Recenze

Recenze Samsung Galaxy A33 5G: jak funguje populární smartphone s Androidem 13?

Samsung Galaxy A33 5G aktuálně patří na našem trhu mezi nejoblíbenější smartphony tohoto výrobce i zařízení s Androidem celkově. Navíc na něj již dorazila Android 13 aktualizace, která povyšuje nejen systém na nejnovější verzi, ale přináší také vylepšené prostředí One UI 5. Jak to vše funguje dohromady, a zaslouží si Galaxy A33 5G pozornost zákazníků, která se mu dostává? Nejen na to se podíváme v dnešní recenzi.

Obsah recenze Samsung Galaxy A33 5G

Samsung Galaxy A33 5G a (chudý) obsah balení

Bohužel, také na úvod dnešní recenze Galaxy A33 5G zde máme nepříliš pozitivní start jako v případě naší nedávné recenze Samsungu Galaxy A13 A137F. Stejně jako v případě levnějšího modelu, ani zde v balení nenaleznete napájecí adaptér, natož obal nebo alespoň fólii na displeji. Dodatečná investice sice nepředstavuje tak vysoké procento pořizovací ceny samotného zařízení jako v případě levnějšího Galaxy A13, i přesto si ale nemyslím, že bude mnoho uživatelů hřát u srdce, že si pořídili “ekologicky” balený smartphone. Kvůli tomu si bude řada uživatelů muset dokoupit adaptér, který se aktuálně na e-shopu prodává za 369 Kč. Pokud pak budete chtít chránit i konstrukci a displej zařízení, celkově si doplatíte okolo tisícovky navíc.

Samsung Galaxy A33 5G obsah balení

Pryč ale od toho, co v balení nenalezneme k tomu, co se zde skutečně nachází. V útlé krabičce k vám dorazí samotný smartphone spolu s nutnou základní dokumentací a sponka pro vytažení šuplíčku na SIM a microSD karty. Chybět pak nesmí ani napájecí a datový kabel. Ten má v tomto případě USB-C konektory na obou koncích. Pokud tedy chcete ke kabelu dokoupit pouze adaptér a přednost chcete dát jinému než originálnímu, myslete na to aby byl vybaven USB-C. V opačném případě budete potřebovat i samotný kabel.

Samsung Galaxy A33 5G designem nevybočuje

Samsung u designu svých smartphonů nepřipouští invidiality a striktně se drží uniformního vzhledu. Nejinak je to i v případě smartphonu Samsung Galaxy A33 5G. Se zmíněným Galaxy A13 si jej sice nespletete, nicméně u Galaxy A23 5G už si troufám tvrdit, že bude mít řada uživatelů problém. Od Galaxy A53 5G pak testovanou A33 5G rozpozná jen někdo opravdu všímavý. Je možná trochu škoda, že mi telefon na recenzi dorazil v černé variantě, která působí hodně usedle a věřím, že pro někoho možná až lacině. Vedle testované černé je totiž smartphone dostupný také v podstatně šmrncovnější světle modré, bílé a “broskvové” barevné variantě.

Samsung Galaxy A33 5G záda

Nejspíš nikoho pak nepřekvapí, že konstrukce smartphonu je z většiny plastová. V námi testované černé variantě si na nic nehraje ani rámeček telefonu. Ten má v případě zbylých barevných variant telefonu polo-matnou chromovou povrchovou úpravu. Záda jsou pak ve všech případech hladká a plast na nich, respektive jeho povrch, působí na dotek kvalitně, příjemně a příliš neláká otisky. Ne úplně šťastně je však vyřešen přechod na boční rám. Ten je jednak velmi ostrý, což snižuje komfort při používání telefonu. Také je zde ale malá drážka mezi zády a rámečkem, která funguje jen jako designový prvek, ale zbytečně láká nečistoty, které se v ní mohou zachytit. Ostrůvek s fotoaparáty je pak již příznivcům smartphonů od Samsungu dobře známý. Stejný nalezneme například na smartphonu Galaxy A52s, jehož recenzi si u nás můžete také přečíst, nebo na novějším Galaxy A53.

