Recenze

Recenze Xiaomi 12 Lite: důstojný pokračovatel s minimem invence

Naše nejnovější recenze se tentokrát zaměří na smartphone Xiaomi 12 Lite. A já musím hned na úvod přiznat, že od něj mám nemalá očekávání, jelikož předchozí modely Xiaomi 11 Lite a Xiaomi 11 Lite 5G NE si mě jednoduše získaly a byly po dlouhou dobu jedny z nejzajímavějších smartphonů v nabídce tohoto čínského draka. Při pohledu do specifikací by pak novinka měla být důstojným nástupcem právě druhého zmíněného a lépe vybaveného předchůdce. Jaká je realita však jako obvykle rozklíčujeme až na následujících řádcích.

Obsah článku

Xiaomi 12 Lite a obsah balení

Uvnitř krabičky s výraznou číslicí “12” na uživatele žádné velké překvapení nečeká. Vedle telefonu samotného obdrží jako bonus čiré silikonové pouzdro a příjemné je také zjištění, že Xiaomi zatím ve velkém nezachraňuje planetu nepřibalováním napájecího adaptéru, který byste si pak museli koupit v krabičce zvlášť. Standardně navíc obdržíte adaptér s podporou rychlonabíjení a napájecím výkonem 67 W. USB-C kabel, sponka pro vytažení šuplíčku na SIM a základní manuály jsou pak samozřejmostí.

Xiaomi 12 Lite je elegán každým coulem

Patrně vás nepřekvapí, že stejně jako design smartphonů Xiaomi 11 Lite kráčel ve šlépějích jejich “velkého brášky”, tak i design Xiaomi 12 Lite je silně inspirován plnohodnotným Xiaomi 12. A byť se mi předešlé modely po stránce designu opravdu líbily, novinka je v mých očích ještě dál. Smartphone je v testované šedé opravdový elegán a že se nejedná o vlajkový model prozrazují pouze nepatrně širší okraje okolo displeje a až při detailním pohledu identifikovatelný plastový rám. Displej pak chrání tvrzené sklo Corning Gorilla Glass 5 a na zádech nalezneme něco, co vypadá jako mléčné sklo se sametově hladkým povrchem. Zda se však skutečně jedná o sklo nebo jen jeho velmi kvalitní imitaci se mi však zjistit nepodařilo.

Xiaomi 12 Lite záda

Na první pohled skvěle vypadají také ostře řezané linie. Nicméně zejména rovné okraje a jejich ostrý přechod na záda poměrně komplikují úchop telefonu. V tomto případě si tak troufám tvrdit, že vyhrál design nad ergonomií. Kde je naštěstí vše v pořádku jsou tlačítka na boku telefonu. Tlačítko napájení a nad ním umístěná kolébka hlasitosti se nalézají na pravém boku telefonu a oba tyto ovládací prvky jsou pohodlně dosažitelné palcem. Na spodní hraně se tradičně nalézá mřížka jednoho hlasitého reproduktoru spolu s mikrofonem a USB-C konektor.

Xiaomi 12 Lite přední strana

Společnost jim pak dělá ještě šuplíček na SIM a z toho plyne, že levý bok zařízení je zcela hladký, bez jakýchkoli prvků. O kus zajímavější je pak situace na horní hraně, kde nalezneme sekundární mikrofon spolu s infračerveným portem pro ovládání domácí elektroniky. Nalezneme zde také výstup druhého hlasitého reproduktoru. Pokud jste se však zaradovali, že telefon nabídne plnohodnotné stereo, musím vás rovnou zklamat. Jedná se totiž o druhý výstup od reproduktoru používaného také pro telefonní hovory.

Xiaomi 12 Lite záda

Sledujte nás na Telegramu

Záda Xiaomi 12 Lite pak jasně odkazují k výše postaveným smartphonům této řady. Vedle zmíněného, blíže neurčitého “skla” s matnou povrchovou úpravou se zde totiž nachází modul fotoaparátu vyvedený v designu vlajkových modelů. Nejvíce prostoru si pro sebe pochopitelně uzurpuje primární fotoaparát, pod kterým se krčí makro a superširokoúhlý fotoaparát společně s dvoutónovou LED. Fotoaparáty vystupují poměrně výrazně nad povrch zad, nicméně to výrobce poměrně zručně opticky maskuje rozdělením výstupku do dvou úrovní. Nejdříve zde tak máme průhledný plast a do něj vsazené moduly s objektivy jednotlivých fotoaparátů. Netřeba dodávat, že telefon po položení na stůl nepatří mezi nejstabilnější. Navíc krycí sklíčka jednotlivých objektivů chrání jen nepatrně přesahující plastový okraj. Nicméně designově je vše opět zpracováno na jedničku.

