Recenze

Recenze Xiaomi Mi A3: skvělá výdrž, čistý Android a kontroverzní displej

Xiaomi Mi A3 je jednoznačně jedním z nejočekávanějších telefonů tohoto roku. Nabízí totiž povedený vzhled současných telefonů Xiaomi bez grafické nadstavby MIUI, která je mnohým zákazníkům trnem v oku. Jak se povedl letošní, možná poněkud kontroverzí model? V čem vyniká a kde naopak zaostává? To vám prozradí naše recenze Xiaomi Mi A3.

Recenze Xiaomi Mi A3
Recenze Xiaomi Mi A3

Telefon Xiaomi Mi A3 pořídíte v našem e-shopu za cenu začínající na necelých 7000 korunách. Začali jsme ho prodávat jako první pouhých pět dnů po premiéře, která se odehrála 17. července ve Španělsku. Telefon jsme začali testovat jen týden po jeho představení a výslednou recenzi přinášíme na českém internetu jako první.

Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!
Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!

Obsah článku

Rozbalování

Recenze Xiaomi Mi A3 pochopitelně začíná rozbalováním. Telefon dorazil v bílé krabičce s barevným vyobrazením všech tří dostupných verzí (šedé, bílé a modré) a velkým nápisem Mi A3 na horním víku. Na bocích se kromě nápisu Mi A3 objevuje také logo projektu Android One, což znamená, že na telefonu běží čistý operační systém Android.

Krabička Xiaomi Mi A3
Krabička Xiaomi Mi A3

Na spodní straně krabičky jsme se dočetli, že budeme testovat levnější šedou verzi se 4 GB operační paměti a 64 GB interního úložiště. Pochopitelně se jedná o verzi, určenou pro evropský trh, která podporuje i takzvané „české LTE“.

Po sejmutí víka na nás čekala papírová pošetka s příslušenstvím. Součástí balení je samozřejmě prostředek na otevření šuplíčku se SIM, záruční list a uživatelská příručka (v češtině i angličtině). Velmi kladně hodnotíme přiložení poloprůhledného silikonového pouzdra, které ochrání telefon před vnějšími vlivy, a navíc nebude tak klouzat v dlani. Na pouzdru nás trochu překvapila krytka konektoru, která při manipulaci před nabíjením trochu překážela.

Obsah balení Xiaomi Mi A3
Obsah balení Xiaomi Mi A3

Pod pošetkou je již samotný telefon, který se na transportní fólii chlubí hlavními lákadly tohoto modelu. Z nich můžeme jmenovat trojitý hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx a širokoúhlým foťákem či baterii s nadprůměrnou kapacitou 4060 mAh. Za zmínku stojí také integrace čtečky otisků prstů do obrazovky a osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 665.

Hlavní lákadla Xiaomi Mi A3
Hlavní lákadla Xiaomi Mi A3

Nabíječka byla malým zklamáním

Ve spodním patře čeká nabíjecí/datový kabel s koncovkou USB na jednom a USB-C na druhém konci. Jistým zklamáním je v tomto směru přiložená nabíječka – ačkoli Xiaomi Mi A3 podporuje rychlé nabíjení výkonem až 18 wattů, v balení je pouze 10wattová nabíječka. Konkrétně jde o stejný model MDY-09-EW, jaký najdete v krabičce Redmi Note 7. Pokud tedy chcete nabíjet maximální podporovanou rychlostí, musíte si opatřit silnější adaptér.

V balení najdeme pouze 10wattovou nabíječku
V balení najdeme pouze 10wattovou nabíječku

V balení od XM.cz najdete kromě českého manuálu navíc ještě kartičku s velmi praktickým dárkem, který však nebudeme prozrazovat, abychom nepokazili překvapení. Jen naznačíme, že ho oceníte v určité specifické situaci.

Servis XM.cz

Xiaomi Mi A3 zepředu

Přední stranu celkem logicky obsadila dotyková obrazovka, která je svým rozlišením nejkontroverznější komponentou tohoto telefonu. Té se však budeme věnovat v samostatné kapitole. Rámečky jsou, až na spodní „bradu“, relativně tenké, takže displej zabírá obstojných 80,3 %.

Displej zabírá obstojných 80,3 % čelní strany
Displej zabírá obstojných 80,3 % čelní strany

Přední fotoaparát je umístěn v decentním kapkovitém výřezu, reproduktor pro hovory a další snímače (okolního světla a přiblížení) jsou schovány v prakticky neviditelném výřezu u horní hrany, což je víceméně tradiční provedení.

Pro mnohé bude zklamáním skutečnost, že Xiaomi Mi A3 není vybaven ani jednobarevnou notifikační LED. Oprava: telefon je vybaven notifikační LED, avšak ta je ve výchozím nastavení vypnutá (zapnout ji můžete v Nastavení-Aplikace a oznámení-Oznámení-Blikání kontrolky). K oznamování můžete použít také ambientní displej („always on“), avšak možnosti jeho přizpůsobení jsou v čistém Androidu značně omezené. Rozsvítí se pouze při zobrazení nového oznámení a po několika sekundách zhasne, což je ve srovnání s permanentně svítícím ambientním displejem z MIUI nedostačující.

Rozměry telefonu jsou 153,5 × 71,9 × 8,5 milimetrů a hmotnost kvůli skleněným zádům narostla na 173,8 gramů, což je na relativně kompaktní smartphone docela dost. Mobil je ale dobře vyvážený, takže není problém ovládat ho jednou rukou.

Xiaomi Mi A3 zezadu

Zadní strana je skleněná, bohužel výrobce nijak nedeklaruje, jaké odolné sklo na její ochranu použil. Telefon klouže v dlani a ochotně zachytává otisky prstů, takže patrně oceníte přiložený silikonový obal, který tyto nedostatky eliminuje. Šedá varianta díky své struktuře mění barvy jako chameleon, což působí opravdu efektním dojmem.

Lesklá šedá záda Xiaomi Mi A3
Lesklá šedá záda Xiaomi Mi A3

Záda jsou díky přesunu čtečky otisků prstů do obrazovky prakticky úplně čistá. Pouze u stran spodní části najdete stříbrné logo Xiaomi, CE, Android One a několik dalších symbolů. V levé horní části je umístěn vertikálně orientovaný trojitý fotoaparát s přisvětlovací LED. Příjemně nás překvapilo, jak málo vystupuje optika na okolní povrch, navíc ji ještě chrání decentní rámeček.

Hlavní trojitý fotoaparát
Hlavní trojitý fotoaparát

Celkový dojem z telefonu je rozhodně velice příjemný. Xiaomi Mi A3 nejen dobře vypadá, ale je také velmi precizně zpracovaný. Nikde nic neskřípe, nevrže, ani se neviklá. Kvalitní zpracování je u tohoto výrobce v posledních letech dobrým zvykem.

Procházka po hranách

Na pravé hraně najdeme hardwarová tlačítka pro vypnutí/zapnutí a nastavení hlasitosti zvuku. Na spodní hraně se nachází konektor USB-C a dvě mřížky. Pod tou vpravo (při pohledu zepředu) je hlasitý reproduktor, v levé se skrývá mikrofon pro hovory.

Xiaomi Watch 2

Na levé hraně je hybridní slot, do kterého můžete nainstalovat buď dvě SIM formátu nano, nebo jednu SIM a jednu paměťovou kartu microSD s kapacitou až 256 GB. Konečně na horní hraně najdeme sekundární mikrofon, infračervený vysílač a klasický 3,5mm konektor typu „jack“ pro připojení sluchátek.

Poněkud nás překvapilo, že ač je Mi A3 vybavena infračerveným vysílačem, díky kterému lze tento telefon používat jako dálkový ovladač domácí elektroniky, chyběla v softwarové výbavě aplikace Mi Ovladač. Naštěstí není problém si ji nainstalovat z Obchodu Play.

Obrazovka

Dostáváme se k patrně nejkontroverznější komponentě, které se v rámci recenze Xiaomi Mi A3 budeme věnovat. Jak už tušíte podle nadpisu – jedná se o obrazovku, jejíž úhlopříčka 6,088″ dělá z tohoto telefonu relativně kompaktní zařízení.

Obrazovka je patrně nejvíce kontroverzní komponentou
Obrazovka je patrně nejvíce kontroverzní komponentou

Začněme pozitivy: jedná se o AMOLED panel, vyznačující se vysokým kontrastem 60 000:1, nadprůměrně dobrou čitelností na přímém slunci, živými barvami a skutečně černočernou černou barvou. O jeho ochranu před poškozením se stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 5.

Rozlišení obrazovky je 720 × 1560 obrazových bodů, což mnozí považují v době 1080p displejů za nedostatečné. Uvedeným parametrům odpovídá poměr stran 19,5:9 a jemnost 282 ppi. To je třeba ve srovnání s Mi 9 s jemností 403 ppi podstatně méně.

