MIUI tipy a triky

MIUI 10 – tipy a triky: jak zabránit ukončování aplikací?

Mobilní operační systémy fungují ze svého principu jinak než desktopové (např. Windows). Zatímco na počítači obecně platí, že více volné operační paměti rovná se zpravidla rychlejší odezva, u mobilních telefonů je lepší, když aplikace v paměti zůstávají. Android se o správu RAM stará automaticky a většinou to dělá docela dobře. Dnes vám ukážeme, jak zabránit ukončování aplikací operačním systémem.

Jak funguje správa běžících aplikací?

Jedním ze základních rysů mobilních operačních systémů je snaha o rychlé přepínání mezi aplikacemi. Přeci jen představa, že nějaký program bude na mobilu startovat podobně dlouho, jako se spouštějí aplikace na Windows, není úplně příjemná.

Nejen z tohoto důvodu si Android udržuje poslední aplikace spuštěné v paměti – šetří tak výkon procesoru, který by byl nutný k jejich nastartování, a eliminuje tak využívání pomalejších komponent, jako je interní paměťové úložiště.

Obecně se tedy dá říci, že na mobilu neplatí, že více volné RAM je příslibem rychlejšího systému. Je tomu spíše naopak. Spouštění aplikací je také náročnější na baterii než jejich vyvolání z operační paměti, což je na telefonech, s často sotva dostačujícími akumulátory, poměrně zásadní.

Proč se snažit zabránit ukončování aplikací?

Určitě nedoporučujeme používat různé „task killery“ či jakékoli aplikace na „optimalizaci RAM“. Jejich účinek je přinejmenším sporný a většinou nadělají více škody než užitku. Zpravidla fungují tak, že ukončí vybrané běžící procesy, čímž uvolní operační paměť. Jak jsme si ale řekli výše, více volné RAM na Androidu neznamená rychlejší systém.

Výsledek takových kroků může být přesně opačný: když pak zkusíte ukončenou aplikaci znovu spustit, bude se muset načíst z pomalejšího a energeticky náročnějšího interního úložiště. Start tedy potrvá déle a často může spotřebovat více elektrické energie, než kdyby aplikace zůstala běžet v paměti.

Přečtěte si také  MIUI 9 – tipy a triky: údržba, optimalizace a čištění systému

O ukončování nepotřebných aplikací se stará Android sám a nutno uznat, že to většinou dělá docela dobře. Většinou, ale ne vždy – někdy prostě ukončí to, co potřebujeme nechat běžet. Vezměme si jako příklad různé aplikace pro komunikaci s chytrými hodinkami či náramky.

Jestliže systém takovou aplikaci ukončí, přestanou fungovat například notifikace. Vysvětlení je prosté: pokud aplikace neběží, je celkem logické, že nemůže sledovat oznámení a posílat je do hodinek nebo náramku. V takovém momentě je vhodné zabránit ukončování aplikací.

Krok první: uzamknutí aplikace

Chcete-li zabránit ukončování aplikací operačním systémem Android, bude prvním krokem její uzamknutí. Takto zamknutá aplikace nebude ukončena ani v případě, že „vyčistíte paměť“ ukončením posledních spuštěných programů. Pro názornou ukázku použijeme aplikaci Mi Fit, používanou s chytrými náramky Mi Band, hodinkami Amazfit Bip a některými dalšími produkty.

Jak uzamknout aplikaci?

Redmi 13C
  1. Spusťte požadovanou aplikaci.
  2. Klepněte na tlačítko pro vyvolání seznamu posledních spuštěných aplikací (čtvereček ve spodní navigační liště).
  3. Dlouze podržte prst na kýžené aplikaci, dokud se neobjeví plovoucí nabídka.
  4. Klepněte na ikonu zámku, čímž aplikaci uzamknete.
  5. Uzamčené aplikace mají v seznamu vedle názvu ikonu zámku.

Krok druhý: vypnutí optimalizace

Druhým krokem, jak zabránit ukončování aplikací, je vypnutí spořiče baterie. Tato funkce se ve výchozím stavu stará o ukončování běžících programů s ohledem na spotřebu elektrické energie a někdy může ukončit i uzamknutou aplikaci.

Jak vypnout optimalizaci?

  1. Otevřete Nastavení.
  2. Přejděte do Nainstalované aplikace.
  3. Najděte a otevřete příslušnou aplikaci (můžete použít vyhledávání).
  4. Klepněte na Spořič baterie.
  5. Z nabídky zvolte Žádné omezení.

V praxi to bude znamenat, že funkce pro úsporu baterie nebude daný program nijak ovlivňovat – tedy například ukončovat.

Krok třetí: automatické spouštění

Pokud restartujete nebo vypnete a zapnete telefon, ukončí se všechny do té doby běžící aplikace. To je něco, co rozhodně nepotřebujete. Jak zabránit ukončování aplikací v takové situaci? Jednoduše jejich automatickým spouštěním při startu systému.