Xiaomi 13

Samsung Galaxy A33 5G přední strana

Ostrůvek vystupuje přibližně 1,5 mm nad povrch zad. Všechny objektivy, respektive jejich krycí sklíčka, jsou v něm nepatrně utopené, což je částečně chrání proti poškrábání. Zatímco levá strana telefonu je pak zcela prostá jakýchkoli prvků, na pravé nalezneme tlačítko napájení spolu s kolébkou hlasitosti. Napájecí tlačítko je pohodlně dosažitelné palcem pravé ruky, pro zvýšení hlasitosti jsem již musel o kousek přehmátnout. Na spodní hraně se nalézá očekávatelný USB-C konektor ve společnosti mikrofonu a výstupu hlasitého reproduktoru. Horní hrana nabídla útočiště šuplíčku na SIM / microSD karty a sekundární mikrofon. Čelní strana je pak tvořena krycím sklem Corning Gorilla Glass 5 a displejem s kapkovitým výřezem na selfie kamerku. Okraje okolo displeje patří v současnosti spíše k větším a ve spodní části se navíc nachází výraznější brada. Velké plus, které nesmíme opomenout je pak třeba přičíst za zvýšenou odolnost konstrukce splňující standard IP 67.

Displej je zde chloubou, až na jedno “ale”…

Jednou z velkých výhod Galaxy A33 5G je jeho displej. Jedná se o Super AMOLED panel o úhlopříčce 6,4″, FullHD+ rozlišení a tím pádem jemnosti obrazu 411 ppi (pixelů na palec). Obnovovací frekvence displeje činí 90Hz, což sice není v této cenové kategorii nijak rekordní hodnota, oproti standardním 60 Hz se však jedná o citelný krok kupředu. Vcelku pochopitelně pak displej nenabídne variabilní obnovovací frekvenci. Uživatel tak má možnost pouze zvolit, zda bude permanentně fungovat na 60 nebo právě 90 Hz. Skvělý je pak na tuto třídu maximální jas, kdy výrobce uvádí až 800 nitů. Nemám bohužel možnost jak si tuto hodnotu ověřit, nicméně pocitově je maximální jas opravdu více než dostatečně vysoký a s čitelností displeje by neměl být problém ani za slunečného dne.

Samsung Galaxy A33 5G displej

Co se barevného podání týče, i zde jsem maximálně spokojený. A to i přesto, že telefon možnost volby jen ze dvou barevných profilů odpovídajících DCI-P3 a sRGB barevnému spektru a pouze u jednoho nabízí možnost alespoň decentního doladění dle preferencí uživatele. Zatímco u “živého” profilu jsou na můj vkus barvy až příliš syté, své příznivce si však určitě najde. Do vkusu se mi však trefil režim “přirozený”, který tak agresivně barvy nepřepaluje. Jeho barevnou věrnost pak oceníte zejména při prohlížení fotografií. Bohužel však na displej nemohu pět jen chválu.

Samsung Galaxy A33 5G tloušťka

Důvodem je nepochopitelná absence funkce Allways on Display. Tedy, ona až tak nepochopitelná není, výrobce chce prostě Samsung Galaxy A33 5G více odlišit od jinak velmi podobně vybaveného, ale dražšího Galaxy A53 5G. Nejedná se tak o nic jiného, než snahu Samsungu přimět uživatele ke koupi dražšího modelu. Absence AoD však není to jediné, co musím displeji vytknout. Tedy, má druhá připomínka nesměřuje ani tak k displeji samotnému, jako spíš jeho dotykové vrstvě. Ta totiž registruje doteky ještě před tím, než se jí skutečně dotknete a to přibližně necelý milimetr od displeje. Toto chování by mohla způsobovat funkce zvýšené citlivosti sloužící pro zachování citlivosti dotyku i po nalepení ochranného skla. Nicméně funkci jsem měl vypnutou a ani po jejím zapnutí jsem neregistroval žádný rozdíl. To mě vede k domněnce, že se jedná o softwarovou chybu, kdy je tato funkce zapnutá permanentně bez ohledu na nastavení. V praxi tato chyba pak způsobuje nepříjemné nechtěné dotyky.

Přečtěte si také  Které telefony dostaly v 52. týdnu aktualizace MIUI či Androidu?