Recenze Xiaomi MI A3 může začít
Recenze Xiaomi MI A3 může začít

Jaká je praxe? V diskuzích jsme četli pohoršené příspěvky, kritizující například to, že na displeji budou vidět jednotlivé obrazové body. To skutečně není pravda – zkoušeli jsme se dívat velice bedlivě, ale body jsme opravdu neviděli. V žádné situaci nám nepřipadalo, že bychom používali telefon s nějakým „hrubým obrazem“. Ostatně technicky to ani není možné – vždyť jeden obrazový bod je velký 0,09 milimetrů.

Informace z aplikace Display Test
Informace z aplikace Display Test

Relativně nízké rozlišení má ale i svůj pozitivní dopad. Konkrétně mluvíme o energetické náročnosti – grafika Mi A3 totiž musí například ve srovnání s Mi 9 obsluhovat méně než polovinu obrazových bodů, což má samozřejmě vliv na spotřebu baterie. A ta je u Mi A3 skutečně nesrovnatelně lepší.

Čtečka otisků prstů

Zatímco předchozí generace Xiaomi Mi A2 měla čtečku otisků prstů na zádech, u stávající se přestěhovala na snadněji přístupné místo – totiž přímo do obrazovky. To hodnotíme kladně z několika důvodů – například pokud telefon leží na stole, není nutné ho kvůli odemknutí zvedat. Pohodlněji se také odemyká, když je umístěn v držáku v autě.

Xiaomi 14

Čtečka je aktivní i v případě, že je obrazovka zhasnutá – stačí tedy jen přiložit prst bez toho, abyste museli probouzet mobil tlačítkem na boku. Odemykání funguje spolehlivě a rychle – zpravidla netrvá déle než půl vteřiny od položení prstu. Je vidět, že na této technologii Xiaomi hodně zapracovalo. Samozřejmě s vlhkými prsty je situace komplikovanější, ale to byla i se starší čtečkou na zádech.

Čtečka otisků prstů v obrazovce je praktická
Čtečka otisků prstů v obrazovce je praktická

Odemykání tváří

Byl by hřích u telefonu se 32Mpx předním foťákem nenabídnout možnost odemykání tváří. Ta je samozřejmě k dispozici a její nastavení je naprosto jednoduché. Pochopitelně nejde o žádné 3D/infračervené skenování – telefon pouze porovnává obličej před objektivem s uloženým snímkem.

Situaci maličko kalí fakt, že Xiaomi Mi A3 nepodporuje probuzení poklepáním na obrazovku. Když tedy chcete telefon odemykat tváří, musíte nejprve stisknout tlačítko pro zapnutí/vypnutí na jeho boku. Samotné rozpoznání je pak otázkou několika zlomků sekundy a funguje dobře i za zhoršených světelných podmínek (nikoli ale v naprosté tmě).

Hardwarová výbava

Srdcem Xiaomi Mi A3 je osmijádrový 64bitový procesor Qualcomm Snapdragon 665. Jedná se o pokračovatele čipu Snapdragon 660, který poháněl předchozí generaci Mi A2. Prakticky zbrusu nový procesor (představen byl v dubnu tohoto roku) je vyráběn 11nm procesem FinFET, což by mělo mít pozitivní vliv na jeho sníženou energetickou náročnost.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Redmi Note 10: displej v hlavní roli
Srdcem Xiaomi Mi A3 je osmijádrový 64bitový procesor Qualcomm Snapdragon 665
Srdcem Xiaomi Mi A3 je osmijádrový 64bitový procesor Qualcomm Snapdragon 665

Procesor se skládá ze čtyř výkonných jader Kryo 260 Gold (Cortex-A73) s maximální taktovací frekvencí 2,0 GHz a čtyř úsporných jader Kryo 260 Silver (Cortex-A53) s nejvyšší rychlostí až 1,8 GHz, Grafiku obstarává akcelerátor Adreno 610, který je v tomto telefonu doslova „předimenzovaný“ a tudíž zvládá i náročnější herní tituly bez ztráty květinky.

Z procesorové výbavy bychom měli zmínit ještě digitální signálový procesor Hexagon 686 a procesor pro zpracování obrazu (ISP) Spectra 165. Snapdragon 665 také posouvá technologii umělé inteligence Qualcomm AI Engine na třetí generaci.

Z hlediska další hardwarové výbavy existují dvě verze Xiaomi Mi A3. Levnější (tj. ta, kterou jsme testovali) má 4 GB operační paměti v modulech LPDDR4x a 64GB interní úložiště UFS 2.1. Dražší verze se liší pouze dvojnásobnou interní pamětí – nabídne tedy 128 GB. Paměť lze rozšířit pomocí karty microSD s kapacitou až 256 GB, kterou lze vložit do hybridního slotu místo druhé SIM karty.

Servis XM.cz

Benchmarky

S výsledky benchmarku AnTuTu a GeekBench 4 jsme vás seznámili prakticky hned po zahájení recenze ve článku Změřili jsme výkon Xiaomi Mi A3 v benchmarku AnTuTu a GeekBench. Nebudeme tedy vymýšlet kolo a pro tuto kapitolu převezmeme původní text.

Samozřejmě jsme museli otestovat výkon telefonu v benchmarcích, které sice nejsou zcela jednoznačným odrazem toho, jak se telefon chová v reálných podmínkách, nicméně mohou mnohé napovědět. Použili jsme tedy naší obvyklou sadu testů a porovnávali jsme Mi A3 s ostatními telefony.

Všechny testy provádíme jednotnou metodikou, kdy nejprve restartujeme telefon, poté postupně provedeme pět měření. Nejlepší a nejhorší výsledek škrtáme, ze zbylých tří následně počítáme průměrnou hodnotu.

AnTuTu Benchmark

Klasikou je AnTuTu Benchmark, který porovnává výkony telefonů v oblasti procesoru, grafiky, paměti a uživatelské zkušenosti. Výsledkem je skóre, které slouží ke komplexnímu porovnání dvou a více zařízení.

V tomto testu dosáhl Xiaomi Mi A3 průměrného výsledku 139 876 bodů. To ho výkonnostně řadí za loňské špičkové modely a těsně za velice populární telefon Redmi Note 7. Pro srovnání: loňský model Mi A2 měl skóre kolem 131 tisíc bodů, tedy asi o šest procent horší.

  • Xiaomi Mi 9 – 369 007 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 3 – 291 601 bodů
  • Xiaomi Black Shark – 287 239 bodů
  • Xiaomi Mi 8 Pro – 284 509 bodů
  • Xiaomi Mi 8 – 264 539 bodů
  • Poco F1 – 253 804 bodů
  • Xiaomi Mi 9T (Redmi K20) – 212 218 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 2s – 199 145 bodů
  • Xiaomi Mi 9 SE – 178 763 bodů
  • Redmi Note 7 – 142 842 bodů
  • Xiaomi Mi A3 – 139 876 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro – 116233 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 5 – 115687 bodů
  • Xiaomi Mi Play – 87930 bodů
  • Xiaomi Redmi 6 – 75636 bodů
  • Xiaomi Redmi 5 – 70063 bodů

Geekbench 4

Benchmark Geekbench 4 vyhodnocuje především výpočetní výkon a poměrně dobře odráží, jak se zařízení chová v běžných operacích, jako je surfování po webu či práce s dokumenty. Počítá zvlášť výsledky při zpracování jedním procesorovým jádrem a více jádry.

Výsledky testů s jedním jádrem

  • Xiaomi Mi 9 – 3430 bodů
  • Xiaomi Mi 9T – 2536 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 2s – 2467 bodů
  • Xiaomi Mi 8 – 2447 bodů
  • Xiaomi Black Shark – 2430 bodů
  • Poco F1 – 2426 bodů
  • Xiaomi Mi 8 Pro – 2389 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 3 – 1953 bodů
  • Xiaomi Mi 9 SE – 1880 bodů
  • Redmi Note 7 – 1626 bodů
  • Xiaomi Mi A3 – 1527 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 5 – 1341 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro – 1332 bodů
Sledujte nás na Telegramu

Výsledky testů s více jádry

  • Xiaomi Mi 9 – 10 079 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 2s – 9058 bodů
  • Xiaomi Mi 8 – 8960 bodů
  • Poco F1 – 8814 bodů
  • Xiaomi Mi 8 Pro – 8679 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 3 – 7975 bodů
  • Xiaomi Black Shark – 7200 bodů
  • Xiaomi Mi 9T – 6832 bodů
  • Xiaomi Mi 9 SE – 5950 bodů
  • Xiaomi Mi A3 – 5581 bodů
  • Redmi Note 7 – 5470 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 5 – 4903 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro – 4675 bodů

AI Benchmark

V portfoliu benchmarků máme také AI Benchmark, zaměřující se na měření výkonu v oblasti umělé inteligence. Tento obor zaznamenává na telefonech velký rozmach a například na zařízeních Xiaomi hraje významnou roli při nastavení fotoaparátu během pořizování snímku a následném zpracování.