Xiaomi 12 Lite a jeho 120Hz AMOLED

Patrně největší posun vpřed oproti předchůdci se odehrál v oblasti displeje. Xiaomi 12 Lite totiž, bez přehánění, používá panel, za který by se nemusely stydět ani přístroje s dvojnásobnou cenovkou. Tedy, nejedná se o LTPO displej a tak nemůžeme počítat s automatickým snížením obnovovací frekvence až na 1 Hz pro dosažení co největší úspory energie. Nicméně, přítomná je alespoň dvoustupňová automatická regulace a telefon tak může volit mezi obnovovací frekvencí 60 a 120 Hz. Vedle vysoké obnovovací frekvence obrazu podporuje displej, respektive jeho dotyková vrstva, také 240Hz vzorkovací frekvenci, díky čemuž má být dosaženo přesnějších a plynulejších reakcí na váš dotek.

Xiaomi 12 Lite displej

Mezi superlativy použitého panelu bych pak rád zařadil také podporu 12-bit barevné hloubky a tím pádem schopnost zobrazit až 68 miliard barev. Certifikace HDR10+ a Dolby Vision jsou pak už jen příjemnými třešničkami na dortu. Také zde přítomné možnosti přizpůsobení zobrazených barev včetně barevných spekter sRGB a DCI-P3 jsou rovněž standardem spíše u o kategorii dražších přístrojů. Zmínku si zaslouží rovněž velmi solidní maximální jas, díky kterému jsem neměl problém s čitelností displeje ani na slunci. Při výčtu superlativů bych málem zapomněl na jedny z nejzákladnějších parametrů – úhlopříčka displeje činní 6,55″ a rozlišení je stále zcela dostatečné FullHD+.

Xiaomi 12 Lite tlačítka

Čtečka otisků prstů se ukryla pod displej

Další změnu v porovnání s předchůdcem představuje pozice čtečky otisků prstů. Ta se totiž přesunula z tlačítka napájení pod displej. Jedná se přitom o optickou čtečku a pokud bych měl hádat, řekl bych, že o žádný špičkový model nejde. Čtečka totiž funguje poměrně přesně, nicméně k rozpoznání otisku potřebuje o malou chvilku více času než některé čtečky u srovnatelně drahých smartphonů. Daleko víc mě však zpočátku trápil po 10 vteřinách mizející Allways on Display a spolu s ním i piktogram otisku na displeji. Toto nastavení bohužel nelze změnit (byť u některých smartphonů Xiaomi to lze) a k odemknutí na stole položeného smartphonu se zhasnutým displejem tak musíte na displej buď nejdříve poklepat, nebo si přesně zapamatovat, kde se čtečka nalézá. Alespoň, že po zvednutí telefonu se piktogram označující pozici čtečky objeví.

Přečtěte si také  Recenze Samsung Galaxy A52s 5G: mistrná průměrnost

Xiaomi 12 Lite čtečka otisků

Samsung Galaxy S23

Dobře známý hardware

Od každého nového modelu víceméně automaticky očekáváme i více výkonu, než měl jeho předchůdce. To však nutně nemusí být vždy pravda a nejednou jsme se tak, nejen v řadách smartphonů Xiaomi, dočkali od nového modelu velmi podobné, nebo dokonce i menší porce výkonu. To je i případ testovaného Xiaomi 12 Lite. Výrobce totiž opět vsadil na čipset Qualcomm Snapdragon 778G známý z modelu Xiaomi 11 Lite 5G NE. Ten je vyráběn za pomoci 6nm procesu a využívá osmijádrový procesor spoléhající na jádra Kryo 670 taktovaná až na 2,4 GHz.

