní lištu s ovládacími prvky a ikonami aplikaci ne nepodobnou té z Windows.

Xiaomi Pad 5 web

Xiaomi chce také svůj DeX

Nicméně, Xiaomi si je nevyužitého potenciálu v tomto ohledu zřejmě vědomo a již s příchodem MIUI 13 chystá pár vylepšení. Například lišta s připnutými aplikacemi v launcheru nově bude odkazovat na naposledy spuštěné aplikace. Navíc ji bude možné vyvolat gestem potažení od krajů spodního okraje displeje v libovolné aplikaci. Dalším plusem MIUI 13 pak bude možnost rychlého spuštění aplikací v plovoucím okně po podržení ikony dané aplikace. V neposlední řadě pak nesmím opomenout také desktopový režim, podobný právě prostředí DeX od Samsungu, na kterém Xiaomi aktuálně pracuje. Neodolal jsem a volně stažitelné .apk vyzkoušel. Zatím se jedná přinejlepším o beta verzi, ve které řada věcí nefunguje a některé fungují jen částečně. Nevidím však důvod, proč by se v budoucnu nemohl dostat na úroveň zmiňovaného Samsung DeX.

JBL: zvuk, který tě pohltí

Na jedničku se povedla optimalizace operačního systému. I díky 120Hz displeji jsou veškeré animace krásně plynulé a reakce systému bleskurychlé. Do plusů pak můžete přičíst také rychlé načítání aplikací, kterému zajisté pomohlo i použití rychlého UFS 3.1 úložiště. V neposlední řadě pak musím vypíchnout také přítomnost naprostého minima potenciálně nežádaných aplikací – bloatwaru.

Baterie a nabíjení

Uvnitř tenkého tabletu se ukrývá baterie se skutečně úctyhodnou kapacitou 8 720 mAh. Díky té Xiaomi Pad 5 dosáhne až na 16 hodin kombinovaného použití skládajícího se převážně z prohlížení webu doplněného o přehrávání streamované hudby do bluetooth sluchátek a sledování videa. V případě hraní her je výdrž velmi proměnlivá na základě náročnosti daného titulu. Například hodina hraní real-time strategie Northgard ubrala baterii přibližně 20 % energie. Bát se nemusíte ani přehrávání filmů či seriálů ve FullHD kvalitě, u něj se můžete spolehnout na více než 10hodinovou výdrž. V případě streamovaného obsahu z Netflixu mi pak baterie i při nastaveném nejvyšším jasu displeje vystačila na 8 hodin provozu.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi 10 Pro: ve všech směrech takřka dokonalý mobil

Xiaomi Pad 5 konektivita

Pochvalu si zaslouží také velmi nízká spotřeba ve chvílích, kdy tablet nepoužíváte. Po 5 dnech, kdy mi tablet v podstatě jen ležel na stole se zapnutou Wi-Fi a veškerou synchronizací ztratila baterie pouze 28% energie. To je bezesporu skvělý výsledek. Co už si ale bezmeznou chválu nezaslouží je nabíjení. Zatímco tablet podporuje až 33W rychlonabíjení, v balení se nalézá “pouze” 22,5W adaptér. Ne, že by se jednalo o vyloženě zásadní problém, nevyužití maximálního nabíjecího výkonu je ale u takto velké baterie rozhodně škoda. S dodávaným adaptérem pak zabere doplnění energie z 15 na 100 % okolo 1 hodiny 52 minut.

Čtyři reproduktory a Dolby Atmos navrch

Mezi lákadla Xiaomi Pad 5 můžeme zařadit také hned čtyři hlasité reproduktory umístěné v rozích tabletu. Ty navíc využívají nadstandardně velké 16 x 20mm měniče. Připočtěme ještě podporu Dolby Atmos a rázem zde máme více než slušné “papírové předpoklady”. V praxi pak očekávejte velmi solidní maximální hlasitost spolu s, až překvapivě, prokresleným zvukem. Pochopitelně nelze očekávat nijak výbušné basy, nicméně přítomny zde rozhodně jsou. Hojně zastoupeny pak jsou středy a výšky. Suma sumárum, hlasitý zvukový výstup z tabletu Xiaomi Pad 5 je více než dostatečný pro shlédnutí videa na YouTube či klidně i dalšího dílu vašeho oblíbeného seriálu nebo filmu. Poslech hudby pak již bude hodně o kompromisech, to však ale ani nelze mít tabletu za zlé. Ostatně v současnosti bych lépe hrající tablety na našem trhu spočítal na prstech jedné ruky a všechny navíc budou citelně dražší než dnes testovaný kousek.

Reproduktory Xiaomi Pad 5

Fotoaparát Xiaomi Pad 5

Sledujte nás na Telegramu

Fotoaparát je obvykle jeden z méně sledovaných prvků výbavy tabletů a ty zpravidla jim výrobci ani samotní nevěnují mnoho pozornosti. I přesto ale může dojít k situacím, kdy fotoaparát na tabletu využijete, nebo jej oceníte ve spojení s nějakou aplikací – třeba na skenování dokumentů. V případě Xiaomi Pad 5 se můžete spolehnout na přítomnost jednoho fotoaparátu na zádech a, již zmíněnou, nepříliš vhodně umístěnou selfie kamerku.

fotoaparát Xiaomi Pad 5

Na zádech své útočiště našel objektiv o světelnosti f/2.0 a za ním ukrytý snímač OmniVision OV13B10 disponující rozlišením 13 MPx. Na rozdíl od řady levnějších tabletů, zde výrobce nezapomněl na podporu automatického ostření (konkrétně fázového – PDAF). Oproti tomu snímač selfie fotoaparátu na přední straně od stejného výrobce si musí vystačit bez automatického zaostřování a s rozlišením 8 MPx. Jak tedy patrně očekáváte, selfie kamerka nalezne své využití zejména při videohovorech, kde může nabídnout až FullHD rozlišení obrazu.