Je vidět, že Snapdragon 665 přinesl skutečně zásadní vylepšení v oblasti umělé inteligence. Xiaomi Mi A3 se díky tomu v benchmarku AI Benchmark vyšvihl dopředu a překonal i loňské špičkové modely. Před ním zůstaly jen telefony Xiaomi Mi 9T a Mi 9.

  • Xiaomi Mi 9 – 23 276 bodů
  • Xiaomi Mi 9T – 13 777 bodů
  • Xiaomi Mi A3 – 8 122 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 3 – 7067 bodů
  • Xiaomi Mi 8 Pro – 4066 bodů
  • Redmi Note 7 – 3408 bodů
  • Xiaomi Mi Mix 2s – 1157 bodů
  • Xiaomi Black Shark – 1113 bodů
  • Poco F1 – 862 bodů
  • Xiaomi Mi 8 – 783 bodů
  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro – 661 bodů

3DMark

Na přání našich čtenářů zařazujeme mimořádně i snímky z benchmarku 3DMark, který se zaměřuje především na měření grafického výkonu ve hrách.

Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!
Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!

Komunikace

Xiaomi Mi A3 byl poprvé představen ve španělské Barceloně, což je jednoznačný signál, že se jedná o telefon, který se chce prosadit na evropském trhu. Logicky tedy nechybí žádný důležitý standard, včetně „českého LTE“ v pásmu B20. Úplný výčet podporovaných technologií vypadá následovně:

  • GSM: B2/3/5/8
  • WCDMA: B1/2/4/5/8
  • TDD LTE: B38/40
  • FDD LTE: B1/2/3/4/5/7/8/20/28

Během testu jsme nezaznamenali žádné problémy ani z hlediska telefonních služeb, ani v rámci datových přenosů. V příhraničních oblastech, kam jsme s tímto telefonem také vyrazili, si počínal dobře a poměrně rozumně automaticky volil nejsilnější dostupnou mobilní síť.

Konektivita

Ani z hlediska konektivity nechybí nic podstatného. Xiaomi Mi A3 zvládá bezdrátové sítě Wi-Fi standardů 802.11a/b/g/n/ac, a to jak ve starším pásmu 2,4 GHz, tak i v novějším 5,0 GHz. Rychlost přenosů odpovídala maximální přenosové rychlosti linky a nijak ji neovlivňovalo vypnutí/zapnutí Bluetooth ani GPS, což byl problém například u Huawei P8 Lite či Xiaomi Mi A1.

V tomto směru jsme nezaznamenali žádné problémy – telefon si udržoval připojení i na poměrně dlouhou vzdálenost a v případě potřeby včas plynule přecházel na mobilní data. Stejně tak hladce přecházel na Wi-Fi, pokud byl její signál dostatečný.

Při používání sluchátek a další elektroniky jistě oceníte podporu bezdrátové technologie Bluetooth v její aktuální verzi 5.0. My jsme ji otestovali díky náramku Xiaomi Mi Band 4, který jsme recenzovali, a musíme pochválit především solidní dosah a velmi dobrou stabilitu.

Mi A3 také disponuje infračerveným vysílačem, takže ho je možné použít k dálkovému ovládání domácích spotřebičů – například televizoru či audio sestavy. Poněkud paradoxně je však nutné obslužnou aplikaci Mi Ovladač stáhnout a nainstalovat z Obchodu Play.

Kaňkou na kráse je z hlediska konektivity chybějící podpora NFC. Asi nejzásadněji to poznáte, pokud chcete používat bezkontaktní platby mobilem přes Google Pay či bankovní aplikaci. Bohužel s tímto telefonem kvůli tomu bezkontaktně platit nelze, a to je velká škoda!

Xiaomi Mi A3 je dále vybaven těmito snímači a senzory:

  • Gyroskop
  • Senzor zrychlení
  • Senzor přiblížení
  • Elektronický kompas
  • Senzor okolního světla

Určování polohy

Podle oficiální specifikace podporuje Xiaomi Mi A3 tři satelitní poziční systémy: americké GPS, ruský GLONASS a čínské Beidou. Pokud se v tomto segmentu alespoň trochu orientujete, patrně vás překvapila absence podpory evropského systému Galileo. Pomocí aplikace GPSTest jsme si ověřili, že Xiaomi Mi A3 skutečně satelity této sítě nevidí.

Telefon i přesto určuje svou pozici velice rychle – zpravidla během dvou až tří sekund. Při pohybu si údaj o poloze průběžně aktualizuje a neztrácí signál. Deklarovaná odchylka se nejčastěji pohybovala v rozmezí čtyř až osmi metrů, což je v tomto segmentu víceméně standard.

Navigaci jsme zkoušeli v aplikacích Waze a MapFactor Navigator, přičemž jsme nezaznamenali žádné problémy. GPS průběžně aktualizovala polohu a nedocházelo k žádným výpadkům. V případě sjetí z trasy následoval přepočet během několika mála sekund.

Během recenze Xiaomi Mi A3 jsme samozřejmě tento telefon také vyzkoušeli při geocachingu, kde je požadována výrazně vyšší přesnost. S výsledky jsme byli spokojení – „mi á trojka“ v tomto směru nijak nevyniká, ovšem ani nezaostává.

Baterie a výdrž na jedno nabití

Dostáváme se k jedné z nejsilnějších stránek telefonu Xiaomi Mi A3, kterou je nadprůměrně dobrá výdrž baterie na jedno nabití. Na velmi dobrých výsledcích se podílejí zejména tři faktory: akumulátor s kapacitou 4030 mAh, úsporný procesor a obrazovka s relativně nízkým rozlišením.

Xiaomi Mi A3 má baterii s kapacitou 4030 mAh
Xiaomi Mi A3 má baterii s kapacitou 4030 mAh

Při běžném používání putoval telefon do nabíječky většinou s více než 60 % baterie, což naznačovalo, že dvoudenní výdrž nebude velkým problémem. Pokud jsme telefon používali sporadicky, nebylo výjimkou, že večer po 18 hodinách zbývalo i kolem 80 % energie.

Nutnost „živit“ zhruba polovinu obrazových bodů se projevila při našem zátěžovém testu, kdy jsme telefon vzali na pětihodinový výlet po keškách. K navigaci jsme používali aplikaci Waze, což znamená, že prakticky po celou dobu byl zapnutý displej, přenášela se mobilní data a běžela GPS. K hledání keší jsme pak v podobném režimu používali aplikaci c:geo.

Výsledek nás překvapil: vyjeli jsme v 15:30 s 93 % baterie a vrátili jsme se ve 20:30 se 33 %. To znamená, že v tomto nesporně náročném režimu si telefon vzal jen 60 % během pěti hodin, tj. v průměru 12 % za hodinu. A to je překvapivě dobrý výsledek – u většiny testovaných mobilů jsme se pohybovali kolem 20 % za hodinu.

Přečtěte si také  Recenze Xiaomi Mi Note 10: svižný mobil s parádním fotoaparátem

Xiaomi Mi A3 podporuje rychlé nabíjení výkonem až 18 wattů, nicméně výrobce do balení přikládá jen 10W nabíječku. Pokud tedy budete chtít využít plný potenciál, budete si muset pořídit výkonnější adaptér. K nabíjení slouží USB-C konektor, bohužel se musíme smířit s absencí podpory bezdrátového nabíjení.

Fotoaparát

Ačkoli má Xiaomi Mi A3 na zádech tři objektivy, jako plnohodnotné foťáky můžeme označit jen dva. Primárním snímačem je Sony IMX586 s rozlišením 48 Mpx a světelností f/1,79. Sekundární fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a světelnost f/2,2, přičemž funguje jako fotoaparát se širokým úhlem záběru, který se v aplikaci aktivuje „odzoomováním“ obrazu na displeji. Poslední 2Mpx foťák slouží pouze k rozmazávání pozadí u fotek s bokeh efektem.

Xiaomi Mi A3 má 48Mpx hlavní snímač
Xiaomi Mi A3 má 48Mpx hlavní snímač

K pořizování fotek je v telefonu nainstalována aplikace Fotoaparát od Xiaomi. Ve výchozím stavu dělá telefon 12Mpx fotky s rozlišením 4000 × 3000 obrazových bodů. Proč? Protože skládá jeden obrazový bod výsledného obrázku ze čtyř obrazových bodů snímače, což by mělo přinést viditelně lepší detaily. Pokud byste z nějakého důvodu chtěli 48Mpx fotky v rozlišení 8000 × 6000 obrazových bodů, můžete si je vynutit v nastavení.