Xiaomi 12 Lite

O grafiku se zde pak stará čip Adreno 642L. Výkonu je tak na střední třídu smartphonů stále dostatek. Přesto je určitě škoda, že se výrobce neodhodlal alespoň k menšímu upgradu. Potěšilo by třeba i nasazení Snapdragonu 780G známého z Xiaomi 11 Lite 5G. Výkonnější čipset je totiž postaven na modernějším 5nm procesu a nabídne neosekaný grafický čip Adreno 642. Čipsetu pak dělá společnost 6 nebo 8 GB LPDDR4x operační paměti spolu se 128 nebo 256 GB UFS 2.2 úložiště.

Xiaomi 12 Lite – testy výkonu

Vzhledem k použitému hardwaru by bylo velkým překvapením, pokud by Xiaomi 12 Lite v naší standardní sérii benchmarků dosáhlo výrazně odlišných výsledků než před časem recenzované Xiaomi 11 Lite 5G NE. A taky že výsledky žádné zásadní překvapení nepřinesly. Novinka v jednotlivých testech sice starší model porazila, výsledky však nejsou nijak drasticky odlišné a vyšší skóre tak lze přičíst spíše lepší optimalizaci pro danou úlohu. Skvěle si pak telefon vedl i ve stress testu, kdy v sérii 20 benchmarků vykazoval 99,9% stabilitu a také povrchové zahřívání bylo zcela v normě.

Xiaomi 12 Lite hardware

AnTuTu Benchmark

Tradičně testujeme telefony v AnTuTu Benchmarku, který porovnává jejich výkony v oblasti procesoru, grafiky, paměti a uživatelské zkušenosti. Výsledkem je skóre, které slouží ke komplexnímu porovnání dvou a více zařízení.

3D Mark

Pokud hledáte benchmark, který co nejlépe prověří herní výkon (nejen) smartphonu, jen těžko najdete vhodnější nástroj než 3DMark. Stejně jako hra, také tento benchmark zatěžuje především grafické jádro použitého čipsetu.

Servis XM.cz

Test Wild Life Extreme

Test Wild Life

Geekbench 5

Benchmark Geekbench 5 vyhodnocuje především výpočetní výkon a poměrně dobře odráží, jak se zařízení chová v běžných operacích, jako je surfování po webu či práce s dokumenty. Počítá zvlášť výsledky při zpracování jedním procesorovým jádrem a s více jádry.

Výsledky testů s jedním jádrem

Přečtěte si také  Nová stolní lampička Xiaomi: ukažte jí paroháče a předvede show

Výsledky testů s více jádry

Operační systém a optimalizace

Xiaomi 12 Lite už z výroby disponuje operačním systémem Android 12 obohaceným o prostředí MIUI 13 – tedy v obou případech nejnovějšími aktuálními verzemi. Ostatně, byla by ostuda, kdyby tomu bylo jinak. Jen verze bezpečnostních záplat z května tohoto roku tak kazí jinak dobrý dojem z aktuálnosti operačního systému. Jako obvykle je pak nositelem, pro běžného uživatele nejvíce viditelných, novinek právě verze MIUI. Ty v MIUI 13 se pak nesou zejména ve znamení vylepšení výkonu, bezpečnosti a vzhledu prostředí. Například jsme se dočkali re-designu widgetů, některých ikon či nového fontu. V oblasti bezpečnosti se pak dostalo na odemykání obličejem, které by i přes absenci dodatečného 3D senzoru nemělo být možné oklamat pomocí fotografie.

Xiaomi 12 Lite MIUI 13

S potěšením pak mohu konstatovat, že se výrobci podařilo odstranit většinu chyb, které první verze MIUI 13 provázely na více telefonech. Naopak s povzdychem si musím zase a znovu postěžovat na nemožnost mít Allways on Display aktivní déle než 10 vteřin. U některých smartphonů zde přitom ta možnost je. Pokud se jedná o záměr ze strany Xiaomi kvůli prodloužení výdrže u smartphonů bez možnosti snížit snímkovou frekvenci displeje pod 60 Hz, je to částečně ospravedlnitelné. Nicméně i tak nechápu, proč výrobce rozhoduje za uživatele a nenechá jej si zvolit, zda upřednostní neustále (nebo alespoň déle) aktivní AoD nebo lepší výdrž baterie.