Čtečka otisků prstů Samsung Galaxy A33 5G

Jediné dostupné informace, které můžete na zhasnutém displeji zobrazit jsou tak o stavu baterie během nabíjení a poloze čtečky otisků prstů. Ani to však není ideální, neboť logo čtečky otisků prstů určující její pozici se zobrazí až po jednom klepnutí na displej, nefunguje tak zde ani jeho zobrazení po uchopení telefonu do rukou. Čtečka je však pochopitelně aktivní neustále a tak, jakmile si zvyknete kde se nachází, stačí pouze přiložit prst na zhasnutý displej. Vcelku očekávatelně se pak nejedná o ultrazvukovou čtečku, kterou si Samsung schovává pro své vrcholné modely, ale mnohem více rozšířenou čtečku optickou. Samotná čtečka pak bohužel patří spíše k horšímu průměru. Nejednou se mi stalo, že jsem musel prst přikládat opakovaně. I při úspěšném rozpoznání otisku pak odemknutí smartphonu zabere okolo 2 vteřin.

Sledujte nás na Telegramu!

Hardwarová výbava Samsung Galaxy A33 5G

Jak jsem již zmínil výše, část výbavy testovaného smartphonu Samsung Galaxy A33 5G se shoduje s modelem Galaxy A53 5G. Konkrétně je pak řeč o použitém čipsetu. Tím je zde Samsung Exynos 1280 vyráběný moderní 5nm technologií. Ten využívá 2 výkonná jádra Cortex-A78 taktovaná na 2,4 GHz a 6 úsporných jader Cortex-A55 na 2 GHz. O grafický výkon se zde stará čip Mali-G68. Testovaný kousek pak dorazil v konfiguraci se 6 GB LPDDR4x RAM a 128GB eMMC 5.1 úložištěm. Z pohledu kapacity tak nemohu nic namítat, jen škoda, že se v obou případech jedná o starší a především pomalejší typ pamětí.

Samsung Galaxy A33 5G parametry

Samsung Galaxy A33 5G benchmarky

Ani dnes testovaný Samsug nižší-střední třídy jsme neušetřili výkonnostních testů v podobě naší obvyklé série benchmarků. Testy zaměřené čistě na výkon CPU a GPU (GeekBench a 3D Mark) ukázali, že se výkon Exynosu 1280 blíží konkurenčnímu Snapdragonu 778G osazeném v Galaxy A52s. Ve většině testů Exynos  na konkurenta ztrácí 5-10 %, větší propad se pak konal v testu výkonu při zapojení více jader procesoru. Starší Galaxy A52s pak dnes testovanému smartphonu odskočil také v komplexním benchmarku AnTuTu. Zde si troufám tvrdit, že se projevil také vliv výše zmíněných pomalejších pamětí. Co se herního výkonu týče, otestoval jsem již tradičně open-world RPG Gensin Impact, které patří mezi nejnáročnější hry na Android a také nedávný port konzolové a PC hry Wreckfest. V případě Gensin Impact hra fungovala na střední nastavení plynule a její snímková frekvence se držela stabilně nad 30 fps. V případě šílených závodů Wreckfest pak na střední nastavení smartphone držel snímkovou frekvenci po většinu času rovněž lehce nad 30 snímků, ovšem s občasnými propady. Telefon se sice umí při náročnějším použití či hraní her citelně zahřát, nedochází však k nucenému snížení výkonu, jak ostatně dokládá i stress test 3D Marku.

AnTuTu Benchmark

Tradičně testujeme telefony v AnTuTu Benchmarku, který porovnává jejich výkony v oblasti procesoru, grafiky, paměti a uživatelské zkušenosti. Výsledkem je skóre, které slouží ke komplexnímu porovnání dvou a více zařízení.

3D Mark

Pokud hledáte benchmark, který co nejlépe prověří herní výkon (nejen) smartphonu, jen těžko najdete vhodnější nástroj než 3DMark. Stejně jako hra, také tento benchmark zatěžuje především grafické jádro použitého čipsetu.