Aplikace nabízí ovládání blesku, režimu HDR a na pomoc si můžete povolat také umělou inteligenci, která nastaví parametry foťáku podle fotografované scény. Nechybí funkce časovače, rozostření, dnes již tradiční fázové ostření (PDAF) či noční režim. Aplikace nabízí následující režimy:

  • Fotografie
  • Portrét
  • Noc
  • Panorama
  • Pro
  • Video
  • Krátké video

Fotoaparát na přední straně má rozlišení 32 Mpx a světelnost f/2,0. Za dobrých světelných podmínek dokáže pořídit nadprůměrně pěkné fotky s věrnými barvami a spoustou detailů. Kromě toho zvládne natáčet video s rozlišením 1080p při 30 snímcích za sekundu.

Jak fotí Xiaomi Mi A3?

Během recenze Xiaomi Mi A3 jsme si potvrdili, že 48Mpx snímač Sony IMX586 patří k tomu nejlepšímu, co můžete v současnosti v telefonu mít. Vyniká především vysokou úrovní zachycených detailů a věrnými barvami. Pochvalu si zaslouží přesné vyvažování bílé a výsledné obrázky působí přirozeným dojmem.

I ve slabších světelných podmínkách jsou výsledky uspokojivé, avšak s ubývajícím světlem narůstá viditelný šum a degradují zachycené podrobnosti. Také noční režim sice dokáže zachytit ze scény více světla, ale pouze za cenu vyššího šumu.

Ukázkové fotky pořízené v rámci recenze Xiaomi Mi A3

Podívejte se na ukázkové, nijak neupravované fotky, které jsme pořídili pro účely recenze Xiaomi Mi A3.

Všechny výše publikované ukázkové snímky si můžete stáhnout v původním rozlišení bez jakýchkoli úprav v souboru ZIP ze serveru Ulož.to (150 MB).

Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!
Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!

Natáčení videa

Xiaomi Mi A3 podporuje následující režimy natáčení videa:

  • UHD 4K při 30 fps
  • FHD 1080p při 30 fps
  • FHD 1080p při 60 fps
  • HD 720p při 30 fps

Výrobce se nikde nezmiňuje o optické stabilizaci, takže když v nastavení nacházíme volitelnou položku Stabilizace, předpokládáme, že jde pouze o její elektronickou obdobu.

Z hlediska natáčení zpomaleného videa nabízí Xiaomi Mi A3 tyto tři režimy:

  • 720p při 120 fps
  • 720p při 240 fps
  • 1080p při 120 fps

Jak natáčí Xiaomi Mi A3?

Videa hodnotíme jako pěkná s dostatkem detailů a realistickými barvami. Zvuk je spíše průměrný, ale rozhodně nijak nezaostává za tím, co bychom čekali od telefonu této třídy. Spokojeni jsme však nebyli se stabilizací, která byla poměrně slabá. Uvidíme, zda to nevylepší nějaká softwarová aktualizace.

Ukázková videa pořízená v rámci recenze Xiaomi Mi A3

Ukázkové video z Xiaomi Mi A3 v rozlišení 4K.

Ukázkové video z Xiaomi Mi A3 v rozlišení 1080p při 60 fps.

Zvuk

Hlasitý reproduktor má vysokou maximální hlasitost, takže ho budete dobře slyšet i v rušném prostředí. Jeho zvuk je příjemně čistý, ani při nejvyšší úrovni hlasitosti jsme nezaznamenali slyšitelnou degradaci. Samozřejmě kvalita zvuku odpovídá velikosti reproduktoru, takže i když podává zvuk pěkně, nečekejte žádné basové orgie.

Ani s výstupem do sluchátek přes klasický 3,5mm konektor jsme neměli problém. Zvuk byl čistý, jeho kvalita odpovídala tomu, na co jsme od testovacích sluchátek zvyklí – tedy pěkně prokreslené středy a příjemné basy. Snad jen maximální hlasitost by mohla být ještě o něco vyšší.

Android One = čistý Android

Jak už několikrát zaznělo – Xiaomi Mi A3 má jako telefon projektu Android One naprosto čistý Android. Jde tedy o operační systém v té podobě, v jaké ho vytváří Google – bez jakékoli grafické nadstavby a přidaných aplikací. Uživatelé tedy dostanou identický zážitek jako mají majitelé telefonů Google Pixel.

Pokud jste používali telefon Xiaomi s nadstavbou MIUI, pak vězte, že všechno je na Mi A3 úplně jinak. Liší se filozofie ovládání, grafické prostředí a chybí celá řada aplikací, které čínský výrobce do svých telefonů instaluje jako „základní palubní výbavu“. Jestli je to dobře, nebo špatně, necháváme na vašem posouzení.

V průběhu recenze jsme na telefonu měli Android 9 Pie v sestavení PKQ1.190416.001.V10.3.4.0.PFQEUXM, určeném pro evropský trh. I na začátku srpna měl telefon nainstalované bezpečnostní aktualizace k červenci 2019. V průběhu dvou týdnů jsme obdrželi dvě aktualizace, což má být jednou z největších výhod projektu Android One – časté a rychlé aktualizace.

Poněkud nás ale překvapilo, že ačkoli by se mělo jednat o systém v té podobě, v jaké ho nabízí Google, narazili jsme občas na nepřeložené položky. Ty jsou sice poměrně obvyklé u MIUI, v čistém Androidu bychom je však nečekali. Naštěstí jich nebylo mnoho.

Launcher po vzoru Googlu

První zásadní rozdíl proti většině jiných telefonů zaznamenáte hned po prvním spuštění – na domovské obrazovce. Ve výchozím nastavení jsou ikony aplikací umísťovány na jednotlivé plochy, podobně jako v MIUI, avšak launcher nabízí i tradiční seznam aplikací a vytváření ikon na plochách je možné vypnout.

V dolní liště najdete jen dvě tlačítka – vlevo je šipka návrat zpět, uprostřed řekněme „pilulka“, která má hned několik funkcí. Možná se divíte, kam se podělo tlačítko pro přístup k seznamu spuštěných aplikací – to vám hned záhy vysvětlíme.

Klepnutím na „pilulku“ se vrátíte na domovskou obrazovku. Potažením „pilulky“ směrem vzhůru vyvoláte seznam posledních spuštěných aplikací, který je prezentován formou karet s horizontálním posunem. Lze mezi nimi jen přepínat – žádné další funkce nejsou, na rozdíl od MIUI, k dispozici. Druhým potažením směrem vzhůru se dostanete k seznamu všech nainstalovaných programů. Aby těch funkcí nebylo málo, dlouhým podržením „pilulky“ vyvoláte aplikaci Google.

Na domovské obrazovce je v horní části neodstranitelný widget s aktuálním datem, počasím a případně událostí v kalendáři. V dolní části je taktéž neodstranitelné pole vyhledávače Google. Na levé ploše pak najdete aplikaci Google v podobě někdejších „chytrých karet“. Pokud by se vám takto natvrdo nalinkované prostředí nelíbilo, není naštěstí problém nainstalovat si konvenčněji pojatý program pro správu domovské obrazovky – například Nova Launcher nebo Poco Launcher.

Čistý Android vládne všem

Možná poněkud humpolácky působí panel rychlého přístupu, který v plně rozbaleném stavu zobrazuje na jedné stránce jen 3 × 3 ikonek. Chyběla nám také ikona pro rychlý přístup do systémového nastavení, která se zobrazí až při úplném rozbalení nabídky (tj 2× táhnout dolů), stejně jako ovladač jasu obrazovky.

Horní notifikační lišta zobrazuje všechna oznámení, která se do ní vejdou – tedy na rozdíl od MIUI 10 na některých telefonech Xiaomi je neschovává. Pokud se oznámení nevejdou do viditelné oblasti, zobrazí se vedle výřezu decentní tečka, upozorňující na tuto skutečnost.

Poměrně zásadně jinak působí systémové nastavení, kde se Google vzdal filozofie jedné barvy a v Androidu 9 Pie připravil barevné ikonky jednotlivých sekcí. To kvitujeme, protože to přispívá k rychlejší orientaci. Seznam položek v první úrovni byl zkrácen na co nejmenší počet, což je bohužel někdy na úkor přehlednosti a logiky. Naštěstí je v horní části k dispozici poměrně použitelné vyhledávání.

Každopádně čistý Android zaujme nejen svým minimalistickým stylem, ale také rychlostí, plynulostí a minimální náročností. Během testu běželo prostředí naprosto plynule a nezaznamenali jsme žádné zpomalení, zadrhnutí, nebo snad dokonce zamrznutí.

Proti telefonům Xiaomi s MIUI však chybí celá řada „vychytávek“, jako je ovládání gesty, duální aplikace, druhý prostor, Mi Cloud a řada dalších. Mi A3 tak bude vyhovovat především uživatelů, kteří nechtějí používat telefon s nadstavbou čínského výrobce a ocení spíše časté a rychlé aktualizace.