Naopak pochvalu si výrobce zaslouží za ukázkově optimalizovaný systém. V kombinaci se 120Hz displejem jsem měl z Xiaomi 12 Lite pocit, jako bych používal řádově dražší zařízení, než jakým ve skutečnosti smartphone je. Jedinou oblastí, kde 12 Lite za těmito modely zaostává je tak spouštění aplikací, které je v porovnání s těmi nejvýkonnějšími přece jen o něco málo pomalejší. Rozhodně se však nejedná o nic, co by mělo uživatele jakkoli odrazovat, jde prostě o standard v této cenové kategorii. Co je pomalu již také standardem, ovšem u Xiaomi, je poměrně velké množství potenciálně nechtěných aplikací. Byť například her je zde o něco méně než dříve, bez předinstalovaného Tik Toku či sady kancelářských nástrojů WPS office bych se vážně obešel. Alespoň že všechny tyto aplikace lze snadno odinstalovat.

Konektivita a určování polohy

V rámci konektivity zde máme vše, co by si mohl průměrný uživatel přát. V první řadě je přítomna podpora 5G, která se oproti předešlé generaci vytratila z názvu samotného zařízení. Spolu s tou však použitý hardware přináší také podporu Wi-Fi 802.11ax, nebo-li Wi-Fi 6. Tu mohou ocenit zejména hráči a to pro vyšší přenosové rychlosti a především lepší odezvu. Hodit se pak může především při hraní online titulů nebo streamovaném hraní prostřednictvím služeb jako Google Stadia, GeForce Now či Xbox Cloud Gaming. Z další výbavy pak nesmíme opomenout Bluetooth 5.2, NFC, či třeba dvoupásmovou GPS. U NFC se nakrátko zastavíme. U Xiaomi 12 Lite totiž má subjektivně vzato nižší dosah a u některých platebních terminálů se mi občas stávalo, že jsem telefon musel kvůli platbě přiložit vícekrát.

Xiaomi 12 Lite v ruce

Servis XM.cz

Xiaomi 12 Lite nabídne slušnou výdrž baterie

Integrovaná baterie o kapacitě 4 300 mAh není bůhvíjakým příslibem vysoké výdrže na jedno nabití, zvlášť ve spojení se 120Hz displejem. Na druhou stranu použitý čipset již jednou dokázal, že umí být opravdu úsporný. Při každodenním používání složeném z několika telefonátů, komunikace přes mail a několik instant messengerů, procházení webu, hodinky až dvě streamování hudby přes sluchátka či pár minut YouTube sahal telefon po 7 hodinách bez nutnosti nabíjet. Pokud si sem zkrátíte dlouhou chvilku pár minutami hraní, počítejte přibližně se 6 hodinami aktivního používání. Telefon pak do vínku dostal také rychlé, 67W nabíjení. Díky tomu doplníte energii v baterii z 15 na 100% v průměru za pouhých 34 minut.

Xiaomi 12 Lite

Zvukový projev Xiaomi 12 Lite

Jak jsem již zmínil v jedné z předešlých kapitol, Xioami 12 Lite nabídne asymetrické stereo. Takže telefonní reproduktor má na starosti především výšky, zatímco druhý reproduktor na spodní hraně telefonu dodává středy a hlubší tóny. Tato sestava pak zprostředkovává překvapivě prokreslený zvuk s náznakem basů a jasnými středy. Rušivé „plechové“ zkreslení se pak projevuje až při nejvyšší úrovni hlasitosti. Maximální hlasitost by však mohla být ještě o stupínek vyšší. V neposlední řadě pak musím pochválit také v systému integrovaný ekvalizér, který oceníte zejména ve spojení se sluchátky.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Redmi 6: důkaz, že nejlevnější nemusí znamenat špatný

Xiaomi 12 Lite repro

Fotoaparát Xiaomi 12 Lite

Již Xiaomi 11 Lite 5G NE rozhodně patřilo mezi lépe fotící smartphony ve své cenové kategorii. Byl jsem proto velmi zvědavý, jak se Xiaomi předvedlo v případě novinky. Příliš mě však nepotěšilo, když jsem zjistil, že výrobce použil identickou fotografickou výbavu, jako v případě Redmi Note 11S, který mě svými výkony v oblasti fotoaparátů příliš neoslnil. Nicméně, kvalitu fotografií může výrazně ovlivnit také čipset a jeho lepší celková odladěnost. Xiaomi 12 Lite tak má přece jen lepší předpoklady být solidním fotomobilem. Specialitou Xiaomi 12 Lite je pak 32MPx selfie kamerka vybavená automatickým ostřením a dvojicí přisvětlovacích LED.