Test Wild Life Extreme

Test Wild Life

Samsung Galaxy S23

Geekbench 5

Benchmark Geekbench 5 vyhodnocuje především výpočetní výkon a poměrně dobře odráží, jak se zařízení chová v běžných operacích, jako je surfování po webu či práce s dokumenty. Počítá zvlášť výsledky při zpracování jedním procesorovým jádrem a s více jádry.

Výsledky testů s jedním jádrem

Přečtěte si také  Recenze Redmi 13C: ultralevný smartphone se sloní pamětí

Výsledky testů s více jádry

One UI 5 běžící nad Androidem 13

Konečně se dostáváme k již v názvu recenze proklamované kapitole. Android 13 se zatím rozšířil jen na něco málo přes 5 % zařízení běžících na operačním systému od Googlu, značnou část z nich však tvoří právě ty od Samsungu – za což si výrobce rozhodně zaslouží pochvalu. Aktualizaci pak již dostal i testovaný Samsung Galaxy A33 5G a dočkal se i dvou následujících aktualizací opravujících známé chyby a přinášejících listopadové bezpečnostní záplaty. Kompletní, a dlužno říci pořádně obsáhlý, seznam změn spojený s aktualizací na novou verzí operačního systému a jeho grafické nadstavby si pak můžete přečíst na screenshotech níže.

Nejdříve si patrně všimnete upraveného designu nadstavby. I když se nejedná o žádné revoluční změny, je zde patrné, že se One UI zase o kousek více přiblížilo designovému jazyku Material You od Googlu. Vylepšení se dočkalo také barevné přizpůsobení systému na základě aktuálně použité tapety, přibyly další možnosti úprav zamykací obrazovky a decentního vylepšení se dočkala také notifikační oblast. Výchozí galerii přibyla možnost kopírovat text z fotografií a screenshotů, což umí být překvapivě šikovným pomocníkem. Vedle toho získala galerie také širší možnosti úprav fotografií. Další vylepšení v oblasti produktivity se pak týká práce s více aplikacemi. Při spuštění dvou aplikací na rozdělené obrazovce můžete nově skrýt notifikační a navigační panel, čímž získáte větší pracovní prostor. Nechybí pak ani gesta pro rychlé spuštění dvou aplikací na rozdělené obrazovce nebo přepnutí aktuální aplikace do zobrazení v okně.

Neméně důležitou součástí systému pak zůstávají jeho bezpečnostní funkce, které jsou nově sdruženy pod jednou nabídkou. Netřeba pak dodávat, že také Samsung Galaxy A33 5G obsahuje softwarové a hardwarové zabezpečení Samsung Knox. Pryč je pak automatizace v podobě Bixby rutin. Toto místo nově zastává služba nazvaná “Režimy a rutiny”. Ty nově podporují více akcí a podmínek pro jejich spuštění a to včetně možnosti automatického spuštění až dvou aplikací současně. Pokud s automatizací ve svém smartphonu nemáte dosud žádné zkušenosti, jistě oceníte také řadu nových přednastavených scénářů. Zajímavost, která by někomu mohla přijít vhod, je pak možnost vynutit jiný, než systémový jazyk u nainstalovaných aplikací.

Výrobce se pak tradičně chlubí také plynulejším a rychlejším prostředím. Nicméně, to se zde – alespoň zatím – nekoná. Z pohledu optimalizace totiž umí systém být, mírně řečeno, poměrně náladový. Zatímco většinou byl pohyb v systému plynulý, opakovaně jsem se setkal i s trhanými animacemi. Opakovaně jsem se pak setkával s nutností opakovat gesto pro systémovou navigaci, ať už se jednalo o krok zpět, návrat na domovskou obrazovku nebo zobrazení seznamu naposledy spuštěných aplikací. A v neposlední řadě mě pak potrápila příliš agresivní správa operační paměti, která ukončovala i aplikace, ze kterých jsem “vyskočil” před pár chvílemi. Nepomohlo ani rozšířit fyzickou operační paměť o virtuální “RAM Plus”. Navíc spouštění aplikací zde umí být až překvapivě pomalé – opět jde možná o vliv pomalejšího úložiště. V celkovém pohledu zde sice není nic, co by vyloženě znemožňovalo používání telefonu, nicméně uživatelský zážitek citelně trpí.