Předinstalované aplikace

Softwarová výbava je ve srovnání s MIUI co do počtu chudší – čítá celkem 26 položek. To můžete vnímat jako jistou nevýhodu, avšak pro mnohé uživatele je to zásadní klad. Někteří si prostě o tom, co budou mít v mobilu, raději rozhodují sami. Jaké programy tedy v nabídce Xiaomi Mi A3 najdete?

Aplikace Google

  • Google – aplikace, přes kterou můžete vyhledávat na internetu, ale také v ní najdete aktuální počasí a nejnovější zprávy z oborů, které vás zajímají. Podporuje také vyhledávání pomocí hlasových příkazů.
  • Mapy – ani Mapy Google asi nemusíme uživatelům Androidu podrobně popisovat. Kromě klasických a satelitních pohledů nabídnou například „pohled z ulice“ StreetView a pěší či automobilovou navigaci, včetně hlasových pokynů. Poslouží také jako průvodce, když hledáte ubytování, restauraci nebo nějakou firmu.
  • Fotky – výchozí galerie pro prohlížení a editaci obrázků. Její největší devizou je schopnost zálohovat všechny pořízené fotky do cloudového úložiště, které je ve výchozím nastavení rozlišení („vysoká kvalita“) neomezené. O své snímky tak nepřijdete ani v případě ztráty či poškození telefonu.
  • Kalendář – velmi šikovná kalendářová aplikace, která má neméně praktickou webovou verzi. Zde si můžete plánovat své schůzky a další události, kterých se chcete zúčastnit. Nechybí asi nic, co bychom od programu tohoto typu čekali, včetně možnosti zadání adresy, opakování událostí či pozvání dalších účastníků.
  • YouTube – klientská aplikace největšího portálu s videy, kde můžete nejen sledovat a objevovat, ale také nahrávat vlastní videa přímo z mobilního telefonu. V dohledné době by také měla přibýt možnost online streamování videa.
  • Gmail – mobilní klient osvědčené e-mailové služby Googlu se všemi funkcemi, které můžete pro správu své pošty potřebovat.  Poradí si nejen se schránkou na Gmailu, ale prakticky na jakémkoli poštovní serveru s podporou IMAP, Exchange Serveru či Office 365.

Disk, Hudba, Filmy a Duo

  • Disk – samozřejmě i Google má svůj cloudový disk, který ve verzi zdarma nabízí obstojnou kapacitu 15 GB. Pomocí této aplikace můžete nahrávat, ale také spravovat a upravovat uložené soubory a dokumenty. Aplikace zvládá práci s texty, tabulkami i prezentacemi.
  • Hudba Play – cloudová hudební služba, kterou se Google snaží konkurovat Spotify a dalším. Můžete si sem nahrát vlastní soubory, ale také koupit vybrané písničky nebo celá alba.
  • Filmy Play – online videotéka, ve které si můžete koupit nebo „pronajmout“ film ke zhlédnutí. Ten pak můžete přehrát nejen v telefonu, ale i na desktopu.
  • Duo – aplikace pro komunikaci formou internetového hovoru či videohovoru. V jednoduchém rozhraní, ve kterém jsou videohovory tak snadné, zavoláte kterémukoli ze svých kontaktů jedním klepnutím.

Další aplikace

  • Telefon/Kontakty – aplikace pro správu kontaktů a realizaci telefonních hovorů. Ve výchozím stavu ukládá kontakty do cloudu Google, takže o ně nepřijdete ani v případě poškození, zničení nebo ztráty telefonu.
  • Zprávy – víceméně základní aplikace pro správu textových zpráv. Podporuje SMS a MMS, umí přikládat obrázky, emotikony a animované GIFy. V případě instalace dvou SIM karet dává na výběr, ze které chcete zprávu odeslat.
  • Obchod Google Play – aplikace pro přístup k hlavnímu zdroji programů a her, které si můžete stáhnout a nainstalovat do svého telefonu. Kromě mnoha bezplatných titulů nabízí také možnost pořídit placené aplikace a stará se o automatickou aktualizaci všech nainstalovaných programů.
  • Chrome – asi všem dobře známý prohlížeč od Googlu, který nabízí vše, co můžete při procházení webových stránek potřebovat. Nechybí ani synchronizace dat, včetně synchronizace přihlašovacích údajů.
  • Fotoaparát – tuto aplikaci jsme vám představili v sekci věnované fotografování. Takže už patrně víte, že se nejedná o fotografickou aplikaci z dílny Googlu, ale klasický Fotoaparát od Xiaomi se všemi poskytovanými možnostmi a funkcemi.
  • Mi Community – aplikace pro přístup k informacím ze světa Xiaomi. Bohužel není k dispozici český web, takže se uživatelé musí spokojit s angličtinou.

Aplikace na druhý pohled

  • AliExpress – aplikace pro nakupování na jednom z největších čínských nákupních portálů. K nákupu však budete potřebovat platební kartu s povolenými internetovými transakcemi.
  • Files – primárním úkolem této aplikace je uvolnit místo v úložišti. Kromě toho umí rychle najít soubory pomocí jednoduchého procházení a vyhledávání, sdílet soubory offline – rychle a bez využití dat a zálohovat data do cloudu, abyste ušetřili místo v zařízení.
  • FM rádio – malým překvapením Xiaomi Mi A3 je přítomnost rozhlasového přijímače velmi krátkých vln. Díky tomu můžete poslouchat rádiové stanice, vysílající v tomto pásmu. Ke zprovoznění však budete potřebovat „drátová“ sluchátka, která nejsou součástí balení.
  • Hodiny – takřka tradiční aplikace kombinuje všechny potřebné funkce do jednoduchého, úhledného balíčku. Můžete v ní nastavovat budíky a časovače, ale také používat stopky. Pomocí funkce světových hodin můžete sledovat aktuální čas pro jakékoli místo na zeměkouli.
  • Kalkulačka – nabízí jednoduché i pokročilé matematické funkce v přehledném rozhraní. Dokáže provádět základní výpočty, jako je sčítání, odčítání, násobení a dělení, ale i složitější operace, jako jsou trigonometrické, logaritmické a exponenciální funkce.
  • Mi Store – přístup do oficiálního obchodu s produkty Xiaomi.
  • Nastavení – systémové nastavení parametrů telefonu, zabezpečení a dalších funkcí a aplikací.
  • Nástroje SIM – dnes již prakticky nepoužívané funkce SIM karty, poskytované operátorem.
  • Poznámky Google Keep – v této aplikaci si můžete zaznamenat své poznámky a nechat si je na správném místě nebo ve správný čas připomenout. Podporuje i hlasové a obrázkové poznámky. Silnou stránkou Google Keep je možnost sdílení s přáteli a rodinou, což se hodí například při vytváření nákupních lístků.
  • Zprávy Google – aplikace, která přehledně informuje o dění ve světě a vybírá obsah, který pro vás bude zajímavý. Sledujte, co se děje v souvislosti s tématy, která vás zajímají, ať už je to sport, politika, byznys, technologie, nebo třeba počasí.

Hodnocení recenze Xiaomi Mi A3

Pokud bychom měli vyzdvihnout jen jednu jedinou pozitivní vlastnost, kterou jsme v průběhu recenze Xiaomi Mi A3 zjistili, pak by to rozhodně byla nadprůměrná výdrž baterie na jedno nabití. Svůj podíl na tom má vysoká kapacita akumulátoru, úsporný procesor a nižší rozlišení obrazovky. Škoda, že výrobce nepřibalil 18W nabíječku, která by dokázala využít plný potenciál rychlého nabíjení. Ocenili bychom také podporu bezdrátového nabíjení, nicméně ta ještě náleží telefonům vyšších tříd.

Přečtěte si také  Telefon Xiaomi Mi A3 dostane update na Android 10 až v únoru

Telefon poskytuje dostatečný výkon pro běžné aktivity. Samozřejmě to není „vlajková loď“, ani model, který budou vyhledávat „skalní pařmeni“ nebo „honiči benchmarků“. I s ohledem na cenovku jde o spolehlivý mobil střední třídy, který běžného uživatele rozhodně nebude zdržovat. Přispívá k tomu i čistý Android 9 Pie, jehož optimalizace je doslova příkladná.

Další pochvala musí přijít za fotografie – zejména ty, pořízené hlavním 48Mpx foťákem jsou dostatečně podrobné, barevně věrné a působí opravu zdařile a přirozeně. Také 32Mpx přední foťák patří jednoznačně k nadprůměru, takže patříte-li k příznivcům selfies, určitě budete spokojeni.

Dostáváme se kontroverznímu bodu, kterým je obrazovka. Prvním faktem je, že je to AMOLED, takže nabídne skvělou čitelnost na slunci, vysoký kontrast a živé barvy. To je samo o sobě nesporné plus a velký krok vpřed proti předchozím generacím. Xiaomi Mi A3 je často kritizován za rozlišení 720 × 1560 obrazových bodů, které mnozí označují za podprůměrné. S tím si však dovolíme nesouhlasit – pouhým okem jsme nižší jemnost nebyli schopni zaznamenat, a pokud nehodláte telefon používat v náhlavní 3D soupravě, nejspíš ho nezachytíte ani vy.