Xiaomi 12 Lite fotoaparát

Servis XM.cz

Hardware fotoaparátu

  • 108MPx primární fotoaparát, 0,7 µm, f/1,9, PDAF
  • 8MPx ultraširokoúhlý fotoaparát, 1,12 µm, f/2,2, FF
  • 2MPx makro kamerka, f/2,4, FF

Jak fotí Xiaomi 12 Lite?

Ve finále mě, možná i díky nižším očekáváním, primární fotoaparát Xiaomi 12 Lite mile překvapil. Zejména snímky za denního světla vypadají opravdu dobře. Jsou ostré, nechybí jim detaily ani široký dynamický rozsah. Trochu mě mrzí jen přehnaně saturované barvy a to i s vypnutým AI pomocníkem. Zrovna tak mi bylo párkrát na obtíž automatické HDR, které to v honbě za co nejlíbivějším snímkem se sílou efektu jednoduše přehání. Za dobrých světelných podmínek si jakéhokoli šumu na snímcích nevšimnete. Stačí však zajít do interiéru a šum se pomaličku začíná objevovat. Nejvíce patrné je to pak pochopitelně na nočních snímcích bez použití nočního režimu. I ty jsou však na slušné úrovni a po aktivaci nočního režimu se telefon rozhodně nemá zač stydět. Šum se stáhne na přijatelnou úroveň, celý snímek získá na ostrosti a pochopitelně se také lehce prosvětlí.

Na snímcích z ultraširokého fotoaparátu je patrné nižší rozlišení snímače a takřka tradičně se setkáváme také s rozdílným podáním barev ve srovnání s primárním fotoaparátem. Občas se sice telefonu povede trefit barevné podání u obou fotoaparátů s přimhouřením oka stejně, většinou tomu tak však není. Zajímavá je i nekonzistence v barevném podání. Zatímco primární fotoaparát má prakticky pořád barvy malinko saturovanější, u ultraširokého jsem se setkával občas s nažloutlým “filtrem” a jindy zase s poměrně věrnými barvami, které by mohl i primární fotoaparát závidět. Snímky v noci nemá ultraširokým fotoaparátem bez aktivního nočního režimu prakticky smysl pořizovat, po jeho aktivaci se však dostávají někam na hranu použitelnosti. Svou kvalitou a zejména v boji se šumem obětovanými detaily rozhodně neoslní, ale je na nich alespoň jasně patrné, co jste chtěli zachytit.

Žádné slovo chvály však nemohu mít k 2MPx makro kamerce, která oproti loňské sestavě fotoaparátů u řady telefonů Xiaomi 11 Lite znamená jednoznačný krok zpět. Původní 5MPx senzor s teleskopickým objektivem totiž vystřídala standardní laciná sestava, kterou aktuálně nalezneme snad v každém druhém levnějším telefonu. Ostatně posuďte sami na snímcích níže. Abych však kapitolu nekončil v tak negativním duchu, musím zmínit video. To dokáže Xiaomi 12 Lite pořizovat maximálně ve 4K při 30 fps nebo 1080p a 60 snímcích za vteřinu. Na videu je vidět jak dobře Xiaomi zvládá práci s elektronickou stabilizací obrazu a pochvalu si zaslouží také za velmi dobrou plynulost a rychlost ostření.