Předinstalované aplikace

Co se nainstalovaných aplikací týče, nalezneme zde One UI klasiku. Vedle povinných aplikací od Googlu je přítomna řada vlastních aplikací Samsungu (včetně alternativní aplikace pro SMS zprávy) a samozřejmě také výběr od Microsoftu, s nímž Samsung udržuje partnerství. Nechybí pak ani hlubší integrace služeb Googlu a právě Microsoftu do aplikací samotného výrobce. Například do kalendáře, nebo správce souborů, kde naleznete podporu pro Google Disk a OneDrive. Telefon vás pak také nabádá k synchronizaci s vaším počítačem běžícím na Windows.

Samsung Galaxy A33 5G Android 13 One UI 5

Aplikace od Microsoftu však lze snadno odinstalovat a zrovna tak ty od Samsungu, které se nalézají v Google Play. Nicméně byla by možná škoda se všech unáhleně zbavovat, neboť se vesměs jedná o vcelku povedené aplikace. Například prohlížeč od Samsungu patří dle mého mezi nejlepší současné prohlížeče pro Android. Je rychlý, stabilní a nabídne celou řadu funkcí a přizpůsobení v čele s instalovatelnými doplňky. Nejsem příznivcem alternativních obchodů s aplikacemi, ale i tak musím uznat, že ten od Samsungu je přinejmenším dobře zpracovaný, jen škoda otravných “doporučení”. Chybět pak pochopitelně nesmí ani herní režim, nebo povedený záznamník spolu s aplikací Samsung Health, která umí fungovat i pouze se smartphonem, ten správný rozměr však dostává až po spárování s chytrými hodinkami nebo náramkem od Samsungu.

Xiaomi 13T Pro

Konektivita a určování polohy

Tím se plynule přesouváme k oblasti konektivity. Samsung je znám tím, že se snaží vybudovat fungující ekosystém příslušenství, ne nepodobný tomu od konkurenčního Applu. Díky tomu je například snazší spárování dalšího příslušenství neboť není potřeba ručně doinstalovat žádné aplikace a nové příslušenství se vám ke spárování samo nabídne po pouhém zapnutí. Nemluvě o tom, že některé funkce, jako například EKG na hodinkách, zůstávají exkluzivní právě pro použití se smartphony Samsung. To vše se pak netýká jen vlajkových smartphonů, ale například i právě testovaného Galaxy A33 5G.

Samsung Galaxy A33 5G konektivita

O to větší škoda, že jsem narazil na problémy s připojením příslušenství a to včetně toho od Samsungu. Během dvoutýdenního testování se mi několikrát stalo, že se mi odpojily hodinky Samsung Galaxy Watch 4 Classic a nešly mi připojit ani sluchátka Galaxy Buds 2 či handsfree v autě. Někdy pak problém zmizel sám od sebe a stejně nevysvětlitelně jako přišel, jindy bylo nutné smartphone restartovat. Nutno podotknout, že jsem dělal čistou instalaci Androidu 13 a s problémem jsem se setkal i po opakovaném továrním resetu. Konektivita telefonu pak zahrnuje Bluetooth 5.1, NFC a Wi-Fi 802.11ac – na Wi-Fi 6 se tak bohužel nedostalo. Pro určování polohy jsou přítomny služby GPS, Glonass, Beidou, Galileo a QZSS. A pochopitelně nechybí v samotném názvu smartphonu proklamovaná podpora sítí páté generace a dostalo se i na dvojici slotů pro SIM, budete však muset obětovat microSD kartu.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi 9: vlajková loď, jak se sluší a patří

Výdrž baterie potěší

Jednou z velkých předností testovaného smartphonu Samsung Galaxy A33 5G je bezesporu výdrž na jedno nabití. Baterie o kapacitě 5 000 mAh udrží smartphone od nabíječky i dva dny a to bez velkých kompromisů. Doba aktivního používání se v mém případě držela mezi 8 až 9 hodinami na jedno nabití a to při běžném pracovním využití. To přitom zahrnovalo telefonáty, komunikaci přes mail i několik instant messengerů, procházení webu, hodinu až dvě poslechu hudby přes sluchátka či pár minut YouTube. Telefon podporuje 25W nabíjení, ovšem žádný adaptér v balení nenaleznete – jak jsem zmínil v úvodu. Během testování jsem telefon nabíjel neoriginálním, 65W adaptérem s podporou USB-PD a z 15 na 100% jsem baterii nabíjel v průměru za 78 minut. Ovšem s originálním adaptérem by tato doba měla být ještě o několik minut kratší.