Přečtěte si také  MIUI 11 – tipy a triky: sledování spotřeby baterie a další triky

Jak zapnout automatické spouštění?

  1. Otevřete Nastavení.
  2. Přejděte do Nainstalované aplikace.
  3. Najděte a otevřete příslušnou aplikaci (můžete použít vyhledávání).
  4. Aktivujte přepínač Auto. spuštění.
  5. Potvrďte upozornění tlačítkem OK.

Pomocí těchto kroků můžete spolehlivě zabránit ukončování aplikací nejen v průběhu běžného používání, ale i během restartu, respektive během vypnutí a zapnutí přístroje. Program tak poběží permanentně na pozadí a bude schopen například zpracovávat a odesílat notifikace do nositelné elektroniky.

Jak zabránit ukončování aplikací?

Celý postup, jak zabránit ukončování aplikací, vám ukážeme ještě formou videa.

Další díly seriálu MIUI 10 – tipy a triky

Přečtěte si také  MIUI 9 – tipy a triky: méně známá nastavení fotoaparátu

To je prozatím vše. Další díly našeho seriálu MIUI 10 – tipy a triky, budou přibývat (téměř) každé úterý. Pokud tedy chcete ovládnout svůj telefon do sebemenších detailů, sledujte náš blog! Na příští pokračování se můžete těšit už za týden, tedy v úterý 30. července.

Servis XM.cz

Zaujal Vás tento text a chcete vědět o nových článcích hned, jak vyjdou? Sledujte nás prostřednictvím komunikační aplikace Telegram na https://t.me/xm_cz!

Přihlásit odběr
Upozornit na
guest

44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Deda
Deda
4 let před

Driv mi u Note 5 stacilo aplikaci zamknout zameckem a byl klid. Zustala treba tydny a nic se nedelo.
Od doby, co se aktualizoval Android z 8.1 na 9.0 zamecek pomaha velice omezene a z dlouhodobeho hlediska vubec.
Plati jak pro Note 5, tak pro nove Mi 9T.
Zkusim si jeste pohrat s nastavenim baterie apod…

Dominik Tomek
Dominik Tomek
Odpovědět  Karel Kilián
2 let před

A pomůžete mi to prosím vypnout

David
David
Odpovědět  Karel Kilián
10 měsíců před

Dávno už nefunguje

Zdeněk
Zdeněk
4 let před

Zdravim, stejny poznatek. Nechapu smysl zamku, ktery nezamyka. Stejne, jako kdyby se mi auto po x hodinach samo odemknulo..

Dominik
Dominik
4 let před

Doporučuju zapnout vývojářská nastavení a v nich úplně dole odškrtnout „Zapnout MIUI optimalizaci“. Menší nevýhoda je, že vám bude každou chvíli chodit notifikace o tom, že byste to měli zapnout, ale za nepadání aplikací na pozadí je to malá daň.

Dominik
Dominik
4 let před

@Karel Kilián
V některých případech bude potřeba obojí, ona úspora baterie je přímo funkčnost Androidu, takže pak už záleží, jak je napsána aplikace, Google s každou verzi zpřísňuje pravidla pro běh aplikací na pozadí, ale rozšířené aplikace by měly fungovat tak, jak její autor zamýšlel.

Zmíněné MIUI optimalizace vám aplikaci zabijí, i když vypnete úsporu baterie.

S jejich vypnutím potom není potřeba nastavovat zámek a zbytečně tak držet aplikaci (či její části) v paměti.

Když si aplikaci zamknete, spotřebovává to víc baterie, protože systém si musí v paměti držet daleko větší část té aplikace.

Když vypnete MIUI optimalizace, aplikace je ve správě Androidu, který to má mnohem lépe řešené a nezabíjí aplikace, které potřebují běžet, je za tím poměrně velká analýza a Xiaomi to naopak dělá dost hloupě, protože prostě zabije komplet celou aplikaci místo aby nechala běžet jen určité části.

Lukáš
Lukáš
4 let před

Dobrý den, děkuji za předchozí rady a zeptal bych se i u tohoto tématu. Není možné si někde přečíst podrobné vysvětlení, jak MIUI spravuje paměť? Mám svůj první Xiaomi a správa paměti se mi zdá o poznání lepší, než když jsem měl Huawei. Ale přesto se někdy systém chová zvláštně.
Některé aplikace jsem nemusel nastavovat vůbec (např. WhatsApp, Sleep, Messenger) a přesto běží zcela normálně a notifikace dostávám bez problémů. A to i když paměť vyčistím.
U jiných, např. Garmin Connect, ale aplikace po čase spadne a spojení s hodinkami se přeruší, i když mám v notifikacni liště neodstranitelné upozornění “synchronizační služba GC spuštěna”. Smarter Time zase občas spadne, ale pak se obnoví sám. A nakonec systémové Tapety se občas spustí samy, ale po pár vteřinách zase ukončí.
Žádná z těchto aplikací se přitom neobjevuje v seznamu spuštěných aplikací. Myslím, že by to mohlo souviset s tím, že stačí, aby byl spuštěný jen nějaký jejich “proces”, kdežto to, co je v seznamu, znamená, že se v paměti uchovává celá aplikace. A zamknutí v paměti pak zamyká celou aplikaci. Což ale z hlediska systému může být plýtvání prostředky.
Existuje tak nějaká podrobnější dokumentace, aby si člověk mohl nastavit právě to, co potřebuje?