Recenze Xiaomi Mi A3 odhalila i negativa

Jako největší negativum tohoto telefonu vnímáme absenci podpory NFC. Kvůli ní nelze Mi A3 použít pro bezkontaktní placení. V dnešní době, kdy postupně tuto formu podporuje stále více bankovních ústavů, to už musíme označit jako zbytečné funkční omezení.

Kritiku si zaslouží také absence notifikační LED. Telefon je vybaven notifikační LED, která však je ve výchozím nastavení vypnutá. Kromě toho nabízí Mi A3 ambientní displej, bohužel čistý Android má v tomto směru jen velmi omezené možnosti a zhasíná několik sekund po zobrazení oznámení.

Tradiční ohranou písničkou bude chybějící deklarovaná odolnost proti prachu a vodě. Samozřejmě v této třídě sice nebývá až tak úplně zvykem, nicméně ocenili bychom ji jistě nejen my.

Cena a dostupnost

V době dokončování recenze Xiaomi Mi A3 (5. srpna 2019) máme najdete v nabídce našeho e-shopu tento model ve dvou konfiguracích a třech barvách s cenovkami od 6 989 do 7 790 Kč:

Všechny varianty Xiaomi Mi A3
Všechny varianty Xiaomi Mi A3

Z našeho pohledu odpovídá cena nabízené kombinaci kvality, funkcí a schopností. Samozřejmě lze očekávat, že v průběhu následujících měsíců bude postupně ještě klesat. Zbývá dodat, že pokud si u nás tento (nebo jakýkoli jiný) telefon objednáte v pracovní den do 16:00, můžete ho mít už následující pracovní den doma.

Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!
Kupte si Xiaomi Mi A3 v našem e-shopu!

Chcete se na cokoli zeptat? Diskuze pod článkem je tu pro vás!

Xiaomi Mi A3

6989 Kč
7.7

Výkon

6.6/10

Displej

6.5/10

Výdrž baterie

9.5/10

Fotoaparát

8.5/10

Cena

7.5/10

Klady

  • Velmi nadprůměrná výdrž
  • Výborný fotoaparát
  • AMOLED obrazovka
  • Solidní poměr ceny a výkonu
  • Čistý Android 9 Pie

Zápory

  • Chybějící NFC
  • Chybí podpora bezdrátového nabíjení
  • Jen 10wattová nabíječka
  • Žádná odolnost proti vodě a prachu
Bezplatná poradna Xiaomi

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

115 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal
Michal
4 let před

Nevím jak Vaše A3, ale moje má nitrifikační diodou v levém horním rohu, svítí bíle.

Luboš
Luboš
4 let před

Furt si myslím, že to rozlišení je krok zpátky. Na mém starém telefonu bylo 294 ppi a rastr byl dost viditelný, u 282 ppi a ještě s AMOLED technologii to bude ještě horší. Nejlepší nabídka teď je stejně mi A2, za 5 tisíce se dá sehnat ve verzi 6/128gb, výkonově je stejný, pouze baterka je menší, ale to vynahrazuje rychlé nabíjení. Za stejnou cenu se dá sehnat samsung galaxy A40, který má fullHD AMOLED, ale je lehce slabší a foťák nedosahuje kvalit mi A3. Až mi A3 zlevní na nějakých 5,5 tisíce, tak to bude dobrá nabídka.

Jinak recenze je kvalitní jako vždy. 🙂

Jaroslav
Jaroslav
4 let před

Barcelona není v evropě 😉

Michal
Michal
4 let před

Také jsem měl obavy, že na displeji pujde vidět rastr, ale je to úplně v pohodě, navíc s Amoled displejem a čtečkou otisků prstu v něm mu nemá mi Mi A2 šanci konkurovat, já jsem spokojen, jediný co mi vadilo byl neodstranitelny vidget na ploše, tak jsem nahrál nova launcher.

milanek
milanek
4 let před

dobrý den
Podporuje MI-A3 redukci Usb-c na hdmi.
Sháním tel. s touto podporou
(USB-C to HDMI, Amoled – moje požadavky)

Milanek
Milanek
4 let před

No nějakém spanelsky psaném serveru jsem se docetl, že A2 to měla.
Asi mi nezbude nic jiného než navštívit nějaké elektro a zkusit na živo. Btw. Je k dispozici jiné Xiaomi s Amoled a podporou usb-c/HDMI? Dle https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_devices_with_video_output_over_USB-C není žádné xm, ale seznam není kompletní…

Marek
Marek
4 let před

Kromě chybějícího NFC je to skvělý telefon. Pořád nechápu, proč mnozí lkají po FHD displeji. Je to totální nesmysl, pokud nechci používat VR. A to 99,9% lidí s telefonem asi nedělá. Konečně někdo pochopil, že nemusí mít na telefonu lepší rozlišení než na televizi s 10x větší obrazovkou (kde běžní čeští komerční hlupáci beztak vysílají čtverečky ve čtyřikrát horším rozlišení – ale to je jiná pohádka). Za mě úžasný telefon a za cenu, která zničí konkurenci.

Milan
Milan
4 let před

Marek, Karel Kilián
Naprosto souhlasím skvělý telefón, rozlišení považuji za plus – lepší výdrž baterie je pro mě důležitější než vidět nanopixel. A to že používá top foto čip jen pro mě důležitější než nějaké číslo benchmarku… Osobně jakmile se potvrdí podpora usb-c/HDMI bude doma 🙂 ještě bych ocenil nějaké pořádně heavy duty pouzdro 😉
Amoled, dobrý foťák, dobrá výdrž dobrá cena co víc si přát…

Michal
Michal
4 let před

Zajímám se o tento telefen, nekde pisou ze nižší rozluseni vadí pri cadtem cteni textu. ja ti pouzivam jako ctecku knih tak zvazuji. mam jeden dotaz bude ctecka na disolay fungovat i s ochranym sklem?

Aleš
Aleš
4 let před

Dobrý den,
super recenze, děkuji. Snažím se přijít na konkrétní nevýhody nižšího rozlišení a popravdě mě moc věcí nenapadá. Jak si telefon poradil např. se zobrazením vyfocených fotografií, které mají oproti hd o docela dost vyšší rozlišení? Pozoroval jste nějaké neostrosti nebo tak?

Milan
Milan
4 let před

Ještě nedávno byly televize , řekněme 51cm úhlopříčka a na těchto “obřích” tv bylo rozlišení SD – 768 x 576 a myslíte, že se zdál nějak rozmazaný? Osobně považuji jen za marketing… A honbou za větším číslem. U fotochipu je to jiná otázka samotná 48mpx fotka je většině lidí taky k ničemu, ale pokud se použije něco jako technologie p***view, tedy ke složení jednoho výsledného pixelu z okolních pixelů…. Dodnes jsem majitel Nokie 808, a upřímně fungovat na ni WhatsApp a Waze, tak nehledám nic jiného…

Jan Račanský
Jan Račanský
4 let před

Dobrý den,
mám dotaz obecný na nastavení čtečky otisků. Jelikož by to byl můj první telefon s touto technologií, a “můj” telefon funguje celkově i pro ostatní rodinné příslušníky, je možné zadat pro skenování vícero uživatelů ? Nebo prostě v tomto případě bude nutné čtečku vypnout, protože by všem ostatním byl telefon uzamčen?

Moje jméno
Moje jméno
4 let před

Za hlavní chybu vnímám zejména provedení ze skla (a málo kompaktní rozměry) . Tuto abnormální hloupost dodneška nechápu. Pár aplikací jak rádio, hudba, Gmail si mohli odpustit. Ať si do čistého dá každý co chce. S krycím sklem na displeji je otázkou jak bude čtečka fungovat. Má již s tím někdo zkušenost?

Azave
Azave
4 let před

Dobry den,
nekde jsem se docetl, ze na rychlonabijeni lze pouzit ,,nejakou,, nabijecku od Samsungu, pripadne i nabijecky jineho vyrobce , co maji patricny vykon a podporuji rychlonabijeni…
Bohuzel ten clanek nemuzu najit.
Nevite cirou nahodou, jaka nabijecka by byla vhodna pro Xi Mi A3 ,(Samsung i jina), kdy uz ji vyrobce do evropskeho (ceskeho) baleni nedava ???
Vcera jsem testoval fotak A3 po zahrade a dost dobre fotky …
Dekuji za odpoved (treba jen na email).