Samsung Galaxy A33 5G

Stereo reproduktory Samsung Galaxy A33 5G vás ohromí

Na chválu z předešlé kapitoly s radostí navážu i u hodnocení hlasitého projevu Galaxy A33 5G. Telefon disponuje stereo reproduktory a jako u většiny současných smartphonů se daná sestava skládá z dedikovaného hlasitého reproduktoru a sluchátkového reproduktoru. Jejich výkon tedy není vyrovnaný a sluchátkový reproduktor slyšitelně ztrácí. Nicméně i tak má sluchátkový reproduktor překvapivě slušné zastoupení hlubších tónů a rozdíl ve výkonu je v porovnání se situací u konkurence překvapivě malý. Celkově je pak dojem z hlasité reprodukce na danou cenovou kategorii výborný a v tomto ohledu se Samsung Galaxy A33 5G může směle měřit i s daleko dražší konkurencí. Zvuk je více než dostatečně hlasitý a bohatý. Výšky jsou skvělé a jasně zřetelné jsou i basy, jen středy jsou nepatrně utopené, ale to již opravdu zacházím do detailů. Přítomno je pak i softwarové vylepšení zvuku Dolby Atmos a na vynikající úrovni je i kvalita přehrávání skrze sluchátka připojená prostřednictvím Bluetooth.

Xiaomi 13

Fotoaparát Samsung Galaxy A33 5G

Smartphone má na zádech hned 4 objektivy, snímek pořídíte však pouze třemi z nich. Objektiv o světelnosti f/1.8 pak náleží primárnímu fotoaparátu se 48MPx snímačem Sony IMX582. Ten není žádnou novinkou a mohli jsme se s ním setkat například už před dvěma lety u konkurenčního Poco X3 Pro a od té doby se objevil v celé řadě smartphonů nižší a střední třídy. V případě dnes testovaného Samsungu je však primární fotoaparát vybaven ještě optickou stabilizací, což rozhodně není v této cenové kategorii zvykem. Za nadstandardní pak lze označit také rozlišení 5MPx makro kamerky. Díky lepšímu snímači se tak nejedná jen o další reálně nepoužitelný objektiv, škoda jen, že se již nedostalo na automatické ostření. To ostatně  neobdržel ani ultraširokoúhlý fotoaparát se 123° úhlem záběru a 8MPx rozlišením snímače.

Hardware fotoaparátu

  • 48 MPx primární fotoaparát, 0.8 µm, f/1,8, PDAF, OIS
  • 8 MPx superširokoúhlý fotoaparát, f/2.2, 123° FoV
  • 5 MPx makro kamerka, f/2.4
  • 2 MPx hloubkový snímač

Samsung Galaxy A33 5G fotoaparát

Jak fotí Samsung Galaxy A33 5G?

Primární fotoaparát podává, na poměry střední třídy, velmi solidní výkony. Musíte se tedy smířit s – pro Samsung typicky – přesycenými barvami, u nichž  nedosáhnete přirozeného podání ani po vypnutí automatického HDR či na umělé inteligenci postaveného optimalizátoru scény. Jinak jsou však snímky za denního světla kvalitní, s nízkou mírou šumu, dobrým dynamickým rozsahem a velkým množstvím detailů. U snímků pořízených v noci je patrné agresivní potlačení šumu což vede ke slévání detailů. Slušný je však dynamický rozsah a pokud nebudete fotit vyloženě ve tmě, ale například za světla z pouličních lamp, můžete dosáhnout až překvapivě dobrých výsledků – s nízkým šumem i dostatkem detailů.

Ultraširokoúhlý fotoaparát pak bohužel trochu doplácí na nižší rozlišení a pochopitelně absenci automatického ostření – což je ale standard i u citelně dražších smartphonů. Stejně jako u primárního fotoaparátu, i zde můžete počítat s přesycenými barvami, ale i dobrým kontrastem, dynamickým rozsahem a nízkou úrovní šumu. Focení v noci je pak s tímto fotoaparátem spíše provizorium kvůli vyšší míře šumu a menšímu množství světla.