Anonymní
Anonymní
3 let před

tak to nefunguje, zámeček nezámeček, i to se spořičem, vše vypnutí a stejně se mi to načítá vše znova :(, tak nevim, no, jsem krapet zklamaná ….

Redmi note 8t a mi band 4
Redmi note 8t a mi band 4
3 let před

Dobrý den, mám telefon redmi note 8t,jak se prosím dostanu do vývojářského nastavení aby mi aplikace mi fit stále fungovala a náramek se neodpojoval?
Děkuji Petra

Ivana
Ivana
Odpovědět  Karel Kilián
3 let před

Bohužel jsem to zkusila dle návodu, ale na mém telefonu toto vůbec není. Neexistuje jiný návod?

Ivana
Ivana
3 let před

Dobrý večer. Prosím poraďte jak zamknout aplikace na telefonu Mi A1. Děkuji

Zdeněk
Zdeněk
3 let před

Dobrý den,

prooosím,může mě někdo poradit jak přetáhnout muziku do hodinek.. amazfit GTR2???Nějak mě hlava nebere!!!Na netu jsem nenašel žádný odkaz…

Díky předem.

Lukf
Lukf
3 let před

Nevím proč mně na telefonu nejde slyšet zvuk

Lada
Lada
3 let před

Dobrý den..
Prosím chci se zeptat..mám Xiaomi redmi note 9.
Chtěla.jsem zamknout aplikaci na pozadí podle návodu a nefunguje.
Je to prosím u tohoto tipu nějak jinak? Děkuji Lada

dobrý
dobrý
2 let před

Dobrý den, nefunguje mi to dlouhé podržení aplikace v posledních spuštěných aplikací. xiaomi redmi 10.

Monika
Monika
2 let před

Dobrý den, když jsem si telefon Xiaomi redmi note 10 zhruba před třičtvrtě rokem koupila, dlouhé podržení a klepnutí na zámeček fungovalo. Před pár měsíci jsem však s telefonem měla problémy a na radu v prodejně jsem si telefon dala do továrního nastavení a celý telefon nastavila znova. Od té doby mi to dlouhé podržení aplikace v posledních spuštěných aplikaci nefunguje a místo zámečku se mi zobrazí Podrobnosti o aplikaci. Jak funkci zámku prosím vrátit zpátky a pokud se musí čekat na aktualizaci za jak dlouho asi bude a ten telefon se zaktualizuje sám a automaticky to pak půjde? Děkuji

Pavel Vaňáček
Pavel Vaňáček
Odpovědět  Karel Kilián
1 rok před

Dobrý den, konkrétní aplikace se dají zamknout i tímto způsobem:
Optimalizace – “ozubené kolečko” vpravo nahoře – Zvýšit rychlost – Uzamknout aplikace
Vyzkoušeno na Redmi Note7 (Android 10, MIUI 12.5.)

Dominik Tomek
Dominik Tomek
2 let před

Doby den jak mohu vypnout zámek aplikací

Michal
Michal
1 rok před

Ahoj neví někdo proč když u Huawei p8 lite na cokoliv kliknu hned se mi to stratí ?

Jan
Jan
1 rok před

Takže se u mobilu Xiaomi redmi note 10 pro vyplatí mít spuštěné aplikace automaticky?

Petr
Petr
1 rok před

Mám Redmi Note 11. Uvedený postup uzamčení aplikace na pozadí tam nefunguje. Po podržení prstu na aplikaci v pozadí se nezobrazí ikony včetně ikony pro uzamčení, ale celá stránka z nastavení “Podrobnosti o aplikaci”. Jak uzamknout jsem nezjistil

Jiřina Citovská
Jiřina Citovská
4 měsíců před

S manželem jsme přešli z Xiaomi redmi note Pro 5G a moje hodinky Garmin fungovali normálně. Nyní s novým telefonem Xiaomi 13T se mi neustále odpojují a připojují. Manžel si k němu pořídil hodinky Samsung 6 classic a ma veliké problémy s odpojením a pak i s připojením. Kroky na vasich stránkách jsme provedli…. Uzamknutí aplikace, automatické spouštění i vypnutí spořiče u aplikace.

44
0
Napište nám svůj komentář!x