Petra
Petra
4 let před

Dobrý den,
nevíte nahodou jestli A3 podporuje připojení externího flashdisku? Děkuji za odpověď

Franta K.
Franta K.
4 let před

Dokonalá recenze!!
Takhle mají vypadat recenze a né ten odpad, co tvoří ostatní weby, kde se zájemce o který ten smartphone nedozví téměř nic, nebo velmi málo…

Milan
Milan
4 let před

Pořád nezjištěno ? podpora Usb-c Hdmi? mně už přišla redukce, tak už jen čekám jestli Mi a3 podporuje …

Luboš
Luboš
4 let před

Byl jsem se do obchodu na mi A3 podívat a ten rastr není tak hrozný jak jsem si myslel. Z normální vzdálenosti pixely skoro nejsou vidět, ale z bližší vzdálenosti jsou. Co mě nejvíc překvapilo, jsou barvy, amoled prostě umí vybarvit barvy o dost líp jak IPS. Takže až zlevní pod 6 tisíc, ideálně na 5,5, tak to bude super koupě.

Luboš
Luboš
4 let před

@Karel Kilián
Dobrý den,
tak za tu cenu bych ho bral, ale mám teď redmi note 6 pro ani ne rok, takže výměna za novější model není alespoň do uplynutí záruky v plánu ??.
Děkuji za odpověď

Jiří
Jiří
Odpovědět  Luboš
3 let před

Mám mi A3 a rád bych ho vyměnil za jinčí model

Vladimír
Vladimír
4 let před

Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit, jak dlouho trvá nabíjení standardně dodávanou nabíječkou v balíčku a jak dlouho rychlejší nabíječkou 18W z vybitého stavu kolem 5-10% na plnou kapacitu 100% ?
Z několika recenzí jsem četl postěžování na vibrace, že spíš připomínají nějaké chrchlání, chrastění, apod., – je v menu výběr z více druhů vibrací ?
Děkuji a přeji hezký den

Daniel
Daniel
4 let před

Má tento telefon s čistým androidem také aplikaci (záznamník) na nahrávání všech hovorů jako jiné modely?

Lickova klara
Lickova klara
4 let před

Dobrý den, nemohu se rozhodnout mezi Xiaomi redmi note 7 a Xiaomi Mi A3 …. poradíte prosím?

Daniel
Daniel
4 let před

@Karel Kilián

Je tam nějaká jiná aplikace pro záznam předinstalovaná? Lze případně někde sehnat tu samou a nebo budu muset něco z Google Play?

Mili
Mili
4 let před

Dobrý den,

má přední fotoaparát funkci hlasová spoušť? Případně prosím, můžete mi zjistit, který xiaomi mobil tuto funkci má? MIUI 10 ji zrušilo a já nyní zvažuji koupi nového mobilu a ráda bych s touto funkcí. Děkuji.

Tom
Tom
4 let před

Dobrý den ,mám redmi note 7 3/32gb . Zajímá mne jestli přechod na mi a3 je rozumný ? Mohu koupit téměř za stejnou cenu mi a3 64gb a note 7 64gb. Jsem s note 7 spokojen ale omezuje mne již kapacita 32gb tak nevím zda přejít na note 7 64gb nebo mi a3. Díky moc

Jitka Krištůfková
Jitka Krištůfková
4 let před

Dobrý den,
prosím můžete mi poradit jak mám vyfotit obrazovku? Můj starší model Xiaomi 5 tuhle funkci měla a využívala jsem ji hodně. Děkuji.

Josef
Josef
4 let před

Dobrý telefon za supr cenu, za mě maximální spokojenost až na pár menších detailů a nedostatků. Fotoaparát fotí krásné a čisté fotky.

Majo
Majo
4 let před

Dobrý deň kupil som si tento mobil a mám problém nechce mi zapnúť dáta ja ich zapnem ale vôbec nefungujú a bol som u operátora dáta mám predplatené tak sa chcem spýtať či vám dáta keď zapnete fungujú??

Majo
Majo
4 let před

No dnes som bol u operátora dal mi novú sim kartu a nefunguje ale keď dám do druhého mobilu tak funguje takže sim je v poriadku ale aj mobil je v poriadku lebo som skúšal kamarátovu sim kartu u toho istého operátora a tá funguje takže ja neviem logicky to vysvetliť že keď dám svoju sim kartu a svoj mobil do kopi tak to neide ale keď dám kamaratovu sim do svojho mobilu tak všetko ide a keď mu dám svoju sim kartu do jeho mobilu tak tiež funguje tak ešte zajtra pôjdem do operátora a nech mi dá nové číslo a skúsim to ale logický sa to nedá vysvetliť

Eva G.
Eva G.
4 let před

Dobrý den, mám starší Honor a chci si pořídit nový telefon. Rozhoduji se mezi Redmi Note 7 a Mi A3, případně si nechám doporučit jiný. Nechci velký displej – max asi 6,4. Potřebuji na dvě simky. Hry nehraji. Mám ho na volani, internet a hlavně na focení. Takže fotky jsou nejdůležitější. Moc Vám děkuji při výběru.

Eva G.
Eva G.
4 let před

Děkuji. Mám hted Honor. Xiaomi jsem nikdy neměla. Pro mě je nejdůležitější foťák. Klidně mi můžete doporučit jiný, lepší. Děkuji

Jk
Jk
4 let před

Vlastnime dve Mi A3, 64 a 128gb verzi. Potvrzuji, ze o nejakem rastru, kostickovani na displeji nemuze byt vubec rec. Naopak jsem tez rad, ze toto rozliseni dali, protoze ta vydrz baterie je uzasna. Z udivu nevychazim i proto, ze baterka neubyva ani pri zapnutych datech (wifi) BT, gps…. jak kdyby zaple nebyli. Ja osobne mam P20 Pro a kdyz mam zaplou wifi, tak baterka mizi rychle. Nicmene ted u obou telefonu resim ruzne problemy, u jednoho nesly aktualizace nekterych aktualizaci a u druheho pri telefonovani prestava byt slyset druhy volajici. Prvni problem prave vyresen tovarnim nastavenim a chstam to same u druheho telefonu. Doufam, ze telefony nemaj obecne nejaky problem a ze to nebude nutny ukon kazdou chvili 🙁

Libuše
Libuše
4 let před

Dobrý den mohu se zeptat, rozhoduji se aktuálně mezi koupí tohoto modelu a Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Mohla bych vás poprosit o vaše zhodnocení?

Nosi
Nosi
4 let před

Dobrý den, před nedávnem jsem si koupil telefon Xiaomi MI a3. Když nastavím adaptativní jas a telefon vypnu nebo restartuji telefon si nastavení po zapnutí nepamatuje a musím ho nastavit znovu, chci se zeptat jestli je to normální nebo nějaká softwarová chyba kterou opraví nějaká aktualizace, děkuji

Nosi
Nosi
4 let před

Dobrý den, tak po několika aktualizacích a několikadenním používání se jas obrazovky upravil sám a funguje docela stabilně 🙂 . ta uvidíme co bude dál

Mi a3 x Honor 10 lite
Mi a3 x Honor 10 lite
4 let před

Dobry den,
Telefon mi a3 nebo Honor 10 lite, telefon vyuzit pro volani, sms, fotky,
navigace v lese na kole – 5 h. Jde mi o vydrz baterie, fotky a dobry uchop…. Dekuji

Mi A3-výdrž baterie
Mi A3-výdrž baterie
4 let před

Dobrý den,
Mi A3 jsem kupoval také kvůli výdrži baterie. Předchozí telefon Xi Redmi4A však měl paradoxně s baterií 3 000mAh větší výdrž než nový Mi A3. Používám 2 SIM, zapnuté wifi + data, pár nainstalovaných aplikací by nemělo běžet na pozadí. Běžné hovory 3-4 za den, jinak žádná zátěž telefonu. Mi A3 mi vydrží tak max 1,5 dne (vím, že to je asi slušné), ale předchozí téměř 3 roky staré Redmi 4A vydrželo běžně přes 2 dny.
Baterii jsem zatím nabíjel jen 2x (nový telefon). Je možné, že se baterie ještě časem nějak “naformátuje” a výdrž se zvýší? Je možné, že MIUI má nějak lépe pořešen management baterie oproti čistému Androidu? Je možné, že baterii zatěžuje nainstalovaný Facebook, i když jej neotevřu? (Stahuje na pozadí nové příspěvky apod?) Mám obavu, že pokud bych zapnul ještě GPS (např při treku v lese, na horách apod), že baterie takto nevydrží ani půl dne. Poprosil bych o radu, jak se pokusit výdrž prodloužit (nějakým zákazem něčeho v čistém Androidu apod), případně, zda se Vám zdá výdrž baterie OK. (Mám obavu, zda není špatná z výroby- mohl bych do 14 dní vrátit)
Děkuji
Jinak telefon je velmi povedený, displej velmi pěkný, rastr nevnímám.