Makro fotoaparát je pak, oproti většině konkurence, vcelku dobře použitelný díky nadstandardnímu rozlišení. Kvůli absenci automatického ostření se však při jeho používání musíte trochu soustředit aby byl smartphone ve vzdálenosti 3,5 – 4 cm od foceného objektu. Zrovna tak si musíte dát pozor na stabilní úchop telefonu, neboť snímky jsou náchylné na rozmazávání. Poté však jste schopni získat poměrně kvalitní snímky – opět s dobrým dynamickým rozsahem a přesycenými barvami. Makro fotoaparát je pak mnohem více náchylný na množství světla a velmi rychle se u jeho snímků objevuje šum.

Ukázkové video

Samsung Galaxy A33 5G zvládá záznam videa až ve 4k rozlišení při 30 snímcích. U něj musím ocenit zejména plynulost, která není u levnějších smartphonů zdaleka standardem. Jen míra detailů úplně neodpovídá vysokému rozlišení videa. Velmi zajímavou volbou je pak režim s FullHD rozlišením, snímkovací frekvencí 30 fps a zapojenou optickou stabilizací, která zde odvádí skvělou práci. Ani zde není míra detailů na nijak vysoké úrovni, v porovnání se 4k však není tato ztráta až tak drastická, jak by si možná někdo mohl myslet.

Závěr recenze Samsung Galaxy A33 5G

Testovaný Samsung Galaxy A33 5G ve mě po více než dvoutýdenním testování zanechává smíšené pocity. Na jedné straně stojí smartphone, který nabídne řadu plusů. Jedná se například o překvapivě schopný herní smartphone a to díky vysokému grafickému výkonu, skvělým reproduktorům a více než solidním Super AMOLED displejem. Je zde přítomen schopný fotoaparát, který se v cenové kategorii okolo 8 tisíc Kč řadí k jasnému nadprůměru. A prakticky založené uživatele potěší skvělou výdrží na baterii, odolností IP67 a co do množství aktualizací velmi dobrou podporou. Na druhé straně pak ovšem stojí ne zrovna povedený přechod na Android 13, který z mého pohledu telefonu spíše ublížil.

Ať už se jedná o optimalizaci a “výkon” samotného systému, nebo řadu softwarových chyb, ve všech případech jde o věci, které vám umí spolehlivě znepříjemnit život s tímto smartphonem. Bohužel, už jen kvůli tomu bych byl přinejmenším zdrženlivý v otázce, zda Samsung Galaxy A33 5G ke koupi doporučit, či nikoli. Přesto však zůstávám opatrným optimistou a věřím, že se výrobci podaří v dohledné době alespoň ty největší problémy vychytat. Vždyť od příchodu aktualizace na Android 13 a One UI 5 telefon obdržel již dva updaty řešící některé softwarové problémy, takže se zdá, že Samsungu stav jednoho z jeho nejprodávanějších smartphonů lhostejný není. Vedle toho jsou zde pak sice ne tolik zásadní, nicméně stále relevantní negativa. Od těch ne až tak fatálních v podobě chybějícího napájecího adaptéru v balení, až po ty, nad kterými musím jen kroutit hlavou v podobě absence funkce Allways on Display.

Cena a dostupnost

Telefon Samsung Galaxy A33 5G je k dispozici ve čtyřech barevných variantách: černé, bílé, modré a světle oranžové. Ve všech případech je pak k dispozici jediná, 6 / 128GB varianta.

Xiaomi 13T Pro

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr
Petr
1 rok před

Tak tohle vypadá na nějaký špatný kus, jinak to není možný. Většinu neduh co jsou tady vyjmenované, s tím problém přítelkyně nemá (otisk, sekání..), naopak přijde mi že je na tom mnohem líp než můj první a taky poslední xiaomi, konkrétně redmi note 10 pro..