Ukázka videa


Závěr recenze Xiaomi 12 Lite

Férově zhodnotit Xiaomi 12 Lite je nakonec o něco složitější, než jsem si sám původně myslel. Rozhodně se jedná o solidní telefon, který bych mohl s klidným svědomím doporučit ke koupi. Na stranu druhou mi to však kazí Xiaomi samo. Nesmělo by se totiž doprodávat povedené Xioami 11 Lite 5G NE. Za poměrně citelný příplatek tak s novinkou fakticky získáte navíc “pouze” lepší displej a do něj integrovanou čtečku otisků spolu s lepší selfie kamerkou. Navíc se musíte vzdát kvalitního makro fotoaparátu. No a na druhou stranu jen nepatrně dražší než dnes testovaná novinka je Xiaomi 12X, které je celkově lépe vybavenou volbou.

Pokud se ale mám vrátit čistě ke Xiaomi 12 Lite, musím v první řadě zmínit displej, který se svými kvalitami blíží současné špičce. Výkon telefonu by, vzhledem k ceně telefonu, mohl být o něco vyšší. Na druhou stranu však běžnému uživateli bude s přehledem stačit a na své si přijdou i hráči, ti jen nemohou počítat s velkou rezervou do budoucna. Solidní je také výdrž baterie, která by měla být dostatečná na jednodenní provoz i pro náročnější uživatele a třešničkou na dortu je pak 67W rychlonabíjení. Ve finále mě pak svými výkony mile překvapil také primární fotoaparát. Škoda je pak nepraktického tvaru jinak velmi kvalitní konstrukce.

Cena a dostupnost Xiaomi 12 Lite

Telefon Xiaomi 12 Lite je k dispozici v pěti barevných variantách: černé, zelené a růžové. Na výběr je pak ze tří paměťových variant, lišících se od sebe velikostí interního úložiště i kapacitou RAM. Základní varianta nabízí 6/128 GB, a vybavenější pak disponuje 8/128 GB, respektive 8/256 GB.

Xiaomi 12 Lite

10 531 Kč
7.9

Výkon

7.5/10

Displej

8.9/10

Výdrž baterie

8.2/10

Fotoaparát

8.0/10

Cena

7.0/10

Klady

  • kvalitní displej
  • elegantní displej
  • primární fotoaparát
  • výdrž baterie
  • optimalizace

Zápory

  • nepoužitelná makro kamera
  • ergonomie úchopu
  • vyšší cena
Řada telefonů Redmi Note 12

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Adam
Adam
1 rok před

Dobrý den,
má telefon stereo reproduktory? Pokud to chápu správně, tak má jeden reproduktor zespodu a druhý nahoře (vedle infraportu a mikrofonu). Znamená to že se horní reproduktor používá jenom tehdy, když telefonujete a už tam není klasická mřížka, která bývala dříve u starších telefonů v rámečcích, často vedle předního fotoaparátu? Vzhledem k tomu, že směřuje od ucha, tak by to znamenalo, že ostatní uslyší o čem mluvíte jako tomu například je u modelu 11T/11T PRO. Můžete prosím toto vysvětlit? Protože pokud by tomu opravdu tak bylo, tak telefon touhle drobností může docela odradit od koupě.

Karel Kilián
Odpovědět  Adam
1 rok před

Dobrý den,

zatímco u telefonů Xiaomi 11T a Xiaomi 11T Pro jsem stížnosti na to, že hovory slyší široké okolí, slyšel často, v případě Xiaomi 12 Lite jsem takové stížnosti zatím nezaznamenal.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Adam
Adam
Odpovědět  Karel Kilián
1 rok před

Děkuji vám oběma za odpověď a vysvětlení.
Hlavně mě zajímalo, zda moje telefonáty uslyší mé okolí. Je možné, že o stížnostech nevíte, protože ho zatím koupilo málo lidí?? Protože pokud vím, tak ho prodáváte snad jenom vy. Pokud jde o reproduktory, tak budou jistě lepší než ty na mém starém zařízení a stejně většinou zapojuji bezdrátová sluchátka…
Hezký zbytek dne

Karel Kilián
Odpovědět  Adam
1 rok před

Dobrý den,

já vidím jednoduché řešení, jak to zjistit. Při objednávce přes internet můžete zboží vrátit do 14 dní bez udání důvodu. Stačí si tedy telefon objednat, a pokud by Vám z jakéhokoli důvodu nevyhovoval, tak ho prostě vrátíte a prodejce vám musí vrátit peníze.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

5
0
Napište nám svůj komentář!x