Aktualizace
Aktualizace
4 let před

Dobrý den, můj dotaz k telefonu Mi A3 je zcela stručný, bude mít aktualizaci na android 10?

propojení s počítačem
propojení s počítačem
4 let před

Dobrý den,když MI A3 propojím kabelem s počítačem,tak počítač telefon vidí ale neotevřou se žádné soubory,musím něco přenastavit ??
Díky Petr

Screenshot
Screenshot
4 let před

Dobrý deň, prosím Vás, neviete mi pomôcť kde by som vedela nastaviť, aby pri snímke obrazovky (screenshot) nevydával môj smartfón Xiaomi mi A3 zvuk? Mám nastavený aj režim bez vyrušení a predsa. Nikde to neviem nájsť.

Ďakujem

Google fotoaparát v mi A3
Google fotoaparát v mi A3
4 let před

Dobrý den,

mám telefon mi a3 cca týden, po zkušenostech s fotkami z redmi note 7, se mi jeví fotky z mi A3 takové mdlé bez kontrastu ( myslím za horších světelných podmínek nebo pod umělým osvětlením). I nastavení fotoapaártu je dosti strohé oproti note 7 (nastavení kontrastu, barev atd.) Asi to bude nadstavbou MUIU vs čistý android. Na internetu jsem se dočetl, že mi A3 hodně pomůže aplikace google camera, ale nepodařil ose mi ji do A3 dostat (google play píše ža zařízení nepodporuje) a když jsem stáhl asi 3 verze apk, tak jedna se nenainstalovala vůbec a zbylé dvě po spuštění hned spadnou.. Také se mi zdají telefonní hovory takové zastřené (bez výšek) a někdy je problém rozumět.. Jsem s telefonem spokojený, za cenu 3500 nemá konkurenci, ale přešel jsem na něj z galaxy j5 2017 hlavně kvůli fotkám a jsem mírně zklamaný (ale možná je to tím že jsem na kvalitu fotografii náročnější), ikdyž věřím tomu, že kvalitě fotek by prospěl lepší software..

Děkuji za odpověď

Mi A3, Mi Redmi note 8T alebo redmi note 8pro
Mi A3, Mi Redmi note 8T alebo redmi note 8pro
4 let před

Dobry den. Citam vase recenzie a preto by som sa Vas chcel opytat mozno sice v niecom spomenute ale predsa. Som vlastnikom Huawei P9 co bol celkom super telefon. Teraz sa rozhodujem vyskusat xiaomi modely a mam na vyber Mi redmi note 8T alebo tento Mi A3 alebo si priplatit za Mi Redmi note 8Pro? Co by ste mi poradil? Kazdopadne to bude prechod do vacsieho a tazsieho mobilu ale chcem to skusit :-). dakujem

SIM karta - kontakty v Mi A3
SIM karta - kontakty v Mi A3
4 let před

Zdravím. …. V lete 2019 som utopil Huawei P Smart. Tváril sa síce že ho to netrápi a fachal ďalej, no prednedávnom sa nadobro porúčal. Dnes som teda ako náhradu kúpil rozmerovo skoro stejný Xiaomi Mi 3. Telefon sa javí celkom fajn, len ten prechod na čistý android bola pre mňa hotová katastrofa. Až prečítanie vašej podrobnej recenzie mi trocha pomohlo a ako tak sa dokážem zorientovať. Avšak s jednou vecou si neviem dať rady. Telefon mi nezobrazuje žiaden uložený kontakt na SIM kartách. Po ich vložení do iných mobilov /Lenovo, LG/ je všetko OK, problém bude teda v Mi 3. Treba po vloženi SIM kariet niečo nastavovať v menu, alebo môže ísť o vadný kus? ……..

SIM karta - kontakty v Mi A3
SIM karta - kontakty v Mi A3
4 let před

Dobrý deň. ….. Veľké ďakujem za podrobný návod. Viete, mám už po šesťdesiatke a k týmto moderným výdobytkom techniky mám o kúsok ďalej ako mladšie generácie, takže niekedy takéto vedenie za ruku je jediným východiskom. Moc mi to pomohlo, ešte raz ďakujem a prajem pekný deň, ……. T.H.

jirka
jirka
4 let před

dobrý večer, funguje někomu na tomto telefonu Wi-fi volání?

XIAOMI MI A3
XIAOMI MI A3
4 let před

DOBRÝ DEN. MÁM PROBLÉM NA XI MI A3. NEOTEVŘE SE MI NA POSLÁNÍ SMS KLÁVESNICE, AČKOLI TO DEN PŘEDTÍM ŠLO. KDYŽ KLEPNU NA KOLONKU ZPRÁVA SMS, NASKOČÍ MÍSTO KLÁVESNICE GOOGLE S NÁPISEM KLEPNUTÍM SPUSTÍTE ROZPOZNÁVÁNÍ. A KDYŽ KLEPNU, TAK KRÁTCE NASKOČÍ ZKUSTE NĚCO ŘÍCT, ALE NIC SE NESTANE A NÁPIS HNED ZMIZÍ. JSEM STARŠÍ ČLOVĚK, TAK SE S TÍM TROCHU PERU. DÍK ZA NĚJAKOU RADU.
TONY.

Anonymní
Anonymní
4 let před

DOBRÝ DEN. KLÁVESNICE NALEZENA, DĚKUJI. TONY.

Jindra
Jindra
3 let před

Dobry den, marne hledam v MI A3 aplikaci pro nahravani zvuku. Poznamky sice umoznuji jakousi hlasovou poznamku, ale neni to ono.

TONY
TONY
3 let před

DOBRÝ DEN. CHCI SI PŘEHRÁT HUDBU, KTEROU JSEM SI NAHRÁL S FLEŠKY DO MI A3, ALE NEVÍM, PROČ MI TO NEHRAJE. HLEDAL JSEM REPRODUKTOR A NIC. PŘITOM RÁDIO HRAJE NORMÁLNĚ. POŘÁD TO NĚCO NABÍZÍ, SAMÝ GOOGLE PLAY, ALE NIC NENÍ SLYŠET. PORADÍTE? DĚKUJI. TONY.

Anonymní
Anonymní
3 let před

DĚKUJI ZA RADU, VYZKOUŠÍM. TONY.

XIAOMI MI A3
XIAOMI MI A3
3 let před

DOBRÝ DEN. UŽ MÁM ZASE DOTAZ . KOUPIL JSEM SI TELEVIZI S PORTEM USB. KDYŽ JSEM JI PROPOJIL S MOBILEM XIAOMI MI 3, NIC SE NEDĚLO. CHTĚL JSEM SI PROHLÉDNOUT FOTKY A PUSTIT HUDBU. JE POTŘEBA STÁHNOUT NĚJAKOU APKU, NEBO JE NĚKDE CHYBA? DÍK ZA RADU. TONY.

Anonymní
Anonymní
3 let před

MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ, TAK SI VŠE NAHRAJU NA FLEŠKU. DÍK. TONY.

MI A3 upozornění na zmeškané hovory
MI A3 upozornění na zmeškané hovory
3 let před

Dobrý den, mám dotaz ohledně nastavení notifikační LED diody. V nastavení je zapnuta, ale upozorňuje na vše možné, jen ne na to nejdůležitější, zmeškané hovory. Zkusil jsem nastavit kde co, ale stále to nefunguje. Předem děkuji za případnou pomoc.

Milan

@MI A3 upozornění na zmeškané hovory
@MI A3 upozornění na zmeškané hovory
3 let před

Děkuji za pomoc, vše je nastaveno správně, blikání kontrolky všude povoleno ale stále to na zmeškané hovory neupozorňuje, což je pro mě důležité. Asi vadný kus, půjde na reklamaci.

Děkuji.

Milan

Denis
Denis
3 let před

Zdravim.Rozhoduji se mezi Mi A3 a Note 8t.Jde mi hlavne o fotky ze zadní i přední kameře.Na druhou stranu jsem nikdy neměl mobil s čistým androidem a zásadně potřebuji nahrávání hovorů,která se jistě dá doinstalovat,je to tak?

Jiří
Jiří
3 let před

Raději bych u modelu MI A3 uvítal standartní systém jelikož jsem na něj už dost zvyklý a u tohoto modelu není ani účet pro tuhle značku jen Google a těm mi je úplně na prd děkuji všem co mi na to odpoví blbé léčí si nechte od cesty

Michal
Michal
3 let před

Prosím kód na Mi Fit.

Karolina
Karolina
2 let před

Dobrý den,

mám dvě otázky:

  • Za jak dlouho by se měl telefon nabít s rychlonabíječkou Xiaomi3A, 18W a odpovídajícím kabelem?
  • Když jsem do telefonu vložila micro sdhc a nastavila/ naformátovala ji jako vnitřní úložiště, tak telefon začal padat a některé aplikace se přestaly otevírat – je to chyba telefonu – měla bych ho reklamovat nebo dělám něco špatně?

 
Moc děkuji za radu:)

Karolina
Karolina
Odpovědět  Karolina
2 let před

vypadl mi model – jedná se o Xiaomi Mi A3

115
0
Napište nám svůj komentář!x