Karel Kilián
Odpovědět  Petr
1 rok před

Dobrý den,

samozřejmě je to možné. Nicméně kolega Švec je zkušený recenzent a jistě by nekritizoval něco jen proto, aby kritizoval. Nepochybuji o tom, že u daného kusu uvedené potíže zaznamenal.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Ondřej
Ondřej
1 rok před

Dobrý den mám Samsung Galaxy už půl roku a nemůžu říct že by se me sekal a takový bláboly naopak a Xiaomi telefony sem měl a tam to bylo o hooodne horší samozřejmě myslím střední třídu

Karel Kilián
Odpovědět  Ondřej
1 rok před

Dobrý den,

jak jsem psal výše – kolega Švec je zkušený recenzent, kterému prošly rukama desítky telefonů všech značek a kategorií. Pokud píše, že se mu telefon sekal, nevidím ani jeden důvod o tom pochybovat.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Jindra
Jindra
1 rok před

Ve svém článku jste se nikde nezmínil o velice podstatné záležitosti !!!
Po přeinstalaci původního = továrně nainstalovaného ANDROIDU 12 na SAMSUNGu GALAXY A33 5G na systémem navrženou aktualizaci ANDROID 13 + One UI 5.0 mi nabobtnala systémem zabraná část úložiště z nějakých 13 GB na 34,57GB – což je tedy šílený , aby mi aktualizace systému sežrala cca 20GB!!! . Mám sice celkovou kapacitu 128GB , ale tohle mi přijde fakt moc – čili pokusím se vrátit do továrního nastavení protože výhody přechodu z ANDROIDI 12 na ANDROID 13 za tuto cenu ztráty kapacity paměti mi silně nevyhovují.

Další připomínka k Vaší recenzi :
Přecházím na SAMSUNG A33 5G z Xiaomi Redmi 8 kde jsem měl duální SIM + SD kartu pro rozšíření paměti . Teprve po tom co jsem SAMSUNGA zakoupil tak jsem zjistil že má jakýsi hybridní slot pro SIM kde se dá zasunout buď 2x SIM , nebo 1x SIM + SD karta nikoli oboje v souběhu!!! Toto bylo běžné dříve i u tel. za cca 3 tis !
Bohužel nikde jsem se to v recenzích nedočetl a všude se uvádělo DUAL SIM a vzhledem k tomu že 2 SIM jsou pro mne důležité , přišek jsem o možnost rozšíření paměti .

Karel Kilián
Odpovědět  Jindra
1 rok před

Dobrý den,

nové verze systému vždy zabírají více místa než ty staré. Plus nezapomínejte na to, že v systému nějakou dobu zůstává i samotný aktualizační balíček, který pochopitelně zabírá místo.
Tovární nastavení může pomoci, ale musím Vás upozornit na důležitý fakt: obnovení telefonu do továrního nastavení nevrátí zpět původní verzi systému! Je tomu tak záměrně – z bezpečnostních důvodů. protože byste tak používal nezabezpečený systém.
Co se týká toho slotu: proto je dobré si před zakoupením nového telefonu důkladně prostudovat specifikace, případně se zeptat prodejce. Já například ve svých recenzích tento údaj vždy zmiňuji. Věnoval jsem se tomuto tématu také v článku MIUI 13 – tipy a triky: Jak nastavit a používat dualSIM telefon?

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Moje Jméno
Moje Jméno
1 rok před

Nevím co si představit pod AOD, ale já měl na zamčené obrazovce vždy čas a všechna povolená upozornění. Asi jsem měl nějakou jinou A33…
Osobně směřují největší, ale snad jen jedinou vážnou kritiku na neskutečné množství neodstranitelného balastu, kterým je foun doslova zaplevelený.

Moje Jméno
Moje Jméno
Odpovědět  Moje Jméno
1 rok před

Směřují = spatřuji…. ach.. ty autoopravy..

Karel Kilián
Odpovědět  Moje Jméno
1 rok před

Dobrý den,

AoD je funkce, kdy telefon při zhasnuté obrazovce zobrazuje informace prostřednictvím pouze několika svítících bodů.
Nejde tedy o zamykací/odemykací obrazovku, ale zobrazení informací například na odloženém telefonu, který kvůli tomu není nutné probouzet.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

12
0
Napište nám svůj komentář!x