Jak fotí Xiaomi Pad 5?

Xiaomi Pad 5 v oblasti fotografování mírně překonal má očekávání. Jeho fotoaparát poslouží dostatečně dobře pro zachycení momentky, kterou pak třeba můžete sdílet na sociálních sítích. Víc od něj však nečekejte. Vše pochopitelně stojí a padá na množství okolního světla, s jeho úbytkem razantně klesá i kvalita snímků. Barevné podání snímků je laděné mírně do studenějších tónů a množství detailů na snímcích je na přijatelné úrovni.

Ukázkové snímky a video

Závěr recenze Xiaomi Pad 5

Xiaomi Pad 5 je bezesporu vydařeným návratem čínského dravce na trh tabletů s operačním systémem Android. Xiaomi navíc snad ani nemohlo přijít s lepším zacílením své novinky ve smyslu poměru ceny a výbavy. Pokud tedy máte jasno v tom, že je právě pro vás ideální tablet s 11″ úhlopříčkou, rozhodně byste jej měli zařadit do svého výběru. Na současném trhu je totiž jen málo tabletů střední třídy, které by nabízely takto vysoký výkon, kvalitní 120Hz displej, hned 4 hlasité reproduktory a k tomu všemu ještě podporu kreslícího pera. Vyzdvihnout pak musím ještě skvělou výdrž baterie a to nejen při aktivním používání, ale zejména také během neaktivity.

Grafická nadstavba MIUI zde běží rychle a plynule a nabízí řadu pro rozměrný displej optimalizovaných aplikací. Přesto je zde však v ohledu využití velkého displeje stále prostor pro zlepšení a upřímně doufám, že Xiaomi přivede svůj desktopový režim do použitelné podoby. Mezi největší slabiny Xiaomi Pad 5 pak patří zejména konektivita. Tablet neexistuje ve verzi podporující mobilní datové sítě, nepodporuje standard Wi-Fi 6 a neumožňuje ani geolokaci prostřednictvím GPS. Absence 3,5mm jacku pak už patrně překvapí jen málokoho, nicméně je fakt, že zrovna tablety si jej mohli ještě chvíli udržet. Trochu nepochopitelné je pak přibalení pouze 22,5W adaptéru, když tablet podporuje až 33W nabíjení.

Cena a dostupnost

Tablet Xiaomi Pad 5 můžete zakoupit na našem e-shopu ve dvou barevných variantách a sice testované bílé a tmavě šedé. Tablet je také dostupný ve dvou paměťových verzích.

Xiaomi Pad 5

8980 Kč
8.1

Výkon

8.7/10

Displej

9.0/10

Výdrž baterie

9.5/10

Fotoaparát

5.5/10

Cena

8.0/10

Klady

  • solidní výkon
  • skvělý obraz i zvuk
  • výdrž baterie
  • optimalizovaný systém
  • volitelné dotykové pero a klávesnice

Zápory

  • absence GPS a Wi-Fi 6
  • neexistuje ve verzi s GSM konektivitou
  • bez čtečky otisků
  • místy pokulhávající ergonomie
Xiaomi 14

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Zdeněk
Zdeněk
2 let před

Dobrý den,

bohužel verze PRO+ a PRO+5G se do Evropy nebudou dovážet, prozatím je možné je zakoupit venku s ENG/CH firmwarem.

Karel Kilián
Odpovědět  Zdeněk
2 let před

Dobrý den,

je to tak, bohužel. Přitom si myslím, že by po Pro verzích byla poptávka. Ale tak snad v Xiaomi vědí, co dělají :-/

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Radek
Radek
2 let před

Tak dlouho jsem před vánoci čekal až bude někde dostupný Xiaomi Pad 5 a všude vždy měli pár kusů co se rozprodali za pár minut až jsem nakonec koupil Lenovo Yoga 11, 8/256 GB s vestavěným luxusním stojánkem s cenou pod desítku. A nelituji, fakt luxusní stroj.

Karel Kilián
Odpovědět  Radek
2 let před

Dobrý den,

jo, Lenovo Yoga 11 je povedený kousek, to se musí nechat. Ale z hlediska procesoru – mi nesmí přes práh nic s MediaTekem 🙂

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Radek
Radek
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

Taky MediaTek nemusím ale naštěstí lítá jak blesk, zatím jsem nenarazil na nic co by nešlo sputit. Ovšem to se může časem změnit.

Karel Kilián
Odpovědět  Radek
2 let před

Dobrý den,

jako nejde ani tak o to, že by na MediaTeku něco nešlo spustit. Ale vždycky, když jsem testoval nějaký telefon s MediaTekem, jsem měl pocit, že občas trochu “zadrhává”. S Qualcommem se mi to nestávalo ani u low-endů.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Franio
Franio
2 let před

Zdravím, nedávno jsem koupil Xiaomi Pad 5 a fakt maximální spokojenost, není co dodat.

Karel Kilián
Odpovědět  Franio
2 let před

Dobrý den,

děkujeme za sdílení zkušenosti!

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Štefan
Štefan
2 let před

Opravte prosím info:

máte rovnaké prevedenie za rôzne ceny.

Vítek
Vítek
1 rok před

Jak je to u aplikací, které vyžadují při spuštění určování polohy? Například přidaní IP kamery do aplikace TESLA Smart je nutné mít zapnuto určovaní polohy.

Karel Kilián
Odpovědět  Vítek
1 rok před

Dobrý den,

předpokládám, že se tyto aplikace spokojí s přibližnou polohou, kterou jim poskytne systém na základě okolních Wi-Fi sítí.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

12
0
Napište nám svůj komentář!x